İnternetten Alışveriş Yaparken Güvende Olmanızı Sağlacak Bilgiler
Teknoloji

7 dk okuma

Son yıllarla birlikte internet alışverişinde büyük bir artış görülmektedir. Her sektörden mağaza hem daha fazla ürün sunmak hem de daha geniş kitlelere ulaşmak için e-ticaret sitesini kurmaya devam etmektedir. Bugün market alışverişimiz dahil istediğimiz her şeyi internetten evimize sipariş edebiliyoruz. İnternet alışverişinde talep artması ile birlikte ne yazık ki tedbirsiz ve bilgisiz kişileri hedef alan siber saldırılar da artmaktadır. Siber saldırıların artması internet alışverişinden vazgeçmeniz anlamına gelmiyor. Güvenli internet alışverişi için doğru önlemleri almanız ve bilinçli hareket etmeniz yeterlidir. Peki internet alışverişi nedir ve güvenli bir şekilde nasıl yapılır? Sizin için derlediğimiz önemli bilgilere gelin birlikte bakalım.

İnternet alışverişi nasıl yapılır?

İnternet alışverişi, istediğiniz ürünü ya da hizmeti internet aracılığıyla sipariş etmenizi sağlayan bir eylemdir. Bir ürün sipariş vermek istiyorsanız satıcının web sitesi üzerinden kredi kartınız ya da banka kartınız ile işlem yapabilirsiniz. Bugün neredeyse her şeyi internet üzerinden satın alabiliriz. Hem zaman kazandırması hem de daha az çaba gerektirmesi nedeniyle insanların çoğu artık internet alışverişini geleneksel alışverişe tercih etmektedir. Bu yüzden artık her mağaza bir internet sitesi olmasına özellikle özen gösterir. Hatta bazı mağazalar sadece internetten satış yapmaktadır. Peki internet alışverişi için ne yapmanız gerekiyor? Tek ihtiyacınız olan bir banka ya da kredi kartı ve güçlü bir hesap şifresi. Evden çıkmanıza gerek kalmadan cep telefonu ve televizyon gibi elektronik eşyalar dahil tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir hatta süper market alışverişinizi bile internetten yapabilirsiniz.

İnternet alışverişi yaparken sayfada neler dikkat edilmelidir?

İnternet alışverişinde bu kadar fazla talep varken internet dolandırıcılığı ve siber saldırılar da günden güne artmaktadır. Bu saldırılar sonucu kredi ya da banka kartı verilerinizi çaldırabilirsiniz. Aslında bilinçli yapıldığında ve tehlikeler konusunda farkındalık kazanıldığında internet alışverişi son derece güvenlidir. İnternet alışverişini güvensiz yapan faktörlerden en büyüğü bilgisizliktir. İnternet dolandırıcıları özellikle güvenli sitelerde dolaşmayan kesimi hedef almaktadır. İşte sizler için derlediğimiz güvenli bir alışveriş keyfi için dikkat etmeniz gereken internet ya da online alışveriş püf noktaları:

  • Güçlü Hesap Şifresi: İnternet sitelerinde hesap açarken giriş kimliğiniz konusunda özen gösterebilirsiniz. Giriş adı ile aynı olan ya da doğum günü ve yılı gibi zayıf hesap şifreleri hesabınızı korumanıza yardımcı olmayabilir.
  • 3D Secure Kullanımı: İnternet alışverişinizin ödeme adımında 3D secure kullanımına dikkat edebilirsiniz. Bankaların internet satış siteleri ile özel olarak anlaşması olan bu sistem, banka ya da kredi kartı verilerini koruyan ekstra bir kalkan oluşturur. Böylece hesap bilgilerinizi korumaya alabilirsiniz.
  • SSL ile Güvenli Siteler: SSL internet sitesi üzerinde kaydettiğiniz kişisel verilerinizi koruyan dijital bir koruma kalkanıdır. Güvenli online alışveriş siteleri mutlaka SSL sertifikası ile çalışmaktadır. Girdiğiniz sitenin SSL sertifikasına özellikle dikkat edebilirsiniz.
  • Bilinmeyen E-Postalar: İnternet siteleri üzerinde kullandığınız e-posta adreslerine internet dolandırıcıları tarafından e-posta atılabilir. Bu e-postalar sizden banka hesap bilgilerinizi isteyerek dolandırma amacı ile atılabilir. Bilinmeyen e-postalara cevap vermemeniz ve silmeniz internetteki güvenliğiniz için faydalı olabilir.

İnternet alışverişi ile ilgili şikayet nereye yapılır?

Alışverişinizi güvenli online alışveriş siteleri üzerinden yapsanız bile bazı olası sorunlar ve riskler her zaman vardır. Çoğu zaman sorunsuz olan online alışverişlerde bazen sipariş ettiğiniz ürün vaktinde gelmeyebilir veya satın aldığınız üründen farklı bir ürün kargoya verilebilir. Ya da sipariş ettiğiniz ürün elinize hiç ulaşmaz. Tüm bu sorunları internet sitesinin ilgili birimleri ile halledemediğiniz durumlarda şikayet edebileceğiniz ve devlet tarafından oluşturulan bir kurum bulunmaktadır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından oluşturulan Tüketici Şikayetleri sitesi üzerinden şikayetinizi oluşturabilirsiniz. Tüketici haklarına aykırı olan her durumda gerekli işlem en kısa süre gerçekleştirilmektedir.

Sanal kart bilgilerinin çalınması gibi durumlarda direkt olarak şikayet oluşturmalısınız. İnternet dolandırıcıları adınıza birçok işlem yapabilir ve hesabınızda bulunan bakiyeyi kullanabilir. Böyle durumlarda internet alışveriş sitesinin verileri saklama ve koruma açısından eksikliklerini şikayet dilekçesi ile ilgili kuruma bildirebilirsiniz.

İnternet Alışverişinin Avantajları

İnternet alışverişi gün içinde sıklıkla başvurduğumuz bir yöntemdir. Bu sistemin en büyük avantajı ise kolay olmasıdır. Parmaklarınızın tek bir hareketi ile kapınıza neredeyse istediğiniz her şeyi yığabilirsiniz. Kolay olmasının yanı sıra internet alışverişi rekabet ortamından dolayı mağazaların sıklıkla kampanyalı dönemlere girmesi nedeniyle avantajlı fiyatlar sunar. Geleneksel alışverişe göre daha uygun fiyatları farklı mağazalarda karşılaştırabilir ve en uygununu satın alabilirsiniz. Özellikle bilgisayar ve tablet gibi teknolojik ürünler geniş fiyat skalası ile birlikte sunulmaktadır. İnternet alışverişinin bir diğer avantajı ise birçok çeşidin olmasıdır. İhtiyacınız olan ürünün farklı mağazalar tarafından üretilen farklı malzemelerde ve modellerde birçok çeşidini bulabilirsiniz. İnternet alışverişi ile sadece kendinize değil sevdikleriniz için de alışveriş yapabilirsiniz. Özel günlerde onlara hediye göndermek için internette birçok farklı site bulunmaktadır. Hızlı teslimat seçenekleri ile o özel kişiye nerede olursanız olun yarım saat içerisinde en sevdiği çiçeği gönderebilirsiniz.

İnternet alışverişinin avantajlarının yanı sıra dezavantajları da olabilir. İnternet dolandırıcılığı, teslimatta yaşanan sorunlar, ürünün size beklenen şekilde ulaşmaması ve internette fazla geçirilen zaman gibi dezavantajları mevcuttur. Fakat bunlardan kendinizi koruyabilirsiniz. İnternet dolandırıcılığına karşı gerekli önlemleri alarak güvenli alışveriş yapabilirsiniz. Teslimatta ya da üründe çıkan sorunlar sonucu ürünü iade edebilirsiniz.

scrolltotop svg