Çocukların Zeka Gelişimine Katkı Sağlayan Oyunlar
Aile

8 dk okuma

Bebek ve çocukların gelişim dönemlerinde bazı aktiviteleri yapmaya ihtiyaçları oluyor. Bu aktiviteler çocukların zeka gelişimi için son derece önemli. Çocukların ve bebeklerin zeka gelişimi için anne babalar eğitici oyunlar, akıllı oyuncaklar ve daha fazlasından yardım alabiliyor. Bu oyunlar onların yaratıcı, yansıtıcı, eleştirel düşünmelerine katkı sunarken çözüm odaklı ilerlemelerine de olanak tanıyor. Peki, bebekler ve çocuklar için zeka geliştirici oyunlar nelerdir? Hep birlikte öğrenelim.

Bebekler İçin Zeka Geliştiren Oyun Önerileri

Gelişim dönemlerindeki ilk iki yıl bebeklik dönemine giriyor. İki yaşına kadar bebeklerin anne babalarından, çevrelerinden öğreneceği çok fazla durum var. Öğrenecekleri her bir unsurun zeka gelişimlerine katkı sunması ilerleyen süreçte daha aktif bireyler olmalarını sağlıyor. Bebeklik döneminde oyuncakların bazı problemlere yol açacağı bilindiğinden daha çok anne babalarla bireysel oyunların oynanması tavsiye ediliyor. Bebekler için zeka geliştirici oyunlar şu şekilde:

1.    Doğayı Tanıma Oyunu

Daha çok 6-12 ay arası bebekler için önerilen doğayı tanıma oyununda bazı doğa olaylarının seslerini taklit etmek temel amaç. Yağmur, rüzgar sesi gibi seslerin taklit edilmesi onların doğaya ilgilerini canlandırabilen ve zekalarını geliştirebilen aktiviteler arasında.

2.    Vücudun Bölümleri

Yine 6-12 ay arası bebeklerin vücutlarını tanıyabilmeleri için bu oyunu oynayabilirsiniz. Örneğin “Burnun nerede, ağzın nerede, kulağın nerede?” gibi sorularla hem dil hem de hafıza gelişimlerine katkı sunabilirsiniz.

3.    Bloklarla Oynama

Kavrama becerisi gelişen 12-18 ay arası bebeğinizle çeşitli nesneleri kullanarak oyunlar oynayabilirsiniz. Bloklarla oynama bu oyunlardan biri. Bloklar bebekler için zeka geliştirici oyuncaklar arasında yer alıyor. Renk bloklarını kullanarak bebeğinizle birlikte şekiller yapabilirsiniz. Hem el göz koordinasyonunu hem de zihinsel becerileri bloklarla oynama oyunuyla geliştirmek mümkün.

4.    Oyuncak Saklama

İlk aylarda çocuklar nesne sürekliliğini kazanamadıklarından gözlerinin önünden giden bir nesnenin artık yok olduğunu düşünüyor. Bu yalnızca nesneler için değil, insanlar için de bu şekilde. Anneleri odadan gittiğinde ağlamalarının nedeni de bu beceriyi kazanamamaları. Fakat gelişimleri ilerledikçe nesne sürekliliğini kazanan bebekler, annelerinin veya oyuncaklarının geri geleceğini de öğreniyor. Oyuncak saklama oyunu da tam bunun için. Onunla birlikte bir eşyayı saklayabilir ve daha sonra bulmasını isteyebilirsiniz. Bu şekilde hem çıkarım yapmayı öğrenebilir hem de oyuncağının yok olmadığını görebilir.

5.    Jenga

36 ay ve sonrasında bebeklerinizle artık oyuncakları kullanarak oyunlar oynayabilirsiniz. Oyuncaklarda küçük parçalar olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Jenga da tam bunun için ideal oyunlardan. Bir denge sağlama oyunu olan Jenga ile bebeğiniz çeşitli stratejiler geliştirmeyi, çözümler üretmeyi, dengeyi sağlamayı öğrenebiliyor.

Çocuklar İçin Zeka Geliştiren Oyun Önerileri

2-3 yaş civarından sonra artık bebeklik döneminden çıkan çocuğunuzla zekalarına daha fazla katkı sağlayacak, zihinsel gelişimlerini güçlendirecek birçok oyun oynayabilirsiniz.

1.    Eşleştirme Kartları

Eşleştirme kartları, birbiriyle ilgisi olan veya bazı oyunlarda da birbirinin aynısı olan iki kartı eşleştirmeye dayanan bir oyun. Bu oyunlar, çocukların bağlantı kurma, ilişkilendirme gibi becerilerini güçlendiriyor.

2.    Puzzle

Puzzle, büyük küçük herkesin severek oynadığı oyunlardan biri. Elbette her yaş grubuna göre farklı zorluklarda puzzle’lar var. Çocuklar için olan daha az parçalı puzzle’lar onların birleştirme, bütünleştirme becerilerini, bütünü görebilmelerini geliştiriyor. Bazı puzzle’ların parçaları alfabedeki harflerden bazıları ise rakamlardan ve sayılardan oluşuyor. Böylece çocuklar puzzle’ları tamamlarken alfabeyi ve sayıları da öğrenebiliyor.

3.    K’NEX Double Doom

K’NEX, çocuk gelişim oyuncakları deyince akla ilk gelen markalardan biri. Ortalama olarak 9 yaş ve üzerindeki çocuklara uygun olan bu oyuncaklar, onlara küçük yaşta birçok farklı alana ilgi duymayı öğretiyor. Teknolojiden mühendisliğe, sanattan matematiğe kadar birçok alanda çocukların gelişimlerini sağlayan K’NEX Double Doom oyuncaklar, çubuklar ve konektörler yardımıyla onların hayallerindeki tasarımı yapmalarına olanak tanıyor.

4.    Akıllı Oyuncaklar

Akıllı oyuncaklar, son dönemlerde ortaya çıkan ve çocukların zeka gelişimlerine büyük katkı sağlayan oyuncaklar arasında. Teknolojik altyapılarla donatılan bu oyuncakların her biri farklı amaçlara hizmet ediyor. Onları hayatla, teknolojiyle, hayal gücüyle buluşturan akıllı oyuncaklar çocukların da ilgisini çekiyor.

5.    Bil Bakalım Kim?

“Bil Bakalım Kim?”, çeşitli soruların yöneltildiği ve kişinin kim olduğunu bulmayı amaçlayan bir oyun. Bu oyun ile çocuğunuz zihninin sınırlarını zorlayarak size yönelttiği sorularla kim olduğunuzu bulmaya çalışıyor. Bu sayede hatırlama, akılda tutma, düşünme gibi birçok becerisi gelişiyor.

Zeka Oyunlarının Çocuk Gelişimine Katkısı Neler?

Çocuklarınızla birlikte oynayacağınız geliştirici oyunlar, onların gelişimine birçok anlamda katkı sağlıyor. Bu oyunlarla birlikte çocuklar, zekalarını aktif tutuyor. Zekanın aktif kalması öğrenmeyi de kolaylaştırıyor. Planlı ve öngörerek hareket etme becerisi kazanan çocuklar ilerleyen yıllarda da bu becerilerini sorunsuzca kullanabiliyor.

Çocuklar, zekalarını geliştiren oyunlarla birlikte yeni yetenekler ediniyor ve mevcutta yeteneklerini fark edebiliyor. Bu yetenekleri anne babası olarak sizler de fark edebilir; eğitimlerini bu yönde sürdürmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Bebekleriniz ve çocuklarınızla oynayacağınız oyunlar, unutkanlığa iyi geliyor ve olayları ve olguları daha kolay anımsamalarına olanak tanıyor. Bu da konsantrasyonlarının daima yüksek olmasına imkan sağlıyor. Çözüm üretme, çok yönlü düşünme, eleştirme, öz düzenleme kapasitesini artırma, kendi sınırlarını bilme ve kendini tanıma bu süreçte onların gelişimine sağlanan faydalar arasında yer alıyor. Kısacası bebek zeka oyunları ve çocuklar için eğitici oyunlar, her yaşta ve her dönemde büyük önem arz ediyor.

Bebeklik döneminden itibaren gelişim dönemlerine uygun etkinliklerle ve zeka geliştiren oyunlar ile çocuğunuzun gelişimine katkı sağlamanız ve ilerleyen yaşlarını kolaylaştırmanız mümkün.

scrolltotop svg