Çay Tiryakileri Buraya! Çayın Lezzetli Olması İçin Ne Yapmalı?
Ev & Yaşam

10 dk okuma

Uzun yıllardan bu yana çeşitli bitki yaprakları kaynatılarak ya da demlenerek hoş içimli içecekler elde edilir. Ancak hemen hemen tüm dünyada yaygın olarak tüketilen siyah çaydır. Türkiye’den İngiltere’ye ve Çin’e kadar pek çok ülkede sevilen çay, farklı şekillerde demlenebilir. Demleme yöntemleri ise kültür farkını ortaya çıkaran hoş detaylardır. Bununla birlikte hem çayın türü hem de damak zevki nedeniyle herkes için mükemmel çay farklı olabilir. Ancak çay yapraklarının aromasının suya geçmesi ve acılaşmadan yoğun bir tat bırakması için uygulanması gereken belli başlı yöntemler vardır. Siz de birkaç püf noktaya dikkat ederek çayınızı en lezzetli hali ile demleyebilir, misafirlerinize ve sevdiklerinize uzun süre akıllarda kalan içecekler sunabilirsiniz. O halde gelin ideal çay demleme yöntemlerini ve püf noktalarını birlikte inceleyelim.

Çay Lezzetli Olması için Nasıl Demlenmeli?

Çay, Camellia Sinensis adı verilen bitkinin yapraklarından yapılan sıcak içecektir ve çok çeşitli türleri vardır. Fark ise çay fidanının yetiştiği konum, yaprakların toplandıktan sonra oksitlenme veya fermente edilme süresi, bu oksidasyon veya fermantasyon için kullanılan yöntem sayesinde ortaya çıkar. Bu nedenle pek çok çay varyasyonu ve çay yapma yolları vardır. Ancak yöntem ne olursa olsun amaç her çay yaprağının aromasını alabilmektir.

  • Mükemmel bir fincan çay yapmak ilk bakışta sandığınız kadar kolay değildir. Çay yapraklarını, suyu, sıcaklığı, bardakları gibi tüm değişkenlere dikkat etmeniz gerekir. Her çay türü ve çay çeşidinin benzersiz olması gibi mükemmel çay da kişiye özeldir.
  • Siyah çay ve diğer pek çok çay için 90 santigrat derecenin üzerindeki sıcak su yaprakları adeta pişirdiği için çok acı bir tat verir. Bu nedenle çay türü ne olursa olsun demlemede dikkat etmeniz gereken en önemli şey yaprağa uygun sıcaklığı ayarlayabilmenizdir. Dilerseniz su sıcaklığını ayarlayabileceğiniz su ısıtıcı modellerini tercih ederek ısı ölçmeden ideal ısıda su elde edebilirsiniz.
  • Genellikle çay demlenirken sıcak su çaydanlığın altında, çay yaprakları ise demlikte kalır. Çay demlerken demlik poşetli çay da kullanılabilir. Ancak en iyi sonuç için iri yapraklı çay satın almanız önerilir.
  • Siyah çayı poşet olarak demlemek isterseniz kendi damak tadınıza göre 45 saniye ile 4 dakika arasında fincan içerisinde demlenmeye bırakabilirsiniz. İstenilen tat elde edildiğinde çay yapraklarının sudan çıkarılması tavsiye edilir. Bırakıldığı takdirde ise demleme devam eder ve acı bir tat bırakabilir. Bununla birlikte çayı yapmadan önce fincanı sıcak suyla çalkalayın. Böylece çayın fazla soğumasını engelleyebilirsiniz. Sonra kaynar su ile doldurun.
  • Fincan veya kupanın sıcaklığı elbette kaynama noktasında olmadığı için su biraz soğuyacaktır. Ancak siyah çay, Oolong ve Pu-erh çayı mükemmel sonuca ulaşmak için 80 santigrat derece sıcaklığa ihtiyaç duyduğundan suyun soğuması önemli değildir.

Güzel Çay Nasıl Demlenir?

Herkes poşet çayın nasıl kullanılacağını bilir. Poşeti bir bardağa koyun, üzerine kaynar su ekleyin ve istediğiniz zaman çıkarın. Çay poşetleri sadece bir kez kullanılmak üzere yapılır ve genellikle yaprakları oldukça küçüktür. Çaydanlık ile çay demlemek istediğinizde ise farklı bir yol izlemeniz gerekir. İdeal aromalı bir çay demlemenin püf noktaları ise şöyledir:

  • Çay türünü ve yaprak formunu seçin. Bu aşamada demlik poşet, iri yapraklı siyah çay ya da daha özel bir tür olan seylan çayı tercih edebilirsiniz.
  • Hemen her çay demleme yönteminde özellikle belirtilen su kalitesi siyah çay için de geçerlidir. İçme suyu kullanmalı ve suyun klorlu olmamasına özen göstermelisiniz.
  • En iyi çay demleme yöntemi ise demlik ya da özel çay makinesi kullanmaktır. Çünkü ideal ısıda kısa demleme süresi çayın daha lezzetli olmasını sağlar. Çaydanlık, çay yapraklarını direkt ısıdan korur ve aromasının yavaş salınmasını sağlar. Bu sayede su ideal ısıya ulaştığında çay yapraklarının olduğu bölmeye suyu dökebilir ve kısa sürede çayın tüm aromasının suya bırakmasının sağlayabilirsiniz.
  • Çaydanlıkta demleme tamamlandıktan sonra demlik kısmından dilediğiniz miktar çayı bardağınıza boşaltabilir ve damak zevkinize uygun çayı elde etmek için su ile seyreltebilirsiniz.
  • Fincan çayınızı daha lezzetli hale getirmek için bir miktar şeker, bal ya da limon ekleyebilirsiniz. Çay kaynar sıcaklıkta hazırlanmadığı ve içilmediği için bal kullanabilirsiniz.
  • Çay makinesi ile demleme yapmak isterseniz Arzum Ar3051 Çaycı Lux çay makinesi gibi pratik cihazları tercih edebilirsiniz.  Bu cihazlarda geniş su ve demlik haznesi bulunur. Her iki hazne ideal ısıya ayarlıdır ve su kaynarken çay demlenir ve zaman tasarrufu sağlar. Aynı zamanda çayınızı tazelemek istediğinizde sıcak tutma fonksiyonlarından yararlanabilirsiniz.

İdeal Çay Demleme Süresi Nedir?

Çay narindir ve çayın lezzeti koku, berraklık, kuvvet, tat, yapı ve doku kombinasyonundan oluşur. Kötü yıkanmış bir çaydanlık da bu keyfi etkileyebilir. Bu nedenle ilk olarak su kalitesinden ve sert olmadığından emin olmanız gerekir. En iyi çay demleme teknikleri arasında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise demleme süresidir. İdeal çay demleme süresi çay yapraklarının kalitesine, boyutuna ve türüne göre değişkenlik gösterse de maksimum 4 dakikadır. daha fazla dem çayın acı olmasına neden olurken kısa süren demleme ise çayın hafif olmasının sağlar. Ancak elektrikli mutfak aletleri arasında yer alan çay makineleri ile ideal ısı ve süreyi pratik bir şekilde ayarlamanız da mümkündür.

Çaycı Nasıl Kullanılır?

Çaycı, genellikle çay demlemek için kullanılan bir cihazdır. İlk adım, çaycının su haznesine temiz su eklemektir. Su miktarı, demlemek istediğiniz çay miktarına ve çaycının kapasitesine bağlı olarak değişir. Çaycının içine çay yapraklarını veya çay poşetlerini yerleştirin. Kaç bardak çay yapmak istediğinize bağlı olarak, uygun miktarda çay ekleyin. Genellikle her bir bardak için bir çay kaşığı çay kullanılır.

Çoğu çaycı, suyun kaynama noktasına ulaşması için bir sıcaklık ayarı sunar. İsteğinize bağlı olarak su sıcaklığını ayarlayın. Bazı çay türleri için farklı sıcaklık seviyeleri gerekebilir, örneğin yeşil çay için daha düşük sıcaklık gerekirken, siyah çay için daha yüksek sıcaklık tercih edilir.

Çaycıda çayınızı ne kadar süreyle demlemeniz gerektiği, çayın türüne ve tercihinize bağlıdır. Genellikle demleme süresi çayın tadına ve gücüne göre değişir. Çayın istenen lezzet ve kuvvetine ulaştığını düşündüğünüzde, demleme süresini sonlandırın.

Çayın Acımaması için Ne Yapılmalı?

Çayın kalitesinden ambalajlama yöntemlerine, su sıcaklığından demleme süresinin uzamasına kadar pek çok etken çayın acılaşmasına yol açabilir. Bunun için öncelikle ambalajdaki talimatlara uygun çay demleyebilir ya da çayın türüne uygun bir yöntem geliştirebilirsiniz. Yöntem için ise süreyi azaltabilir, su ısısını düşürebilir ve demlendiklten sonra beklemeden tüketebilirsiniz. Çayın acılaşma sebeplerini bildiğinizde ise bu buruk tat ile daha kolay başa çıkabilir ve önlem alabilirsiniz. Çayın acılaşma sebepleri ise şöyle sıralanabilir:

  • Miktar: Çay kişi başı ortalama 2 gram kullanılmalıdır, bu nedenle gereğinden  daha fazla çay acı bir tada sebep olur. Daha az çay kullanarak tekrar deneyebilirsiniz.
  • Demleme süresi: Demleme süresi çayın daha yoğun bir tat bırakmasını sağlar ve süre uzadıkça yoğunluk yerini acı bir tada bırakır.
  • Demleme yöntemi: Poşet çaylar çok kısa sürede demlenir ve çok küçük parçalardan oluştuğu için çabuk acılaşır. Bunun yerine büyük yapraklar ve demlik kullanın.
  • Sıcaklık: Çayı daha düşük bir sıcaklıkta demleyin, böylece çayınızı acılaşmadan tüketebilirsiniz.
  • Su Cinsi: Kireç ve mineralleri az olan filtrelenmiş su kullanırsanız çayınız çok daha yumuşak olur.

Sağlıklı Bir Çay Nasıl Demlenir?

Çay hemen her mevsim tüketilen sağlıklı bir içecektir. Ancak daha sağlıklı olması için ekleyebileceğiniz farklı çaylar, baharatlar ve meyveler vardır. Klasik çay demleme teknikleri ile demlediğiniz siyah çay, antioksidan özelliklere sahiptir. Bu sayede bağışıklık sisteminize katkı sağlar. Bununla birlikte siyah çayda bulunan tein ve kafein daha zinde olmanıza yardımcı olur. Tüm bu faydaları artırmak ve farklı faydalar sağlamak için çayınızı yeşil çay ile birlikte demleyebilirsiniz. Sağlıklı çay demleme yöntemi ise acı olmasına izin vermeden demlikli araçlar kullanılarak düşük ısıda yapılır. Bu sayede ekleyeceğiniz diğer meyve ve çaylar da acılaşmaz ve özelliklerini korur.

scrolltotop svg