Tarzını Öne Çıkaran Modeller: Saç Kesim Numaraları Nelerdir?
Saç Bakımı

8 dk okuma

Uygun bir saç kesim stili, tarzınızı ifade etmenin ve duruşunuzu öne çıkarmanın vazgeçilmez bir yoludur. Muntazam, şekillendirilmiş ve hem kafa hem yüz yapısına uygun biçimde tasarlanmış saç kesimleri şıklığınızı öne çıkarır. Kesim numarası ve stili, saç tipini her zaman etkiler. İnce telli saçlar için kısa, kalın olanlar için daha uzun numaralar tercih edilebilir. Ayrıca saçın kıvırcık, düz veya dalgalı olması da numara seçimini etkileyebilir. Kıvırcık saçlar daha uzun numaralarla kesilerek hacim ve şekil olduğu gibi korunabilir Düz saçlarda ise daha kısa numaralarla ortalama üstü bir görünüm elde edebilir. Stillerin dışında erkek saç kesim numaraları da oldukça önemlidir. Bu bakımdan yüz ve saç tipinize göre en uygun kesim numarasını belirlemeniz önem arz eder.

Numaralarla Saç Uzunluğu Arasındaki İlişki: Saç Numaraları Neye Göre Belirlenir?

Saç kesim numaraları, tarzınızı seçmek için kullanılan standart bir ölçü sistemidir. Bu numaralar, saç kesme makinelerinde kullanılan tıraş başlıklarının uzunluğunu ifade eder. Farklı saç numaraları, farklı saç uzunluklarına işaret eder ve kişilerin istedikleri tarza uygun kesim yapmalarına yardımcı olur. Çeşitli berber saç saç numaraları tıraş makinesinin başlığının sağladığı uzunluğa göre belirlenir. Erkekler için saç kesim numaraları 0’dan 8’e kadar geniş bir uzunluk seçeneği sunar.

erkek saç numaraları

Farklı Ülkelerde Numara Farklılıkları Var mıdır?

Saç kesim numaraları genellikle ülkelere ve bölgelere göre değişebilir. Bu durum, saç kesim makinelerinin tasarımına, tıraş başlıklarının boyutlarına ve yerel tercihlere bağlı olarak ortaya çıkar. Kuzey Amerika ve Kanada’da 0 ila 8 numara arasında değişen farklı stil seçenekleri mevcuttur. Avrupa’da ise uzunluklar daha çok milimetre cinsinden tanımlanır. Kuzey Amerika ve Kanada’da 0 olan uzunluk, Avrupa ülkelerinde çoğu zaman 3 mm olarak ifade edilir.

Popüler Saç Kesim Numaraları Nelerdir?

Tıraş makineleri ve başlıkların sağladığı farklı saç kesim numaralarından bazıları son derece popülerdir. Yaygın olarak tercih edilen bu numaralar genellikle 0’dan 6’ya kadardır. Birçok kişi 6 üstü numaraları da tercih edebilir. Güncel moda anlayışı, bulunduğunuz mevsim, sahip olduğunuz tarz, konfor ve diğer etkenleri göz önünde bulundurarak sabit bir saç kesim numarası belirleyebilirsiniz.

0 Numara: Sıfırın Estetiği

Belirgin ve dikkat çeken bir kesim olan 0 numara, otantik bir görünüme sahip olmanıza katkıda bulunur. 0 saç kesimi, maskülen ve öne çıkmış bir izlenim sağlar. Bakımı son derece zahmetsiz olan bu saç kesimi, yüz hatları belirgin ve burnu küçük kişilere oldukça yakışır. Kirli sakal ile tamamlandığında daha ilgi çekici hâle gelir.

1 ve 2 Numara: Minimal Uzunluk, Maksimum Stil

Halk arasında ‘subay traşı’ olarak bilinen, 3 ve 6 mm uzunlukta olan 1 ve 2 numara saç kesimi, uçların kısa bırakıldığı özgün stiller arasındadır. Özellikle 1 numara saç kesimi, genellikle tıraşlı bir görünüm elde etmek isteyen erkekler tarafından tercih edilir. Bu kesim tarzı, minimum bakım gerektirir ve sıcak havalarda serin bir seçenektir. Bu kısalık seçenekleri; düzgün, pürüzsüz, şık, maskülen ve gösterişsiz bir görünüm sağlar.

3, 4 ve 5 Numara: Klasik ve Evrensel Bir Görünüm

3,4 ve 5 numara uzunluklarda gerçekleştirilen saç kesimleri hemen herkese yakışabilecek türdendir. Orta ve uzun sayılabilecek bu kesimler güçlü bir tarza sahip olunduğu izlenimini kolayca bırakabilir. Kolaylıkla şekillendirilebilen 3, 4 ve 5 numara kesim seçeneklerinde saç bakımı da zahmetsizce yapılır. 3 numara saç kesimi konforlu bir his sağlar. 5 numara saç kesimi ise 15 mm uzunluğu ifade eder. Bulunduğunuz mevsim ya da sahip olduğunuz stile göre 3 veya 5 numara bir kesimde karar kılabilirsiniz. Uzunluğu 12 mm olan 4 numara saç kesimi ise ne çok hacimli ne de gereğinden fazla kısadır. Bu açıdan pek çok erkek için zamansızdır ve her daim tercih sebebidir.

erkek saç kesim

6 ve Üstü Numaralar: Doğallığın İzinde

Uzunluğu 18 milimetreden başlayan 6 ve üstü numaralar, saçın hacmini, doğallığını ve şeklini vurgulamak isteyenlere fazlasıyla hitap eder. Söz konusu kesim tarzı boyut olarak uzun olduğundan, bazı ek saç bakım ürünleri ve gereçlerine olan gereksinimi doğurabilir. Organik ve salaş bir izlenim vadeden 6 numara saç kesimi, çarpıcı bir izlenim oluşturmanıza katkıda bulunur. Uzunluğu sırasıyla 22 ve 25 mm olan 7 ve 8 numara saç kesimi ise ekstra hacim kazandırmasıyla bilinir. 7 numara saç kesimi, 25 mm uzunluğu fazla bulan kişilerce tercih edilebilir. 9 numara ise maksimum tıraş uzunluğunu ifade eder.

Doğru Saç Kesim Numarasını Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bir yüz tipi yuvarlak, üçgen, oval, kare, uzun, üçgen veya kalp biçiminde olabilir. Yüz şeklinize uygun bir saç kesim numarası seçmelisiniz. Doğru bir saç kesim numarasını seçerken uygulamanız gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir kalem ve ayna bulun.
  • Aynayı karşınıza yerleştirin.
  • Kalem yardımıyla çene, alın ve elmacık kemiklerinizi işaretleyin. Bu bölgeler yüz hatlarını belirleyen temel bölgelerdir.
  • İşaretlenen bölgeleri birleştirin. Ortaya çıkan şekil sizin yüz tipinizi gösterir.

Yukarıdaki adımları takip ederek saç modeli seçerken en önemli etken olan yüz tipinizi öğrenmiş olursunuz. Kuaförünüze veya uygun modelleri araştırarak yüzünüze uygun saç kesim numarasına karar verebilirsiniz.

Yüz Şeklinize Göre Numara Seçimi

Muhtelif yüz şekillerine farklı saç kesimleri daha iyi durabilir. Yuvarlak yüz şekline sahipseniz daha uzun ve katmanlı saç kesimleri tercih edebilirsiniz. Oval ve yuvarlak yüz hatlarında, düz ve ayrım noktası seçilebilir olan saç kesimleri sağlıklı görünüm sağlar. Buna karşın oval şekilli simalar, dengeleyici oldukları için pek çok farklı saç kesimini taşıyabilir.

Kare yüz hatlarına sahipseniz yumuşak ve dalgalı kesimler daha iyi görünebilir. Dikdörtgen ve kare yüz hatlara sahip kişilerin saç kesimlerinde yumuşak geçişlerin olması önemlidir. Aynı zamanda bu tür yüz hatlarına sahip bireylerde saçın çok uzun bırakılmaması idealdir. Yüz biçiminizi ve konturları anlayarak buna uygun bir saç kesimi seçmek, daha sağlıklı bir görünüm elde etmenize yardımcı olur.

erkek saç

Saç Tipinize ve Yoğunluğuna Göre İdeal Kesim

Saçınızın doğal dokusu da saç kesimi seçiminde önem arz eder. Hacimli ve yoğun saçlara sahip erkekler için doğru kesim ve stil seçimi, saçın en iyi şekilde görünmesini sağlamanın anahtarıdır. Dolgun olmayan saçlara ise belli başlı teknik ve ince dokunuşlarla hacim kazandırmak mümkündür. İnce telli saçlar daha hacimli görünmesi için kısa ve katmanlı kesimlerle desteklenebilir. Kıvırcık saçlar ise daha uzun ve ağırlıklı kesimlerle şekillendirilebilir.

Saç tipi ve yoğunluğuna göre kesim stili de değişkenlik gösterir. Saçlarınızın bitiş çizgisine, hacmine, yapısına göre farklı tarzları benimseyebilirsiniz. Bu doğrultuda asimetrik, katmanlı, uzun veya kısa kesimler tercih edebilirsiniz. Kırpılmış ve asimetrik olarak şekillendirilmiş kesimler modern bir görünüm vadeder. Kalın telli saçlara sahipseniz yanları kısa üst tarafı ise uzun bırakabilirsiniz.

scrolltotop svg