The Sims5 İlk İzlenimler
Oyun

9 dk okuma

Video oyunlarına ilgisi olmayan insanların bile saatlerini seve seve feda ettiği, yeni çıkan her oyun ek paketini keyifle satın alıp deneyimlediği bir seriye dönüşen The Sims, ünlü oyun tasarımcısı ve Maxis adlı oyun stüdyosunun kurucusu Will Wright’ın beyin kıvrımlarından çıkan en önemli oyun fikrî mülklerinden biri oldu. Yeni milenyumun başlangıcı olan 2000 yılına bomba gibi düşen ve pek denenmemiş bir şeyi deneyerek başarı elde etmesi sayesinde oyuncuların büyük ilgi gösterdiği The Sims, aradan geçen 20 yılı aşkın sürenin ardından, serinin yeni oyunu ile yeniden heyecan yaratıyor. Dilerseniz gelin, oyunla ilgili detaylara birlikte bakalım.

The Sims 5 Tanıtıldı

The Sims serisini büyük bir beğeniyle oynayan oyuncuların uzun süredir beklediği gelişme, tam olarak istenildiği şekilde olmasa da gerçekleşti ve 2022’nin son aylarında düzenlenen “Behind The Sims Summit Stream Event” adlı çevrim içi etkinliğin son dakikalarında, The Sims iterasyonunun son halkasına dair küçük gösterimler yapıldı. Adı The Sims 5 şeklinde -henüz- ifade edilmese Sims 5 olacağına kesin gözüyle bakılan “Project Rene” kod adlı projeye dair hareketli görseller sunuldu. Yeni oyuna dair yapılan açıklamalardan en ilgi çekeni, yeni gelecek olan yapımın yalnızca tek kişilik oyuncu odaklı değil çok oyunculu modlara da sahip, sosyal bir deneyim şeklinde yapılandırılacağıydı. Bazı başka oyunlarda olduğu sosyal ağ entegrasyonunun “Project Rene” kod adlı muhtemel The Sims 5 oyununda yer alıp almayacağını şimdilik bilmiyoruz ama oyuncuların kendi Sim’lerini ve dünyalarını, başkalarıyla paylaşabilmeleri, hatta dünyanın diğer ucundaki oyuncularla ortak Sim toplulukları yaratabilecek olmaları fikri, kulağa hoş geliyor. Belirtmekte fayda var; The Sims 4 için resmî olmayan, yerel çok oyunculu modlar geliştirilmişti ama yeni yapımın içereceği kapsamlı bir çevrim içi mod, The Sims tarafındaki dengeleri, pozitif anlamda tamamen değiştirebilir.

The Sims 5 Oyunundan Görüntüler

Behind The Sims Summit Stream Event kapsamında “Project Rene” kod adlı yeni oyunla ilgili tanıtım esnasında, The Sims serisinin bugünlere ulaşmasında önemli pay sahibi olan Lyndsay Pearson ekranda boy gösterdi ve yeni yapıma dair birtakım ipuçları verdi. Kendisinin kısa sunumu içinde The Sims 5 olduğu düşünülen “Project Rene” içinden çeşitli görseller de ekrana yansıdı. Yeni oyunla ilgili büyük detaylar verilmese de oyundaki iç dekorasyona oyuncuların eskisine kıyasla daha fazla müdahil olabileceği, yayımlanan videodan anlaşılıyordu. Yaşam alanlarına yerleştirilen koltukların desenleri, kaplamaları, koltukların üstünde bulunan kırlentlerin duruş açıları tamamen oyuncuya bırakılabiliyordu. Bu noktada, serinin önceki oyunlarını oynadıysanız, aklınıza, biçimi/açısı özelleştirilen objelerin oyun akışında bir sorun yaratıp yaratmayacağına dair sorular gelebilir. Yeni oyunun, nesneler arasında doğru bir fizik hesaplaması gerçekleştireceği ve açısı/yapısı kullanıcının inisiyatifine bırakılan objelerin, Sim’lerle çakışma yaratmayacağı tahmin ediliyor.

The Sims 5 Ne Zaman Çıkacak?

2000 yılının ilk aylarından bu yana oyuncuların hayatında yer alan Sims serisinin son halkası Sims 5’in aslında daha önce çıkması bekleniyordu zira 2000 yılında oyuncularla buluşan ilk oyunun ardından yayınlanan serinin diğer üyeleri arasında 4-5 yıllık aralar bulunuyor. Geliştirici konumundaki Maxis, temel oyunu çıkardıktan sonra oyunlarını daha da zenginleştirmek adına düzenli olarak genişleme paketleri yayınlıyor ve bu durum, temel sürümü oyuncular için artık ücretsiz hâle getirilen The Sims 4’e kadar da sürdü. Ancak 2020’nin başlarında ortaya çıkan küresel pandemi, diğer iş kollarında yarattığı sorunu, oyun dünyasında da yarattı ve büyük oyun stüdyolarının iş akışları, bu durumdan olumsuz etkilendi. Sonuç itibarıyla 2014 yılında yayımlanan The Sims 4’ün ardından, 2020 yılında çıkması beklenen The Sims 5’in, 2023’ün sonbahar aylarında çıkması bekleniyor. Oyuna dair kısa gösterim, The Sims 5’in piştiği ve artık, hatalarından giderilme aşamasında olduğuna işaret ediyor.

The Sims 5 ile Gelecek Olan Yeni Özellikler

Her yaştan oyuncunun keyifle oynadığı The Sims serisinin son üyesi Sims 5’in ne gibi yenilikler içereceği şimdilik sır gibi saklansa da son oyunun çıkışının üstünden geçen devasa 8 senede, oyun dünyasının geçirdiği evrimin iz düşümlerinin The Sims 5’e yansıması bekleniyor.

Sim’lerin Saç ve Yüz Kıllarının Kolayca Değiştirilebilmesi: Oluşturduğu Sim’leri dilediği gibi özelleştirmek isteyen oyun tutkunlarının, yeni yapımda karakterlerin saç ve yüz kıllarını, herhangi bir haricî mod olmaksızın, hayal ettikleri kolaylıkta ve ayrıntıda değiştirebileceği öngörülüyor. Erkek Sim’lerin sakal ve bıyıkları, kadın Sim’lerin saç stillerinde yapılabilecek ayrıntılı özelleştirmeler, oyunun eğlence katsayısını artırabilir.

Vücut Değişiminin Yapılabilmesi: Yeni oyunun gelişmiş 3D modeller içerecek olması, Sim’lerin vücut değişimlerinin de oyuncu tarafından yapılabileceği yönündeki tahminleri güçlendiriyor. Erkek Sim’lerin kollarındaki kaslardan kadın Sim’lerin yüzlerindeki çillere dek birçok detayın, birkaç tıklama ile yapılandırılabilmesi bekleniyor. Ayrıca kadın Sim’ler için makyaj alternatifleri eklenmesi de beklenenler arasında yer alıyor.

Bunların yanı sıra; modüler yataklar, ev içinde ve bodruma inen merdivenler, gelişmiş bahçe özelleştirmeleri, yeniden inşa ve dekore edilebilir evler, yüksek kaliteli görsellere sahip animasyonlar ve ses efektlerinin de yeni oyunla birlikte gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

The Sims 5 Sistem Gereksinimleri

Oyunun geliştiricisi Maxis ve yayıncısı konumundaki EA tarafından şimdilik resmî bir The Sims 5 sistem gereksinimleri listesi sunulmamış olsa da oyunun daha geniş kitlelere hitap edebilmesi ve düşük konfigürasyonlu bilgisayarlarda da sorunsuz çalışması için sistem gereksinimlerinin düşük tutulacağı düşünülüyor. Buradan hareketle, çeşitli oyun çevrelerince yeni oyunun muhtemel PC sistem gereksinimlerinin şu şekilde olacağı tahmin ediliyor:

İşletim Sistemi: Microsoft Windows 10 veya 11

İşlemci: Intel Core i5 veya AMD Athlon X4 veya daha üstü

RAM: 4 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 650 veya daha üstü

Depolama Alanı: 20-25 GB

The Sims serisini Mac bilgisayarlarda oynayan oyuncular göz önüne alınarak yapımın muhtemel sistem gereksinimlerinin Mac cephesindeki ayrıntıları da oyunun PC sürümüyle benzerlikler gösteriyor. Mac için de yayımlanacak The Sims 5 sistem gereksinimlerine ait tahminler şöyle:

İşletim Sistemi: MacOS X (Monterey) veya daha üstü

İşlemci: Intel Core i5 veya daha üstü

RAM: 8 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 650 veya daha üstü

Depolama Alanı: 20-25 GB

The Sims 5 Yaşam Simülasyonu

Henüz The Sims 5 oyunu için resmî bir duyuru yapılmamış ve oyuna dair herhangi bir tanıtım fragmanı yayınlanmamış olmasına karşın 2022’nin sonlarında gerçekleştirilen çevrim içi etkinlik, Sims 5’in mutfakta piştiğinin en büyük kanıtı. Yaşam simülasyonu türündeki oyunlar arasında kendine özgü bir yeri bulunan The Sims serisinin, çevrim içi çok oyunculu destekli yeni oyununun, PC ve Mac platformlarının yanı sıra dokuzuncu nesil oyun konsollarına çıkarak daha çok oyuncuya ulaşması mümkün görünüyor. Bunun yanında eğer geliştirici ekip, çapraz platform gibi ekstraları oyuna eklerse, yapımın online tarafının çok daha canlı olabileceği değerlendiriliyor.

scrolltotop svg