Sakal Bakımı Nasıl Yapılır?
Cilt Bakımı

10 dk okuma

Sakallar bir erkeğin bakımlı görünmesini sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Son yıllarda erkekler arasında sakal uzatma trendi giderek yaygın hale gelmiştir. Bunda hipster modasının etkisi büyüktür. Entelektüel açıdan birikimli, özgür yaşayan, baskı ve dayatmalara karşı gelen hipsterlar için sakallar özgün detaylar arasındadır. Öte yandan sakallar erkeklerin kişisel bakımının önemli bir parçasını oluşturur. Gür ve bakımlı sakallar hem hoş görünür hem de imajınızın en iyi tamamlayıcılarından biri olarak stilinizi güçlendirir. İster kirli sakal ister çene altı sakal veya top sakal beğenin fark etmez, doğru bakım teknikleriyle sakallarınızın her zaman sağlıklı görünmesini sağlayabilirsiniz. Peki, sakal bakımı için neler yapılmalı? Bu yazımızda sakal bakımı hakkında bazı ipuçlarını sizin için inceledik. İşte, sakal bakımında dikkat edilmesi gerekenler…

Sakal Uzatma Sürecinde Sabırlı Olun

Sakal uzatmaya karar verdiyseniz bunun bir sürece yayılması gerektiğinin bilincinde olmalısınız. Sakal uzatmak zaman alır ve bunu yaparken sakallarınızın güçlü uzaması için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bu açıdan bakıldığında genel sağlığınızı korumak saklallarınızın gür çıkması ile yakından alakalıdır. Sağlıklı sakal uzatmak için sigara, alkol, kafein gibi sağlıksız alışkanlıkları minimum seviyeye indirmeye özen gösterin. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri beslenme yöntemiyle dengeli bir şekilde aldığınızdan emin olun. Gerekli durumlara sakallarınızın uzaması için uzmanlara danışarak vitamin takviyesi de alabilirsiniz.

Sakal Bakımı için Temizleyici Ürünler Edinin

Erkekler için sakal bakımı aşamalarından biri de temizliktir. Sakallarınız için doğru temizlik ürünlerini seçerek işe başlayabilirsiniz. Tüm bu ürünler eksiksiz bir bakım için sahip olmanız gereken araçlardır:

  • Cilt tipinize uygun cilt temizleyici veya şampuan
  • Temiz havlu
  • Peeling
  • Nemlendirici ürünler
  • Cilt tipinize bağlı olarak sakal kremi veya yağ
  • Sakal tarağı ve sakal fırçası

Bu ürünleri bakım ritüelinize dahil ederek düzenli bir şekilde kullandığınızda sakallarınızın daha gür ve bakımlı hale geldiğini görebilir, güçlü sakallara sahip olmanın öz güvenini yaşayabilirsiniz.

Cilt Tipinize Uygun Sakal Bakımı Yapın

Sakal temizleyici ürünleri cilt tipinize göre seçmek bakım aşamasında özen gösterilmesi gereken konulardan biridir. İyi bir sakal bakımı doğru ürünlerle başlar. Yağlı veya akneye meyilli bir cildiniz varsa aktif bileşen olarak salisilik asit veya glikolik asit içeren bir yüz temizleyici sizin için iyi bir seçim olabilir. Ayrıca ürün etiketinde komedojenik madde bulunmadığından, yani ürünün gözeneklerinizi tıkmayacağından emin olmanız gerekir.‌

Normal bir cildiniz varsa yine komedojenik olmayan bir temizleyici seçmelisiniz. Zaman zaman cildinizle ilgili spesifik sorunlar yaşıyorsanız akneyi tedavi eden veya önleyen aktif maddelerden oluşan ürünlerden de edinebilir ve olası sorunları önleyebilirsiniz. Kuru ciltler için cildinizi tahriş edebilecek kokular içermeyen nemlendirici bir temizleyici ideal seçim olur. Eğer hassas bir cildiniz varsa bu konuda dikkatli olmalısınız. Cilt tahrişini önlemek için etiketinde “sabunsuz” ve “kokusuz” yazan ürünler sizin için uygun olur. Tüm bunların yanı sıra paraben, silikon ve parfüm içerikli ürünlerden de uzak durmanızda fayda var. Kimyasal içeriğe sahip bu tip ürünler cildinizin zarar görmesine neden olur.

Sakalınızı Düzenli Aralıklarla Yıkayın

Sakal temizlik rutininin en önemli adımlarından biri sakalları yıkamaktır. Bunun için cilt tipinize uygun ve nazik bir temizleyici seçmek hem sakalınız hem de cildiniz için ideal bakım gerçekleştirmenin anahtarıdır. Erkekler için özel üretilmiş doğal içerikli şampuanlarla sakallarınızı hafta en az iki-üç kez yıkamalısınız. Eğer kısa sakallara sahipseniz bu işlem için sabun da tercih edebilirsiniz. Sakallarınızı yıkayarak aşağıdaki maddeleri cildinizden uzaklaştırabilirsiniz.

  • Kir
  • Yağ
  • Mikroplar
  • Ölü cilt tabakası

Sakalınızı şampuanlama aşamasında için en iyi sonucu elde etmek için ılık su kullanmaya özen gösterin. Temizleme ürününüzü uyguladıktan sonra sakalınıza ve cildinize masaj yaparak ürünün cilde hızla nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz. En son aşamada tüm şampuan kalıntılarını gidermek için sakalınızı iyice duruladığınızdan emin olun. Eğer uzman tavsiyesi ile özel ilaçlı bir ürün kullanıyorsanız durulamadan önce birkaç dakika ürünün cildinizde kalmasına izin verin.

Peeling Ürünlerinden Yararlanın

Sakal uzatma sürecinde batık tüy çıkışını önlemek ve gözenekleri temiz tutmak için cildinizi haftada birkaç kez eksfoliye edebilirsiniz. Peeling işlemi olarak da tanımlanan eksfoliasyon, ölü cilt tabakasını ciltten uzaklaştırarak yeni hücreler çıkmasına imkan tanır. Böylece cildinizde pul pul dökülme ve soyulma gibi sorunları gidererek daha taze ve temiz bir cilde kavuşabilirsiniz. Etkili masaj işlemi ile uygulayacağınız peeling ürünü sayesinde sakal diplerindeki ölü hücreleri arındırabilir ve sakallarınızın daha parlak ve gür çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Sakalda Kepek Sorunu için Çözüm Önerilerini Araştırın

Sakallarınızda kepek sorunu yaşıyorsanız endişe etmeyin. Bu durum tedavi edilebilir. Seboreik dermatit, sakal kepeklerinin önde gelen nedenidir. Esasen sakal kepeklerinin eksik bakım veya hijyenik olmayan temizlik aletlerinden kaynaklandığını düşünebilirsiniz ama gerçekte durum öyle değildir.‌ Sakallar cildin tamamını kapladığı için olası bakteri ve mantarları cilt yüzeyinde hapseder. Bunun sonucunda da ciltte kızarıklık, pullanma gibi sorunlar meydana gelebilir.

Bu semptomlarla karşı karşıya kalırsanız doğru şampuanlarla tedavi sürecine başlayabilirsiniz. En az %1 aktif ketokonazol bileşeni içeren ürünler sakal kepek semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.‌ Ketokonazol, mantar ve bakterileri azaltma konusunda etken bir maddedir. Bunun yanı sıra selenyum sülfür ve çinko da kepek sorununu azaltmaya katkı sağlar. Bazı durumlarda cildiniz bir aktif bileşene diğerinden daha iyi tepki verebilir. Bu nedenle eğer kullandığınız ürün sorunu gidermezse başka bir ürün deneyebilirsiniz. Ayrıca kepek sorununuz için dermatologa görünüp onun tavsiyelerine göre ürün seçimi de yapabilirsiniz.

Sakalınızı Nemlendirin

Sakalınız için iyi bir nemlendirici seçerek yumuşak ve bakımlı sakallara kavuşabilirsiniz. Eğer akneye meyilli bir cildiniz varsa sakal kremi kullanmanız faydalı olur. Normal veya kuru ciltler için sakal yağı ürünlerine şans verebilirsiniz. Hassas bir cildiniz varsa kokusuz, komedojenik olmayan bir nemlendirici kullanmaya özen gösterin.

Sakal nemlendirme işleminde en iyi sonuç için sakalınızı yıkadıktan hemen sonra nemlendiricinizi uygulayın ve yüzünüzü bir havluyla yardımıyla nazikçe kurulayın. Nemlendirici ürünü uygularken cildiniz ve sakalınız hala nemli olmalıdır. Sakal üzerinde yağlı görünümü önlemek için ürünü az miktarda kullanmaya çalışın.‌

Taramayı İhmal Etmeyin

Sakallar da tıpkı saçlar gibi fırçalanmaya gereksinim duyar. Sakalınızda gün içinde ortaya çıkabilecek düğümleri önlemek için sakalınızı her gün tarayın. Bunun için ince uçlu bir tarak seçebilirsiniz. Sakallarınızı da saçlarınız gibi kökten uca doğru tarayarak daha yumuşak ve bakımlı bir görünüm sağlayabilir, birbirine dolanma gibi sorunları ortadan kaldırabilirsiniz.

Sakallarınızı Düzenli Aralıklarla Kısaltın

Sakallarınızda istediğiniz stili elde etmek için düzenli aralıklarla tüyleri gerektiği miktarda kesmelisiniz. Bunun için makas ya da sakal makinesi tercih edebilirsiniz. Eğer kısaltma işlemini makasla yapacaksanız haftada bir kez tarakla sakallarınızı tarayarak uzamış olan yerleri makasla kırpabilir ve sakalınıza şekil verebilirsiniz. Ayrıca bu işlem için elektrikli sakal kesme makinelerini de tercih edebilirsiniz. Turkcell Pasaj’da yer alan saç ve sakal kesme makineleri ile sakal bakımınızı kolayca gerçekleştirebilir, şekilli sakallara sahip olabilirsiniz.

Sakal Şekillendirme için Wax Tercih Edin

En son aşamada sakallarınızı şekillendirmelisiniz. Eğer yumuşak sakallarınız varsa şekillendirme konusunda sorun yaşamazsınız. Fakat tüy yapınız gereği şekil almayan sakallara sahipseniz bir miktar wax yardımıyla sakallarınızın daha düzgün ve şekilli görünmesini sağlayabilirsiniz.

Siz de yukarıdaki sakal bakımı önerilerini takip ederek sakallarınızda her daim gür, sağlıklı ve parlak bir görünüm elde edebilirsiniz.

scrolltotop svg