Telefonunuzda Yanlışlıkla Silinen Fotoğrafları Nasıl Geri Getirirsiniz?
Mobil

7 dk okuma

Cep telefonlarının her geçen gün gelişen kamerası sayesinde artık fotoğraf çekmek oldukça kolay bir hal aldı. Herkesin telefonunda yüzlerce belki de binlerce farklı fotoğraf yer aldığı için fiziki albümler yerini sanal albümlere bıraktı. Peki ya dalgın bir anınızda ya da telefonu formatlarken galerinizde yer alan fotoğrafları sildiyseniz ne yapacaksınız? Anılarınızı cep telefonu ile kayıt altına alıp kalabalık bir video, fotoğraf arşiviniz varsa bu durum oldukça can sıkıcı olabilir. Silinen fotoğrafları geri getirme için yapabilecekleriniz için okumaya devam edin!

Birbirinden eğlenceli, sevdiklerinizle ve anılarınızla dolu olan fotoğraf arşivinizi yanlışlıkla silme ihtimaline karşı önceden önlem almak en akıllıca yöntemdir. Cep telefonunuzun hafızası düşük olduğu için yeterince fotoğraf depolayamamaktan şikâyet ediyor olabilirsiniz. Yüksek hafızaya ve kaliteli kameraya sahip bir cep telefonu edinerek bu durumdan kurtulabilirsiniz.

Silinen fotoğrafları geri getirmenin en kolay yolu sanal depolama sistemleri olduğundan henüz bir tanesine sahip değilseniz öncelikle bunu edinmeniz akıllıca olur. Hem veri deposundan tasarruf eder hem de her an erişimin keyfini yaşarsınız!

Cep telefonunu değiştirmeden fotoğraflarınızı depolamak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri de bulut uygulamalarıdır. Hafızanız yeterli olmasa da Turkcell Bulut ile kendinize sanal bir depo oluşturabilirsiniz. Bu şekilde hem değerli fotoğraflarınızı güvenli bir şekilde saklayabilir hem de hafıza sorununu ortadan kaldırırsınız.

Turkcell Lifebox da hatıralarınızı güvenle saklayan uygulamalardan biridir. Anında internet üzerinden çekimleriniz sisteme senkronize şekilde yüklenir ve hafıza sorununa çözüm olur. Üstelik arkadaşlarınızla sevdiğiniz anları paylaşabilir, tablet ve bilgisayardan da hatıra kutusuna giriş yapabilirsiniz.

Peki, diyelim ki fotoğraflarınızı bulut, bilgisayar ya da harici bellek ile yedekleme yapmadınız. O zaman ne yapabilirsiniz? Bu durumda cep telefonunun modeline ve işletim sistemine göre farklı yollar izleyebilir yada silinen fotoğrafları geri yükleme için kullanılan uygulamalardan faydalanabilirsiniz.

iPhone’larda Silinen Fotoğrafları Geri Getirme

Dalgın bir anınızda fotoğraflarınızı silip sonra pişman olabilir ya da cep telefonunu biçimlendirirken yanlış seçenek yüzünden fotoğraflarınızı kaybedebilirsiniz. Bu durumda iPhone size kendi içinde bulunan bir sistem ile avantaj sağlar. Silinenleri geri getiren uygulamaları araştırmadan önce fotoğraflar bölümüne girerek “Son Silinenler” kısmını inceleyebilirsiniz.

iOS 8 ve üzeri yazılımı bulunan modellerde fotoğrafları sildiğiniz zaman hemen telefonunuzdan yok olmaz. Her olasılığı düşünen iPhone önce bunları “Son Silinenler” klasörüne taşır ve 30 gün burada tutar. Siz ekstra girip temizlemediğiniz sürece klasör içinde sildiğiniz fotoğrafların tamamını bulursunuz ve bu büyük bir avantaj! Silip de neden sildim ki diye düşündüğünüz her fotoğrafı “Kurtar” seçeneği ile tekrar yükleyebilirsiniz. Buradan da fotoğraflarınızı sildiyseniz ya da 30 günü geçirdiyseniz maalesef alternatif yollar aramanız gerekiyor.

iPhone modellerin kullanıcılarına sunduğu iCloud sunucusu da geri yükleme için istediğiniz sonucu verebilir. Cep telefonunuz otomatik senkronizasyonu açık ise her çekimi buraya yükler ve buradan tekrar indirme şansı sunar. Hafızanız azaldıkça Fotoğraflar klasöründe yer alan verileri sisteme yükleyerek düşük boyutlu bir kopyasını cihazda tutar. Tam kalitede görüntü elde etmek için sanal sunucudan seçenekleri kullanarak indirme şansı tanır. Aynı özellik iTunes uygulamasında da geçerlidir.

Bu iki uygulamada kurtarma konusunda şans tanısa da bazı noktalara dikkat etmezseniz elinizdeki fotoğraflardan da olabilirsiniz! Yedekleme belirli tarihlerde yapılır ve farklı bir seçenek işaretlenmediyse Wi-Fi bağlantısı arar. Aman dikkat! Uzun zamandır WiFi’ye bağlanmadıysanız yedekleme yapılmamış dolayısıyla aradığınız fotoğraf sisteme yüklenmemiş olabilir. Sistemden geri yükleme yapmadan önce güncel yedeklemenizin olması gerekir. Her geri yükleme sırasında son kayıtta alınan veriler kullanılır ve sonrasında yapılan işlemler hesaba alınmaz. Bu nedenle iCloud ve iTunes geri yüklemesi yapmadan hemen önce verilerinizi tekrar yedeklemenizi tavsiye edilir.

PhoneRescue uygulamasını Mac ve Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlara kurarak iTunes ve iCloud yedeklemesini kurtarabilirsiniz. iPhone cihazını uygulamayı açtıktan sonra bilgisayara bağlayabilir dilediğiniz sunucudan yedekleme tarihi ve klasör seçimi yaparak silinen fotoğraflarınızı kurtarabilirsiniz.

Android Telefonlarda Silinen Fotoğrafları Geri Getirme

Bazı Android telefonlarda tıpkı iPhone’da olduğu gibi fotoğraflar ilk seferinde tamamen kaybolmaz. Kullandığınız cihazda bulunan galerinin Çöp Kutusu özelliği varsa şanslısınız demektir. Sildiğiniz anda en sevdiğiniz anılar Çöp Kutusu’na taşınır ve tamamen yok olmaz. Buradan geri yükleme yaparak birbirinden güzel anıları, ayrılıp barıştığınız sevgilinizle olan fotoğrafları kurtarabilirsiniz. Aman dikkat! 30 gün boyunca saklanan fotoğraflar için cihazın ayarlar bölümünden Çöp Kutusu özelliğini önceden aktif hale getirmiş olmalısınız.

Tam fotoğrafları kurtaracaksınız bir de baktınız ki özellik kapalı ve fotoğraflarınız ortada yok! İşte o zaman farklı yollara başvurmanız gerekir. Google Fotoğraflar ve Samsung Cloud özelliğiniz açıksa fotoğraflarınız siz fark etmeden yedeklenmiş olabilir. Bu uygulamaları kontrol ederek aradıklarınızı orada bulabilirsiniz. Peki sanal sunucuya yedekleme yapılmamış, Çöp Kutusu özelliği de kapalı o zaman ne yapacaksınız? İşte sizin için ücretli ve ücretsiz silinen fotoğrafları geri getirme programı önerileri:

  • EaseUS MobiSaver: Silinen farklı formattaki dosyaları ilk birkaç dakika içinde geri getirir.

  • DiskDigger: Bulut yüklemesi ve geri getirme işlemi için kullanılır.

  • Dumpster Geri Dönüşüm Kutusu, Data Recovery: Cihazda geri dönüşüm kutusu oluşturur.
scrolltotop svg