Oyuncu Klavyesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Oyun

11 dk okuma

Oyuncu klavyesi ve fareleri, oyun performansınızı doğrudan etkiler. Modern bir oyuncu olarak başarı için bütün doğru araçlara ihtiyacınız vardır. Oyuncu klavyesi kendi içinde birçok farklı alternatife sahip olmasıyla kullanıcılarına sayısız seçenek sunar. Makro, mekanik anahtarlar ya da anti-ghosting gibi özellikler, klavyeleri birbirinden ayırır. Dizüstü bilgisayarınızın klavyesi başlangıç seviyesindeki oyunlarda ya da günlük işlemlerinizi gerçekleştirmede her ne kadar yeterli olsa da söz konusu oyunlar olduğunda performansınızı düşürebilir. Oyuncu klavyeleri genellikle yoğun kullanıma dayanıklı yapısının yanı sıra yüksek performans ve güvenirlilik için özel olarak tasarlanır. Stabilitenin öne çıktığı ürünler, potansiyelinizi ortaya çıkarma konusunda size yardımcı olur. Aynı zamanda oyuncu klavyesi çeşitleri, tasarımıyla da kullanıcılarına birçok fayda sağlar. Renklendirilmiş özel tuşları ve farklı şekilleri, ürünlerin öne çıkan özellikleri arasında bulunur. Bilgisayar sisteminizi etkileyici bir şekilde tamamlamak ve oyunlarda istediğiniz sonuçları elde etmek istiyorsanız doğru bir oyuncu klavyesine sahip olmanız önemlidir. Doğru gamer klavye çeşidini ararken de göz önünde bulundurmanız gereken bazı kriterler vardır. Piyasada birçok farklı markanın sayısız seçeneği olsa da sizin için doğru olanı bulmak için ihtiyaçlarınızı iyi bir şekilde belirlemeniz gerekir. Farklı klavyeler farklı ihtiyaçlara hizmet ettiği için sizin nasıl bir ürüne gereksinim duyduğunuz burada seçiminizi doğrudan etkiler. Örneğin, oyuncu klavyesinin boyutu seçim yaparken ilk göz atmanız gereken kriterler arasında bulunur. Masa üzerinde sabit bir bilgisayar sisteminiz varsa satın alacağınız klavyenin donanımın bulunduğu ortamla uyumlu olması önemlidir. Lenovo Lecoo KG1101 gibi modellerde sağ tarafta sayı bölümü bulunurken SteelSeries Apex Pro Mini daha kompakt boyutlara sahiptir. Her türlü ortama kolaylıkla adapte olabilen ürünler, bu sayede herkesin ihtiyacına yanıt vermeyi başarır. Turkcell Pasaj’daki oyuncu klavyeleri arasında sizin için uygun olanı kolaylıkla bulabilir, donanımınızı eşsiz bir biçimde tamamlamaya başlayabilirsiniz.

Oyuncu Klavyesi Özellikleri ve Seçimi

Oyuncu klavyeleri kendi içinde sahip olduğu özellikler bakımından çeşitli kategorilere ayrılır. Bunlar arasından seçim yapmadan önce bazı kriterlere dikkat etmeniz önemlidir. Özellikler şu şekilde özetlenebilir:

  • Anti-ghosting, aksiyonu yoğun olan oyunları oynayan kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir özelliktir. Geleneksel klavyeler birden fazla tuşa aynı anda basılmasına izin vermez ve gölgelendirme ismi verilen bir problemin ortaya çıkmasına neden olur. Anti-ghosting ise aynı anda birden fazla tuşa basmanızı ve bu gölgelendirme sorunlarının yaşanmamasını sağlar. Anti-ghosting özelliği sayesinde hareketli oyunlarda istediğiniz gibi oynayabilir, klavyeniz kilitlenmeden oyunun keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Oyuncu klavyesi mekanik ve mekanik olmayan şeklinde iki farklı kategoriye ayrılır. Mekanik olmayan klavyeler daha sessiz bir şekilde çalışırken mekanik klavyelerin de bazı avantajları bulunur.
  • Mekanik anahtarlar genellikle daha dayanıklıdır ve daha fazla seçenek sunar. Her tuşun altında fiziksel bir anahtar olduğu için parçaları daha rahat bir şekilde değiştirilebilir. HP GK100 RGB modeli, mekanik klavyelere örnek olarak verilebilir.
  • Makro olarak da bilinen özelleştirme özelliği de oyuncu klavyesi seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterler arasında bulunur. Makrolar sayesinde klavyede bulunan bazı tuşlara özel fonksiyonlar atayabilirsiniz. Bu özellik aynı zamanda ofis programları kullanırken de kopyalama ya da yapıştırma benzeri temel özellikleri de atayabileceğiniz şekilde yapılandırılır.
  • Makrolar, tek bir dokunuşla birden fazla beceriyi elde etmenizi sağlar. Bazı klavyelerde sadece makrolar için özel olarak eklenmiş tuşlar da yer alır.
  • RGB aydınlatma sistemi, oyuncu klavyelerini dikkat çekici özellikleri arasında bulunur. RGB sistemi sayesinde klavyelerinizle çeşitli ışık oyunları yapabilirsiniz. Bu ürünler de tek renkli ya da çok renkli olmak üzere kendi içinde ayrılır. Bazı ürünleri özelleştirme yazılımı kullanarak düzenleyebilir, istediğiniz renk ayarları atayabilirsiniz. Çoğu RGB klavye ise parlaklığı değiştirme gibi temel işlevlerin haricinde düzenleyemeyeceğiniz bir sistemle beraber gelir.
  • RGB klavyelerin renklerini değiştirmek ve istediğiniz kompozisyonu elde edecek şekilde düzenlemek istiyorsanız klavyeyi satın almadan önce yazılım desteği olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir.
  • Oyuncu klavyeleri kablolu ve kablosuz olmak üzere de iki farklı kategoriye ayrılır. Kablosuz olanlar ise kendi içinde Bluetooth bağlantılı ve USB vericili şeklinde iki farklı tiptedir. Sizin için hangi bağlantı türünün daha uygun olduğunu belirledikten sonra modellere göz atmaya başlayabilirsiniz.

Sizin için hangi özelliğin daha önemli olduğunu belirledikten sonra oyuncu klavyesi seçeneklerini incelemeye başlayabilirsiniz. Anti-ghosting ya da RGB gibi birbirinden farklı özellikler bakımından kendi içinde ayrılan ürünler, herkesin aradığını bulmasını kolaylaştırır. İstediğiniz özellikleri belirledikten sonra Turkcell Pasaj’ı inceleyebilir, hayalinizdeki donanıma vakit kaybetmeden sahip olabilirsiniz.

Oyun Düşkünleri için Klavye Önerileri

Oyun oynamaya düşkün olan kişilerin sistemini kaliteli bir oyuncu klavyesi ile tamamlaması oldukça önemlidir. En iyi oyuncu klavyeleri ise sıkıcı bir tuş takımından daha fazlasını sunar.

Kablolu bir klavye arıyorsanız SteelSeries Apex Pro TKL modeline göz atabilirsiniz. Omnipoint manyetik düğmelere sahip olan model, dayanıklılığıyla öne çıkar. Alüminyumdan üretilen Apex Pro TKL, kullanıcılarına premium bir his sunar. Ayrıca kablonun çıkış yönünü seçebildiğiniz için klavyeyi daha rahat bir şekilde konumlandırabilirsiniz. Bütün tuşlara aynı anda basılabilmesini mümkün kılan klavye, dilediğiniz işlemi zorlanmadan yapmanızı mümkün hale getirir. Ek olarak SteelSeries Engine programını ücretsiz bir şekilde indirerek klavyeyi kişisel ihtiyaçlarınız doğrultusunda programlayabilirsiniz.

Kablolu klavye tavsiyeleri arasında Razer Cynosa V2 de bulunur. Bu klavyede aynı anda 10 tane tuşa basabiliyorsunuz. Ayrıca klavyede makro desteği de bulunur. Yüksekliği ayarlanabilen ürün, bileğinize ihtiyaç duyduğu desteği sağlamanıza yardımcı olur. Sadece Windows işletim sistemine sahip olan cihazlarla kullanılabilen model, sıvı dökülmelerine karşı dirençli olmasıyla kullanıcılarının beğenisini kazanır.

Kablosuz klavyeler içinde ise Logitech G915 Lightspeed öne çıkar. Alüminyumdan üretilen model, hafif olmasıyla da kullanıcılarının beğenisini kazanır. Böylece dışarı çıkarken de yanınızda rahatlıkla taşıyabileceğiniz bir ürün haline gelir. Özel makro tuşlarının yanı sıra çoklu cihaz eşleştirme özelliği de sunan model, RGB arka aydınlatma gibi özelliklerle doludur. Programlanabilir özel makro tuşları sayesinde günlük hayata işlevsellik kazandırır. Düşük gecikme süresi sayesinde oyun oynarken yaşanabilecek problemleri ortadan kaldırır. Uzun süreli pil ömrü de ürünün avantajları arasında bulunur.

Başka bir kablosuz klavye olarak da Logitech MX Keys dikkat çeker. Hem macOS, Windows, Linux ve Android işletim sistemleriyle çalışan model, tabletlerde de kullanılabilir. Oyunun yanı sıra iyi yazma deneyimi sunması da ürünün dikkat çeken tarafları arasında bulunur. Böylece her türlü amaç için kullanabilirsiniz. Temelde bir oyuncu klavyesi olarak tasarlanmasa da programlanabilir tuşları ve yazılım desteği, ürünü her türlü amaç için ideal hale getirir. Çoklu cihaz eşleştirmesini desteklemesiyle de kullanıcılarına fonksiyonellik sunar. Bununla beraber akıllı aydınlatma sistemine sahip olan model, eliniz klavyeye yaklaştığında kendiliğinden parlaklığı açar ve böylece gereksiz güç tüketiminin önüne geçer.

Turkcell Pasaj’da birçok farklı markanın sayısız alternatifi bulunur. İstediğiniz özellikleri belirledikten sonra oyuncu klavyeleri arasından aradığınızı bulabilirsiniz.

Oyuncu Klavyeler Oyun Performansına Nasıl Etki Eder?

Oyuncu klavyeleri sahip olduğu özellikler sayesinde oyun performansınızı bir üst seviyeye taşır. Genellikle klavyeler düşük tepki süreleri sunduğu için tuşa tıkladığınız an, gecikme olmadan yaptığınızı bilgisayara aktarır. Böylece oyunlarda atik bir performans elde etmenize yardımcı olur. Oyun oynarken kullanıcılarına tutarlılık sağlayan ürünler size üstünlük sağlar. Aynı anda birden fazla tuşa basılabilmesini sağlayacak biçimde tasarlanan oyuncu klavyeleri, karışık oyunlarda performansınızı artırır. Mekanik oyuncu klavyelerinde her tuş bağımsız bir anahtarla beraber geldiği için daha tutarlı vuruşlar elde etmenizi sağlayabilir. RGB aydınlatma sistemine sahip olan oyuncu klavyeleri ise görsel olarak daha iyi bir deneyim sunar. Bununla beraber uzun saatler masa başında olacağınız göz önünde bulundurularak dizayn edilen oyuncu klavyeleri, ergonomik kriterleri karşılar. Bilek ve parmak ağrısını azaltacak şekilde tasarlanan modeller, kullanıcı deneyimini iyileştirir. Bazı modellerde ise özel kontrol pedleri olabilir. Bu kontrol paneli, WASD tuşlarını özel bir yerde taklit ederek oyun sırasında karakterinizi daha rahat bir şekilde hareket ettirmenizi sağlar. Oyun oynamak sizin için tarifsiz bir keyifse sizin için uygun olan ürünü Turkcell Pasaj’dan satın alarak performansınızı geliştirebilirsiniz.

scrolltotop svg