İphone 12’nin Bilinmeyen Özellikleri
IOS

7 dk okuma

Apple’ın geliştirdiği 14. nesil iPhone modeli olan iPhone 12, çıktığı 2020 yılından bu yana adından en çok söz ettiren ve kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen akıllı cep telefonları arasında yer alıyor. Markanın cesur hamleleri ve yenilikçi tutumu sayesinde gerek donanım gerekse yazılım tarafında önceki serilerden farklı bir yere oturan iPhone 12 özellikleri ile güncelliğini korumayı sürdürüyor. Ancak bunca telefon çeşitliliği içinde teknoloji meraklıları, “iPhone 12’nin ne özellikleri var?” gibi sorular sorabiliyor. Gelin, bu sorunun yanıtını birlikte arayalım ve hem iPhone 12 başlığındaki dört ayrı telefon modeline göz atalım hem de iPhone 12’nin herkes tarafından bilinmeyen bazı özelliklerine değinelim.

iPhone 12 Çeşitleri ve Özelliklerinin Farklılıkları Neler?

Kullanıcılardan aldığı geri bildirimlerle telefon modellerini şekillendiren, teknoloji dünyasının en önemli oyuncularından Apple; iPhone 12 modellerini iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max olmak üzere dört ayrı ürün şeklinde sizlerle buluşturuyor. Her biri, en güncel iOS sürümü güncellemesini alan ve yazılım arayüzü bakımından herhangi bir farkı bulunmayan telefonlar; fiziksel boyut, ekran, donanım, kamera gibi noktalarda birbirlerinden ayrılıyor. Tabii iPhone 12 çeşitleri ve özelliklerinin farklılıkları kısaca özetlenebiliyor.

iPhone 12 serisinin en kompakt boyutlu modeli, adındaki “Mini” takısından da tahmin edebileceğiniz üzere iPhone 12 Mini oluyor. Yalnızca 131,5 mm uzunluğa ve 64,2 mm ene sahip, alüminyum gövdeli 135 gramlık telefonun ekran genişliği 5.4 inç, çözünürlüğü ise 2340 x 1080 piksel çözünürlükte görüntüler sunuyor. Yapılan testlere göre 2227 mAh kapasiteli batarya ve 4 GB kapasiteli RAM’le yapılandırılan telefon, performans tarafında diğer aile üyelerinden çok geride kalmıyor.

Adının yanında herhangi bir takı bulunmayan standart iPhone 12, özellikleri ile Mini sürümle büyük benzerlik gösteriyor. Fakat bu modeli farklılaştıran temel unsur, fiziksel yanları oluyor. 146,7 mm’lik uzunluğa ve 71,5 mm’lik ene sahip cihaz, Mini modeli gibi alüminyum gövde ile geliyor. 6.1 inç genişliğindeki ekranıyla 2532 x 1170 piksel çözünürlükte görüntüler oluşturan telefon, daha konforlu bir kullanım alanı sağlıyor. Artan kasa genişliği sayesinde daha büyük bir bataryayla konfigüre edilen iPhone 12 modelleri, 2815 mAh kapasiteli bataryayla sizleri karşılıyor. Yine 4 GB RAM bulunan cihaz, tercihe bağlı olarak farklı depolama kapasitelerinde sunuluyor.

“Pro” ve “Pro Max” adlandırmasını, ilk defa iPhone 11 serisinde kullanan Apple, bu isimlendirmeyi iPhone 12 ailesinde de sürdürüyor. iPhone 12 Pro; ekran genişliği-çözünürlüğü, batarya kapasitesi, fiziksel ölçü bakımından normal iPhone 12 ile tamamen aynı özellikleri taşıyor. Alüminyum yerine paslanmaz çelikten imal edilen gövdesiyle teknoloji meraklılarının beğenisine sunulan iPhone 12 Pro’nun ağırlığı, hem dâhilî donanımındaki farklılık hem de arka kamera kurulumuna gelen ekstra bir sensörle 189 grama çıkıyor. 6 GB RAM içeren ve f/2,4 diyafram açıklığına sahip 12 megapiksellik üçüncü arka kamerayla çekim gücünü artıran model, ikinci kamerasının diyafram değerinin f/2,0 olmasıyla önceki iki modelden ayrılıyor.

iPhone 12 ailesinin en büyük boyutlu üyesi iPhone 12 Pro Max, Pro ile dâhilî donanım tarafında benzeşiyor ve bu model de 6 GB RAM ile yapılandırılıyor. Paslanmaz çelik gövdesi, fiziksel açıdan hayli büyüyen Pro Max; 160,8 mm’lik uzunluk, 78,1 mm’lik en ve 228 gramlık ağırlığında ölçülüyor. İkinci arka kamerasının diyafram açıklığı f/2,2 olarak belirlenen akıllı telefonun üçüncü arka kamerası Pro modeliyle tamamen aynı özellikleri taşıyor. Pro Max modelinin batarya kapasitesi ise 3687 mAh düzeyine çıkıyor.

Bu noktada akıllara “iPhone 12 fiyatları ucuzladı mı?” gibi iPhone 12 fiyatlarına dair sorular gelebiliyor. Yeni nesil iPhone’ların çıkışıyla önceki serilerde belirli oranda indirimler gerçekleşebiliyor ancak iPhone 12 fiyatlarını doğrudan doğruya belirleyen unsur, hangi modelin, hangi depolama kapasitesiyle seçildiği oluyor. Buradan hareketle gereksinimlerinize en uygun çözümü, fiyat aralıklarını kontrol ederek seçmeniz tavsiye ediliyor.

iPhone 12’nin Ne Özellikleri Var ve Bilinmeyen Özellikleri Neler?

iOS 14 işletim sistemiyle gelen, internetle buluştuktan sonraysa iOS 15 işletim sistemine terfi eden iPhone 12, önceki nesil iPhone’lara kıyasla çok daha yüksek bir işlem gücü sunuyor. Böylece uygulama, oyun ve benzeri dijital içerikleri, herhangi bir güçlükle karşılaşmadan çalıştırmanız mümkün oluyor. Ayrıca Apple ekosisteminde çalışmalarınızı yürütüyor, müzik ve video dosyalarınızı mobil hâldeyken de düzenlemeyi hedefliyorsanız, iPhone 12 serisinin üstün işlem gücü sayesinde düzenleme ve dönüştürme işlemlerinizi tahmin ettiğinizden kısa sürede bitirebiliyorsunuz.

Daha önceki serilerde, aile içindeki geniş ekranlı modellerin ekranlarını OLED formunda hazırlayan Apple, iPhone 12 serisinde bu konuda da farklılığa gidiyor ve serideki tüm telefonları enerji tasarruflu OLED ekranlarla donatıyor. Görüntü oluşturma konusundaki başarımıyla teknoloji dünyasının el üstünde tuttuğu OLED teknolojisi, iPhone ailesinin kusursuzluğunu tamamlayan en önemli unsur oluyor.

Eğer telefonunuzu yağmur altında da kullanmayı düşünüyorsanız yönelebileceğiniz suya dayanıklı seçenekler de iPhone 12 serileri. Gerek suya gerekse toza karşı dayanıklı olduğunu IP68 sertifikasıyla kanıtlayan modeller, telefonunuzu kılıf ve benzeri koruyucular olmadan da güvenle değerlendirebilmenize zemin hazırlıyor.

iPhone 12 ailesinin bilinen yönleri kadar bilinmeyen özellikleri de bulunuyor. Özellikle yazılım tarafında yer alan bu özellikler, telefonu daha verimli kullanabilmenize imkân verirken veri güvenliğini de en üst noktaya taşımanızı sağlıyor. Örneğin; fotoğraf gizleme özelliği, uyku vaktinin geldiğini bildiren Yatma Zamanı bildirimleri, Face ID’ye yeni yüzler tanımlanabilmesi, telefonun arkasına iki kere dokunarak ekran görüntüsü alınabilmesi, Pro ve Pro Max’e özgü LiDAR teknolojisi, araç parka yerinin pratik şekilde bulunabilmesi gibi özellikler, iPhone 12’nin bilinmeyen özellikleri arasında değerlendiriliyor.

scrolltotop svg