Call of Duty: Modern Warfare 2 Hakkında Her Şey
Oyun

9 dk okuma

2000’li yıllarda yayımlanan çok sayıda FPS (First Person Shooter-Birinci Şahıs Nişancı) oyunu arasından, sunduğu sinematik oyun deneyimi, unutulmaz karakterleri ve hikâye sürecinde oyunculara yaşattığı ters köşelerle efsane hâline gelen 2009 çıkışlı Call of Duty: Modern Warfare 2, tamamen yenilenen hâliyle oyuncuların karşısına bir kez daha çıktı. Call of Duty çatısı altındaki “Modern Warfare” serisini, 2019’da yeniden başlatan Activision’ın serinin yeni halkası olarak oyuncularla buluşturduğu Modern Warfare 2 (2022), teknik açıdan ve hikâye bazında seriyi ileriye taşıyor. Captain Price gibi tanıdık yüzlerin yanı sıra yepyeni ama kendilerini kısa sürede sevdiren başka karakterlere de kucak açan Modern Warfare 2 inceleme ve değerlendirme sonuçlarıyla Activision’ın yüzünü güldürmeyi başardı. Peki, oyunun hikâyesi nasıl, hangi karakterler oyunda bulunuyor ve oyunun çok oyunculu modundaki haritalar ne durumda? Gelin, bütün bu konulara birlikte göz atalım.


Call of Duty: Modern Warfare 2’nin Hikâyesi


Her ne kadar “Modern Warfare” şeklinde isimlendirilmiş olsa da ve tanıdık yüzlerle birlikte sıkı çatışmalara girecek olsanız da 2022 çıkışlı Call of Duty Modern Warfare 2 oyununun, 2019’da yapılan reboot/seriyi yeniden başlatma meselesinden hareketle orijinal (2009) Call of Duty Modern Warfare 2 ile tam olarak bir bağlantısı bulunmuyor. Farklı bir çerçevede ele alınan olaylar silsilesi, Modern Warfare alt markasına yabancılık çekmeden değişik bir oyun deneyimi yaşamanızı sağlıyor. Ancak bu noktada belirtmekte yarar var, orijinal COD Modern Warfare 2’de sıra dışı maskesiyle oyuncular arasında efsaneleşen Ghost karakteri, yenilenen Modern Warfare 2’de başat rolde bulunuyor. Bu durum, Ghost’u sevenler için bir “fan service” olarak yorumlansa da kimi çevreler, Ghost’un hakkının bu oyunla birlikte teslim edildiği konusunda fikir birliği ediyor.


Modern Warfare 2 Hikâyesi


Geçmişle büyük oranda bağlarını kopardığını hikâye kurgusuyla da gösteren Modern Warfare 2 konusu itibariyle modern zamanlarda geçiyor. Reboot edilen/yeniden başlayan serinin ilk üyesi 2019 çıkışlı Modern Warfare’de de boy gösteren Al-Qatala adlı terörist örgütün ön planda olduğu hikâye, İran asıllı terörist Hassan Zyani’nin Al-Qatala ile iş birliği yapıp ABD üretimi füzeleri, yine ABD’ye saldırı düzenlemek amacıyla kaçırması üzerine kuruluyor. Sürece, gerçekleştirdikleri katliamlarla nam salan Meksikalı uyuşturucu karteli Las Almas ve karanlık Rus isyancı grubu Ultranationalists de eklenince, işler iyice çıkmaza giriyor.


Modern Warfare 2 yorumlar ve değerlendirmelerinde de belirtildiği gibi olay örgüsünün çok başarılı şekilde işlendiği yapım, başarılı aksiyon sahneleri ve oyuncuyu hikâyeden dışlamayan yapısıyla kompakt ve doyurucu bir deneyime dönüşüyor. Tek kişilik senaryo modu, ortalama 8 saat süren Call of Duty: Modern Warfare 2, yeniden başlayan serinin önceki oyununa kıyasla daha uzun olmasıyla da beğeni topluyor. Zira pek çok oyuncu, 2019 çıkışlı Call of Duty: Modern Warfare’in biraz kısa olmasından yakınıyordu.


Modern Warfare 2’nin Karakterleri


Call of Duty serisini 2000’lerin başlarından itibaren takip eden oyun tutkunlarının gönlünde ayrı bir yer edinen önemli karakterler yaratan geliştirici Infinity Ward, sosyal medyanın emeklediği dönemlerde dahi bu karakterlerin ne denli hoş karşılandığını görüyordu. Serinin yeniden başlaması vesilesiyle sevilen karakterleri tekrar oyuncuların karşısına çıkaran Infinity Ward ve yayımcı Activision, Task Force 141 ekibinin efsanevi üyelerine yeni yapımda da yer veriyor.


Modern Warfare 2 Karakterleri


Task Force 141 kapsamında; oyuncuların en sevdiği kurgusal karakterlerden John Price (Captain Price), Modern Warfare evrenine yeni katılan Kyle “Gaz” Garrick, ilk defa orijinal Modern Warfare’de karşılaştığınız John “Soap” MacTavish ve Simon “Ghost” Riley yer alıyor.
Bu karakterlerin yanı sıra eski Task Force 141 üyesi olan ve Shadow Company’nin lideri olan General Shepherd, CIA görevlisi Kate Laswell gibi isimler de oyunda boy gösteriyor. Spoiler olmaması için bazı başka isimlerden bahsetmediğimizi belirtelim.


Modern Warfare 2 Haritalar


Kimilerine göre Activision’ın çok oyunculu oyun piyasasında çok tutan Call of Duty: Warzone 2,0 oyununa bir zemin hazırlama görevi gören Modern Warfare 2, kendi içindeki çok oyunculu modu ile getirdiği perk ve silah sistemindeki yeniliklerin yanı sıra 12 kişilik haritalarıyla dikkat çekiyor. Oyundaki 12 kişilik çok oyunculu haritalar şöyle:

  • Breenbergh Hotel
  • Crown Raceway
  • El Asilo
  • Embassy
  • Farm 18
  • Al Bagra Fortress
  • Mercado Las Almas
  • Taraq
  • Valderas Museum
  • Zarqwa Hydroelectric
  • Shipment
  • Santa Sena Border Crossing


Modern Warfare 2 Bölümleri


2022 çıkışlı Call of Duty: Modern Warfare 2’nin tek kişilik senaryo modunda, toplam 17 adet bölüm bulunuyor. Bölümlerin birçoğu ortalama yarım saat sürerken özellikle oyunun sonlarına doğru bölümler, biraz daha zorlaştığı için oynama süresi de artıyor.


Modern Warfare 2 Oyun Modları


Oyunun çok oyunculu modları, özellikle multiplayer oyunlara ilgi duyan FPS tutkunlarının beklentilerini karşılıyor. TTK (Time to Kill) süresinin biraz kısa tutulduğu oyun, böylece yeni oyuncuları kendine bağlayabiliyor. Yapımda, klasik oyun modlarının yanı sıra 64 oyuncunun aynı anda sahada yer alabildiği Ground War ve Invasion adlı modlar da bulunuyor. Oyundaki diğer modlar şu şekilde:

  • Team Deathmatch
  • Free-for-All
  • Hardpoint
  • Domination
  • Headquarters
  • Kill Confirmed
  • Control
  • Prisoner Rescue
  • Knock Out
  • Cyber Attack
  • Search and Destroy
  • Bounty
  • Gunfight


Modern Warfare 2’nin Oyun Grafikleri


Infinity Ward’un, 2019 yılında çıkan Modern Warfare’de kullandığı oyun motorunun elden geçirilmiş sürümüyle tasarlanan Modern Warfare 2, güçlü oyun bilgisayarlarında harikulade görseller eşliğinde oynanabiliyor. Fotogerçekçilik sınırına iyiden iyiye dayanan yapım, ilk çıktığı dönemde özellikle Amsterdam göreviyle dikkat çekmişti. Zira Amsterdam’ı bilen oyuncular, oyunda gösterilen alanın tamamen aslına uygun ve gerçeğinden ayırt edilemeyecek şekilde modellendiğini belirtiyorlardı.


Call of Duty: Modern Warfare 2 Sistem Gereksinimleri


Fotogerçekçilik sınırlarını zorlayan Call of Duty: Modern Warfare 2, gerçek zamanlı ışık ışını takibi (ray tracing) özellikleri etkinleştirildiğinde sistem eriten bir yazılıma dönüşebiliyor. Oyun için sunulan minimum ve önerilen sistem gereksinimleri, mütevazı donanım bileşenleri içerse de 1080P ve üstü çözünürlüklerde, en yüksek grafik detay seviyesinde bu donanımlardan daha güçlülerine ihtiyaç duyulabiliyor.Eğer ki tüm sistem gereksinimlerine uygun bir cihazınız var ise ve sadece oyunu bilgisayarınıza yüklemek kaldıysa Turkcell Pasaj ayrıcalığı ile oyun pinlerinden ihtiyacınıza uygun olanı satın alarak serüvene başlayabilirsiniz.


Modern Warfare 2 Sistem Gereksinimleri


Oyundaki ray tracing imkânlarından yararlanabilmeniz için NVIDIA ve AMD’nin güncel ekran kartlarından birini kullanmanız öneriliyor. Oyunun görsellerini iyileştirirken daha akıcı oynanabilmesini mümkün kılan DLSS özelliğini değerlendirebilmeniz için NVIDIA’nın GeForce RTX 20, 30 veya 40 serisi ekran kartlarından destek almanız gerekiyor.


Minimum Sistem Gereksinimleri


İşletim Sistemi: Microsoft Windows 10 (64-bit)
İşlemci: Intel Core i3-6100 ya da AMD Ryzen 3 1200
RAM: 8 GB
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 960 veya AMD Radeon RX 470
Depolama Alanı: 125 GB
Önerilen Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi: Windows 10 (64-bit)
İşlemci: Intel Core i5-6600K/Intel Core i7-4770 ya da AMD Ryzen 5 1400
RAM: 12 GB
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 veya AMD Radeon RX 580
Depolama Alanı: 125 GB

scrolltotop svg