Suya Dayanıklı Telefonlar ve Özellikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Mobil

10 dk okuma

Teknolojinin gelişmesiyle cep telefonların suya dayanıklı olması bir ihtiyaç hâline geldi. Bu telefonlar sadece suya karşı koruma sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda farklı sıvı maddelerin telefona gelmesinde de etkilidir. Suya dayanıklı telefon özellikleri arasında cihazın Ingress Protection (IP) veya askeri standart (MIL-STD) ile derecelendirmesi kritik bir öneme sahiptir. IP derecelendirmeli telefonlar suya ve toza dayanıklı telefon olarak tanımlanır. Bu derecelendirmedeki cihazlar; şarj, kulaklık girişi, hoparlör ve ahize gibi kısımlarında özel yalıtımlara veya contalara sahiptir. Bu sayede dışarıdan telefonun içine sıvı veya toz geçişi minimize edilmiş olunur.

Cep Telefonlarında Suya Dayanıklılık Nedir?

Suya dayanıklı telefonların sıvıyla teması sonucu bozulma ihtimali oldukça düşüktür. Cep telefonlarının suya dayanıklılık seviyeleri IP koruma derecesi ile belirlenir. Suya dayanıklı telefon özellikleri belirlenirken su, nem, toz gibi olumsuz dış etkenlere karşı yapılan testler göz önünde bulundurulur. Yani suya dayanıklı telefonlar sadece sıvılara karşı değil aynı şekilde zamanla cihazınızın bozulmasına neden olumsuz durumlara karşı da koruma sağlar.  Kullanıcılar bu cihazları tercih ederek su veya diğer sıvı temaslarını dert etmeden telefon kullanma tecrübesi elde edebilirler.

sahilde telefon

Telefonlar Nasıl Suya Dayanıklı Hâle Getirilir?

Bir telefonu suya dayanıklı hâle getirmek uzun hesaplama ve test süreçlerini gerektiren bir mühendislik çalışması ile mümkündür. Suya dayanıklı telefon özellikleri arasında en dikkat çeken özellik, bu telefonların standart cihazlardan farklılığı; sızdırmazlık sağlayan silikon contalara ve mühürlemelere sahip olmasıdır. Bu cep telefonlarının şarj portları, kulaklık jak girişleri, parmak izi sensörleri suya dayanıklı malzemelerden üretilmiştir. Bazı cihazlar daha iyi bir koruma için şarj portları ve kulaklık jak girişlerinde koruyucu kapak da bulunabilir.

Suya dayanıklı cep telefonu çeşitleri suya karşı dayanıklılığı garantilemek adına sıvı direnci testine tabi tutulur. Bu testlerde telefonlar, basınç düzeyleri ve su seviyeleri farklılık gösteren test standlarına yerleştirilir. Suya karşı dirençli telefonlar kamera ve lens kısımlarında özel malzemelere ve yalıtımlara sahiptir. Bu sayede kullanıcılar, cihaz su ile temas ettikten sonra kamera lensinin buğulanması veya bozulması gibi durumlar ile karşılaşmaz.

Telefonda Suya Dayanıklılık Neden Bu Kadar Önemlidir?

Suya dayanıklı olan bir telefon, kullanıcısının işini pek çok alanda kolaylaştırarak daha kaliteli bir deneyim vadedebilir. Suya dayanıklı telefon modelleri zorlu hava koşullarında ve açık havada kullanım gibi senaryolarda standart telefonlara oranla daha ideal bir performans sunar. İş gereği sıklıkla dış mekânlarda bulunuyorsanız ve iOS işletim sisteminden vazgeçemiyorsanız iPhone cihazlardan birini tercih edebilirsiniz. Böylelikle suya dayanıklı telefon özelliklerinin keyfine çıkarabilirsiniz.

su altı çekimi

İçecek Kazaları ve Telefon Trajedilerine Karşı Koruma

Telefonlar, yokluğunu hemen hissedeceğiniz eşyalardan biridir. Günlük hayat yaşanan aksilikler veya kazalar cep telefonların bozulmasına neden olabilir. Suya dayanıklı telefonların avantajlarından birisi de kullanıcıları içecek dökülmesi veya telefonun suya düşmesi gibi durumlarda cihazın bozulma korkusunu yaşamamasıdır. Çoğu suya dayanıklı telefonlar üzerlerine sıvı dökülmesi veya tamamen içine düşmeleri gibi durumlarda dahi kolayca zarar görmez. Bazı telefonlar üzerlerindeki mikro delikler sayesinde sıvının cihazın gövdesinden içeri girmeden tahliye edilebilmesini mümkün hâle getirir. Suya dayanıklı olan telefonların çoğu nem ve toz gibi dış etkenlere karşı belirli bir düzeyde koruma sunar. Bu durum telefonlarını şantiye, inşaat sahası gibi ortamlarda kullanacak olan kişilere avantaj sağlar.

Maceraperest Ruhlar için İdeal Cihaz

Suya dayanıklı telefonlar özellikle kayak, kamp, yürüyüş, tırmanma gibi aktivitelerle sıkça meşgul olan kullanıcılar için ideal niteliklere sahiptir. Suya karşı dirençli olan telefonlar yağmur ve yoğun kar yağışı altında rahatlıkla kullanılabilir. Bu sayede kullanıcılar tırmanma veya kayak sporu yaptıkları esnada karşılaştıkları olayları telefonlarıyla kayedebilir. Kamp, yürüyüş ve kayak gibi maceralarınızda suya dayanıklı telefon özelliklerinden bütçenizi zorlamadan faydalanmak isterseniz android telefon markalarına göz gezdirebilirsiniz.

Telefonunuza Ekstra Yaşam Süresi Kazandırma

Telefonlar, suya temas etmeleri hâlinde aldıkları hasar sonucunda fonksiyon kaybına uğrayabilir ve hatta tamamen kullanılamaz hâle gelebilir. Kullanıcılar suya dayanıklı olan telefonları tercih ederek sıvı teması gibi durumlar sonucunda birçok masraftan kurtulur. Bu masraflara örnek vermek gerekirse bozulan telefonu tamir ettirmek veya yenisini satın almak söylenebilir.

Suya Dayanıklılığın Karşılığı: IP Derecelendirmesi Nedir?

IP koruma sınıfı elektronik cihazların toz ve sıvılara karşı ne derecede korumaya sahip olduğunu gösteren bir uluslararası standarttır. IP derecelendirmesi iki rakam ile ifade edilir, ilk sayı toza karşı korumayı belirtirken ikincisi ise sıvıya karşı korumayı ifade eder. 0 değeri hem sıvı hem de toz için herhangi bir koruma olmadığını belirtir. 0’dan 5’e kadar olan ilk rakamlar cihazın toza karşı dayanıklı olmadığını, sadece objelerin içine girmesini engellendiğini belirtir. İlk rakamında 5 olan bir cihaz toza kısmı olarak dayanıklı iken ilk rakamında 6 olan bir cihaz toza karşı dayanıklı olarak nitelendirilir.

Sıvılara karşı olan dayanıklılıkta ise durum biraz daha farklıdır. İkinci rakamı 1 ve 2 olan cihazlar su damlalarının düşmesine dayanıklı olarak belirtilirken ikinci rakamı 3 olan cihazlar ise hafif yağmur altında kullanılabilir. Suya gerçek manada dayanıklı bir cihaz satın almak isteyen kullanıcılar, ikinci rakamı en az 7 olan bir cihaz tercih etmelidir.

Hangi IP Değerleri Suda Ne Kadar Süre Kalabilir?

IP 68 veya IP 69 derecelendirmesine sahip olan cihazlar su altında en uzun süre kalabilen cihaz türleri olsa da IP değeri cihazın su altında ne kadar kalabileceğine dair kesin bir süre veremez. Cihazın su altında kalabileceği süre basınca, suyun sıcaklığına, derinliğine göre değişebilir. Buna ek olarak suya karşı direnç testleri genel olarak tatlı su ile yapılır. En iyi suya dayanıklı telefon modelleri dahi deniz suyu gibi tuzlu sulara dayanamayabilir. Sorunsuz bir kullanım tecrübesi için üretici tarafından belirtilen limitlere ve koşullara dikkat edilmesi tavsiye olunur.

su geçirmez telefon

Suya Dayanıklı Telefonların Dikkatini Çekmesi Gereken Diğer Özellikleri Nelerdir?

Suya dayanıklı cep telefonlarının en büyük özelliği sıvıya karşı dirençli oluşlarıdır. Fakat bu cihazların diğer özellikleri de bulunur.

  • Suya karşı dayanıklı olan telefonların çoğu dayanıklı malzemelerden imal edildiği için düşme, darbe ve çizilme gibi dış etkenlere karşı da dayanıklıdır.
  • Bu telefonların sahip olduğu yalıtımlar cihazın içindeki elektronik devreleri ve sensörleri de koruyarak daha uzun ömürlü bir kullanım sağlar.
  • Suya dayanıklı telefonlar dış etkenlerden daha az etkilendiği için acil durumlar ve deprem, sel gibi afetlerde daha güvenli olabilir.
  • Bu cihazlar dış etkenler nedeniyle kolayca hasar almadığı ve arızalanmadığı için uzun yıllar sonra dahi değerini koruyabilir.

Bu avantajlar sayesinde suya dayanıklı telefonlar çok yönlü ve dayanıklı cihaz olma niteliği kazanır.

Telefon Dünyasının Yeni Süper Kahramanı Suya Dayanıklı Cihazları Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Her teknolojik cihazda olduğu gibi suya dayanıklı telefonları kullanırken de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Bu hususlara dikkat edilmesi daha güvenli ve uzun ömürlü bir kullanım deneyimi sağlar.

  • Öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken nokta üretici talimatlarını okur. Cihazı üreticinin belirlediği limitler dışında kullanmak garanti dışı kalmasına neden olur.
  • Cihazın mecbur kalınmadıkça sıcak ve tuzlu suya sokulmaması kritik bir önem arz eder. Tuzlu su telefonun içine girerek parçalarının oksitlenmesine neden olabilir.
  • Suya dayanıklı telefonlar her ne kadar suya direnç gösterse de aşırıya kaçılmadan kullanılması gerekir. Cihazın sürekli olarak derin sulara daldırılması dayanıklılığını etkileyebilir.

Bu ayrıntılara dikkat ederek suya dayanıklı telefonunuzu uzun yıllar boyunca sorunsuz bir biçimde kullanabilirsiniz.

scrolltotop svg