Kış Aylarında Elektrikli Scooter Kullanmak
Teknoloji

9 dk okuma

Scooter’lar, kalabalık caddelerde minimum telaşla ve oldukça konforlu gezinmenin en etkili yollarından biri olarak kabul edilir. Çünkü hem çevik hem manevra kabiliyeti yüksek hem hesaplı hem de çok yönlüdür. İster iş yerinize gidiyor olun ister dışarıyı keşfedin, elektrikli scooter sürmek sizin için de seyahat etmenin harika bir yolu olabilir.

Yaz aylarında elektrikli scooter sürmek kolay olsa da kış aylarında çok daha fazla dikkat etmek gerekir. Bunun için sizi güvende tutacak ipuçlarıyla birlikte kışın iyi bir performans gösteren scooter türünü bilmek önemlidir.

İşte karda ve buzda elektrikli scooter sürmenin incelikleri ve püf noktaları!

Kış Aylarında kullanılan Elektrikli Scooter için İpuçları

Koşullar mükemmel olduğunda elektrikli bir scooter sürmek çocuk oyuncağıdır. Ancak, kışın elektrikli scooter sürme deneyimi söz konusu olduğunda her şey değişebilir. Scooter’ınızın tekerleğinden zemin türüne giysilerinizden sürüş tekniğinize kadar birçok detaya dikkat etmeniz gerekir. Scooter’ınızın kışa dayanıklı olup olmadığını öğrenmek ya da kış aylarında da kullanmak istediğiniz bir scooter alırken dikkat etmeniz gerekenler vardır. Kışa dayanıklı elektrikli scotter’larda olması gereken özellikler:

  • Güçlü IP su direnci derecelendirmeleri
  • Sert lastikler yerine pnömatik lastikler
  • Kaymayı önleyen ve ekstra çekiş sağlayan daha geniş, daha büyük veya daha derin desenli lastikler
  • Kaygan yüzeyler üzerinde daha fazla kontrol için çift motor
  • Güçlü frenler ve kilitlenme önleyici fren sistemleri (ABS)
  • Düşük sıcaklıklardan etkilenmeyen yüksek kaliteli pil
  • İyi denge ve yapı kalitesi

Su Koruması

Tüm scooter’lar yüksek IP derecesine sahip değildir. Bu derecelendirme, çeşitli scooter parçalarının su girişine karşı direncini belirler. Kar, yağmur ve diğer su birikintileri  scooter için büyük bir tehdit sayılır. Bu yüzden kış için seçeceğiniz elektrikli scooter suya son derece dayanıklı olmalıdır. Suya dayanıklı scooterların sıklıkla içerdiği önemli bir faktör, şehir yönetimlerinin buzu eritmek için sokaklara püskürttüğü tuz nedeniyle sıklıkla meydana gelebilecek pas ve korozyona karşı daha dayanıklı olmalarıdır.IPX derecesi 4 ve 5 yeterli miktarda su koruması sağlar ancak ideal koruma IPX6 ve üzeridir.

Ayrıca off-road scooterlar da zorlu koşullara dayanıklılıkları ile mükemmel kış scooterları olarak kullanılabilir. Genellikle standart scooterlardan çok daha güçlüdürler ve sürüşleri daha dengeli hale getiren harika arazi lastikleri ve birçok fonksiyonu bulunur.

Kışa Dayanıklı Lastik Özellikleri

Lastikler, elektrikli scooter’ınızın kontrolünüz altında olan en önemli noktası ve scooter’ın zeminle doğrudan bağlantı kuran tek bileşenidir. Daha iyi bir tutuşa sahip ve daha yumuşak bir sürüş sundukları için tekerleklerinizin pnömatik olması gerekir.  Ayrıca lastiğinizi şişirerek veya havasını indirerek ne kadar lastik yüzey alanının yolla temas edeceğini ayarlayabilirsiniz. Razor E300 elektrikli scooter modelinin pnömatik tekerlekleri ve geniş lastikleri vardır. Lastiklerde dikkat etmeniz gereken ikinci öneli detay ise desenlerdir. Kışa uygun olduğundan emin olmak için lastiğinizin sırt desenini kontrol etmelisiniz. Derin oluklar tutuşu artırarak buzlu yollarda kayma olasılığını azaltacağı için kalın ve derin desenleri tercih edebilirsiniz.

Fren Sistemi

Kış aylarında elektrikli scooter kullanırken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer hayati bileşen de frenlerinizdir. Buzlu yollarda yavaşlamak ve durmak daha zor olduğu için frenlerinizi kullanmak daha da zorlaşır. Hem ıslak hem de kuru koşullarda güçlü frenleme gücü sağladıklarından scooter’ınızı disk frenlerle kullanmak en iyisidir. Disk frenler de hafiftir ve bakımı kolaydır. Dikkat edilmesi gereken ek bir özellik ise kilitlenme önleyici fren sistemidir (ABS). Bu fren sistemi, özellikle buz üzerinde durma gücünü artırır. Ayrıca, kaygan yüzeylerde kontrolden çıkmanızı engelleyen tekerlek kilitlenmesini de önler.

Çift Motor

Bir scooter’ın önünde ve arkasında çift motor olması büyük bir avantaj olabilir. Her şeyden önce daha iyi ağırlık dağılımı sunar. Daha yüksek ağırlık dağılımı ile daha fazla denge ve çekiş elde edersiniz. Yüksek stabilite ve çekiş ise kaygan yüzeylerde kısa sürede hızlanma ve kontrol için mükemmeldir. Ayrıca, özellikle elektrikli bir scooter ile yokuş aşağı ve yukarı çıkarken yol tutuşunu iyileştirir. Böylece kar ve buzlanmadan daha az etkilenir ve daha güvenli yolculuk yapabilirsiniz.

Yüksek Kaliteli Pil

Pil kalitesi, yeniden şarj etmeden önce ne kadar seyahat edebileceğinizi belirler. Bunu göz önünde bulundurarak Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 Mercedes-AMG Petronas F1 Team Edition gibi Lityum-iyon pile sahip bir elektrikli scooter tercih edebilirsiniz. Bu scooter, Lityum-ion pil sayesinde şarjı tam doluyken 75 dakika sürüş imkanı tanır.

Lityum iyon pillerin diğer bir özelliği ise hafif ve yüksek yoğunluğa sahip olmalarıdır. Küçük boyutlarına rağmen çok fazla güç tutabilirler ve uzun yıllar kapasitesini korur. Kış için ideal olmalarının sebebine gelince soğuğa oldukça dayanıklı olmaları ve minimum bakım ihtiyacı sayesinde her koşulda en iyi şekilde çalışmalarıdır.

Kış Rehberi: Scooter Sürmenin Güvenli Yolları

Kış aylarında zorlu koşullarda ve kaygan zeminlerde  güvenli bir şekilde scooter sürmek, yalnızca scooter’ınızın özellikleriyle ilgili değildir. Sürüş şekliniz de buzlu ve karlı yollarda güvenliğinizi belirler. Kış aylarında güvenli bir şekilde scooter kullanmak için bilinmesi gereken ipuçları:

  • Özellikle kaygan yüzeylerde yavaşlayın ve daha dikkatli yönlendirin.
  • Lastiklerinizi biraz havalandırın.
  • Standart lastiklerinizi daha geniş veya arazi lastikleriyle değiştirin.
  • Frenlerinizi biraz sıkın.
  • Rotanızı önceden planlayın.
  • Kış aylarında pilinize daha iyi bakın.
  • Soğukta sürdükten sonra scooter’ınızı hemen şarj etmeyin.
  • Pilinizi sık sık şarj edin ve boş kalmasına izin vermeyin.
  • Kış günleri daha kısadır – güç tasarrufu için sürüş yapın.
  • Elektrikli scooter’ınızı uygun şekilde ve sık sık temizleyin.
  • Sıcak giyin ve kendinizi rüzgardan koruyun.
  • Üzerinize mümkün olduğu kadar çok güvenlik ekipmanı koyun.

Kış Sezonu İçin Sahip Olunması Gereken Scooter Ekipmanları

Yukarıdaki ipuçları, kış aylarında güvenli bir şekilde elektrikli bisiklet sürmenize yardımcı olacaktır. Ancak gerekli donanıma sahip olduğunuzdan emin olarak bir adım daha ileri gidebilirsiniz.

  • Güvenlik Önlemleri: Scooter kıyafetiniz kask dirsek ve dizlik olmadan tamamlanmış sayılmaz. Bu güvenlik tertibatı yılın herhangi bir zamanında önemlidir, ancak kış mevsiminde bir scooter sürerken daha da önemlidir. Yolların yakınında seyahat edecekseniz maksimum koruma için tam yüz kaskı kullanmak iyi bir fikirdir.
  • Kıyafet:  Hava koşullarına uygun giyindiğinizden emin olun. Kendinizi sıcak tutmak için katmanlı giysiler giyin. Eldivenler de oldukça önemlidir. Elleriniz üşüdüğünde rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda direksiyonu çevirmeyi ve fren yapmayı da zorlaştırabilir. Kış mevsiminde bir scooter sürerken yansıtıcı giysiler giymek en iyisidir. Düşük ışık koşullarında fark edilmek her zaman daha güvende olmanızı sağlar. Yollarda seyahat etmeseniz bile mümkün olduğunca görünür olmak isteyebilirsiniz.
  • Işıklar: Elektrikli scooter’ınızda hali hazırda aydınlatma yoksa birkaç tane edinmeniz tavsiye edilir. İdeal ışıklar, önünüzdeki zemini aydınlatırken karşıdan gelen trafiğin ve yayaların dikkatini çekecek kadar parlak olmalıdır.
  • Çamurluklar: Kış sezonuna hazırlanmak için elektrikli scooter’ınıza çamurluk takmanız tavsiye edilir. Çamurluklar, lastiklerin giysilerinize çamur ve kar püskürtmesini engeller.

Tüm bu hazırlıkları tamamladığınızda elektrikli scooter’ınız kış şartlarına uygun hale gelecektir. Ancak henüz bir scooter’a sahip değilseniz “Elektrikli scooter nedir? Elektrikli scooter nasıl seçilir?” yazımıza göz atarak elektrikli scooterlar hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

scrolltotop svg