Çocuklara Uygun İçeriklere Sahip 10 Bilgisayar Oyunu
Oyun

10 dk okuma

1980’lerin sonu, 1990’ların başında çocuk olduysanız aile üyelerinizin, oynadığınız dijital oyunların ne kadar da zararlı olduğuyla ilgili cümleler sarf ettiğini rahatlıkla anımsayabilirsiniz. O günleri, daha dünmüş gibi hatırlayabilmeniz, yalnızca yaşadığınız anların zihninizde güçlü biçimde yer etmesiyle ilgili değil de bizzat dijital oyunlarla zaman geçirmenizle ilintili olabilir. Tabii bunu biz söylemiyoruz, oyunların çocukların gelişimi üzerindeki etkilerine dair araştırmalar yapan bilim insanları ifade ediyor.

Çocukların Zekâ Gelişiminde Oyunun Yeri

Gerçekleştirilen araştırmalar, dijital oyunların; anıların saklanması, algı açıklığı, kas kontrolü gibi pek çok hususta olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Çocukların güçlü reflekslere sahip olabilmeleri, el göz koordinasyonlarını güçlendirebilmeleri, önemli kararları kısa sürede verip harekete geçebilmeleri, problem çözme konusunda yetenek kazanmaları gibi noktalarda da dijital oyunların katkı sağladığı biliniyor.

Ayrıca yapılan testler, oyun oynayan bireylerde prefrontal kortekste kalınlaşmanın yanı sıra dorsolateral prefrontal korteksle sol frontal göz alanı arasında güçlü bağlantılar oluştuğu sonucunu ortaya koyuyor. Özellikle çocukluk ve gençlik döneminde fonksiyonelliğe bağlı prefrontal korteks kalınlaşmasının zekâ ile bağlantılı olduğu söyleniyor. Dolayısıyla oyunlar, çocukların zekâ gelişimine katkı sağlayabiliyor. Buradan hareketle küçük yaştaki akrabalarınızın ve çocuklarınızın, çocuklar için bilgisayar oyunu çeşitleriyle zaman geçirmesini kesin şekilde yasaklamak yerine onlara oyun saatleri ayırmanız ve oynayacakları oyunların neler olduğunu bilmeniz, hatta seçmeniz yerinde olabilir. Şimdi dilerseniz gelin, çocuklar için bilgisayar oyunu sınıfında yer alan yapımlardan bazılarına göz atalım.

1. Minecraft

Zaman zaman basında, hakkında pek de doğru sayılmayacak, hatta oyunu karalamaya yönelik haberler çıksa da Minecraft, bugün çocuk bilgisayar oyunları söz konusu olduğunda akla ilk gelen yapımların başında yer alır. Telefon, tablet, oyun konsolu gibi platformlarda deneyimlenebilen, ama asıl mekânı bilgisayar olan Minecraft, yeni nesillerin dijital inşa oyunu platformu olarak tanımlanabilir. Kendi içinde farklı oyun modları olsa ve çeşitli mücadeleler içerse de Minecraft’ın küçüklerin yaratıcılıklarını artırdığı ve yapımın eğitim sürümünün, dünyanın birçok ülkesinde eğitim faaliyetlerinin bir parçası olduğunu hatırlatmakta fayda var. Özellikle okul çağında çocuklarınıza, çocuklar için bilgisayar oyunu almayı düşünüyorsanız Minecraft’ı tercih edebilirsiniz. Minecraft’ın gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisini destekleyen modunu etkinleştirmek için yeni nesil bir oyuncu bilgisayarına ihtiyaç duyabilirsiniz.

2. Overcooked! All You Can Eat

Ebeveynlerine yemek yaparken yardım etmek, çocukların bir kısmı için başlı başına bir eğlence kaynağıdır. Çocuk bilgisayar oyunları içinde bulunan Overcooked! All You Can Eat, yemek yapmaya meraklı küçüklerin dijital dünyada yemek hazırlayıp servis etme telaşına düşmelerini sağlayan tıka basa eğlence dolu yapımlardan biridir. Çocuklarınızın tek başlarına ve kardeşleriyle aynı ekranı paylaşarak oynayabilecekleri oyun, ilk iki Overcooked! oyununun elden geçirilmiş ve grafik açısından güçlendirilmiş sürümüdür. Eğer çocuklarınızın eğlencesine anne ve babaları olarak siz de katılmak isterseniz oyun kontrolcülerinizi bilgisayara bağlayabilir, aynı anda dört oyuncu şeklinde yapımı oynayabilir, eğlencenin keyfini ailece çıkarabilirsiniz.

3. Fall Guys: Ultimate Knockout

Oyuncular arasında her geçen zaman biraz daha popüler hâle gelen battle royale’e (kısaca, sahada son kalanın kazandığı karşılaşmalara dayalı bir oyun başlığı) bambaşka bir yorum getiren Fall Guys: Ultimate Knockout, milyonları peşinden sürükleyen çocuk bilgisayar oyunları içindedir. Çocukların doğrudan doğruya internet üzerindeki rakipleriyle mücadele edebilecekleri yapım, her bir bölümde bambaşka yarışmalara ev sahipliği yapar. Sezondan sezona eklenen yeni ortamlar ve oyunlar, Fall Guys’ı güncel tutarken oyuncu kitlesini de artırmasını sağlar. Eğer çocuklarınızın belirli saatlerde oynayabilecekleri, zihinlerini senaryosuyla yormayacakları nitelikte çocuklar için bilgisayar oyunu edinmeyi planlıyorsanız bu yapıma yönelebilirsiniz.

4. Forza Horizon 5

2021 yılının şüphesiz en başarılı yarış oyunlarından biri sayılan ve çocuklar kadar büyüklerin de başında kalkmak istemedikleri Forza Horizon 5, ilköğretim çağındaki çocuklarınızın keyifli zaman geçirebileceği çocuk bilgisayar oyunları arasında değerlendirilebilir. İçinde araç özelleştirmesi, modifikasyon gibi türlü çeşitli ekstra özellik bulunsa da küçükler, yalnızca oyunun yönlendirmesiyle edinecekleri araçlarla yarışları tamamlayıp Meksika’nın uçsuz bucaksız çöllerinde direksiyon sallayabilir. Oyunun genel yapısına ve güçlü bir oyun bilgisayarıyla harika görünen grafiklerine bakıp da Forza Horizon 5’in çocuklar için bilgisayar oyunu olmayacağını sakın düşünmeyin. Zira oyun, PEGI 3 (3 yaş ve üzeri için uygunluk) sertifikasına sahiptir.

5. LEGO Marvel Super Heroes 2

Çocukların ve gençlerin sevgilisi Marvel karakterleri, bu defa LEGO evreninin bir parçası olarak çocuk bilgisayar oyunları içine dâhil olur ve LEGO Marvel Super Heroes 2, karşısında toplamda onlarca saat geçirilebilecek bir maceraya dönüşür. Son 10 yılda “LEGO” başlığı altında çıkan en eğlenceli ve komik yapımlardan LEGO Marvel Super Heroes 2, çocuklar için bilgisayar oyunu formülünü başarıyla uygular. Gerçekçi şiddet ve kaba sözlerden arındırılmış, yerin göğün LEGO tuğlaları ve parçalarıyla dolu olduğu oyunda kimler yok ki: Spider-Man, Hulk, Thor, Doctor Strange…

6. Spyro Reignited Trilogy

Çocuklar için bilgisayar oyunu çeşitleriyle uzun zaman önce tanıştıysanız PlayStation dönemlerinde meşhur olan Ejderha Spyro’yu tanıyabilirsiniz. İlerleyen yıllarda, dev projelere imza atıp Sony’nin en sevdiği oyun stüdyolarından birine dönüşen Insomniac Games’in ellerinden çıkan Spyro üçlemesinin güncel teknolojilerle yeniden ele alınmış hâli olan Spyro Reignited Trilogy, platform türündeki çocuk bilgisayar oyunlarından biridir. Âdeta Pixar animasyonları tadında görsellerle gelen yenilenmiş üçleme ile çocuklar Spyro kimliğine bürünüp maceradan maceraya koşabilir.

7. Rocket League

Oyun dünyasına “Başarı hikâyesi nasıl yazılır?” dersi veren Rocket League, çıkışının üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen hâlâ popülerliğini koruyan ve çocuklar için bilgisayar oyunu niteliğine sahip yapımlar içerisindedir. Bir süre önce Epic Games Store’a özel hâle gelen ve ücretsiz olan oyunda çocuklarınız, otomobilleri yöneterek futbol maçı oynayamaya çalışacaklar. Başta bunu tam olarak beceremeyebilirler fakat çok geçmeden araçlarıyla sahada devleşeceklerdir, onlara güvenebilirsiniz.

8. SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated

Listede yeniden ele alınan çocuk bilgisayar oyunlarından biri de SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated. Spyro gibi remastered (yeniden düzenlenmiş) değil de remake (baştan yapılmış) olan oyun, orijinal oyunun eğlencesini beraberinde getirir. Sünger Bob ile yeni yeni tanışmaya başlayan çocukların Bikini Kasabası’nda eğlenceli saatler geçirmesini sağlayan çocuk bilgisayar oyunlarından Battle for Bikini Bottom’da, Sünger Bob’un yanı sıra farklı karakterler de kontrol edilebilir. Örneğin, zekâ parıltısı üzerinden hiç eksik olmayan Yıldız Patrick ve astronot kıyafetiyle kasabanın sıra dışı sakinlerinden Sandy de bu isimlerdendir. Yapımın bir oyuncu bilgisayarıyla deneyimlenmesi ise oyun keyfini artırabilir.

9. Sonic Colors: Ultimate

Mavi kirpi Sonic’in maceraları, 2020’li yıllarda da hız kesmeden devam ediyor ve çocuklar için bilgisayar oyunu listelerine, Sonic Colors: Ultimate da giriyor. 2010 yılında Nintendo DS ve Nintendo Wii platformlarında yayımlanan ve 2021 itibarıyla yenilenmiş görselleriyle PC’yi de ziyaret eden yapım, platform ve aksiyon-macera türlerinin harikulade bir birleşimini temsil eder. Sonic oyunlarının alametifarikası olan ve çocuk bilgisayar oyunlarının birçoğuna da ilham kaynağı konumundaki hızlı oynanış, altın toplama ve kimi zaman basit kimi zamansa zorlu rakiplere karşı meydan okuma gibi temel bileşenler, Sonic Colors: Ultimate oyununda da vardır. Eleştirmenler tarafından büyük beğeniyle karşılanan oyunu dilerseniz çocuklarınızla birlikte oynayabilir, Sonic’in baş döndüren hızına tanık olabilirsiniz.

10. Tetris Effect: Connected

Z ve Alfa Kuşağı için büyük bir anlam ifade etmese de Y Kuşağı’nın ilk göz ağrılarından Tetris de zamana ayak uydurdu ve çocukların karşısına Tetris Effect: Connected ile çıktı. Rekabetçi oyunlarla zaman geçirmekten hoşlanan küçüklerin ciddi bir zihinsel rekabete girişmelerine önayak olan çocuk bilgisayar oyunlarından Tetris Effect: Connected, gerek görsel gerekse işitsel anlamda büyük yeniliklere sahiptir. Tek oyunculu ve çok oyunculu modlarla gelen çocuklar için bilgisayar oyunu çeşitleri içinde gösterilen yapım, bulmaca oyunlarına meraklı küçüklere hitap eder.

scrolltotop svg