Karantinada Evde Çocuğunuzla Yapabileceğiniz 5 Aktivite
Aile

9 dk okuma

Açık havada vakit geçirmek ne kadar keyifli olsa da evde kalmak zorunda olduğunuz karantina günlerini çocuklarınız için keyifli ve eğitici anılara dönüştürebilirsiniz. Çocuklarla evde etkinlikler yaparken en zorlanılan konu, onun dikkatini tek bir noktaya vermesini sağlamak olabilir. Bu sorunu aşmak için keyifli ve yaş grubuna uygun 5 aktivite çeşidini sizin için kaleme aldık.

Nostaljik ve Eğlenceli Aktiviteler

Ailece yapılacak aktiviteler sırasında çocuğunuzla beraber kendi geçmişinize gidip eskileri hatırlayabilirsiniz. İçinizdeki çocuğu dışarı çıkarın ve eskiden oynadığınız oyunları yeni nesle uyarlayın.

Sessiz sinema 7’den 70’e herkesin aşina olduğu oyunlardan biridir. Tüm aile fertleri ile beraber en sevdiğiniz film ve dizileri anlatırken çocuğunuz küçükse bu konuda sizinle aynı düşünmeyebilir. En sevdiği çizgi ve animasyon karakterlerini, masal kahramanlarını işin içine katarak onları da oyuna dahil edebilirsiniz. Küçük çocuklar için kolay olması adına karakterlerin imza cümlelerinden birinin sesli söylenmesine izin verebilirsiniz. Hayvanlar ve eylemler gibi basit anlatımlar daha küçük çocuklar için idealdir.

Kukla oyunları Hacivat ve Karagöz’ü ilk olarak akla getirse de bunu güncellemek sizin elinizde. Çocuğunuzun sevdiği karakterlerin parmak kuklaları, en sevdiği oyuncaklar ile arkası kesilmiş bir karton kutuyu kullanarak kendinize tiyatro sahnesi yaratabilirsiniz. Çocuğunuz ile beraber kalın karton üzerine çizdiğiniz resimleri kullanarak da gölge oyununa hazırlanabilirsiniz. Bunun için biraz yapıştırıcı, ince çubuklar, yağlı kâğıt ve ters ışık yeterli!

Siz yaşamadıysanız bile büyüklerinizden mutlaka mum ışığı altında anlatılan hikâyelerin ne kadar keyif verdiğini duymuşsunuzdur. Evin tüm ışıklarını kapatın ve mum ışığı altında yaratıcılığı besleyen bir ortam yaratın. Televizyon, telefon ve dikkat dağıtan ışıklardan uzak kalınca çocuğunuzun tüm dikkati anlatılan hikâyede olacak. Bir masal anlatmaya başlayın, bıraktığınız yerden çocuğunuzun devam etmesini isteyin ve yeni bir kurgu yaratın.

Çocuğunuzun Sorumluluğu Gelişsin

Çocukların evde yapabileceği etkinlikler arasında en değerli olanlardan biri de onun sorumluluk bilincine olumlu etki yapacak görevlerdir. Hangi yaştan olursa olsun, çocuklar bazen direkt olarak söylenen emirleri yerine getirme konusunda pervasız ve inatçı davranabilir. Bunun önüne geçmek ve sorumluluk almanın hayat boyu devam eden bir davranış kalıbı olduğunu öğretmek için oyunlara başvurun.

Önce dağıtın, sonra toplayın! Beraber saatlerce keyifle oynarken dağınıklıktan endişe etmeden dilediğini yapmasına izin verin. Oyunlar bittiği zaman ortaya çıkan karmaşayı toplamayı da bir oyun haline getirin. Ortaya koyduğunuz iki sepet için bir yarış düzenlemek bunun için harika bir fikirdir. Sepete oyuncakları ilk dolduran kişi, bir sonraki oyunun ne olacağına karar verme şansı kazanır. Oyuncakları toplamamak için direnen kişi ise eğlencenin dışında kalır. Ödül ceza mekanizmasını çalıştıran uygulamalar ile günlük ev işlerinde çocuklarınızın yardımını alabilirsiniz.

Hep beraber mutfağa girin. Karnınız acıktı ve yemek yemeniz gerekiyorsa bunun yolunun mutfaktan geçtiğini çocuğunuza öğretin. Acıkma saatlerinde onunda beraber mutfakta yemek yapmayı teklif edebilir, yaşına göre küçük görevler vererek günlük hayatı öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak bu tarz uygulamalar yapmak çocuğun bir süre sonra siz söylemeden kendisinin yardım teklifi etmesini sağlayabilir.

Yaratıcılığı Besleyecek Geri Dönüşüm Fikirleri

Nüfus ve gelişme ile beraber sürekli artan kirliliği önlemenin, dünyamızı korumanın yollarından en önemlisi, geri dönüşümdür. Evde çocuk etkinlikleri ile küçüklere erken yaşta eşyanın değerini bilmeyi ve geri dönüşümün önemini anlatırken yaratıcılığını da besleyebilirsiniz. Gelecek onların hayatı ve yaşanabilir bir dünya bırakmak bizim görevimiz. Evdeki birçok atık malzemeyi kullanarak yaratıcı oyuncaklar ve kullanılabilir eşyalar üretebilirsiniz.

Eski yoğurt kovalarının dışını renkli kaplayarak çöp ve oyuncak sepeti, saksı ya da oyun alanı yapabilirsiniz. Saksıya beraber çiçek ekebilir, oyun alanını içine kartondan karakterler yapıştırarak sevdiği bir çizgi film sahnesini canlandırabilirsiniz.

Eski taşları boyayarak doğmaya hazırlanan fantastik bir evren yaratabilirsiniz. Akrilik boya ile taşların üzerine çeşitli karakterler çizin ve kuruduğunda üzerini renkli kâğıtlarla kaplayın. Bu taşları eski bir yumurta kartonuna dizin ve bekleyin. Çocuğunuza kuluçka süresinden bahsederek her bir taşın üzerindeki kâğıdı yumurtadan çıkma vakti gelince açmasını isteyin. Tüm kâğıtlar açıldığı zaman yumurta kolisinin üzerine rengârenk yavrulardan oluşan yeni bir dünya olacak.

Çocuklar için Teknolojiyi Kullanın

Her geçen gün hızla ilerleyişine devam eden teknolojiye çocuğunuz sizden daha fazla aşina olabilir. Onların içine doğduğu bu yeni dünyada önlerine farklı bir yol çıkarmak ve bu alanda gelişmesini sağlamak için eğlenceli şekilde beraber yazılım öğrenmeye ne dersiniz?

Yazılım ve kodlama dilini öğrenmek için bilgisayar oyunları, programları ya da eğlenceli oyuncakları kullanabilirsiniz. Geleceğin mühendisleri ile keyifli ve yaratıcılık dolu saatler geçirmeye hazır olun. Teknoloji konusunda yetersiz olduğunuzu ve bu alanda çocuğunuza gerekli desteği veremeyeceğinizi düşünüyorsanız endişe etmeyin. Yaş grubuna uygun, kolay anlatım kitapçığı ile satılan bazı ürünler işinizi oldukça kolay hale getirecek. Çocuğunuzla beraber öğrenip bilgisayar dilini keşfetmeye hazır olun.

Okul öncesi çocuklar için geliştirilen kodlama setleri ile çocuğunuzun teknolojiye olan ilgisini besleyebilirsiniz. Matatalab okul öncesi kodlama seti tarzı ürünler çocuklara komutlar üzerinden bir robotu seslendirip hareket ettirmeyi öğretiyor. Her kodun farklı bir anlama geldiğini ve komut vermeyi öğretmek için eğlenceli ve kolay bir yol.

Çocuklar için evde aktivite yaparken yaş grubu ortaokul düzeyinde olanlar için de farklı ürünleri tercih edebilirsiniz. Arduino uyumlu süper başlangıç seti gibi modeller ile seviyeye göre programlama dilini çocuğunuza öğretebilir, donanımlar hakkında fikir sahibi olurken yaratıcılığını da besleyebilirsiniz. Unutmayın, teknolojide sınırınız hayal gücünüz!

Derslerini Bir Oyuna Dönüştürün

Çocuğunuz okuldan uzak kaldığı sürede odaklanma sorunu yüzünden derslerinde problem yaşıyorsa ona oyunlarla destek olabilirsiniz. Özellikle oyuna meraklı çocuklarda oldukça işe yarar bir yöntemdir.

Matematik öğrenirken okul öncesi çağında eğitici oyuncaklar faydalı ve eğlencelidir. Okula giden çocuklarda ise matematiğin gerçek hayatta ne işe yaradığını gösterebilirsiniz.

Çocuğunuza evin içinde bir iş yeri oluşturun ve hangi mesleği yapmak istediğini sorun. Yapmak istediği meslekle ilgili olarak farklı matematik görevleri verin ve problemleri çözdüğünde maaş olarak bir ödül verin. İşten eve döndüğü zaman evcilik oyununda faturalar, bütçe hesaplama, yeni alacağı perdenin boyunun ne olması gerektiği ile ilgili görevler verin. Gerçek hayatta karşılaşılan basit matematik hesaplarını evcilik oyununda eğlenceli şekilde karşısına çıkarmak onun bilinçaltına doğru mesajları iletecektir.

Dil konusunda çocuğunuzun kendini geliştirmesini istiyorsanız oyuncaklarından ona mektup gönderin. En sevdiği ayıcığı Amerika’dan ona basit bir İngilizce ile mektup yolladığında bunu bir şifre gibi beraber çözümleyin ve aynı dilde ona mektup yazmasını sağlayın.

Türkçe konusunda gelişim için her daim sesli kitap okumaya ve okurken sorgulamaya alıştırabilirsiniz. İçinde sorular olan eğitici çocuk kitapları bu konuda işinize yarayacaktır.

Tarihi hikâyeleri canlandırarak ona anlatmak geçmişi eğlenerek öğrenmesini sağlar. Yaş grubuna uygun olarak beraber bir tiyatro hazırlayın ve oyuncaklar seyirciniz olsun.

Çocuğunuzla evde yapabileceğiniz etkinlikler ve eğitici oyuncaklar için üretilen ürünleri satın alabilirsiniz.

scrolltotop svg