Her Ev için Gerekli 10 El Aleti ve Hırdavat Ürünleri
Elektronik

9 dk okuma

El aletleri ve hırdavat ürünleri, evde kırılan nesneleri onarmak ve tadilatlar yapmak için son derece gerekli eşyalar arasında yer alıyor. En önemli kullanım amaçları ise demonte ürünleri montajlamak. Hırdavat ürünleri ve el aletleri ile ufak tamir işlemleri için usta çağırmanıza gerek kalmaz. Üstelik temel hırdavat ürünlerine sahip olarak evde kendi hobilerinizi de oluşturabilirsiniz. Dolayısıyla evinizde mutlaka el aletleri ve hırdavat ürünleri bulundurmanız oldukça önemli. Evinizde mutlaka bulunması gereken el aletleri ve hırdavat ürünleriyle işlerinizi kolaylaştırmanız mümkün.

1.  Tornavida Çeşitleri

Tornavida, her evde mutlaka bulunması gereken hırdavat ürünleri arasında yer alıyor. Her işi gören bir alet olarak tanımlanabilen tornavida, vidaları takmak ve sökmek gibi işlevleri yerine getiriyor. Özellikle duvar rafları, çerçeveler gibi duvara asılması gereken eşyaları takmak için tornavida çeşitleri son derece gerekli. Düz, yıldız, lokma tornavida gibi türlerine ek olarak tek bir düğme ile çalışan şarjlı tornavida da oldukça işlevsel ürünlerden.

2.  Çekiç

Çekiç, çivi çakmak için kullanılan hırdavat ürünlerinden biri. Bu ürünün sapı tahta, ucu ise sert bir metal olarak üretiliyor. Çivi çakmak, nesneleri yassılaştırmak ve ezmek gibi birçok amaç için çekiçten faydalanılabiliyor. Yapılış biçimlerine göre çeşitli isimleri bulunsa da temel olarak ve basit düzey için evlerde tek bir çekiç türü tercih ediliyor. Çekiç ile duvarınıza çerçevelerinizi asabilir veya bir çıkıntı yapan çiviyi yerinden sökebilirsiniz.

3.  Silikon Tabancası

Silikon tabancası, elektrik bağlantısıyla çalışıyor ve silikon isimli maddenin eriyerek yapıştırıcı işlev kazanmasını sağlıyor. Bu basit kullanımlı tabancaya silikon mumu yerleştiriliyor. Daha sonra ısınması için bir süre bekleniyor ve silikon eriyince tetiğe basılarak yapıştırıcı silikon çıkarılıyor. Bu eriyen silikonu istediğiniz yüzeye yapıştırarak dilediğiniz yüzeyi tamir edebilir veya yapıştırabilirsiniz. Silikon tabancası genellikle yapıştırılacak parçalarda, tezgah, cam kenar ve lavabolarda tamir amacıyla, ses ve ısı yalıtımı için kapı aralıklarında, hobi amaçlı aksesuar yapımında ve daha pek çok alanda kullanılabiliyor.

4.  Metre

Metre veya mezura, bir alanın ölçüsünü almak için kullanılan ürünler arasında yer alıyor. Belli bir uzunluğa sahip metreler yardımıyla evinize alacağınız eşyalar için önceden ölçümler yapabilirsiniz. Pencereniz için yeni bir perde almadan önce pencerenin ölçümünü alabilir; yeni koltuğunuzu nereye yerleştirebileceğinize odanızın ölçülerine göre karar verebilirsiniz. Aynı zamanda beyaz eşyaları yerleştireceğiniz alanların ölçüsünü alarak da buna göre ürün seçimleri yapabilirsiniz.

5.  Matkap

El aletleri ve hırdavat ürünleri arasında en önemlilerden biri de matkap. Matkaplar, delik delme işlemleri için kullanılıyor. Genelde inşaat işleri için kullanıldığı bilinse de bu aletler mobilyaların montajı, çeşitli yüzeylerin delinmesi gibi işlemler için matkaptan faydalanılıyor. Darbeli matkap ve darbesiz matkap olarak ayrılabilen bu eşyalarda matkap ucunun hareketlerine göre isimlendirme yapılıyor. Darbeli matkap ileri geri de hareket edebilirken darbesiz matkap ise sadece dönerek işlem gerçekleştiriyor. Akülü, şarjlı ve elektrikli gibi çeşitleri bulunan matkaplarda devir gücü, çalışma şekli gibi özelliklere dikkat edebilirsiniz. Evinizde matkap bulundurarak basit delme ve montaj işlemlerinizi bir ustaya gerek kalmadan kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

6.  Kontrol Kalemi

Kontrol kalemi, adı üstünde bir kontrolü gerçekleştirmek için kullanılan hırdavat ürünleri arasında yer alıyor. Kontrol kaleminin temel işlevi elektrik devresinin kapalı veya açık olup olmadığını anlamak. Bunun için ise çok basit bir çalışma mekanizmasına sahip. Ucu tornavidalı olan kalem biçimindeki bu aletin içerisinde küçük bir lamba bulunuyor. Prizlerde, duylarda ve tüm elektrik hattında elektriğin varlığını veya kaçak durumlarını tespit etmek için içerisindeki ışık yanıyor. Kalem, elektrik fazına dokundurulduğunda içindeki lamba yanıyorsa bu elektriğin mevcut olduğu anlamı taşıyor. Kontrol kaleminin içi iletken olurken dışı ise güvenli bir kullanım için yalıtkan bir malzemeden üretiliyor. Bu basit kullanımlı el aleti, evlerdeki birçok elektrik işinin çözümlenmesine yardımcı oluyor.

7.  Takım Çantası

Evlerde mutlaka olması gereken eşyalardan biri de takım çantası. Takım çantası içerisinde birçok el aleti ve hırdavat ürünü bulunuyor. Bir takım çantasında mutlaka bulunması gereken ürünler arasında yıldız tornavida, düz tornavida, pense, İngiliz anahtarı, maket bıçağı, dübel ve bant gibi aletler yer alıyor. Bu eşyalar standart bir takım çantasının olmazsa olmazları. Daha profesyonel takım çantalarında ise bunlara ek olarak testereler, lehim telleri, zımparalar, pense ve çekiçler, farklı boylarda ve ebatlarda çiviler ve kesici grupları gibi kullanımı profesyonellik isteyen el aletleri de bulunabiliyor. Tüm bunlara ek olarak bazı takım çantalarında matkap da yer alabiliyor. Böylece yalnızca bir adet profesyonel takım çantası ile evde bulunması gereken tüm eşyalara sahip olmak mümkün.

8.  Pense

Delme ve sökme gibi işlemlerin yanı sıra çeşitli nesneleri sıkmak, bükmek, germek, kıvırmak veya kesmek için de el aletleri ve hırdavat ürünleri bulunuyor. Bunlar arasında en sık tercih edilen ise pense. Pense, çeşitli biçimlerde ve çeşitli büyüklüklerde üretilebiliyor. Maşaya veya bir kıskaca benzeyebilen bu alet, makasa benzeyen bir çalışma mantığına sahip. Uyguladığınız basınca göre kavrama sağlayan penselerin çenelerinin arasındaki tırtıklar kaymayı önlüyor ve daha iyi bir tutuş sağlıyor. Pensenin kullanım şekli ve amacına göre kargaburun, fort pense, ayarlı pense, yan keski, segman pensesi, kerpeten gibi pek çok çeşidi bulunuyor. Bunların pek çoğuna evlerde ihtiyaç duyulsa da standart bir pense de birçok işinizi görmenizi sağlayabilir.

9.  Vida

Vida, işlevi gereği görülmese de evlerdeki pek çok eşyanın bir arada durmasını sağlayan son derece önemli eşyalar hırdavat ürünleri arasında. Üçgen vida, trapez vida, kare vida, testere vida ve yuvarlak vida gibi çeşitleri bulunan bu hırdavat ürünü, bağlantı ve hareket için çok sık kullanılıyor. Baş biçimlerine göre de sınıflandırılabilen vidaların takılması için matkap ve şarjlı tornavida gibi diğer hırdavat ürünlerine de ihtiyaç var. Aynı zamanda kalem şeklindeki tornavidalarla da vidaların takılması mümkün. Vidalar, mobilya sektörünün en önemli hırdavat ürünleri arasında olduğundan bir evde mutlaka bulunması gerekenler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

10.  İngiliz Anahtarı

İngiliz anahtarı, adı pek çok kez duyulan fakat tam olarak işlevi bilinmeyen hırdavat ürünlerinden. Kurbağacık anahtar veya somun anahtarı gibi isimleri olsa da yaygın olarak İngiliz anahtarı şeklinde biliniyor. Somunları ve cıvataları gevşetmek veya sıkmak için kullanılan İngiliz anahtarının pek çok farklı boyutu da bulunuyor. Bunlar arasında ihtiyaçlarınıza en çok yanıt verecek ve en işlevsel olanına evinizde mutlaka yer vererek işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Bu el aletleri ve hırdavat ürünlerinin yanı sıra çiviler, iş eldivenleri, boru anahtarı, ilaçlama pompaları, elektrik bandı, su terazisi gibi bir evde yapılacak işleri kolaylaştıran sayısız yapı aletleri bulunuyor. İhtiyaçlarınıza yönelik el aletleri ve hırdavat ürünlerine evinizde yer verirken bu eşyaları doğru ve güvenli bir şekilde kullanmaya da özen gösterebilirsiniz.

scrolltotop svg