Elektrikli Bisiklet mi Elektrikli Scooter mı?
Satın Alma Rehberi

9 dk okuma

Elektrikli ulaşım araçlarının popülaritesi son yıllarda hızla arttı. Özellikle elektrikli scooter ve elektrikli bisiklet, şehir içi kısa mesafeler için banliyö ulaşım aracı olarak idealdir. Kısa mesafeler, işe gidiş geliş ve şehir için ideal bir ulaşım aracı olduklarından, e-bisikletler ve scooterlar pek çok kullanıcıya hitap etmeyi başaran yeni nesil araçlardır. Her ikisini de hiç vakit kaybetmeden sürüşe hazır hale getirebilir, çabucak hedefinize ulaşabilir ve ayrıca trafik sıkışıklığından kaçınabilirsiniz.

Hızlı, manevra kabiliyeti yüksek ve kullanımı ucuz. Bu özellikleri nedeniyle elektrikli bisiklet ideal bir ulaşım aracıdır. Ancak teknolojinin de gelişimiyle hızlı scooterlar da pek çok konuda avantaj sağlar. Bu nedenle hangisinin sizin için daha faydalı olduğuna karar veremiyor olabilirsiniz.

Siz de elektrikli scooter veya elektrikli bisiklet satın almak arasında tereddüt ediyor ya da bir scooterınız var ve elektrikli bisiklet almayı düşünüyorsanız, gelin e-scooter ve e-bisikletleri birlikte inceleyelim.

Elektrikli Bisiklet ve Scooter Kullanımı

Kalabalık şehirlerde mesafeler kısa ya da uzun olması fark etmeksizin araba ile erişilebilirlik oldukça zordur. Bu kalabalıktan elektrikli bisiklet veya scooter ile kaçınabilirsiniz. Bu nedenle elektrikli bisiklet ve scooter, diğerlerinin yanı sıra pek çok çalışan tarafından tercih edilir. Bir bisiklet veya scooter üzerinde az miktarda bagaj kolayca taşınabilir. Böylece elektrikli bisikletler ve scooterlar kurye hizmetleri için de uygundur.

Elektrikli bisiklet, bisiklet sürmeyi daha konforlu hale getiren geleneksel taşıma yöntemlerine alternatif bireysel bir taşıttır. Elektrikli bisikletlerde oturma olanağı olduğundan daha konforlu bir araç olarak düşünülebilir. Elektrikli bisikletle konforlu bir biçimde on ila on beş kilometreye kadar sürüş yapılabilir. Standart bir bisiklet aküsü ise ortalama 50 kilometre mesafe kat etmenizi sağlar. Elektrikli bir scooter ile daha uzun mesafeler kat edilebilir. Bir elektrikli scooter sayesinde tam pil şarjla 40 ila 80 kilometre gidebilirsiniz. Bu nedenle elektrikli bisiklet veya scooter, araba veya toplu taşıma araçlarına iyi bir alternatiftir. Toplu taşıma ile karşılaştırıldığında, özellikle iş saatleri belli bir çalışansanız toplu taşıma araçlarının hareket saatlerine uyum sağlamanız gerekmez.

Bir e-bisikleti farklı durumlarda kullanabilirsiniz. İster alışverişe veya ailenizi ziyarete gidin, ister işe veya hafta sonu doğada bisiklete binin, elektrikli bisiklet her zaman sizi destekler. Elbette farklı amaçlar için satılık farklı elektrikli bisikletler de var, ancak iyi bir elektrikli bisiklet tüm bu aktiviteleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlar. Öte yandan, elektrikli scooterlar kum tepeleri veya engebeli araziden geçerken zorlanabilir. Çünkü bu scooterlarda manevra kabiliyeti daha azdır. Bu nedenle scooter daha çok şehir içi yol aracı olarak görülebilir. Ancak Xiaomi Mi Essential elektrikli scooter daha fazla zemin türünde sürüş keyfi sunmak için %20 eğimli yollarda gidebilmesi üzerine tasarlanmıştır.

Elektrikli Bisiklet ve Scooter Hız Özellikleri

Elektrikli bisikletin ortalama hızı 25 km/s’dir. Bu hıza ulaştığınızda pedal kullanımı otomatik olarak durur. Bu, tüm e-bisiklet motor sistemleri için yasal bir zorunluluktur. Gerçek bir hız tutkunuysanız tabii ki daha hızlı sürüş de mümkün. Kendi gücünüzle yaptığınız sürece 25 km/s üzerindeki hızlarda araç kullanabilirsiniz. Rüzgarın yönü de hızınızla alakalı olacağı için sert rüzgarlarda dikkatli olmanız önemlidir. Ancak rüzgar arkanızdan esiyorsa bundan faydalanabilir ve hızınızı artırabilirsiniz. Böylece 25 km/s’nin üzerinde sürebilirsiniz. Yani elektrikli bisikletler de moped kadar hızlı olabilir. Elektrikli scooter modellerinde de maksimum hız 25 km/s’dir. Bu nedenle hız konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

Elektrikli Scooter ve Bisikletlerde Şarj

Hız konusunda benzerlik gösterseler de şarj konusunda farklı avantajlara ve dezavantajlara sahip olabilirler. E-scooterlar geri dönmeye başladığından beri insanlar başlangıçta elektrikli ulaşım konusunda şüpheci olsalar da scooter kullanımı önemli ölçüde arttı. İlk zamanlarda en büyük endişe scooter pilini şarj etmekti. Ancak bir elektrikli scooterı %100 şarj etmek en fazla 8 saat sürer ve bazı hızlı şarj cihazlarıyla 3 saatte %75 doluluğa ulaşabilirsiniz. Bu şarj 1-2 gün e-scooter ile dışarı çıkmak için fazlasıyla yeterlidir.

Elektrikli bisikletlerin ise 2 saatten 8 saate kadar değişen pil süreleri vardır. Modele göre değişkenlik gösterse de cep telefonu şarj ediyormuş gibi kolaydır. Tıpkı scooterlarda olduğu gibi prize takmanız yeterlidir. Öte yandan elektrikli bisiklet şarjı bittiğinde de kullanılmaya devam edilebilir. Çünkü pedallar her zaman aktiftir ve tekerlekleri çevirmek için yeterlidir. Scooterlarda ise şarjınız beklenmedik bir anda bittiğinde şarj istasyonu aramanız veya başka bir taşıt ile varış noktasına ulaşmanız gerekir.

Elektrikli Bisiklet ve Scooterın Çevresel Yönleri

Elektrikli bisikletle kat ettiğiniz kilometreler, standart bir arabaya göre elli kat daha az zararlıdır. Bisiklet, bir arabanın CO2 emisyonunun %2’sinden daha azına neden olur, bu da kilometre başına yaklaşık 5 gramdır. Elektrikli scooter, elektrikli bisikletten daha fazla enerji tüketir. Bununla birlikte, bir araba veya scooter veya benzinli bir moped ile karşılaştırıldığında hala birçok çevresel fayda sağlar. Bunun nedeni, kalan araç trafiğinin akışına olumlu etkilerinin olmasıdır. Trafik sıkışıklığı olmadığında ya da siz de bir yakıtlı araç kullanmadığınızda hava temizliğini ve dolayısıyla çevreyi de korumuş olursunuz.

Elektrikli Bisiklet ve Scooterların Avantajları

Elektrikli scooter ve bisikletler genel olarak diğer araçlara göre pek çok avantaja sahiptir. Taşınabilirlik, muhafaza kolaylığı, uygun maliyetlerin yanı sıra bu tür taşıtların faydaları ise şunlardır:

  • Sağlık açısından elektrikli bisiklet, elektrikli scootera göre daha avantajlı görünür.  Elektrikli bisiklet, fiziksel çaba gerektirir ve hareket etmenizi sağlar.
  • Elektrikli bir scooter ile karşılaştırıldığında elektrikli bisikletle daha fazla kalori yakarsınız ve daha fazla kilo verebilirsiniz.  Bu nedenle bir e-bisiklet, egzersiz ve açık hava etkinlikleri için iyi bir motive edicidir.
  • Bu tür fiziksel efor sadece vücudunuz için iyi olmakla kalmaz, aynı zamanda size bir tatmin duygusu da verir. Tabii ki, açık havada kısa geziler için bir scooter tercih edebilirsiniz.
  • Bacaklarında rahatsızlık olan kişiler için ise scooter daha avantajlıdır. Herhangi biri efor sarf etmeden sizi istediğiniz yere götürür.
  • Bu küçük taşıtlar, hangi amaçla kullandığınız fark etmeksizin fiziksel ve zihinsel sağlığınıza fayda sağlayabilirler.

Elektrikli Bisiklet ve Scooter Mali Yönleri

Elektrik kullanımının ağır ve tasarruflu biçimde yapılmasını sağlayan elektrikli bisiklet ve scooter motorları son derece bütçe dostu kullanım sağlar. Elektrik tüketim değerleri ile çevreci taşıtlar olduğu bilinen elektrikli scooter ve bisikletler farklı mali açılardan da pek çok fayda sağlar. Örneğin park yerlerinde az alan işgal edersiniz ve daha az ücret ödemeniz gerekir. Sigorta konusunda da oldukça avantajlı olabilirler.

Ancak avantajların yanı sıra her şeyin olduğu gibi e-bisiklet ve e-scooter modellerinin de dezavantajları vardır. Bir elektrik motorunun, bir benzinli motordan daha az menzili vardır, bu nedenle elektrikli taşıtlarınızı daha sık şarj etmeniz gerekir. Ayrıca pillerin toplam şarj olma ömrü söz konusudur ve zamanla çok az bir yüzde olsa da batarya kapasitesi azalır. Ancak bu iki dezavantaja karşı elektrik ve bakım maliyetlerinden tasarruf ettiğiniz için elektrikli scooter ve bisikletin kazanan taraf olduğunu anlayabilirsiniz. Bir elektrikli scooter ve bisikleti şarj etmek günümüzde çok basittir, örneğin ev elektriğinin akım değerleri ve voltajı da uygundur. Ayrıca çeşitli taşınabilir şarj cihazları sayesinde bataryaları doldurulabilir. Bu nedenle scooterların motor hacminin küçük olması sizin için sorun olmaktan çıkar. Yeni teknolojik gelişmeler sayesinde ise elektrikli bisiklet ve scooterın şarj edilmesi giderek daha az zaman alır.

scrolltotop svg