Bebeğime Nasıl Bir Mama Sandalyesi Almalıyım? Mama Sandalyesi Nasıl Kullanılır?
Aile

9 dk okuma

Bebeğiniz katı gıdaya geçtiği zaman ve genellikle oturma pozisyonunda rahatlıkla oturabildiği zaman tercih edebileceğiniz mama sandalyelerinin seçimi oldukça önemlidir. Çünkü pek çok marka farklı özelliklere sahip mama sandalyesi modelleri üretir ve ihtiyaçlarınıza en uygun olanına karar vermeniz gerekir. Çocuğunuz bağımsız olarak oturabildiğinde mama sandalyesi aslında sahip olunması gereken mobilyalardan biridir. Bebeklerinizin rahat etmesi ve yemeğini eğlenceli bir şekilde yiyebilmesi için üretilen mama sandalyeleri ebeveyn olarak size de büyük kolaylık sağlar. En önemlisi ise bebeğinizin yemeğini güvenli bir şekilde yemesine olanak tanır. Çünkü hemen her mama sandalyesi emniyet kemeri, rahat bir sırtlık, kayma yapmayan bir tablaya sahiptir. Gelin bebeğinizin ve sizin ihtiyaçlarınızı karşılayan bir mama sandalyesinde olması gereken özelliklere ve mama sandalyesi seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer püf noktalara birlikte göz atalım.

Mama Sandalyesi Nasıl Olmalı?

En iyi mama sandalyesi, her şeyden önce güvenlik önlemleri olan ve dayanıklı bir sandalyedir. Bebeğiniz için maksimum koruma sağlar ve pratik kullanım özelliklerine sahiptir. Bununla birlikte klasik bir sandalyeden ayarlanabilen ve oyuncaklı mama sandalyesine kadar birçok mama sandalyesi türü vardır. Bu nedenle en iyi mama sandalyesini seçmek o kadar kolay değildir ve seçiminiz birçok faktöre bağlıdır. Örneğin, bebeğinizin büyüklüğü, sizin veya ailenizin yaşam tarzı, mevcut bütçeniz ve sahip olduğunuz alan gibi detaylar mama sandalyesi seçiminde önemli faktörlerdir.

Seçeceğiniz mama sandalyesinin her şeyden önce emniyet kemeri gibi güvenlik önlemlerinin yanı sıra malzemelerinin de bebek temasına uygun olması gerekir. Bebeğiniz koltuğunda rahat ama kesinlikle dik oturmalıdır. Koltuk destekleri ve pedleri bu konuda çok kullanışlıdır. Dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Öte yandan mama sandalyesinde bebeğiniz yemek yemekten fazlasını yapar. Daha büyük bebekler mama sandalyesinde oyun oynayabilirler ve resim çizebilirler. Ancak bunun için tablası geniş bir sandalye seçmeniz gerekir. Kısaca ideal mama sandalyesi kullanım şekline göre değişeceği için herkes için aynı mama sandalyesi olmayabilir.

Kullanım alışkanlıklarınıza uyan ve bebeğinizin konforlu hissettiği mama sandalyesi başka bir ebeveyn için uygun olmayabilir. Bu nedenle mama sandalyesi seçimi için mevcut modellerde bulunan işlevleri tanımanız ve sizin için en uygun sandalyeye karar vermeniz gerekir. Bunun için ürünleri inceleyebilir, kullanıcı yorumlarından yardım alabilir ve mama sandalyesi seçiminde kullanabileceğiniz ipuçlarına göz atabilirsiniz.

Mama Sandalyesi Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Mama sandalyesi yemek yemeyi ve masada oynamayı kolaylaştırır ve en önemlisi çocuğunuzun akşam yemeklerinde size eşlik etmesine yardımcı olur. Bu nedenle ideal bir mama sandalyesi seçimi konusunda dikkat etmeniz gerekenler şöyle sıralanabilir:

  • Emniyet kemerine dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Çünkü emniyet kemeri mama sandalyeleri için en önemli özelliklerden biridir. Sandalyenin sırt kısmında ve bebeğinizin bacakları arasında da bir emniyet kemeri olması son derece önemlidir. Bebekler dengelerini kaybettiklerinde öne ve arkaya doğru düşebilirler, ancak oturma bölmesi geniş bir aralığa sahipse aşağı düşme riski de vardır.
  • Emniyet kemerine rağmen tabla ile sandalye arasındaki mesafe ideal olmalıdır. İdeal bir mesafe için Chicco Polly 2 Start mama sandalyesi gibi pek çok noktadan ayar yapmanıza izin veren güvenli bir mama sandalyesi tercih edebilirsiniz.
  • Mama sandalyesinin sabit ve sağlam olduğundan emin olmalısınız. Bunun için mama sandalyesinin çok ağır olmasına gerek yoktur. daha çok zeminde dengeli durması önemlidir.  Kolayca öne, arkaya veya yana doğru eğilmiyorsa yeteri kadar güvenli olduğu anlamına gelir.
  • Mama sandalyesinin keskin kenarları olup olmadığından emin olmanız gerekir. Günümüzde pek çok bebek eşyası üreticisi bu konuda oldukça güvenlidir, ancak dikkat etmenizde fayda vardır.
  • Sandalyenin uygun yaş aralığına dikkat etmeniz de oldukça önemlidir. Çünkü bazı modeller yenidoğan bebekler için yatış pozisyonunu desteklerken bazı bebek mama sandalyeleri ise daha büyük çocuklar için ayarlanabilirdir. Örneğin Baby Care Flex mama sandalyesi 6-36 ay arası bebekler için idealdir.
  • Mama sandalyelerinin sahip olduğu aksesuarlar ve ekstra özelliklere dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Koltuk küçültücüleri, kumaşları, oyuncaklar, kaymaz tabla, bebekler için ekstra destek gibi özellikleri olup olmadığına bakabilirsiniz.
  • Oturum rahatlığı da bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle ürün özelliklerinde yer alan sünger kalınlığı/dansite gibi detayları inceleyebilir, mama sandalye öneri ve tavsiyelerinde belirtilen özelliklere dikkat ederek seçim yapabilirsiniz.

Bebek Mama Sandalyesi Kaç Aylıkken Kullanılır?

Çocuğunuz bağımsız olarak oturma pozisyonuna geçip dik oturmaya başladığında  mama sandalyesinin zamanı gelmiştir. Bu nedenle bebeklerde mama sandalyesi kullanımı farklı zamanlarda gerçekleşebilir. Çocukların çoğu ilk kez altı ila dokuz aylıkken kendi başlarına oturabilir. Bu andan itibaren çocuğunuzu mama sandalyesine oturtabilirsiniz. Ancak o anın ne zaman geldiği bebeğe göre değişir. Çünkü bebeklerin tek başına oturabilmesi de tıpkı yürümeye başlaması gibidir.  Bazı bebekler 1 yaşında yürümeye başlarken bazıları ise daha erken ya da geç başlayabilir.

Bağımsız oturmak ile anlatılmak istenen ise çocuğunuzu oturma pozisyonuna getirdiğinizde oturmaya devam edebilmesidir. Kendini yatma pozisyonundan ve emekleme pozisyonundan oturma pozisyonuna doğru itebildiği zaman da mama sandalyesinde rahatlıkla oturabbileceğini anlayabilirsiniz. O zamana kadar mama sandalyesi ile bir süre beklemek daha iyidir çünkü bebeğinizin sırt ve boyun kasları henüz yeterince güçlü değildir. Ayarlanabilir sırtlıklı bir mama sandalyesi kullanabilirsiniz. Ancak bebeğinizin gelişmekte olan kas sistemine zarar vermemeniz oldukça önemlidir. Başlangıç olarak ilk birkaç seferde bebeğinizin mama sandalyesinde çok uzun süre oturmasına izin vermemelisiniz. Sadece öğünden öğüne mama sandalyesini kullanmanız yeterlidir. Ayrıca ilk zamanlarda daha fazla destek için sırtlık veya BabyJem 403 mama sandalyesi minderi gibi ekstra aksesuar kullanabilirsiniz.

Kaç Yaşına Kadar Mama Sandalyesi Kullanılabilir?

Geleneksel mama sandalyelerine ek olarak bebeğinizle birlikte büyüyen mama sandalyeleri de mevcuttur. Büyüyen ya da ayarlanabilen mama sandalyeleri oldukça uzun süre dayanır. Bu nedenle, bu tür mama sandalyeleri oldukça popülerdir. Bu sayede mama sandalyesini bebeğinizin değişen boy ve vücut ölçülerine göre tekrar tekrar ayarlayabilirsiniz. Ancak geleneksel mama sandalyelerinin bir kullanım aralığı vardır. Bazen yaş bazen ise ağırlık olarak belirtilen mama sandalyesi kapasitesi 3 yaş-15 kg ya da 25 kg’a kadar rahatlıkla bulunabilir.

Mama Sandalyesi Nasıl Temizlenir?

Mama sandalyeleri bebek kullanımı için özenle üretildiğinden hem temasa uygun hem de kolay temizlenebilir malzemelere sahiptir. Mama sandalye tavsiye ve önerilerinde de sıklıkla karşılaşabileceğiniz mama sandalyesi türleri genellikle minder kılıfı çıkabilen modellerdir. Çünkü birçok mama sandalyesinin hem minder hem de sırtlık kısmı çıkabildiği için çamaşır makinesinde yıkanabilir özelliktedir. Masa tablası ve sandalye ayakları ise sabunlu su ile rahatlıkla silinebilir. Kraft Tapas mama sandalyesi (Vegan Deri) gibi modelleri ise vegan deri kumaşla tamamlandığından çıkan bir kılıfa sahip olmasa da silinebilir özelliktedir. Hafif nemli bez ile kolaylıkla silerek kullanmaya devam edebilirsiniz.

scrolltotop svg