Akıllı Evlerde Olmazsa Olmaz Ürünler
Teknoloji

7 dk okuma

Günümüzde teknolojik yaşamın gelişmesi her yönden kendini belli ediyor. Bu durumun en somut örneklerinden biri ise akıllı evler. Aslında bu tür evler, kontrol sistemlerinin evlerde de kullanılması ve günlük hayata uyarlanması olarak biliniyor. Bu kontrol sistemleriyle akıllı evler uzaktan kolayca kontrol edilebiliyor. Yaşam, akıllı evlerde son derece pratik. Yapmak istediğiniz tüm işler için evinizin kontrol sistemlerini kullanabilirsiniz. Hayatın bu kadar kolay olduğu akıllı evlerde kullanılan teknolojik cihazların da akıllı olması gerekebiliyor. Bu sayede konfor birkaç kat daha artıyor. Peki nedir bu akıllı evler ve akıllı ürünler?

Akıllı Ev Nedir? İşte Akıllı Evlerde Yapabilecekleriniz

Akıllı ev, sahip olduğu teknolojilerle evde yaşayanların ihtiyaç ve isteklerine yanıt veren, hayatı kolaylaştıran ve daha konforlu hâle getiren, yaşamı da bir o kadar tasarruflu sürdürmeyi sağlayan yeni bir barınma tarzı. Bu evlerde ağırlıklı olarak kontrol ve otomasyon sistemleri kullanılıyor. Bu sistemler, evin içerisindeki ürünlerin, cihazların hem daha güvenli kullanılmasını sağlıyor hem de yaşamın kolaylaşmasına katkı sunuyor.

Otomatik fonksiyonları yaşayanlar tarafından uzaktan kontrol edilebilen akıllı evlerde en temel unsur, evdeki tüm sistemlerin kişisel cihazlarla uyumlu çalışabilmesi. Yani akıllı telefonlar, bilgisayarlar, akıllı saatler akıllı evin fonksiyonlarıyla kontrol edilebiliyor.

Akıllı evinizle yapabileceklerinizin sınırı yok. Tasarrufu ve verimliliği artırması da bu evlerin öne çıkan özelliklerinden. Yüzde 30’a kadar ısı enerjisi tasarrufu sağlayan akıllı evler, gereksiz ışıkları otomatik söndürmesiyle, açık olan ışıkları yüzde 90 parlaklıkla çalıştırmasıyla, cihazları ucuz tarifeye göre programlamasıyla da elektrik enerjisinden de büyük tasarruf ediyor. Elbette akıllı evlerde tasarruftan, konfordan ve daha fazlasından faydalamak için bazı ürünlere ihtiyaç var. Bu ürünler ise akıllı ev ürünleri. Klimadan süpürgeye, buzdolabından kilite ve hatta perdeye kadar tüm ürünler akıllı evin kontrolü altında.

Evinizi Akıllı Hâle Getirecek Ürünler Neler?

Akıllı evlerinizde kullanabileceğiniz, hayatınızı daha da kolaylaştıracak ürünlerden bazıları şu şekilde:

1.    Akıllı Süpürge

Akıllı süpürge, aslında artık yalnızca akıllı evlerde değil her yerde kullanılan ürünlerden. Programlama özellikleriyle istediğiniz saatte temizliğe başlayabilen bu ürünler, uzaktan kolayca kontrol edilebiliyor. İlk çalışmada evinizin tüm haritasını çıkaran akıllı süpürgeler, daha sonraki kullanımlarda bu haritaya göre kendine bir rota belirliyor. Akıllı süpürgenizi siz eve gelmeden çalıştırabilir; akşam misafiriniz gelmeden evi tertemiz yapmasını isteyebilirsiniz. Akıllı evinizde temizlik işleminden sizi kurtaran akıllı süpürgeler, zaman kazamanıza da yardımcı oluyor.

2.    Akıllı Buzdolabı

İnternet ile erişim kurabilen ve akıllı telefonlardan kontrol edilebilen akıllı buzdolabı, içerisindeki yiyeceklerin ne zaman yenilmesi gerektiğine programlanabiliyor. Bu buzdolaplarının kapaklarında bir dokunmatik ekran paneli yer alıyor. Kullanıcı kontrollü soğutma olanağı, dahili kameralarla takip edebilme gibi birçok fonksiyon akıllı buzdolabı ile yaşam daha kolay hâle geliyor. Akıllı buzdolabı, evdeki her fert için programlama, yemek tarifleri inceleme, senkronize market listesi oluşturma gibi birçok özellikle akıllı evlerde olmazsa olmaz ürünler arasında.

3.    Akıllı Klima

Akıllı klimalar görünüş itibariyle standart klimadan farksız olsa da birçok teknolojiyle akıllı evlerde işleri kolaylaştırıyor. Akıllı klima, evinizin Wi-Fi ağına bağlanabiliyor. Bu sayede ortamın havasını akıllı evinizin kontrol sistemlerini kullanarak telefonunuzdan değiştirebilirsiniz.

4.    Akıllı Perde

Klima, buzdolabı ve süpürge akıllı telefon uygulamalarıyla standart evlerde kullanılabilse de akıllı perde ağırlıklı olarak akıllı evlerde kullanılabiliyor. Bunun nedeni, bu perdeler için gerekli mekanizmanın ev tasarlanırken yapılmış olması. Akıllı perdeler, belli bir mekanizmayla hareket ediyor. Bu sayede perdeyi kapatmak istediğinizde sizin çekiştirmenize gerek kalmıyor. Uzaktan kontrol sayesinde perde otomatik olarak kapanıyor.

5.    Akıllı Ampul

İnternet özellikli LED ampuller, Bluetooth ve Wi-Fi bağlantısıyla parlaklığın kontrol edilebilmesini sağlayan akıllı ev ürünlerinden. Akıllı ampulü evinizi kontrol ederken rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dilerseniz ışığı açabilir; dilerseniz kapatabilir veya parlaklığı düşürebilirsiniz. Zaten birçok işlemi akıllı eviniz siz komut vermeden de yapacaktır.

6.    Akıllı Kilit

Akıllı evler için tasarlanan ürünler her geçen gün çok farklı bir hâl alıyor. Anahtarla kilit açıp kapatmak da akıllı kilit ile ortadan kalkıyor. Elektromekanik bir kilit sistemi olan akıllı kilit, bağlı olduğu cihazdan komut aldığında kilitleniyor veya kilidi açıyor. Böylece evde olmasanız da “Acaba kapıyı kilitledim mi?” diye düşünmenize gerek yok. Kontrol sistemi üzerinden kolayca işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Akıllı Bir Eve Sahip Olmanın Avantajları

Yukarıda saydığımız tüm fonksiyonlar, akıllı evin avantajlarını net bir şekilde ortaya koyuyor. Tüm sistemlerin uzaktan kontrol edilebilmesi evi siz yokken de sizin rahatınıza uygun şekilde ayarlayabilmenize imkan tanıyor.

Misafiriniz geldiğinde endişelenmenize hiç gerek yok. Akıllı süpürgenizi hemen çalıştırarak evi temizleyebilir; buzdolabınızda neler var öğrenerek market listenizi oluşturabilir; klimayı çalıştırarak havayı değiştirebilir ve perdeyi açarak ortamı ışıklandırabilirsiniz.

Tüm bunları özel sistemlerle yapan akıllı evlerde faturalardan korkmak da yok. İşlerini yaparken tasarrufu da düşünen akıllı ev, yaşamı hiç olmadığı kadar kolay hâle getiriyor. Evinizdeki problemleri önceden görebilmeniz, tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olmanız ve hatta kapının kilidini bile kontrol edebilmeniz akıllı evlerde yaşamanın en büyük faydaları arasında.

scrolltotop svg