Nostalji Tutkunlarını Mutlu Eden Ürünler
Kültür & Sanat

10 dk okuma

Baş döndürücü bir hızla gelişen ve değişen dünyada nostaljiye dalmak, her şeyin daha basit olduğu ve ufak şeylerden mutlu olunan “eski güzel günlerin” tadını tekrar çıkarmak gibidir. Çocukken bağlandığınız oyuncaklar, büyürken evde gördüğünüz ve hatırladığınız eşyalar, duyu hafızasını tetikleyen sevilen bir koku ve anıları canlandıran bir müzik.

Çocukluk yıllarını özleyenler, çocuk olmaktan hiç vazgeçmeyenler ve güzel günleri hatırladıkça mutlu olanlar için özenle tasarlanan nostaljik ürünler, hemen hemen herkesi mutlu eder. Eski tarz bir arcade oyunu oynamak, eski anıları yad etmek veya gençken defalarca dinlediğiniz şarkılara eşlik etmek istiyorsanız eski güzel günlere dönüp nostaljik hissetmenizi sağlayacak retro ürünlere göz atabilirsiniz.

Zamanda geriye yolculuk yapmak ister misiniz? Hadi gelin bu retro ürünleri birlikte inceleyelim!

Retro Pikaplar ve Unutulmayan 45’likler

Kitaplığınızdaki ya da kutulara kaldırdığınız devasa plak koleksiyonunuz size daha genç, daha eğlenceli yıllarınızı hatırlatır. Her bir şarkının başka bir anısı vardır ve mutlu ya da hüzünlü de olsa geçmişe dönmek rahatlatıcı hissettirir. Bunun sebebi ise nostaljik eşyaların rahatlatıcı bir etkiye sahip olmasıdır. Bu eşyalardan biri olan pikaplar hem görüntüsü hem dokusu hem de işlevi ile anılarınıza geçmek için mükemmel bir ortam hazırlar. Retro tarzda tasarlanmış olmalarına rağmen Bluetooth, radyo, flash bellek oynatıcılara sahip bu pikaplar, teknolojileriyle şaşırtan ürünlerdir.  Örneğin, ION Superior LP Ahşap Hoparlörlü Pikap retro tarzda bir plak çalardır ve yeni nesil teknolojilerle donatılmıştır.

Eski türk müziği sanatçılarının 33’lük, 45’lik ve 78’lik plaklarını dinleyerek nostalji yapabileceğiniz gibi yeni çıkan albümlerin plaklarını alarak bu nostaljik ortamı yeni şarkılarla devam ettirebilir, sevdiklerinizle anılarınızı paylaşabilirsiniz. Plak çalarlar tüm plakları oynatabilen modellerden sadece 45’lik çalan modellere kadar değişkenlik gösterebilir. Evinizde bulunan ya da almak istediğiniz plaklara göre karar verebilir ve plaklarınızı orijinal ses kalitesinde dinleyebilirsiniz. Nostaljik görünümleri sayesinde pikaplarınızı evinizin bir köşesinde konumlandırabilir, sevdiğiniz yabancı ve türk müziği sanatçılarına ait plaklarınızı da yanında sergileyerek dinlenme köşesi oluşturabilirsiniz.

Zeki Müren’den Müzeyyen Senar’a, Ferdi Özbeğen’den Nilüfer’e, Orhan Gencebay’dan Ajda Pekkan’a kadar birçok sanatçının eserlerinin yer aldığı plaklar, üzerinden yıllar geçse de aynı keyifle dinlenebilecek kaliteye sahiptir. 50’ler, 60’lar, 70’ler ve 80’lerde dinlenen türk müziği sanatçılarının albümlerini sevdiklerinizle birlikte dinleyip sıcak bir ortam oluşturmak isterseniz plaklarınıza zarar vermeyen pikapları tercih edebilir ya da bu plakları harici disklere aktararak uzun yıllar boyunca dinlemeye devam edebilirsiniz.

Her Anı Yakalayan Şipşak Fotoğraf Makineleri

1948 yılından beri var olan instant kameralar anlık fotoğraf yakalamak ve hemen çıktı almak için mükemmeldir. Eski modeller, mutlu anlarınızı ya da gezip gördüğünüz yerleri hemen fotoğraflamanızı ve küçük bir formatta fotoğrafa sahip olmanızı sağlarken yeni modeller fotoğraf çıktısını almadan önce filtreleme ve etiket ekleme ve hatta sosyal ağlarda paylaşma gibi yeni özellikler sunar. Görüntüleri vintage olarak tasarlanan bu şipşak fotoğraf makineleri sizi bir anda geçmişe göterecek görünümleri ve kaliteli fotoğraf baskıları ile eski fotoğraflarınızı yeniden canlandırmanıza olanak verir. Bu sayede aileniz ya da arkadaşlarınızla çekilen fotoğraflarınızı bu kameralarla yeniden çekebilir ve bu mutlu anları sosyal platformlarda takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra mükemmel bir hediye seçeneği olan polaroid kameralar teknolojik özellikleri ile yeni anlar kaydetmenize yardımcı olur. Wi-Fi bağlantı kurabilen yeni polaroid kameralar, fotoğraf paylaşımının yanı sıra düşük ışık koşullarında net fotoğraf çekimi, selfie çekimi için ayna, otomatik pozlu flaş, çift pozlama ile tek karede çift fotoğraf, pil yerine şarj olabilir batarya gibi değişik özellikler taşıyan modellerden oluşur. Ayrıca markaların kendi geliştirdiği uygulamalar ile telefon bağlantısı üzerinden daha fazla özelliğe sahip olarak kameraları daha işlevsel kullanabilirsiniz.

1950’li Yılların Amerikan Mutfak Eşyaları

Nostalji, insanları soğuk bir günde sıcak hissettirecek potansiyele sahiptir. Bu sebeple ev dekorasyonundan mutfak elektroniklerine kadar kullanılan bu retro eşyalar, mutlu ve güvenli hissettiğiniz zamanları hatırlamanıza yardımcı olur. Örneğin, retro bir çalar saat ya da kahve makinesi ile güne enerjik ve pozitif başlayabilirsiniz. Kahve makinesinin yanı sıra retro blender, mutfak şefi, mikser, öğütücü, ekmek kızartma makinesi ve hatta fırın, bulaşık makinesi, buzdolabı gibi beyaz eşyalar da bu dekorasyonun bir parçası olabilir. Son derece şık dizayn edilen bu cihazlar, gerçek bir vintage görünüme sahip olmalarıyla birlikte tıpkı fotoğraf makinelerindeki gibi birçok teknolojik özellik içerir. Yeniden modellenen elektrikli aletlerin en büyük avantajları ise daha az enerjiyle çalışan sistemleri ve ekstra işlevleridir. Smeg ECF01 Retro Espresso kahve makinesi gibi retro ürünleri tercih edebilir, krem, beyaz, siyah, pembe, mavi renkleri ile 1950 Amerikasının mutfaklarını evinize taşıyabilirsiniz.

Nostalji havası estirebileceğiniz mutfağınızda bu küçük elektrikli aletlere yer açarak işe başlayabilir, küçük sevimli tasarımları ve pastel renkleriyle yaşam alanınıza renk katabilirsiniz.

Çocukluğunuza Götüren Arcade Oyun Konsolları

Oyunlarla dolu büyük, eski bir atari dolabından daha iyi ne olabilir? Bu retro görünümleri ile eski atari konsollarının birebir aynısı olan arcade oyun dolapları, ekran, joystick, tuş takımı ve sehpası ile sizi, kıyasıya mücadele ettiğiniz ve yaşıtlarınızla skor yarışına girdiğiniz zamanlara götürür.

Uzun bir dönem boyunca çocukları, gençleri ve genç kalanları etkisi altına alan ve sosyalleşmeye teşvik eden oyun salonları, Pac Man, Street Fighter, Mortal Kombat ve Ninja Turtles gibi döneme damgasını vuran video oyunları oynanan mükemmel mekanlardı. Çocukluk yıllarında tüm harçlıkların harcandığı ve gerçekten eğlenilen bu salonlar, 1980 ve 1990 yıllarının çocukları için unutulmaz anların yaşandığı özel yerlerdir. Bu özel ve nostaljik anları tekrar yaşamanıza izin veren arcade oyun dolapları ve atariler evinizin bir köşesine koyabilmeniz için bireysel kullanıcılara da sunulur. Tek oyun içeren modellerinden binlerce oyunu bir arada sunarak bir anda çocukluğunuza götüren bu konsollar, çocukluk arkadaşlarınızla geçmişe yolculuk yapmak için mükemmeldir. Sevdiklerinize kendi küçüklüğünüzde nasıl eğlendiğinizi göstermenin en iyi yollarından biri olan Arcade1Up Mortal Combat lisanslı oyun konsol takımı gibi oyun dolapları tek ya da çok oyunculu modelleri ile harika bir hediye seçeneğidir.

Retro Görünümüyle Şaşırtan Elektronikler

Eski bir müzik, eski bir film ya da yıllar boyunca aynı kalmış bir mekan, uzun zaman önce yaşanan hisleri tekrar yaşatabilecek ve duyuları harekete geçirebilecek bir etkiye sahiptir. Nostaljik dekorasyonlar, plaklar ve pikaplar, eski arcade oyunlar, mutfak elektroniklerinin yanı sıra retro bir radyo ya da kulaklığa ne dersiniz? Sevdiğiniz sanatçıların kasedi çıktığında sabahın erken saatlerinde kasetçilere koştuğunuz ve kasedin A yüzünü çalmaya başladığınız o ana dönmek ister misiniz? Gelişmiş pikaplarda bulunan kasetçalardan faydalanarak elinizde bulunan kasetleri çalabilir ve daha fazla dinleyebilmek için MP3 formata dönüştürebilirsiniz. Günümüzde de albümlerini kaset formatında sunan sanatçılara rastlamak mümkün, Bu sayede güncel albümleri de bu kasetçalar sayesinde dinleyebilir, çocukluğunuzdaki o tatlı heyecanı tekrar yaşayabilirsiniz.

Retro tasarım radyolu hoparlörleri de unutmamak gerekir. Sadece görüntü olarak nostalji havası yaşatan bu cihazlar, dekorasyonunuza ekleyebileceğiniz, pikabınızın sesini artırabileceğiniz ve kablosuz tasarımı ile dilediğiniz yere götürebileceğiniz pratik hoparlörlerdir. Piknik, kamp gibi açık hava etkinliklerinizde kullanabilir, telefonunuza aktardığınız eski 45’lik, 33’lük ya da 72’lik plakları hoparlörlerle bağlantı kurarak istediğiniz yerde dinleyebilirsiniz.

scrolltotop svg