Airfryer’da Yiyecek Pişirme Süreleri ve Dereceleri
Airfryer Tarifleri

9 dk okuma

Elektrikli mutfak aletleri, yaşamımızı kolaylaştıran cihazlardandır. Bunlar arasında bulunan airfryer son yılların en popüler mutfak aletleri arasındadır. Geleneksel fritöz yöntemine göre daha sağlıklı bir alternatifi sunan cihaz, yiyecekleri sıcak hava sirkülasyonu ile pişirir. Kızartma işlemini yağ kullanmadan gerçekleştiren airfryer, yiyeceklerin üstünü çıtırlaştırır. Cihaz sayesinde kızartılmış yiyecekleri daha düşük yağ içeriği ile hazırlayabilirsiniz. Daha az yağ kullanımı daha az koku ve kolay temizlik gibi faktörler airfryer’ı avantajlı kılar. Bu cihazda pek çok farklı yiyeceği kolayca pişirebilirsiniz. Airfryer pişirme süreleri tüm yiyecekleri tam kıvamında ve lezzetinde hazırlamanıza yardımcı olur.

Airfryer Et Çeşitleri Pişirme Süreleri

Airfryer kullanarak kırmızı et pişirmek sağlıklı ve lezzetli bir seçenektir. Airfryer et pişirme süresi, etin türüne ve boyutuna göre farklılık gösterir. Örneğin 1 cm kalınlığındaki bifteği 200°C sıcaklıkta istenilen pişirme derecesine göre yaklaşık 8-12 dakika pişirebilirsiniz. Bifteği pişirmeden önce oda sıcaklığında 20-30 dakika beklemek daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olur. Airfryer pişirme süreleri kuzu pirzola için ise 180°C yaklaşık 15-20 dakikadır. Pirzolaları pişirmeden önce marine etmek veya baharatlamak lezzetini arttırır. Airfryer köfte pişirme süresi ise 180°C sıcaklıkta yaklaşık 12-15 dakikadır. Köfteleri pişirmeden önce buzdolabında bekleterek daha iyi şekil almalarına sağlayabilirsiniz. Et şişi de aynı şekilde 180°C’ de 12-15 dakika pişirebilirsiniz. Etleri şişe takarken parçalar arasında boşluk bırakmak, hava dolaşımını sağlayarak daha iyi pişmelerine yardımcı olur.

Airfryer’da Sebze Çeşitleri Pişirme Süreleri

Airfryer kullanarak sebzeleri kolay bir şekilde pişirebilirsiniz. En çok kullanılan sebzeler arasında bulunan airfryer patates pişirme süresi kızartma için 180°C sıcaklıkta ortalama 20-25 dakikadır. Daha çıtır bir sonuç elde etmek için patatesleri pişirmeden önce ıslatıp iyice kurulayabilirsiniz. Kabak dilimleri yapmak için ise bu süre 180°C sıcaklıkta 10-15 dakikadır. Kabakları daha hızlı pişirmek için ince dilimler halinde kesebilirsiniz. Havuç dilimlerini de aynı şekilde 180°'de 15-20 dakika pişirebilirsiniz. Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceği airfryer kestane pişirme süresi ise 200°C’de 15-20 dakikadır. Kestanelerin kabuklarını hafifçe çizerek daha kolay soyulmasını sağlayabilirsiniz. Sebzeleri pişirirken düzenli olarak kontrol edip çevirerek daha iyi sonuç alabilirsiniz.

Tatlı Çeşitleri ve Pişirme Süreleri

Airfryer ile tatlı pişirmek alışılmışın dışında olsa da oldukça kolay ve lezzetlidir. En çok merak edilen airfryer kek pişirme süresi 180°'de yaklaşık 15-20 dakikadır. Her iki tarafında eşit pişmesi için pişirme sırasında keki ters çevirebilirsiniz. Kek hamuruna ekstra lezzet katmak için içine çikolata parçaları veya meyve ekleyebilirsiniz. Elmalı milföy ve muz rulo airfryer pişirme süresi ise 180°C’de ortalama 10-15 dakikadır. Airfryer’da kabak tatlısı yapmak için ise 180°C'de ortalama 15-20 dakika pişirmek yeterlidir.

Airfryer Tavuk Çeşitleri Pişirme Süresi ve Dereceleri

Airfryer pişirme sürelerinde tavuk çeşitleri öne çıkar. Bir çok tavuk çeşidine lezzetli ve sağlıklı bir şekilde pişirebilirsiniz. Örneğin tavuk göğsünü 180°C 25-30 dakika pişirebilirsiniz. Tavuk göğsünün lezzetini artırmak için pişirmeden önce marine etmek veya baharatlamak önemlidir. Airfryer tavuk kanat pişirme süresi ise 180°C 20-25 dakika olarak öne çıkar. Daha çıtır bir sonuç elde etmek için kanatları pişirmeden önce üzerine az miktarda zeytinyağı sürebilirsiniz. Tavuk pane pişirme süresi ve derecesi de kanat ile aynıdır. Airfryer’da tavuk şiş yapmak isterseniz 180°C'de ortalama 15-20 dakika pişirmek yeterlidir. Tavuk şişlerin yapışması için ara ara çevirmek önemlidir. Airfryer pişirme süreleri ve sıcaklıkları tavuğun kesilme şekline, kalınlığına ve cihazın modeline göre değişebilir.

Airfryer’da Donmuş Ürünlerin Pişirme Süreleri ve Dereceleri

Airfryer pişirme süreleri donmuş ürünler için benzerlik gösterir. Örneğin donmuş tavuk, nugget, patates kroket ve köfte için bu süre 180°C'de ortalama 10-15 dakikadır. Airfryer pizza pişirme süresi ve sıcaklığı da aynı şekildedir. Donmuş patates kızartmasını ise 180°C'de 15-20 dakika pişirebilirsiniz. Daha çıtır bir sonuç için patates kızartmalarını tek katman hâlinde sepete yerleştirebilirsiniz. Airfryer’da donmuş balık fileto yapmak da oldukça pratiktir. Balıkları 180°C'de 15-20 dakika pişirebilirsiniz. Balık filolarının kurumasını önlemek için pişirirken yağlı kağıt veya folyo ile kaplayabilirsiniz. Donmuş ürünleri pişirirken ürünlerin donukluğunu kırmak daha iyi sonuçlar almayı destekler.

Deniz Mahsullerinin Airfryer’da Pişirme Süreleri

Deniz mahsulleri kolay bir şekilde pişirmek için airfryer çok kullanışlıdır. Deniz mahsullerini pişirirken airfryer pişirme sürelerini ve sıcaklıklarını deniz mahsulünün cinsine ve boyutuna göre ayarlamak önemlidir. Sıkça tercih edilen airfryer balık pişirme süresi balığın cinsine göre değişmekle birlikte ortalama olarak 180°'de 10-15 dakikadır. Balık filotalarını pişirirken üstlerine limon suyu sıkarak daha daha lezzetli sonuçlar alabilirsiniz. Karidesi ve midyeyi 180°C'de 5-8 dakika, kalamar halkalarını ise 8-10 dakika pişirebilirsiniz. Deniz mahsulleri pişirirken en iyi sonucu almak için sepete tek kat hâlinde yerleştirebilirsiniz. Üst üste ve aşırı doldurmak deniz mahsullerinin eşit pişmesini zorlaştırır. Aynı zamanda ince dilimli ve küçük deniz ürünlerinin sepetin aralarından düşmesine karşın sepetin tabanına pişirme kağıdını yerleştirebilirsiniz.

Airfryer’da Yemek Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Airfryer kullanarak yemek pişirirken en iyi sonuçları almak için bazı noktaları göz önünde bulundurmak faydalıdır. Airfryer’da yemek pişirirken dikkat edilmesi gerekenler başlıca şu şekildedir:

  • Yiyecekleri uygun uygun boyutta kesmek: Yiyeceklerin eşit şekilde ve hızlı pişmesi için mümkün olduğunca aynı boyutta kesmek gerekir. Aksi hâlde büyük parçaların içi tam olarak pişmezken çok küçük parçalar yanabilir.
  • Sepeti aşırı doldurmamak: Airfryer’da hava sirkülasyonunun etkili olabilmesi için yiyeceklerin arasında hava akışı olması gerekir. Sepeti çok fazla doldurmak yiyeceklerin eşit şekilde pişmesini engeller. İdeal biçim yiyeceklerin tek kat hâlinde veya hafifçe üst üste gelecek şekilde yerleştirilmesidir.
  • Yiyecekleri arada karıştırmak: Yiyeceklerin eşit şekilde kızarması ve pişmesi için yiyecekleri bir ya da iki kez karıştırmak gerekir. Bu nokta özellikle sebzeler ve küçük parçalı yemekler için önemlidir.
  • Yağ kullanımı: Airfryer'da pişirme yaparken çok az yağ yeterlidir. Ancak hiç yağ kullanmamak yiyeceklerin kuru ve sert olmasına yol açabilir. Yiyeceklere hafif bir yağ spreyi sıkmak veya az miktarda yağ ile karıştırmak daha lezzetli sonuçlar almanızı sağlar.
  • Pişirme kağıdı kullanmak: Temizliği kolaylaştırmak ve yiyeceklerin sepete yapışmasını önlemek için pişirme kağıdı gibi mutfak gereçlerini kullanabilirsiniz. Bu noktada kağıdın hava akışını engellemeyecek şekilde uygun boyutta kesildiğinde emin olun.
  • Sıcaklık ve zamanı ayarlamak: Her yiyeceğin pişirme süresi ve sıcaklığı farklıdır. Bazı modellerde olan airfryer pişirme modları bu konuda size yol gösterir. Aynı zamanda çoğu model için geçerli yiyecek sıcaklık ve zaman ayarlamalarından da faydalanabilirsiniz.
  • Ön ısıtma: Bazı airfryer modellerinde ön ısıtma yapmak iyi sonuçlar verir. Cihazın kullanım kılavuzunu kontrol ederek ön ısıtmayı yapmanız gerekip gerekmediğini öğrenebilirsiniz.

Airfryer’da yemek pişirmek pratik ve sağlıklı bir yöntem sunarken bu noktalara dikkat etmek yemek yapma sürecini daha verimli hâle getirir. Temel olarak bu noktalara dikkat etmek iyi bir sonuç almanızı destekler.

scrolltotop svg