Xiaomi Robot Süpürge Kurulumu
Elektronik

10 dk okuma

Temizlik anlayışını değiştiren yeni nesil robot süpürgeler arasında özellikleri ve fiyatı ile meşhur olan Xiaomi markasının bir modeline sahip olduğunuzda kurulum yapmak oldukça kolaydır. Başlangıçta süpürgenin özelliklerinden tamamen faydalanmak için akıllı bir telefon ve WiFi destekli internete sahip olmanız gerekir. Evinizde internet yoksa cep telefonunuzun paylaşım (hotspot) özelliğini açarak da online kurulum sistemini aktif edebilirsiniz.

Büyük bir heyecanla beklediğiniz süpürge elinize ulaştığında öncelikle kutusunu açarak içeriğini kontrol etmelisiniz. Eksik parça varsa gerekli mercilerle iletişime geçerek yeni bir parça temin edebilirsiniz. Tüm parçalar kutunun içinde ise dikkatli bir şekilde çıkararak kuruluma hazırlanabilirsiniz.

Öncelikle cihazın şarj edilmesi ve bataryasının doldurulması gerekir. Sürekli olarak aynı şarj noktasında cihazın kendini dinlenmeye alması için doğru noktayı tespit ederek işe başlayabilirsiniz. Kablosuz modeme en yakın alana yani internet çekiminin en kuvvetli olduğu yere şarj ünitesini kurabilirsiniz. Tercihen bu mesafenin en fazla yarım metre olması önerilir. Topraklanmış prize şarj ünitesinin kablosu dikkatli bir şekilde takılmalıdır.

Kuruluma başlamadan önce Xiaomi robot süpürge üzerinde bulunan güç düğmesine basarak cihazı açmalısınız. Birkaç saniye basılı tutulduğu zaman güç ışığı yanarak size bilgi verir. Cihazı açtıktan sonra şarj ünitesine yerleştirip bataryasını doldurabilirsiniz.

İlk açtığınızda cihazın ışığının rengine dikkat etmelisiniz. Beyaz ışık %50 ve üstü şarj, sarı ışık, %20 – %50 arası şarj, kırmızı ışık %20 altında şarjı gösterir. Kırmızı ışık yetersiz güç nedeniyle cihazın çalışmayacağını belirtir. Şarj durumunu ışıktan takip ederek kurulum öncesi beyaz renge dönmesini beklemeniz tavsiye edilir.

Xiaomi Robot Süpürge Kurulumu Nasıl Yapılır?

Evinizin her köşesini dip bucak zahmetsizce temizleyen Xiaomi robot süpürge kullanımına başlamadan önce kurulum yapmanız gerekir. Kurulum adımları basit olsa da ihtiyaç duyarsanız teknolojiden anlayan bir yakınınızdan yardım isteyebilirsiniz.

Kurulum öncesinde cep telefonunuza robot süpürge ile uyumlu çalışan “Mi Home” uygulamasını indirmelisiniz. Bu uygulama cep telefonunu, robot süpürgeyi yönetmenizi sağlayan bir uzaktan kumandaya dönüştürür. Android cihazlar için Google Play, iOS cihazlar için App Store ücretsiz olarak bu uygulamayı içinde barındırır. Cep telefonunun konum ve bluetooth servislerini de açarak robot süpürge ile sorunsuz bağlantı sağlayabilirsiniz.

Robot süpürgenin kullanacağı internet ile bağlantı kurabilmesi açısından bazı bilgilere ihtiyacınız olur. İlk etapta Mi Home uygulamasını indirdikten sonra uygulamaya kablosuz internetin şifresini girmelisiniz. Uygulamanın yönlendirmesi ile bazı ayarları kısa bir süre içinde tamamlayabilirsiniz. Uygulamanın arama bölmesine bastığınız zaman en yakında bulunan robot süpürge algılanarak eşleşme sağlanır. Tüm kişisel ayarları bitirdikten sonra robot süpürge internet bağlantısı ve cep telefonu ile senkronize edilir. WiFi ağını tanıyan cihaz akıllı özellikleri kullanılabilir olarak çalışmaya başlar.

Bağlantının tamamlandığını anlamak için cihazın gövdesi üzerindeki büyük kapağı kaldırabilirsiniz. Kapak kaldırıldığı zaman WiFi durumunu gösteren bir ikaz lambası görürsünüz. Kesintisiz yanan ışık robot süpürgenin interneti sorunsuz şekilde algıladığını gösterir. Uygulama, internet ve cihazın senkronize halde olduğundan emin olduktan sonra Xiaomi robot süpürge kurma işlemi tamamlandı demektir. Artık evinizin haritalanması işlemini başlatabilirsiniz.

Elektrikli süpürge seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Xiaomi Robot Süpürge Haritalama İpuçları

Robot süpürgeyi normal olanlardan ayıran en büyük özelliklerinden biri akıllı haritalama yapabilmesidir. Evin eşya düzenine ve halıların yerleşimine göre kendi alanlarını belirleyerek tek başlarına dolaşabilirler. Xiaomi robot süpürge kullanımı öncesinde de haritalama yaparak fonksiyonel özelliklerinden tamamen faydalanabilirsiniz. Süpürgeniz başlangıçta evin her köşesini dolaşarak sinyal aracılığı ile mesafe ve yükseklik ölçümü yapar. Evin dekorasyonunu her değiştirdiğinizde yeniden harita çıkararak faydayı maksimum düzeyde tutabilirsiniz.

Haritalama özelliği Mi Home uygulaması ile aktif hale getirilir. Cihazın sensörlerinden yayılan lazer ışınları duvarlar, mobilyalar gibi unsurları dokunuş ile hafızaya alır ve hep aynı sistemi izler. Bu hafızaya alınan bilgiler evin haritasını oluşturur. WiFi bağlantısı kesildiğinde ya da zayıfladığında hafızada yer alan akıllı harita sayesinde cihaz temizlik yapmaya aynı şekilde devam eder.

Haritalama işlemine başlarken uygulamaya girip kullandığınız cihazı seçmelisiniz. Cihaza tıkladığınız zaman sağ üst köşede üç nokta sembolünü görürsünüz. Bu bölüme tıklayarak çıkan seçeneklerden “Deneysel Özellikler” yazısının üzerine basın. Önünüze açılan pencerede “Harita Kayıt Modu” özelliğinin aktifleştirilme işlemini tamamlayın. Bu adımlardan sonra cihaz dolaşmaya başlayarak harita çıkarır. Bu sırada onu engelleyecek eşya ve kişilerin olmaması daha iyi bir sonuç elde etmenizi sağlar.

Xiaomi Robot Süpürge İnternet Sorununa Çözüm

Xiaomi robot süpürge başlatma işlemi sırasında internet bağlantısını yaparken sorun yaşıyorsanız birkaç nedenden dolayı olabilir. Basit çözümler ile bu problemleri ortadan kaldırabilirsiniz.

WiFi bağlantısı kurulamadı uyarısı alıyorsanız şifrenizi değiştirmeniz gerekebilir. Şifrede bulunan “ü,ö,ş” benzeri Türkçe karakterleri ve “/, *, ?, \” gibi özel işaretleri cihaz algılayamayabilir. Bunların yerine global geçerliliği olan harf ve karakterlerle yeni bir şifre oluşturabilirsiniz.

Smart TV, tablet ve oyun konsolu gibi akıllı cihazlarınız ile aynı kablosuz ağa bağlarken sinyallerin algılanmasında sorun olabilir. Sinyallerin karışmaması için bu tarz cihazları uzaklaştırıp sonra bağlantı kurmayı deneyebilirsiniz.

Kurulum yaparken modemin GHz değerinin de önemli olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Çoğu model 2.4 GHz seviyesinde bağlantı hızına sahiptir. Modeminiz 5 GHz seviyesinde bağlantı gücüne sahipse cihazı bağlarken sorun yaşayabilirsiniz. Kısa bir ayarlama ile bu problem çözülebilir. Bilgisayar ile modem ayarlarına ulaştıktan sonra 2.4 GHz değerinde süpürge ile eşleştirdiğiniz yeni bir kablosuz ağ kanalı açabilirsiniz. Süpürgeniz bu kanala sorunsuz şekilde bağlanacaktır.

İnternet bağlantı sorunlarının çözümlerinden bir diğeri de kimlik ayarlarını değiştirmektir. Modem Ethernet kablosu ile uyumlu portu bulunan bir bilgisayara bağlanır. Kablolu bağlantı yaptıktan sonra cihazın yönetim panelini açın. Kimlik doğrulama kısmının “WPA/WPA2 PSK” olduğundan emin olun. Farklı ayarlar seçili ise değiştirip yeniden bağlantı kurmayı deneyin.

Mi Home uygulamasını ilk açtığınız zaman konumun Türkiye seçilmesi genellikle yeterlidir. Cihazın durumuna bağlı olarak sorun yaşarsanız Çin ve Global seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.

Xiaomi Robot Süpürge Kurulumu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Xiaomi robot süpürge kurulumu yaparken bazı noktalara dikkat ederek cihazınızı sorunsuz şekilde kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. İlk kurulumu yaparken cihazın şarj istasyonuna bağlı olması hem yakın mesafenin bağlantı avantajı hem de güç depolama açısından önemlidir.

Kurulumda hata yaptığınızı düşünüyorsanız sıfırlama yapmak için Home/Default tuşuna uzun süre basılı tutabilirsiniz. Robot süpürge hafızasını silerek yeni alınmış şekilde tekrar kurulmaya hazır olur. Reset atma işlemi kullanım kılavuzunda detaylı olarak açıklanır.

Xiaomi Robot Süpürge şarj istasyonu yerleştirme yaparken hatalı seçim yapmak sinyalleri bozabilir. Şarj istasyonunun çevresinde en azından 50 cm mesafede farklı bir eşya ya da akıllı cihazın bulunması bağlantı algısını olumsuz etkileyebilir. Robot süpürgenin istasyona geri döneceği ön kısımda ise en az 1.5 m mesafe boşluk bulunması sorunsuz bir geri dönüş için şarttır.

Cihazı şarj istasyonundan sadece uygulama seçeneklerini kullanarak ayırmak gerekir. Elle ve zorla ayrılan cihazların girişi zarar görebilir ya da hafızası karışarak tek başına geri dönüşte sorun yaşayabilir.

Temizliğin en kolay yolunu sunan Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro Akıllı Robot Süpürge veya Xiaomi Mi Mijia 1C Robot Vacuum Mop Akıllı Robot Süpürge gibi farklı teknik özelliklere sahip modellerinden birine henüz sahip olmadıysanız avantajlı fiyat ve güvenli ödeme yolu ile Turkcell Pasaj’dan sipariş verebilirsiniz.

scrolltotop svg