Barista Elinden Çıkmış Gibi: Evde Espresso Yapımı
Ev & Yaşam

10 dk okuma

Kahve hem dünyada hem de ülkemizde en sevilen içeceklerden biri. Kültürümüzde en fazla tüketilen kahve çeşidi Türk kahvesi olsa da İtalya menşeli espresso son yıllarda 3. dalga kahve mekanları sayesinde pek çok kişiyi etkisi altına almış durumda. Kremsi köpüğü ve dolgun lezzeti ile kendine has bir kültürü ifade eden espresso özellikle gençlerin yeni gözdesi.

Espresso; küçük fincanlarda, taze ve kaliteli çekirdeklerden hazırlanan, baskın tadı olan bir kahve çeşidi. Bu kahve türü, bugün en çok tüketilen kahvelerin temelini oluşturur. Espresso, kahve ile aynı çekirdeklerden yapılır, ancak daha güçlü tada sahip, daha kalın çekilmiş ve kafein oranı daha yüksek bir kahvedir. Ancak espresso, genellikle küçük porsiyonlarda servis edildiğinden diğer kahvelere kıyasla porsiyon başına daha az kafein içerebilir. Peki, kahve kültüründe son dönemlerin yükselen yıldızı olan espresso nedir ve evde espresso nasıl yapılır? Gelin espresso’ya dair merak edilen tüm detaylara bir göz atın.

Espresso Ne Demek?

Espresso, “shot”lar halinde servis edilen, yoğun aromalı ve konsantre bir kahve türüdür. Bu baskın kahve çeşidi pek çok değişik yöntemle yapılsa da en çok espresso makinesi kullanılarak çok ince öğütülmüş kahve çekirdeklerinden basınçlı sıcak su geçirilmek suretiyle hazırlanır. Makinede yapılan kahvede hava kabarcıkları ince öğütülmüş kahvenin çözünür yağlarıyla birleşir, kahvenin üzerinde ise karamel renkte bir köpük olan krema oluşur. Bu krema, espresso’nun zengin aromasına ve kalıcı tadına katkıda bulunur.

Bir porsiyon espresso “single shot” terimi ile adlandırılsa da aslında bu kahvenin tek bir yudumda içilmesi doğru değildir. Bunun yerine espresso’nun doygun ve zengin lezzetini alabilmeniz için kahveyi yavaşça yudumlayarak içmeniz gerekir. Pek çok kişi, espresso tercihinde double shot espresso’dan hoşlanır. Single veya double shot fark etmeksizin hafif buruk bir tadı olan espresso kahvenize dilerseniz şeker veya tatlandırıcı ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca espresso’lar bazı kahve mekanlarında bisküvi gibi tatlılar ile de servis edilir.

Espresso pek çok popüler kahve çeşidini hazırlamak için kullanılır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Caffé americano : Sıcak su ile karıştırılmış bir shot espresso
  • Red-eye : Bir shot espresso ile karıştırılmış filtre kahve
  • Caffé latte : Buharda pişirilmiş sütle birleştirilen çift shot espresso
  • Cappuccino : Buharda pişirilmiş ve köpürtülmüş sütle birleştirilmiş tek shot espresso

Espresso, kafein içeriğinin yüksek olmasıyla ün yapmış bir kahve olsa da aslında bu, tamamen kahveyi hangi miktarda tükettiğinize bağlıdır. Espresso’lar genellikle diğer kahve çeşitlerinden daha küçük porsiyonlarda servis edildiğinden bazen standart bir kahveden daha az kafein içerebilir. Tabii ki ekstra shot sayıları espresso’nun kafein seviyesini artıran etkenler arasında bulunur.

Espresso Yapmak için Hangi Kahve Çeşidi Kullanılır?

Espresso, kahve ile tamamen aynı bitki kullanılarak elde edilir ve temelde aynı şekilde yetiştirilir, işlenir ve kavrulur. Espresso yapmak için herhangi bir kavrulmuş kahve kullanılabilir. Arabica ve robusta gibi kahve çekirdekleri en fazla tercih edilen espresso kahveler arasındadır. Kahve ve espresso arasındaki fark, çekirdeklerin öğütülmesinde ve işlenmesindedir. Espresso çekirdekleri, kahveden daha ince bir kıvamda öğütülür ve sıkıca paketlenir. Paketlenen çekirdek ve filtre kahveler sevdiğiniz cappuccino veya americano gibi içecekleri hazırlamak için kullanabileceğiniz kahve türleridir.

Espresso, özellikle anavatanı İtalya’da çok sevilir ve çoğunlukla single veya double shot şeklinde sade olarak içilir. Espresso, “demitasse cup” adı verilen özel yapım espresso fincanlarında servis edilir. Bazı kahve mekanları doygun bir espresso servisi için yalnızca “double shot” yani “doppio” seçeneği sunar. Espresso, aynı miktarda kahve ve iki katı su kullanılarak lungo boyunda da servis edilebilir. Lungo boy espresso’lar standart olanlara göre daha sert kıvamdadır. Espresso İtalya’da gün boyu içilir ancak İtalyanlar bu kahveyi en fazla sabah saatlerinde ve yemeklerden sonra içmeyi sever.

Evde El Yapımı Espresso Nasıl Yapılır?

Espresso yoğun tadı ile kahve tutkunları tarafından en fazla tercih edilen kahvelerden biridir. Bu kahve farklı yöntemlerle hazırlanabilir. Evde espresso yapımı için moka pot, kahve makinesi veya French press gibi farklı yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Evde kolay espresso yapımı için kahve makinesini tercih ettiğinizde diğer yöntemlere oranla kreması bol, aroması yoğun ve lezzetli bir kahve elde edebilirsiniz. Peki, kahve makinesi ile evde espresso nasıl hazırlanır? İşte nitelikli bir espresso hazırlamak için takip etmeniz gereken adımlar…

Kahve Hazırlama Öncesi Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Espresso’nuzun yaklaşık yüzde 88 ila 92’lik kısmı sudan meydana gelir. Bu nedenle espresso hazırlarken fark yaratan en önemli detaylardan biri, kaliteli su kullanımıdır. Yoğun mineral seviyesine sahip sular kahvenin tadını olumsuz etkileyeceği için bu tip suların kullanımından kaçınmanız gerekir. Bunun yerine pH seviyesi 7 ve üzeri olan sular kullanmak leziz bir kahve elde etmek için idealdir.
  • Çekirdek kahve satın alırken kahve üreticinizden kahvenizin espresso çekimine uygun olmasını talep etmelisiniz. Ayrıca espresso içimine müsait olan kahve türleri arasından seçim yaptığınıza da emin olun. Böylece daha nitelikli kahve hazırlama şansına sahip olursunuz.

Malzemeler:

  • Single shot kahve için 7 g kahve
  • Double shot kahve için 14 g kahve
  • Mutfak terazisi
  • Espresso makinesi
  • Kahve öğütücü

Hazırlık Aşaması:

  • Portafiltrenizi temizleyin: Evde espresso yapımı için öncelikle makinenizin 20 dakikadır açık olduğundan ve portafiltrenin temiz olduğundan emin olmalısınız. Portafiltre üzerindeki nem ve arta kalan kahve birikintileri hazırlayacağınız kahvenin tadının acı olmasına neden olabilir.
  • Doğru doz oranını belirleyin: Ev yapımı espresso için bir diğer nokta da doğru doz ayarıdır. Doğru espresso tarifi için yukarıda malzemeler listesinde bulunan kahve ölçülerine uygun miktarda kahveyi mutfak terazisinde ölçerek hazırlayın. Bunun için öğütülmüş kahve kullanabilir ya da kahve öğütücü yardımıyla kahve çekirdeklerinizi istenen miktarda öğütebilirsiniz.
  • Kahvenizi eşit şekilde portafiltrede dağıtın ve iyice sıkıştırın: Evde espresso kahve yapımı için hazırladığınız kahveyi portafiltreye koyduktan sonra kahvenin eşit şekilde dağılmış olmasına ve temper ile sıkıştırılmasına özen göstermelisiniz. Böylece hazırladığınız kahvenin her notasında tutarlı bir tat alabilirsiniz.
  • Kahve makinesinin baş kısmını temizleyin: Portafiltreyi kahve makinesinin baş kısmına takmadan önce kahve tortularını temizlemek için başlığı silin. Kirli başlıklar kahvenizin lezzetini olumsuz etkiler. Başlığı temizlediğinizde kahvenizin daha iyi ısınmasını sağlayabilirsiniz.
  • Portafiltreyi baş kısmına takın ve kahvenizi demlemeye başlayın: Kahve makinesinin baş kısmını temizledikten sonra portafiltreyi bu başlığa takın ve kilitleyin, ardından kahvenizi demleme aşamasına geçin. Bu aşamada kahvenizi hemen demlemezseniz baş kısımdaki ısı kahve yüzeyini yakabilir ve bu da kahvenizde acı notalar oluşmasına yol açabilir.  Espresso bardağınızı kahve çeşmesinin altına yerleştirerek 20-30 saniye kadar bekleyin.
  • Demleme süresini takip edin: Bu aşamaya kadar geldiyseniz artık saniyeler içerisinde espresso’nuza kavuşacaksınız demektir. Espresso’nuzun 20-30 saniye demlenmesini bekledikten sonra en son aşamada üzerinde karamel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Bu, kahvenizin hazır olduğu anlamına gelir.
  • Servis aşamasına geçin: Buraya kadar geldiyseniz espresso’nuzun hazırlama aşamasını başarıyla tamamladınız demektir. Espresso’nuzu dilerseniz sade olarak, üzerine su ilave ederek veya biraz süt ekleyerek tüketebilirsiniz.
  • Kirli parçaları temizleyin: Servis yaptıktan sonra portafiltreyi ve makine başını temizleyerek bir sonraki kahveniz için ekipmanlarınızı hazır bulundurabilirsiniz.

Evde Espresso Yapımı için Gerekenler Turkcell Pasaj’da

Ev yapımı espresso için yukarıdaki adımları takip ederek nitelikli ve lezzetli kahveler hazırlayabilir, misafirlerinizin beğenisini toplayabilirsiniz. İyi bir espresso hazırlamak için ise Turkcell Pasaj’da yer alan kahve çeşitleri ve kahve makinelerini inceleyerek cazip fırsatlarla alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.

scrolltotop svg