iPhone Pil Ömrü Nasıl Uzatılır?
IOS

9 dk okuma

İnsanların güne gözlerini açtığı andan uykuya daldığı zamana kadar gün içerisinde ellerinden düşürmediği cep telefonları, artık hayatın ciddi bir parçası haline geldi. Gelişen teknoloji ve büyüyen internet dünyası ile cep telefonları herkes için artık bir gereklilik. Gün boyunca sadece iletişim amaçlı değil, aynı zamanda hayatı kolaylaştıran birçok işlemi de gerçekleştirebilmeyi sağlayan cep telefonlarından bir gün dahi uzak kalınamaz oldu. Cep telefonları, üretilmeye başlandığı zamandan günümüze gelene kadar çok büyük teknolojik gelişmeler gösterdi ve kuşkusuz ki bu gelişme Apple’ın üretimi olan iPhone modelleri ile büyük bir ivme kazandı. Her çıkardığı modeliyle teknoloji dünyasına yön veren yenilikleri kullanıcılara sunmayı başaran iPhone modellerinin, bu zamana kadar söz edilen en ciddi sorunu batarya ömrünün tükenme problemi denilebilir.

iPhone’lar genellikle birkaç günde bir şarj edilmeye ihtiyaç duyabilirler fakat kullanıcı kaynaklı yanlış kullanımlar ve sistem ayarlarının doğru yapılmamış olması zamanla batarya ömrünü etkilemeye başlar. Bu şekilde kısalmaya başlayan batarya ömrü nedeniyle telefonunuzu gün içerisinde sürekli şarj etmek zorunda kalabilirsiniz. Sorun bu şekilde devam ederken batarya sağlığına dikkat edilmeden kullanım devam ettiği sürece, artık iPhone cep telefonunuz batarya değişimi gerçekleşmeden kullanılmaz hale dahi gelebilir. Bataryanızın ömrü bataryanız değişene kadar size kullanım olanağı sunan bir süredir. Batarya ömrünü üst seviyelerde tutmayı başararak batarya değişimine gerek kalmadan cep telefonunuzu çok daha uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

iPhone Pil Ömrü Ne Kadar Olmalı?

iPhone cep telefonlarının batarya ömründen söz etmeden önce iPhone bataryalarının teknolojik yapısından da kısaca bahsetmek gerekir. Apple, iPhone cep telefonlarının pil teknolojisi için elektronik eşyalarda sıklıkla karşımıza çıkan lityum iyon pil teknolojisinden yararlanmaktadır. Bu teknoloji pillerin tekrar şarj edilebilir ve yüksek enerji yoğunluğuna sahip olmasını sağlar. Aynı zamanda hızlı şarj olabilme özelliği de lityum pil teknolojisinden kaynaklıdır.

iPhone modellerinin şarj olma işlemi aslında iki aşama ile gerçekleşir. İlk aşamada kullanıcıya zaman kazandırabilmek adına şarj düzeyi %80 olana dek hızlı bir şarj aşaması gerçekleşir. Daha sonra ikinci aşamaya geçerek şarj olma işlemi yavaşlar ve elektrik akımını düşürmek suretiyle pil ömrünü uzatmaya çalışır. Apple’ın yaptığı bir açıklamaya göre normal koşullar altında çalışan ve 500 şarj döngüsüne ulaşan bir iPhone, bu süreç içerisinde kapasitesini %80’e kadar koruyabilecek şekilde tasarlandığı yönünde. Elbette buradan da anlaşılacağı üzere %80’e kadar gösterilen pil ömrü süresi verimlilik açısından kullanıcılara bir sorun çıkartmamaktadır. Fakat pil ömrü %80’in altına düştüğü takdirde pil sağlığı performans kayıplarına sebep olacak bir şekilde zarar görmeye başlamış demektir. Eğer iPhone cep telefonunuzu verimli bir şekilde kullanmak istiyorsanız batarya kapasiteniz %80’in altına düşmemelidir. Aksi takdirde cep telefonunuzda performans düşüklüğü olmaya başlayarak ani kapanmaların yaşanmasıyla sorun büyüyecektir. Elbette bu sorunla karşılaşmamak ve iPhone bataryanızın ömrünü mümkün olduğunca uzatabilmek adına birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemleri uygulayarak ve iPhone telefonunuzu doğru şekilde kullanarak batarya ömründe yüksek verimlilik elde etmeyi başarabilirsiniz.

iPhone Pil Sağlığı Nasıl Korunur?

iPhone pil sağlığı artırma yöntemleri arasında Apple’ın kullanıcılara resmi olarak vermiş olduğu bilgiler ile birlikte konunun uzmanları tarafından verilmiş birçok ipucu bulunuyor. Bu bilgiler dışında internette birçok şehir efsanesi tadında yöntemlerle de karşılaşabilirsiniz. Fakat sizler için teknik anlamda verimlilik sağladığı gözlemlenmiş ve Apple tarafından resmi olarak da açıklanmış verim sağlayan yöntemleri listeleyeceğiz:

  • Öncelikle Apple’ın son güncel iOS sürümünü kullandığınızdan emin olun. Eğer hala iOS güncellenmemiş ise ilk olarak bu güncellemeyi yapmanızı öneririz. Çünkü Apple’ın yazılım güncellemeleri bilindiği üzere gelişmiş enerji tasarrufu içerir ve kullanıcılarına bu anlamdaki son yenilikleri de sunar.
  • iPhone’lar 16 ile 22 derece ortam sıcaklığında en iyi performansı gösterecek şekilde tasarlanan cihazlardır. Eğer cihazınız 35 derecenin üzerindeki bir ortam sıcaklığına maruz kalırsa pilinizin güç sağlama süresi kısalır. Hatta yüksek ısılı bir ortamda pilinizi şarj ederseniz bu pil ömrünü etkileyen kalıcı bir soruna sebep olabilir. Ortam sıcaklığı dışında bazı telefon kılıfları da telefon şarj edilirken aşırı ısınmaya neden olabilir. Eğer telefonunuz şarj olurken fazla ısındığını fark ederseniz, cihazınızın kılıfını derhal çıkarın. Aynı zamanda soğuk bir ortamda da bataryanızın enerjisi hızlı şekilde tükenecektir fakat bu batarya ömrü için kalıcı bir hasara sebep olmaz.
  • Eğer cihazınızı uzun süre kullanmayacaksanız ve bir ortamda kullanmadan saklayacaksanız telefonunuzu %50 kadar şarj ederek saklayın. Eğer şarjı bitmiş şekilde uzun süre beklerse pil derin deşarj durumuna düşerek bir daha şarj olmayabilir. Ya da %100 şarj edilmiş şekilde bırakırsanız da pil ömrünü kısaltacak şekilde zarar görebilir.
  • Pil ömrünü korumanın basit yollarından birisi de ekran parlaklığını ayarlamaktır. Pil ömrünü uzatabilmek için ekran parlaklığını azaltabilir ya da Otomatik Parlaklık ayarından yararlanabilirsiniz. Ekran parlaklığını Denetim Merkezi’nden Parlaklık ayar çubuğunu aşağı çekerek düşürebilirsiniz. Otomatik Parlaklık seçeneğini aktif etmek için ise Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Ekran Kolaylıkları bölümüne gelerek Otomatik Parlaklık’ı Açık olarak ayarlayabilirsiniz.
  • Aygıtınız ile kendi eviniz gibi Wi-Fi bağlantısı olan bir yerdeyseniz eğer Hücresel Ağ kullanımını kapatıp Wi-Fi’den kullanıma devam etmenizi öneririz. Çünkü Wi-Fi bağlantısı hücresel veri bağlantısından daha az enerji harcar ve bataryanızın kullanım süresine fayda sağlar.
  • Uygulamaların konum izinlerini kapatmanız da pil ömrünü önemli ölçüde etkileyecektir. Uygulamalara verdiğiniz konum izinleri ile siz uygulamayı kullanmadığınız zaman bile konum servisi takip etmeyi sürdürebiliyor. Konum servislerinin çok fazla pil enerjisi tükettiği de bilinen bir gerçek. Bu sebeple Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri bölümüne giderek bütün uygulamalar için “Kullanımdayken” seçeneğini seçiniz. Basit görünen bu ayarlamalar aslında iPhone pil sağlığı koruma adına etkili işlemlerden biridir.
  • iOS 9 güncellemesinden sonra iPhone’lara gelen bir özellik olan Düşük Güç Modu, pilinizin azaldığı anda kullanım süresini uzatmak adına çok ciddi bir fayda sağlıyor. Cihazınızın şarjı %20’nin altına geldiğinde ekrana gelen uyarı ile Düşük Güç Modu’nu açarak kullanmanızı tavsiye ederiz. Düşük Güç Modu aktif olduğunda internete girmeye devam edebilir, telefon görüşmesi yapabilir yani telefonunuzu normal şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakat bu mod sayesinde ekran parlaklığı azalır, sistem animasyonları kısaltılır, arka planda çalışan uygulamalar kapatılır ve diğer tüm gerekli ayarlar otomatik optimize edilir.
  • Çok düşük GSM sinyali alan bir ortamda bulunuyorsanız eğer cihaz sürekli bir sinyal arayışında olduğu için şarjınız hızlı şekilde tükenmeye başlayacaktır ve bu da pil ömrünü etkileyen faktörlerden biri olacaktır. Eğer zayıf sinyal bulunan ya da hiç sinyal alınamayan bir ortamda bulunuyorsanız telefonunuzu Uçak Modu’na almanız iPhone şarj ömrü uzatma konusunda işe yarar faktörlerden biri olacaktır.

Yukarıda sıralanan maddeleri uygulamanız halinde cihazınızın batarya ömrünü uzatmayı başarabilirsiniz. Doğru kullanım ve bazı doğru ayarlamalar yapılarak yaşanabilecek olası batarya problemlerinin önüne geçilebilir. Böylece cihazınızı uzun yıllar şarj sorunları yaşamadan kullanmanız mümkün hale gelir.

scrolltotop svg