Tost Makinesinde Yapılabilecek Yemekler
Ev & Yaşam

9 dk okuma

Tost makinesinde lezzetler tostlar yapabilirsiniz. Ancak tost makinesini sadece tost yapmak için kullanıyorsanız, aslında çok şey kaçırıyor olabilirsiniz. Çünkü tost makinesinde pratik tarifler de deneyebilirsiniz. Özellikle de yemek yaparken fırın ya da ocak kullanmak istemiyorsanız, tost makinesinde yapılan tarifler, sizin için oldukça pratik olacaktır.

Peki, tost makinesinde yapılabilecek yemekler nelerdir? Tost makinesinde kahvaltılık tariflerden akşam yemeklerine kadar uzanan geniş bir yelpazede yemek yapmanız mümkün. Hazırsanız, işte tost makinenizi tost yapmak dışında da kullanabileceğiniz birbirinden lezzetli yemek tarifleri:

Tost Makinesinde Neler Yapılır?

1.    Sigara Böreği

Sigara böreğini daha önce yağda kızartarak yapmış olabilirsiniz. Ancak tost makinesinde de yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Üstelik böylece daha sağlıklı sigara börekleri elde etmiş olabilirsiniz.

Malzemeler:

2 tane yufka

1 tane yumurta

1 çay bardağı süt

1,5 su bardağı lor peyniri

Çeyrek demet doğranmış maydanoz

Yarım su bardağı zeytinyağı

Pul biber

Bir kasenin içine süt, yumurta ve zeytinyağını koyup karıştırın. Başka bir kasenin içine ise lor peyniri, pul biber ve maydanozu koyup karıştırın. Her bir yufkayı 8 üçgen parça elde edecek şekilde kesin. Üçgen parçalara öncelikle sıvı karışımı sürün, daha sonra peynirli harçtan bir kaşık kadar alarak üzerlerine koyun ve kenarlarını kapatarak rulo şeklinde sarın.

Tost makinesini düşük seviyeye ayarlayın ve 15 dakika kadar pişirin.

2.    Karnabahar

Tost makinesinde yapılabilecek yemekler arasında karnabahar da bulunuyor.

Malzemeler:

Küçük boy bir tane karnabahar

4 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz

Sos için malzemeler:

12 diş sarımsak

Yarım limonun suyu

Yarım bardak zeytinyağı

Çeyrek büyüklükte soğan

Tuz

Şeker

Kimyon

Pul biber

Yarım çay bardağı soya sosu

Karnabaharı yapraklarını sekiz eşit parçaya ayırın. Ayırdığınız parçaların her iki tarafını da yağlayıp tuzladıktan sonra tost makinesinde 30 dakika kadar pişirin.

Karnabaharlar tost makinesinde pişerken, siz bu arada yemeğinizin sosunu hazırlayabilirsiniz. Bunun için ilk olarak sarımsakları ezin. İçine biberleri ekleyerek ezmeye devam edin. Dilerseniz içine ceviz ve fıstık koyarak da ezebilirsiniz. İçerisine limon suyu, soya sosu, tuz, şeker, kimyon, pul biber ve küçük küçük doğradığınız soğanları ekleyin. Yağı tavada ısıttıktan sonra bu karışımı içine atarak bir süre pişirin.

Pişen karnabaharları tabağa alın ve üzerine hazırladığınız sosu gezdirin.

3.    Waffle

Waffle yapmak için özel olarak tasarlanmış waffle makineleri bulunuyor, ancak isterseniz tost makinesinde de waffle yapabilirsiniz.

Malzemeler:

2 tane yumurta

1 su bardağı süt

1,5 su bardağı un

1 yemek kaşığı şeker

Vanilya

Kabartma tozu

Sıvı yağ

Tuz

Çikolata kreması

Muz, çilek, kivi gibi meyveler

Dövülmüş fındık ya da Antep fıstığı

Yumurta ve şekeri bir kaba koyarak, köpürene kadar çırpın. Köpürdükten sonra içine süt, sıvı yağ, un, kabartma tozu, vanilya ve tuzu ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Tost makinesini ısıtın ve üzerine biraz yağ sürün. Tost makinesi ısındıktan sonra bir karışımdan bir kepçe kadar alın ve tost makinesine dökün. Kapağını kapatıp ara ara kontrol ederek pişirin.

Elinizdeki karışım bitene kadar bu işlemi uygulayın. Waffleların hepsini pişirdikten sonra, her birinin üzerine çikolata kremasından sürün. Çikolata kremasının üzerine de dilimlediğiniz meyve parçalarını yerleştirin. Son olarak da fındık ya da Antep fıstığı tozlarını serperek wafflelarınızı servise hazırlayabilirsiniz.

4.    Omlet

Daha önce hiç tost makinesinde omlet yapmış mıydınız? Cevabınız hayır ise, her şeyin bir ilki vardır.

Malzemeler:

2 tane yumurta

Taze soğan

Maydanoz

Sıvı yağ

Tuz

Maydanoz ve soğanları küçük küçük doğrayın ve bir kaba alarak karıştırın. Üzerine yumurtaları ekleyip, karıştırmaya devam edin. Biraz tuz serpin. Tost makinesini ısıtın ve yağlayın. Hazırladığınız karışımı ısınan tost makinesine dökün ve pişirin.

5.    Pizza

Tost makinesinde hem hızlı hem de pratik şekilde pizzalar yapabilirsiniz. Üstelik bu tarife çocuklar da bayılacaktır.

Malzemeler:

6 tane tost ekmeği

1 tane domates

3 tane biber

3 – 4 tane mantar

Sucuk ya da sosis

Kaşar peyniri rendesi

Zeytin

1,5 yemek kaşığı salça

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz

Karabiber

Pul biber

Biraz su

Bir kasenin içine salça ve zeytinyağı koyup karıştırın. Sulandırmak için biraz su ilave edin, karıştırmaya devam edin. Tost ekmeklerinin üzerinin her bir noktasına bu salçalı karışımı sürün. Domates, biber, mantar, zeytin, sucuk ya da sosisleri küçük küçük doğrayın ve salçalı karışımın üstüne dökün. Pizza malzemelerini damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Son olarak her birinin üzerine kaşar peyniri rendesi serpin.

Tost makinesini ısıtıp yağlayın ve hazırladığınız pizzaları ısınan tost makinesinde pişmeye bırakın.

6.    Börek

Tost makinesinde pişirebileceğiniz pratik tarifler arasında börek de bulunuyor. Misafirlerinizi ağırlarken kolayca hazırlayabileceğiniz bir aperatif olarak öne çıkan tost makinesinde börek tarifi zamandan kazanmanızı da sağlayacaktır.

Malzemeler:

2 tane yufka

2 tane yumurta

Yarım su bardağı yoğurt

3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 bardak lor peyniri

Yarım bardak kaşar peynir rendesi

Yarım demet maydanoz

Tuz

Yoğurt, yumurta, sıvı yağ ve tuzu bir kaseye alarak karıştırın. Bir adet yufkayı tezgahın üzerine serin ve üzerine hazırladığınız karışımı sürün. Lor peynirin bir kısmını yufkanın her bir yanına eşit şekilde gelecek şekilde serpin. Daha sonra ikinci yufkayı alarak bu karışımın üzerine serin. Biraz önce yaptığınız gibi aynı şekilde üzerine hazırladığınız karışımı sürün. Üzerine kaşar peyniri rendesini serpin. Ardından kalan lor peyniri ile küçük küçük doğranmış maydanozları ilave edin.

Şimdi sıra yufkayı sarmaya geldi. Yufkayı dikkatli bir şekilde rulo şeklinde sarın. Daha sonra iki parmak kalınlığında dilimlere bölün. Tost makinesini ısıtın ve zeminine yağlı kağıt yerleştirin. Dilimlediğiniz yufkaları sırayla yağlı kağıdın üzerine dizin. Tost makinesinin kapağını tam kapanmayacak şekilde indirin. Bunun için araya erimeyecek bir mutfak gereci koyabilirsiniz. Ara ara kontrol ederek, yaklaşık 20 dakika boyunca yufkalarınızı pişirin.

7.    Lahmacun

Tost makinesinde yapılan tarifler arasında lahmacun bile bulunuyor. Evde kendi imkanlarınızla lezzetli lahmacunlar yapmaya ne dersiniz?

Malzemeler:

Lavaş ekmekleri

200 gram kıyma

1 tane soğan

1 tane domates

2 tane yeşil biber

1 tane kırmızı biber

Yarım demet maydanoz

Kırmızı biber

Karabiber

Tuz

Soğan, domates, yeşil biber, kırmızı biber ve maydanozları küçük küçük doğrayın. Doğradığınız bu malzemelerin hepsini derin bir kabın içine alın. İçine kıyma ve baharatları ekleyin. Karışımı iyice yoğurarak tüm malzemelerin iyice birbirine karışmasını sağlayın.

Lavaş ekmeğini tost makinesinin büyüklüğüne göre, ister keserek ister kesmeden kullanabilirsiniz. eğer lavaş ekmeğini kesmek isterseniz, üzerine istediğiniz büyüklükte ve yuvarlak şekildeki bir kase ya da tabağı kapatarak, bıçağınız ile kenarlarından dikkatli bir şekilde kesebilirsiniz.

Ellerinizi suyla hafifçe ıslatın ve hazırladığınız karışımı lavaş ekmeklerinin her bir noktasına eşit şekilde dağılacak şekilde yerleştirin. Yerleştirdiğiniz harcın üzerine bastırarak lavaşın zeminine iyice yapışmasını sağlayın.

Tost makinesini ısıtın ve üzerine yağlı kağıt koyun. Hazırladığınız lahmacunu ısınan tost makinesine yerleştirin. Lahmacunun üzerine de yağlı kağıt yerleştirin ve tost makinesinin kapağını kapatın. Düşük ısıda 10-15 dakika kadar pişirin.

Tost makinesi deyip geçmemek lazım. Gördüğünüz gibi, tost makinesinde yapabileceğiniz birbirinden lezzetli tarifler bulunuyor. Siz de tost makinesinde pratik tarifler denemek istiyorsanız, Turkcell Pasaj avantajlarıyla en iyi tost makinesi çeşitlerine göz atabilirsiniz.

scrolltotop svg