Kamp Yaparken Dikkat Etmeniz ve Mutlaka Yanınızda Bulunması Gerekenler
Ev & Yaşam

7 dk okuma

Şehrin yoğun ve gürültülü atmosferinden kurtulup doğa ile baş başa olmak isteyenler için kamp hayatı ideal bir seçim olabilir. Son yıllarda yükselen bir trend haline gelen kampçılık, eğlenceli olduğu kadar ekstra bir özen isteyen ve ciddiye alınması gereken bir eylemdir. Sağlığınızı ve güvenliğinizi riske atmadan ihtiyaç duyabileceğiniz tüm kamp malzemeleri ve dikkat etmeniz gereken konuları sizler için sıraladık.

Kamp Yaparken Mutlaka Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kamp hayatının eğlenceli ve güvenli bir aktiviteye dönüşebilmesi için doğru ekipman ve doğru kamp yeri seçimi oldukça önemlidir. Kamp yeri seçimi ve kamp yaparken aşağıdaki konulara dikkat etmenizde fayda var:

  • Kamp için en uygun yeri seçin

Çadırı ağaçlardan uzak bir alana kurmaya dikkat etmelisiniz. Ağaçlar hem vahşi hayvanların size daha kolay ulaşmasına yol açabilir hem de yağışlı ve fırtınalı havalarda hayatınızı risk altına atabilir. Ayrıca hayvanlar kendi doğal yaşam alanlarında yabancılardan pek hoşlanmaz. Çadırı göl, deniz ya da nehir gibi su kaynaklarının dibine de kurmamalısınız. Aşırı yağışla su yükselmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çadırı kurduktan sonra etrafını kuru ot ve yapraklardan temizlemelisiniz. Böylece kamp ateşi yaktığınızda yangın riskini azaltırsınız.

  • Konumunuzu yakınlarınızla paylaşın

Kamp yapmak için gitmeyi planladığınız bölgeyi ve yol haritasını mutlaka yakınlarınızla paylaşın. Olası bir kaza ya da saldırı riskine karşı kendinizi güvene almak için bölgedeki güvenlik ekiplerine ya da jandarmaya haber verebilirsiniz. Özellikle uzun süreli kamp yapmayı düşünüyorsanız kamp yerinizi paylaşmanız daha güvenli hissetmenizi sağlar.

  • Şimşek çakmasından korunun

Doğada kamp yapmanın en büyük risklerinden biri şimşek çakmasıdır. Şimşek çakması ile karşılaştığınızda ağaçlık alanlardan uzak durmanız gerekir. Özellikle çadırın içindeyseniz hemen çadırı terk etmeli, açık bir alana geçmelisiniz. Metal korumalıklardan ve metal içeren eşyalardan uzak durmalısınız. Eğer arabanız varsa arabaya sığınarak kendinizi güvene alabilirsiniz.

  • Yiyecek malzemelerini çadırdan uzak tutun

Kamp hayatında dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri yemek yapmak ve gıda malzemelerini doğru bir şekilde muhafaza etmektir. Yemek malzemelerini seçerken bozulması zor ve uzun süre muhafaza edebileceğiniz besinler olmasına dikkat etmelisiniz. Konserve ürünler ve sucuk, salam gibi dayanıklı besinler ideal bir seçim olabilir. Yemek hazırlığını ise kamp yerinden en az 100 metre uzakta yapmalısınız. Yemek kokuları vahşi hayvanları çekebilir ve istenmeyen misafirlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Gıdaları kapalı bir kutu içinde ya da ağaca asarak çadırınızdan uzak tutmanızda fayda var.

  • Ateş yakma ve söndürme işlemlerine ekstra özen gösterin

Kamp ateşi, kuşkusuz kamp hayatının en keyifli anlarından biridir. Ateş yakmadan önce kamp yerinin etrafında daha önce ateş yakılan yerleri kontrol edebilir ve eğer varsa o noktada ateş yakabilirsiniz. Ateş yakmayı planladığınız alanın etrafını temizleyerek ateşin yayılma ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz. Alanı iyice derinleştirip etrafını da taşlarla çevreledikten sonra ateşin rüzgârdan da korunmasını sağlayabilirsiniz. Ateş yaktıktan sonra söndürme işlemi de oldukça önemlidir. Ateşi suyla söndürdükten sonra üzerine toprak atarak söndürme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Kamp Malzemesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamp hayatının güvenliği, rahatlığı ve konforlu olmasında en büyük etken doğru ekipman seçimidir. Kamp yaptığınız bölgeye uygun kamp malzemesi seçimi sayesinde her mevsim kamp yapmanın keyfini sürebilirsiniz. Kamp öncesi ihtiyaç duyduğunuz ekipmanlar için kamp malzemeleri listesi hazırlayabilirsiniz. Özellikle kullanımı kolay pratik kamp malzemeleri seçerek çok daha konforlu bir kamp yapabilirsiniz. Kamp malzemeleri fiyatları; beğendiğiniz ürünün markasına, kalitesine ve sezonuna göre farklılık gösterebilir. Ucuz kamp malzemeleri için sezon sonu indirim ve fırsatlarından yararlanabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz ekipmanları tek tek almak yerine kamp malzemeleri seti şeklinde satın alabilir, işinizi çok daha kolay hale getirebilirsiniz. Sizin için kamp hayatında ihtiyaç duyabileceğiniz outdoor kamp malzemeleri listesi hazırladık:

  • Çadır seçimi

Kamp hayatınızın en önemli ekipmanlarından biri çadırdır. Çadır seçerken kaç kişi için kullanacağınız oldukça önemli. Kişi sayısına uygun büyüklükte çadır satın almanız gerekir. Kaliteli ve su geçirmez kumaş dokusuna sahip çadır seçimi sayesinde yağışlı ve rüzgârlı havalarda da rahat bir uyku çekebilirsiniz.

  • Uyku tulumu

Kamp hayatında iyi bir uyku çekmek istiyorsanız boyunuza, kilonuza uygun bir uyku tulumu seçmenizde fayda var. Vücut sıcaklığını koruyan uyku tulumu çeşitleriyle hem yaz hem de kış aylarında rahatça uyuyabilirsiniz. Tıpkı çadır kumaşı seçiminde olduğu gibi uyku tulumunun kumaşının da su geçirmez olması gerekir. Çok kalın giysiler ile uyku tulumuna girmekten sakının, aksi halde uyku sırasında hareket etme kabiliyetiniz azalabilir ve kas tutulması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

  • Mat

Çadır zemininin sizi rahatsız etmesini engelleyen mat çeşitleri de kamp hayatının vazgeçilmez eşyaları arasındadır. Yumuşak bir zemin hazırlayarak rahat ve konforlu bir uyku alanı yaratmanıza yardımcı olan matlar, aynı zamanda ısı yalıtımı da sağlayarak çadır içi sıcaklığının korunmasını destekler. Sağlam ve dayanıklı malzemeler kullanılarak tasarlanan mat çeşitleri ile kamp hayatınızı konforlu bir hale getirebilirsiniz.

  • Mutfak ekipmanları

İyi bir kampçı doğaya zarar vermeyen mutfak ekipmanları kullanmalıdır. Örneğin tek kullanımlık kâğıt ya da plastik çatal, bardak ya da tabak yerine paslanmaz çelikten yapılan ekipmanlar tercih edilebilir. Küçük bir tava, tencere, termos, çaydanlık, kişi sayısı kadar bardak, çatal, kaşık ve bıçak kamp hayatının vazgeçilmez mutfak ekipmanları arasındadır.

Bu ekipmanlar dışında kamp sandalyesi, kafa lambası, kamp feneri, çöp poşeti ve acil durumlarda kullanabileceğiniz ilk yardım seti gibi kamp malzemelerini de mutlaka yanınıza almanız gerekir.

scrolltotop svg