Su Arıtma Cihazları Sağlıklı mı?
Elektronik

9 dk okuma

Su arıtma cihazları, günümüzde birçok hanenin, iş yerinin temiz içme suyuna ulaşma kaynağıdır. Hem şebeke suyundan daha çok faydalanılmasına yardımcı olan hem de tasarruf sağlayan arıtma cihazları için endişe duyulan nokta ise genellikle aynıdır: Su arıtma cihazları sağlıklı mı? Bu soruya kapsamlı yanıt verebilmek için önce cihazları yakından tanımak, güncel teknolojilerini bilmek, çalışma sistemini, bakım gereksinimlerini, kullanıcılara faydalarını tüm detaylarıyla incelemek gerekir. Siz de su arıtma cihazı alma konusunda kararsızsanız ve sağlık ile ilgili kaygı duyanlardansanız, paylaşacağımız detaylı bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Su Arıtma Cihazları Ne Kadar Sağlıklı?

Su arıtma cihazı, bağlandığı şebeke suyunu çok sayıda filtreden geçirerek temiz su haline getirir. Sisteme alınan su; seramik, ters ozmos, aktif karbon gibi filtrelerden geçirilerek arındırılır. Farklı gözenek büyüklüklerine sahip filtreler bakterileri, virüs ve mikropları sudan ayırarak, temiz içme suyuna ulaşmaya yardımcı olur. Bunun yanında, gelişmiş arıtma teknolojileri sayesinde su içindeki klordan ve kireçten de temizlenir. Diğer bir deyişle, arıtma işlemi sayesinde suyu, mikroplardan ve gözle görülmeyen yabancı maddelerden uzaklaştırarak temiz içme suyuna ulaşabilirsiniz. Öyle ki, filtreleme işlemi sayesinde, sudaki katı çözünmüş içeriğin %98-99’u filtrelenir. Membranlar, 1 mikrometreden küçük gözenekleri sayesinde su moleküllerini neredeyse tamamen arındırmayı başarır.

Cihazların farklı model ve özelliklere sahip çeşitleri bulunur. Modellerin kapasitelerine, büyüklüklerine göre temel iki çeşitten söz edebiliriz. Tezgah altı su arıtma cihazı ve sebil su arıtma cihazı modelleri ile temiz ve kaliteli suya ulaşılır. Ayrıca modellerde çocuk kilidi, led ekran ile filtre kullanım sürelerinin takibi gibi avantajlar yer alabilir. Tüm bu özellikler değerlendirildiğinde, su arıtma cihazlarının kullanışlı olduğu söylenebilir.

Su arıtma cihazlarının ev kullanımı için yeterince sağlıklı olup olmadığı değerlendirilirken kalite sertifikalarını da göz önüne almak gerekir. NSF, FDA, TSE gibi standartları katı kurallarla belirlenmiş onaylara sahip olan ve testlerden geçirilerek piyasaya sürülen orijinal ürünlerin, yaşamın temel gereksinimi olan suyu insan sağlığına zararlı forma getirmesi gerçekçi bir varsayım değildir. Bu bağlamda, kalitesinden emin olduğunuz, filtrelerini, orijinalliğini, onaylarını incelediğiniz su arıtma cihazlarının içme suyuna erişim için iyi bir seçenek olduğunu düşünebilirsiniz.

Su Arıtma Cihazlarının Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı ve kullanışlı olmasının yanında su arıtma cihazı kullanmanın birçok faydasından da söz etmek mümkündür. Arıtmanın alternatifi olan diğer içme suyu kaynakları göz önüne alındığında, elektrikli ev aletleri arasında su arıtma cihazlarına rağbetin her geçen gün artmasına şaşırmamak gerekir. İşte su arıtma cihazlarının alternatiflerine göre sağladığı faydalar:

  • Arıtma ile elde edilen suyun alternatifi damacanadır. Oysa damacana ile alınan su, uzun süre plastik içinde bekler ve hangi şartlarda depolandığı belirsizdir. Üstelik, damacana pompalarında ve bakımı zamanında yapılmayan su sebilleri içinde oluşan bakteriler, alınan içme suyunun zararlı içerikler bulundurmasına zemin hazırlar. Bunun yanında, arıtılmış suyun nereden geldiği bellidir. Düzenli analizleri yapılır ve yerel yönetim organları tarafından raporları tutulur. Ek olarak, arıtılan suyu kullanıcı bizzat, güvendiği ve düzenli bakımını gerçekleştirdiği arıtma cihazı ile hazırladığı için daha sağlıklı olduğunu düşünmek yersiz değildir.
  • Şişelenen suların mineral değerlerinin uzun süre korunması oldukça zordur. Oysa, musluklardan akan su arıtılarak temiz hale geldiğinde, gelişen teknoloji sayesinde mineral kazanır. Yeni nesil filtreler, suya mineral takviyesi yapar. Bunun yanında, insanların ihtiyaç duydukları vitamin ve minerallerin birçoğunu besin yoluyla aldıkları bilinir. Yani halihazırda günlük yaşamda suyun tek ve biricik mineral kaynağı olduğu bakış açısı gerçeği yansıtmaz.

  • Özellikle uzun süre kapalı, plastik şişeler içinde kalan ve çoğunlukla güneş altında kalan sularda rahatsız edici bir tat ve koku oluşur. Oysa musluktan gelen su, durağan olmadığı için depolama kaynaklı herhangi bir koku ve rahatsız edici tat bulundurmaz. Üstelik arıtıldığı için en saf ve temiz formuna kavuşur.

  • Damacanalar, ev ve ofislerde geniş alan kaplar ve rahatsız edici görünüm oluştururken su arıtma cihazları neredeyse görülmeyecek şekilde depolanır ve çok geniş yer işgal etmez.

  • Damacana sular, mesai saatleri içinde sipariş edilir ve su almak için beklemek, susuz kalmamak için damacana tam bitmeden yenisini sipariş etmek gerekir. Oysa, su arıtma cihazları zaman sınırı olmadan 7 gün 24 saat temiz suya ulaşmaya imkan verir.

  • Suyun içinde yer alan klor ve kireç, vücutta sağlık sorunlarına yol açabilir. Filtrasyon teknolojileri sayesinde arındırılan su klor ve kireçten tamamen arındırıldığı için sağlık konusunda soru işaretlerini ortadan kaldırır.

  • Şişeli su ile yemek ve çay/kahve hazırlamak oldukça maliyetlidir. Çeşme suyu ile yemek hazırlamaksa hijyen ve tat konusunda sorun oluşturur. Neyse ki, arıtılmış su ile yemeklerin ve içeceklerin hijyenini ve gerçek tatlarını koruyabilirsiniz.

  • Arıtılmış su yumuşak sudur. Kolay sindirilen ve rahat içilen yumuşak su, vücudun sıvı ihtiyacını en uygun şekilde karşılar. PH değeri ideal düzeyde olan su sayesinde metabolizma hızlanır.

  • Düzenli olarak su almak oldukça maliyetlidir. Su arıtma cihazlarının ise uzun aralıklarla ihtiyaç duyulan filtreleri dışında ek bir maliyeti söz konusu değildir.

  • Filtrelenmiş suyun diğer kullanım alanlarında faydalarından söz etmek mümkündür. Örneğin, arınmış su ile duş aldığınızda saçlarınızın daha az döküldüğünü, cildinizin daha az kuruduğunu fark edebilirsiniz. Buna ek olarak, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi şebeke suyu kullanan makinelerin kireç kaynaklı sorunlarının azaldığına rastlanır.

Tüm bu bilgiler, gelişen teknoloji sayesinde su arıtma cihazları hakkında duyulan endişelerin gerçekçi olmadığını ortaya koyar. Ancak her kullanım aynı derecede sağlıklı mı? İşte burada bir parantez açmak gerekir.

Su Arıtma Cihazlarının Temizliği

Eğer düzenli temizliği, bakımı gerçekleştirilirse, su arıtma cihazı sağlıklı mı sorusunun yanıtı evettir. Ancak temizlik ihmal edilirse, oluşan bakteriler nedeniyle bu soruya olumlu yanıt vermek zorlaşır. Su arıtma cihazı alırken bu ürünlerin uzun ömürlü olduklarını aklınızda tutmalısınız. Örneğin, bir su arıtma cihazını 3 sene ile 12 yıl arasında kullanmanız mümkündür. Eğer kaliteli bir model seçer, bakımını aksatmadan yapar, temizliğini ihmal etmezseniz 12 yıla kadar aynı su arıtma sisteminden faydalanabilirsiniz.

Peki sağlıklı kullanım için su arıtma cihazlarının temizliği nasıl yapılır? İlk olarak, su vanalarını kapatmalı ve filtrelerin iç haznelerini yıkayarak temizlemelisiniz. Ardından parçaları geri takarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Buna ek olarak, belirli aralıklarla filtrelerin içinde bakteri oluşma ihtimaline karşı filtre değişikliği gerekir. Bunun için birçok satıcı firma sizin için zamanlamayı takip eder ve filtre değişimi konusunda sizleri bilgilendirir. Değişim işlemi çoğunlukla kullanıcılar tarafından zahmet gerektirmeden yapılır. Bunun yanında, yetkili servisler aracılığıyla filtre değişimi yaptırmak da mümkündür ve sadece dakikalar alır. Sünger filtre kısımları yılda bir, sünger filtreli membranlar ortalama 2 yılda bir değiştirilir. Ayrıca, filtrelerin değişim süresinin, şebeke suyunun kirlilik oranına bağlı olarak farklılaştığını aklınızda tutmalısınız.

Siz de su arıtma cihazı modellerini inceleyerek kaliteli seçimler yapabilirsiniz. Kullandığınız ürünlerin bakımını, filtre temizliği ve değişimini tam zamanında gerçekleştirerek sağlıktan taviz vermeden içme suyu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

scrolltotop svg