Kedi Taşıma Çantası Nasıl Seçilir ve Nasıl Kullanılır?
Ev & Yaşam

10 dk okuma

Çoğu kedi evde, güvenli ortamlarında kalmayı tercih etse de bazen kedinizi bir geziye çıkarmanız gerekir. Çünkü bakım ve sağlık sorunları nedeniyle her kedi mutlaka veterinere ya da pansiyona gider ve siz de küçük sevimli dostunuzu olabildiğince güvenli ve rahat bir şekilde taşımak istersiniz. Çoğu kedi bundan pek hoşlanmaz, bu nedenle kedinizi olabildiğince az strese sokan güzel bir ulaşım aracı sağlamak önemlidir. Bir kedi taşıma çantası, kedinizi taşımanın güvenli bir yoludur. Kediniz çevresinde olup bitenleri görebildiği için bu tür çantalarla kendini güvende hissetmeye devam eder. Piyasada bunu mümkün kılan ve aynı zamanda şık görünen pek çok seyahat çantası vardır. Kediniz için en iyi taşıma çantası, havalandırma, ayarlanabilirlik gibi özelliklerin yanı sıra, boyutuna ve onu taşıma amacınıza bağlıdır. Gelin kediniz için en iyi taşıma çantasının sahip olması gereken özelliklere ve seyahat çantası modellerine birlikte göz atalım.

Kedi Taşıma Çantası Nasıl Olmalı?

Köpekler harika seyahat arkadaşlarıdır, çünkü bir tasma takıp dilediğiniz her yere gidebilirsiniz. Kediler ise farklıdır. Köpekler gibi tasmayla yürümezler ama bu onları açık hava maceralarına çıkaramayacağınız anlamına gelmez. Sahip olmanız gereken tek şey güvenli bir taşıma çantasıdır. Örneğin kedi sırt çantaları, kedinizle seyahat etmenin güvenli ve rahat bir yoludur. Veteriner ziyaretleri, geziler, seyahatler ve birlikte eğlenceli yürüyüşler için idealdirler. Ancak, her kedi taşıyıcı aynı kalitede değildir, bu yüzden seyahat çantası satın almadan önce biraz araştırma yapmak önemlidir. Bununla birlikte kedi seyahat çantası, kedi türlerine göre farklı boyut ve fonksiyonlara sahip olsalar da her birinde mutlaka olması gereken bazı özellikler vardır.

Kedi taşıma çantası kullanımının en yaygın nedeni ulaşımdır. Ancak veterinere kısa bir yolculuk, uçakla uzun bir yolculuktan çok farklıdır. Bu nedenle nereye gittiğiniz çanta seçiminde oldukça önemlidir. Bisiklet, toplu taşıma ya da uzun bir yürüyüş yapsanız da özellikle kedinizin risk altında olduğu durumlarda koruma sağlayan bir taşıma çantası seçmeniz gerekir. Yürüyerek seyahat ediyorsanız hafif bir modeli tercih edebilir, arabada ise daha geniş ve formlu bir çanta iyi olabilir. Yolculuk sırasında birkaç ulaşım aracı kullanacaksanız her duruma uygun bir model seçebilirsiniz. Çünkü nereye ya da nasıl gidiyor olmanız fark etmeksizin kedi çantalarında en önemli unsur konfordur. Evcil hayvanınız rahatsa yolculuk da daha iyi geçecektir.

Seyahat için Kedi Taşıma Çantası Nasıl Seçilir?

En iyi kedi taşıma çantası hem kediniz hem de sizin için konforlu olmalıdır. Bunun için ise boyut, taşıma kapasitesi, malzeme, havalandırma, kalite, emniyet, kullanım kolaylığı gibi bazı özelliklere dikkat etmeniz gerekir. İşte kedi taşıma çantası seçiminizde size rehberlik edecek bazı püf noktalar:

  • Boyut ve taşıma kapasitesi: Kedilerin boyutları ırkına göre değiştiği için çanta seçiminde boyut ilk dikkat edilecek noktalardan biridir. Tüylü dostunuzu taşıyacaksınız, çantanın ağırlığını taşıyabileceği kadar alana sahip olması önemlidir. Bu genellikle küçük kediler için bir sorun değildir, ancak büyük bir kediniz varsa, hacmi yüksek bir taşıma çantası seçmek en iyisidir. Örneğin Lepus Lüx Fly Bag kedi ve köpek için seyahat çantası 25x25x40 cm boyutları ile küçük ve orta boy ırklara uygundur.
  • Malzeme: Kedi çantasının malzemesi, görünümün yanı sıra dayanıklılığını ve temizlik kolaylığını da belirler. Birçok taşıma çantası dayanıklı olması ve en önemlisi kolay temizlenebilir sayesinde naylon veya polyesterden yapılır. Su geçirmez bir altlığa sahip olması da önemlidir. Örneğin, çantayı yanlışlıkla bir su birikintisine koyduğunuzda çantanın içinin ıslanmasını da önler.
  • Havalandırma: Yolculuk sırasında kedinizin yeterince temiz hava alması elbette önemlidir. Bu nedenle, Nusrat Bilişim çekçekli astronot kedi köpek taşıma çantası gibi yeterli havalandırma delikleri olan bir taşıma çantası seçebilirsiniz. Sıcak havalarda seyahat edecekseniz, her tarafının file olmasına dikkat edebilirsiniz. Kışın ise sadece file eklerin olması kediniz için daha idealdir.
  • Emniyet: Kedinizle dışarı çıktığınızda ilk düşündüğünüz şey kedinizin güvenliğidir. Bu nedenle,  kedi seyahat çantalarının emniyet özelliklerine dikkat etmek gerekir. Örneğin, malzemenin sağlamlığı, fermuarların ve kayışların sıkılığı ve kedinizin tasmasının takılabileceği bir kemer klipsi olup olmadığını kontrol etmeniz çok önemlidir.
  • Konfor: Konfor da elbette göz ardı edilmemelidir. Seçtiğiniz çanta kediniz için rahat değilse, evcil hayvanınız muhtemelen bunu gösterecek ve çantaya girmek konusunda isteksiz olacaktır. Ancak, kediniz için en iyi taşıyıcıyı seçerken kendi konforunuzu da göz önünde bulundurmayı unutmayın.  Özellikle birlikte uzun yürüyüşler yapmayı planlıyorsanız, üzerinize iyi oturan ve taşıması kolay bir çanta almanız önemlidir. Kişisel eşyalarınız (ve tabii ki kedi mamaları) için Petkit Beezy akıllı kedi taşıma çantası gibi ayarlanabilir askılı, rahat bir yapıya ve ceplere sahip bir sırt çantası düşünebilirsiniz.
  • Pencereler: Kediler dışarıyı izlemeyi severler ve kapalı kalmak istemezler. Bu nedenle, kedi taşıma çantası önerileri arasında yer alan en önemli konu görüş penceresidir. Çantaların kedinizin görebileceği şeffaf pencerelere veya filelere sahip olması önemlidir.

Kedi Taşıma Çantası Nasıl Kullanılır?

Kedi taşıma çantası kullanımı modele göre değişkenlik gösterse de her zaman konforlu olmalıdır. Çünkü uzun ya da kısa bir yolculuk olması fark etmeksizin kedinizin huzurlu olması oldukça önemlidir. Bu nedenle kullanımı kolay bir taşıma çantası tercih etmek isteyebilirsiniz. Böylece kedinizi  kolayca çantanın içine girip çıkabilir ve keyifli bir şekilde yanınızda taşıyabilirsiniz. Kedi seyahat çantası modelleri arasında kullanımı farklı sırt çantası ya da taşıma askılı el, omuz çantası seçenekleri vardır. Hangi seçeneği seçerseniz seçin, kullanımının kolay olduğundan ve kolay temizlenebildiğinden emin olmanız gerekir. Çünkü temelde kedi taşıma çantası modellerinin kullanımı oldukça pratiktir. Kedinizin rahat sığabileceği  Lepus açık taşıma çanta gibi bir model ya da sırt çantası seçebilirsiniz. Kullanımda dikkat etmeniz gereken ayarlanabilir ve ayarlarının size uygun olmasıdır. Böylece kedinizin ağırlığına ve hareketlerine göre elde ya da sırtınızda taşıyabilirsiniz.

Seyahat şeklinize göre çanta kullanımı da değişebilir. Örneğin yürüyüşe çıktığınızda kediniz dışarıyı rahatlıkla görebilir ve sarsılmadan taşınabilir. Ancak herhangi bir araçla seyahat ederken kedinizin dışarıyı görmesi daha önemlidir. Çünkü araçlar daha fazla sarsılır ve bu kedinizin tedirgin olmasına neden olabilir. Bu nedenle kedi taşıma çantasının pencereyi net görebileceği bir yere konumlandırmanız tavsiye edilir.

Kedi Taşıma Çantası İçine Ne Konur?

Kedi taşıma çantaları farklı modellerden oluştuğu için bazı çantalara ek aksesuarlar yerleştirmek gerekebilir. Örneğin yeterince yumuşak olmayan bir taşıma çantası ile yavru kedi taşımayı planlıyorsanız yumuşak bir kumaş ve örtü ile zemini ideal hale getirebilirsiniz. Öte yandan kediler her ne kadar küçük alanlara girmeyi sevseler de iradeleri dışında hapsedilmekten hoşlanmazlar. Sonuç olarak, kedinizin taşıma çantasına kusması, işemesi ya da farklı şekillerde kirletmesi mümkündür. Bu tür durumlarda yapmanız gereken ise kediniz rahatsızsa taşıma çantasına ped yerleştirmeniz önerilir. Çünkü bu durum bazen öngörülse de çoğu zaman kedilerin nasıl tepki verebileceklerini bilemeyebilirsiniz. Bu tür durumlar için nem çekici paspaslar ve temizlik için özel torbalar vardır. Önemli olan sorunu kısa sürede çözmek ve kedinizin de kirlenmemesi için çantayı temizlemektir.

Kedinizin Taşıma Çantasını Nasıl Temizlemelisiniz?

Kedi taşıma çantası tavsiye ve önerileri genellikle kedilerin konforu ve güvenliği ile alakalı olsa da temizlik de oldukça önemli bir konudur. Çünkü çantalar dış etkenlere bağlı olarak kirlenebileceği gibi kedileriniz de bu seyahat çantalarının içeriden kirlenmesine neden olabilir. Ancak kedi  taşıma çantaları genellikle plastik ve naylon malzemelerden yapıldığı için kolaylıkla temizlenebilir. Önemli olan kirli bir şekilde bekletmemektir. Bakteri oluşumu ve kokunun kalıcı olmaması için kullanım sonrası temizlemek idealdir. Temizlik ve bakım için ise sabunlu su ve pet deterjanlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Büyük ve katı formları nedeniyle pek çok kedi seyahat çantası çamaşır makinesinde yıkamaya uygun değildir, ancak kumaş çantaları pet bakımı için uygun bir deterjanla yıkayabilirsiniz.

scrolltotop svg