Tarzıyla Öne Çıkan Kısa Saçlar Nasıl Şekillendirilir?
Saç Bakımı

10 dk okuma

Geleneksel normlara göre kadınların saçları uzun olmalıdır. Ancak 20. yüzyılın başlarında özgürleşmeyle beraber tüm normların karşısına geçen kadınlar, saçları için de beklenenin aksini yapmıştır. Kısa saçlar, 1920’lerden beri modern kadının simgesidir. Aynı yıllarda kadınların iş hayatında aktif rol oynamaya başlaması da kullanım kolaylığı ve maskülen imaj sunan kısa saçı popüler hâle getirmiştir.

Günümüzde hala modern bir imaj taşıyan kısa saçlar, birçok kadın tarafından tercih edilir. Kişiye ferahlık ve tarayıp çıkma avantajı sunar. Ancak kısa saçları şekillendirmek, bazen zor görünebilir. Siz de kısa saçları şekillendirmeden evden çıkamayacağınızı düşünüyor veya özel günlerde nasıl model vereceğinizi bilemiyor olabilirsiniz. Kısa saç şekillendirme için pratik önerileri okuyarak bu problemi çözebilirsiniz.

Kısa Saçları Şekillendirirken Hangi Aletlere İhtiyaç Vardır?

Evde kısa saç şekillendirmek, son derece kolaydır. Bu işlem için en basit malzemeleri dahi kullanabilirsiniz. İşe bir fırça ya da tarak yardımıyla başlamanız gerekir. Bu noktada saç tipinize uygun ürünü seçmeniz önemlidir. Böylece saçlarınızı yıpratmadan açar ve doğal şeklini bozmazsınız.

Eğer tarayıp çıkmak sizin için uygun değilse Turkcell Pasaj’da bulabileceğiniz saç şekillendiricileri kullanabilirsiniz. Doğal ve pürüzsüz bir görünüm için düzleştirici taraklardan yardım alabilirsiniz. Jilet gibi saçlar için düzleştirici tercih edebilirsiniz. Eğer saçlarınızı dalgalı seviyorsanız kullanmanız gereken ürün maşadır. Maşaların da birbirinden farklı modelleriyle tam aradığınız dalgayı yakalayabilirsiniz.

Şekillendirdiğiniz saçlarınızı tarzınızı yansıtan aksesuarlarla tamamlayabilirsiniz. Salık bırakmak istemezseniz farklı tokalardan yardım alabilirsiniz. Bandana ve şapka gibi güneşten koruyan ürünleri de değerlendirebilirsiniz.

Deneyebileceğiniz Kısa Saç Şekillendirme Teknikleri

Deneyebileceğiniz kısa saç şekillendirme yöntemlerinden ilki, elinizde bulunan ürünleri kullanmaktır. Maşa ve düzleştiriciler ile aradığınız etkiyi yakalamanız mümkündür. Ancak bu ürünleri farklı şekilde de kullanabilirsiniz. Örneğin düzleştiriciyi dik tutup saçlarınıza sararak doğal dalgalar yakalayabilirsiniz. Bu yöntemi, özellikle yalnızca uçları dalgalandıracağınız zaman kullanabilirsiniz. Düzleştiriciyi kısa aralıklarla bastırarak wag maşa etkisi de yaratmanız mümkündür.

Daha sağlıklı çözümler için ısısız kısa saç şekillendirme tekniklerini tercih edebilirsiniz. Ancak ısısız yöntemler yalnızca dalgalı ve kıvırcık modellere uygundur. Eğer her sabah saçlarınızı düzleştirirken yakmak ve yıpratmak istemiyorsanız keratin bakımını deneyebilirsiniz.

En basit ısısız teknik, saçları örmektir. Nemliyken örüp yattığınız saçlarınız sabah kalktığınızda dalgalanmış olur. Üstelik bu teknik, sabah rutininiz için ayırdığınız süreyi kısaltır. Az sayıda kalın örgüler yaparsanız geniş dalgalar elde edersiniz. Su dalgası gibi bir model için ise çok sayıda incecik örgüler yapmanız gerekir.

Eğer saçlarınız örülemeyecek kadar kısaysa bigudiyle sarmayı deneyebilirsiniz. Sosis bigudiler, hemen her uzunluktaki saçı tutar ve sünger yapıları sayesinde uyurken sizi rahatsız etmez. Bigudiye aldığınız saç tutamı ne kadar azsa dalgalarınız o derece ince olur. Eğer sosis bigudiniz yoksa kullanmadığınız bir naylon çorabı veya eski kumaş parçalarını da aynı amaç için değerlendirebilirsiniz.

İlham Alabileceğiniz Modern ve Klasik Kısa Saç Şekillendirme Modelleri

Modern görünümün başında düz modeller gelir. Özellikle bob ve asimetrik model kesilmiş saçlar, düz kullanmak için idealdir. Düz bir görünüm için fönlü kısa saç modellerini uygulayabilirsiniz. Fön ile kısa saçları şekillendirmek için ince fırçalardan yardım alabilirsiniz. İnce fön fırçaları, dipten uca tüm saç tellerinize hâkim olur. Saçı birkaç tutama ayırdıktan sonra saç kurutma makinesi yardımıyla fön işlemini tamamlayabilirsiniz. İşlemin ardından makinenin soğuk hava ayarıyla saçı serinletirseniz hacim kaybetmesini önlersiniz.

Dalgalı kısa saç şekillendirme modelleri ise çene hizasında biten kesimlere çok yakışır. Özellikle katlı kesim tercih ederseniz mutlaka dalgalı kullanmanız tavsiye edilir. Hafif dalgalar sizi oldukça doğal ve çabasız gösterir. Belirgin fakat seyrek dalgalar ile flapper tarzı yakalayabilirsiniz. Sadece uçları dalgalandırmak ve dışarı yönlü çevirmek ise retro stilden ilham almanızı sağlar. Daha hareketli modelleri seviyorsanız kıvırcık saçlar elde etmeniz de mümkündür.

Günlük ve Özel Günler için Kısa Saç Şekillendirme Önerileri

Günlük olarak kısa saçları şekillendirme için ısısız yöntemler tavsiye edilir. Isı kullanmadan elde ettiğiniz şekil kalıcı olmuyorsa saç bakım ürünlerinden yardım alabilirsiniz. Örneğin köpükle kısa saç şekillendirmek çok kolaydır. Bu işlem için elinize bir miktar köpük alıp iki avucunuza eşit dağıtın. Saçlarınızı avuçlayarak aşağıdan yukarı doğru itin. Bu işlem bitene kadar asla parmaklarınızı saçlarınızın arasında gezdirmeyin. İşlem sonucunda saçlarınız fazla lüle olursa parmaklarınız yardımıyla biraz açabilirsiniz.

Günlük rutinde kullanabileceğiniz bir diğer alternatif jöledir. Jöle özellikle saça ıslak görünüm vermek için tercih edilir. Geriye doğru taranmış, düz, nemli ve parlak bir görünüm arıyorsanız elinize bir miktar jöle alıp ayna karşısına geçmelisiniz. Parmaklarınız yardımıyla tarama hareketleri yaparak jöleyi saçınıza yedirmelisiniz. Gerekirse havasını söndürmeden biraz bastırabilirsiniz. Fakat jöleyi saç diplerinize değdirmediğinizden emin olmalısınız.

Özel günlerde ise saç aksesuarları kurtarıcınız olur. Saçlarınızı yalnızca düzleştirip süslü bir taç takabilirsiniz. Saçınıza hafif dalgalar verip bir tarafına abiye tokalar takabilirsiniz. Saçlarınızın arkalarını toplayıp önlerini şekillendirerek topuz efekti yaratabilirsiniz. Doğal saça çok benzeyen örgü model aksesuarlar ile bu topuzun etkisini artırmanız mümkündür.

Özel günlerde dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise sabitlemedir. Kısa saça yaptığınız işlemler çok çabuk akabilir. Davet boyunca saçınızın şekilli kalması için sabitleme spreylerinden yardım alabilirsiniz. Ancak bu ürünlerin saçı fazla sertleştirmeyen seçeneklerini tercih etmeniz ve davetten dönünce yıkayarak arındırmanız önerilir.

Saç Tipinize Göre Şekillendirme Önerileri: Farklı Kısa Saç Tipleri ve Şekillendirme Teknikleri

Kısa saçları şekillendirmek için kendi doğasına uygun adımlar izlenmelidir. Örneğin dalgalı kısa saç şekillendirmeye fırça seçiminden başlanır. Geniş dişli taraklar, bu saçların doğal dalgalarını korumaya yardımcı olur. Günlük kullanıma uygun bir bakım ürünü ve fırçanız ile şekillendirme işlemini tamamlamanız mümkündür.

Kısa kıvırcık saç şekillendirme hem kolay hem de zor bir meseledir. Normalde kıvırcık saçınızı taramamanız daha iyidir. Böylece neredeyse yataktan kalktığınız gibi dışarı çıkabilirsiniz. Ancak kabaran saçlarınız varsa mutlaka elektriklenme önleyici ürünler kullanmalısınız. Saçlarınızı kuruturken ise mutlaka difizör aparatını makineye takmalısınız.

Düz kısa saç şekillendirmek için fön taraklarından yardım alabilirsiniz. Bu taraklar az ısı verir ve kısa sürede işlemi tamamlamanızı sağlar. Mükemmel düzlük sağlayan bakım ürünleriyle elde ettiğiniz görünümü korumanız mümkündür. Düz saçlar için de ince dişli ve tahta taraklar önerilir.

Kısa katlı saç şekillendirme teknikleri, son derece zahmetsizdir. Nitekim katlı saçlar kendiliğinden şekillidir. Katlı saçınızın doğal modelini ortaya çıkarmanız yeterlidir. Bunun için ise saç sağlığını koruyan ürünler kullanmanız gerekir. Haftalık bakımlar ve uygun aksesuarlar ile katlı kısa saçları şekillendirmeniz mümkündür.

Eğer saçlarınız pixie kesim gibi çok kısaysa işleminiz oldukça kısa sürer. Aynı durum şakak boy kesimler için de geçerlidir. Çok kısa saç şekillendirmek için geniş bir fön fırçası kullanmanız yeterli olur. Hacimli bir görünüm için fırçayı geriye içe doğru itmelisiniz. Hareketli ve kabarık durmayan saçlar için ise fırçayı yanlara ve dışa doğru kullanmanız önerilir.

Kısa Saçları Şekillendirirken Sık Yapılan Hatalar ve Çözüm Önerileri Nelerdir?

Kadın kısa saç şekillendirme tekniklerinde geniş bir hata payı yoktur. Esas hatalar saç bakımında gizlidir. Kısaldığı zaman saçların kabarma payı artabilir. Özellikle dalgalı saçların lüleleri sıklaşabilir. Kısaca saç tipiniz bir miktar değişebilir. Bu değişime ayak uydurmalı ve yeni saçınıza uygun bir rutin oluşturmalısınız. Yüksek ısıdan uzak durmalı ve kaliteli cihazlar tercih etmelisiniz. Sağlıklı işlem olanağı sunan, farklı ayar ve aparatlarıyla herkese uyan saç kurutma makineleri için Turkcell Pasaj’ı ziyaret edebilirsiniz.

scrolltotop svg