Elektrikli Süpürge Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Elektronik

7 dk okuma

Ev, ofis ve tüm iç mekanların temizliğindeki başrol oyuncusu, elektrikli süpürgedir. Doğru süpürge seçimi ile; temizlik, kolaylıkla tamamlanan bir işe dönüştürülebilir. Elektrikli süpürge çeşitleri arasından size uygun olanları araştırırken birkaç önemli kriteri göz önünde bulundurmanızda fayda var. Peki elektrikli süpürge seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterler nelerdir? İşte hepsi burada!

Hafif ve Pratik Kullanıma Sahip Elektrikli Süpürge Çeşitleri

Seçim yaparken dikkat edilmesi gereken önemli kriterlerden birisi, süpürgenin hafif olmasıdır. Süpürme işlemi yaparken kol ve kas gücü gerektiren uygulamalarda makinenin mümkün olduğunca az ağırlık yapması önemlidir. Hafif ve pratik olan makinelerde kullanım daha keyiflidir, bu nedenle daha sık kullanılır ve temizlik işi süreklilik kazanır. Eğer bir önceki süpürgeniz bu kriterlere uymuyorsa, şimdi satın alacağınız makinelerin öncelikli olarak ağırlıklarını gözden geçirebilirsiniz. Ağırlığının yanı sıra süpürgenin şekli ve kolaylıkla manevra alabilmesi de kullanım kolaylığı için başka bir unsurdur. Kullanırken hangi tip makineler daha kolay geliyor? Dikey şarjlı süpürgeler, yatay, silindir ya da başka hangi şekillerde süpürgeler ile daha kolay çalışabilirsiniz? Bu gibi soruların yanıtlarına göre çeşitlere bakıp karar verebilirsiniz.  

Yeni nesil süpürgeler için ağırlık artık çok önemli bir tercih sebebidir ve bu nedenle üretimden itibaren bu detay göz önünde bulundurulmaktadır. Toz torbası, aparatları, hortumu ve makinenin gövdesinin toplam ağırlığı, taşınabilir olacak şekilde ayarlanmaktadır. Eğer süpürdüğünüz yerde halı varsa ve bu halılar kalınsa, daha hafif bir süpürge alarak kendi hareket kabiliyetinizi de artırabilirsiniz. Evlerde ise mobilya adedine göre ihtiyaç duyulan makine aksesuarı sayısı artabilir. Fazla aksesuar ve hafif makinelerle evin her köşesinin tozdan arındırılması rahatlıkla mümkün olur.

Torbalı, Torbasız, Şarjlı Elektrikli Süpürge Çeşitleri

Süpürgelerde toz torbalı ve torbasız çeşitler bulunur. Günümüzde üretilen toz torbalı çeşitlerde kullanılan HEPA filtreler, bakteri oluşumunu engeller. Böylelikle, makine tarafından çekilen tüm toz ve kir torba içinde birikir ve torba atıldığı anda makinenin içi tamamen temizlenmiş olur. Toz torbasız elektrikli süpürge çeşitleri ise su gibi başka filtre teknikleri kullanır. Bu teknikler ile makinenin çektiği tozun havalandırma kanallarından tekrar dışarı atılması minimize edilir. Eğer astım ya da alerjik rahatsızlıkları olan kişilerin yaşadığı evler için bir süpürge alınacaksa genellikle toz torbasız ve HEPA filtresi olan modeller tercih edilir. Bu filtreler, astım ve alerjiye neden olabilecek küçük boyuttaki partikülleri de yakalama teknolojisine sahiptir. Bu tip özel durumlar için seçilecek süpürgenin HEPA filtresinin yanı sıra hava geçirmez olması da çok büyük önem taşır.

Günlük pratik temizlikte kullanılan şarjlı süpürge çeşitleri genellikle küçük haznelidir ve bölgesel temizlik için kullanılır. Yüksek emiş gücü, uzun pil ömrü, kolay şarj edilebilir ve hafif olması aranan en önemli özelliklerdir. Son yıllarda üretilen dikey şarjlı süpürge çeşitleri, duvara monte edilebilir ve çıkartmak için ekstra bir çaba sarfetmek gerekmeksizin iş görebilir olduğundan oldukça pratiktir ve sıkça tercih edilir.

Robot Süpürge Çeşitleri

Akıllı süpürge ya da robot süpürge olarak bilinen yeni nesil süpürgeler, insan yönetimine ihtiyaç duymadan, şarj olduğu andan itibaren süpürme işini kendi kendine yapan ürünlerdir ve mobil uygulama ile kontrol edilebilir. Süpüreceği bölgeyi kendi navigasyonu ile tanımladıktan sonra işini tüm mekân için sorunsuz şekilde halledebilir. Robot ürünlerin genellikle fiyat ve performans karşılaştırmaları hangi robot süpürge alınmalı sorusunu da beraberinde getirir. Bunun için süpürgenin şarj etme hızı, komutu algılama ve uygulama kolaylıkları, evin wireless sistemine bağlanabilme teknolojisine sahip olup olmaması gibi ince detaylara çok dikkat etmek gerekir. Bu ürünlerde fırça sayısı, halının üzerinde süpürme işlemini yapıp yapmıyor olması, evin eşyalarına göre hangi yükseltileri aşabileceği gibi bir takım soruların yanıtlarını net olarak almanız önem taşır. Elektrikli süpürge fiyatları arasında en yüksek fiyat bandına sahip olan akıllı makineleri satın alırken; garanti kapsamı, kullanım kolaylığı, navigasyon teknolojisinin güncel olması gibi özelliklere göre tercih edebilirsiniz.

Çekim Gücü ve Aparatlar Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evinizin ya da temizlemeyi düşündüğünüz bölgenin iç yapısı, hangi süpürgeyi seçeceğiniz ile doğrudan ilişkilidir. Süpürgenin çekim gücü ve aparatları hakkında dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar şöyle maddelendirilebilir:

  • Watt değeri, kullanılan elektriği ve süpürge motorunun gücünü anlatır. Süpürgenin asıl gücü, çekim gücüne bağlıdır.
  • Düz ve ıslak zeminde emiş gücü çok yüksek olan süpürgeler yere yapışarak işinizi zorlaştırır. Bu nedenle fırçalı yer süpürme aksesuarlarını tercih etmeniz gerekir.
  • Zeminde halı var ise süpürgenin aparatlarının dövüşünün olması önem taşır. Böylelikle tozu ya da halının tabanında birikmiş kirleri kolaylıkla kaldırarak içine çekebilir.
  • Halı olmayan zeminlerde süpürgenin aksesuarlarını ıslak zemine göre tercih etmeniz önemlidir.
  • Süpürge kadar önemli olan aparatların da garanti kapsamında olup olmadığına dikkat etmeniz önem taşır. Kimi süpürge markaları, parçaları garanti kapsamına almazlar.
  • Garanti kapsamına alınmamış aparatların sağlamlığı hakkında net bilginizin olması çok önemlidir. Bu yüzden cihazı satın alırken; satış sonrası desteği hakkında da tüm bilgileri öğrenmeniz sizin için faydalı olabilir.

Eviniz için hangi elektrikli süpürge alınmalı diye sorgulayarak vakit harcamanıza gerek yok. İhtiyacınızı, temizlik yapacağınız yeri ve detayları belirledikten sonra bu kriterlere uygun olan ürünler arasından seçim yapabilir, temizliği keyfe dönüştürebilirsiniz.

scrolltotop svg