Anne Adaylarının Yapması Gerekenler
Aile

10 dk okuma

Hamilelik, ister tam bir sürpriz ister uzun zamandır beklenen bir rüyanın gerçekleşmesi olsun, hayat değiştiren bir andır. Aynı zamanda ikinci, üçüncü veya dördüncü hamileliğiniz olsa bile çok fazla heyecan ve endişe bir arada yaşanabilir. Ancak telaşlanmanıza gerek yok çünkü hamilelik döneminde dikkat etmeniz gereken bazı hususları göz önünde bulundurarak hem bebeğiniz hem de kendiniz için bu süreci daha kolay hale getirebilirsiniz.

Bir bebeğe sahip olmak, her annenin yaşamayı umduğu harika bir deneyimdir, bu nedenle hamile kalmadan önce kendinizi çeşitli bebek ve hamilelik bilgileriyle donatmak önemlidir. Aynı zamanda bir bebek bekliyorsanız bebeğinizin doğumu için hazırlanmaya başlamak için henüz çok geç değildir.

Bir bebek beklemek ve hazırlanmak heyecan, endişe, mutluluk gibi pek çok duyguyu bir arada yaşatabilir ve aynı zamanda yorucu olabilir. Bu nedenle anne adayları olarak bebeğinizin gelişini planlamanız gerekir. Planlama, doğumla birlikte gelen tükenmişliği önlemenin etkili bir yoludur. Özellikle doğum öncesi yapılan bebek hazırlıkları daha sonrası için (uyumak ve kendinizle ilgilenmek gibi) size ekstra zaman kazandırabilir. İşte hamileliğin ilk aylarından sonuna kadar dikkat etmeniz ve yapmanız gereken her şey!

Hamile Kadınların Bilmesi Gereken 9 Şey

Hamile olduğunuzu yeni öğrendiniz ve bundan sonra ne yapacağınızdan emin değil misiniz? İşte hamile olduğunuzu öğrendiğinizde hazırlanmanıza, sağlıklı kalmanıza ve yapabileceğiniz en iyi hamileliği yaşamanıza yardımcı olacak 9 ipucu:

Her Ay Kritiktir: Hamileliğin en kritik döneminin ilk üç ay olduğunu sıklıkla duyarız. İlk üç ayın doğmamış çocuğun gelişimi için önemli olduğu doğru olsa da, her ayın fetüsün sağlığı ve normal gelişimi için kritik öneme sahip olduğu yeterince vurgulanmaz. Bu nedenle hamile olduğunuzu her zaman hatırlamalı ve hareketlerinizden beslenmenize kadar her şeyi planlamalısınız.

Hamilelik Değişikliklere Neden Olur: Herhangi bir anne adayı, hamileliğin vücudunda meydana getireceği değişiklikleri öğrenmelidir. Hamilelik, herhangi bir kadının hayatında gerçekten harika bir zamandır ve ilerledikçe, en belirgin değişiklik kilonuzda meydana gelir. Bebek büyüdükçe ve doğuma doğru yaklaştıkça vücudunuzda değişiklikler beklemeniz önemlidir. Bu nedenle kilo alımını doktorunuzla birlikte takip etmeniz tavsiye edilir.

  • Doğum Öncesi Bakım ve Doktor Kontrolleri: İyi bir kadın doğum uzmanından randevu alın. Bir doğum tarihinin tespit edilebilmesi için son adet döngünüzün tarihini bilmeniz gerekir. Bu sayede doktorunuzla sağlıklı bir plan yapabilir ve doğum tarihini kar araştırabilirsiniz. Doktor, bebeğin ilerlemesini izlemek için hamilelik vitaminleri yazabilir ve rutin doğum öncesi ziyaretleri planlayabilir.
  • Testlere Hazır Olun: Hamilelik boyunca, tam kan sayımı, kan grubu, Rh faktörü, antikor taraması, tekrarlanan idrar testleri, Hepatit B testi, ultrason görüntüleme ve fetal izleme dahil olmak üzere birçok test ve prosedürden geçilmesi beklenir. Bu testlerin tümü hem anne hem de çocukta sağlığın korunması için önemlidir.
  • Gebeliğin Üç Aşaması Vardır: Hamileliğin üç aşaması vardır. Gebelik, birinci, ikinci ve üçüncü trimester olarak adlandırılan üç trimestere ayrılır. Her aşamanın kendine özgü değişiklikleri ve özellikleri vardır. Bu durumlarda beklemeniz gereken değişiklikler ve durumları kadın doğum uzmanınızdan öğrenebilir ve fiziksel durumunuza göre tavsiyeler alabilirsiniz.
  • Beslenme Önemlidir: Hamilelik sırasında yetersiz beslenme, bebekte doğum komplikasyonlarına ve anormalliklere neden olabilir. Hamile kadınlar dengeli, besleyici bir diyete uymalı ve doktorlarının önerdiği şekilde vitamin almalıdır.
  • Ölçülü Egzersiz Hamilelik ve Doğum için Gereklidir: Hamile kadınlar için orta derecede egzersiz tavsiye edilir. Yürüyüş, doğum öncesi dayanıklılık oluşturmaya yardımcı olduğu için en iyi egzersiz türlerinden biridir. Bunun yanı sıra gebeliğiniz riskli ise doktorunuza danışmanız gerekir. Bu sayede size özel bir egzersiz ya da yoga programı oluşturulabilir.
  • Rahatsızlıklar için Hazırlıklı Olun: Gebeliğin her aşamasında biraz rahatsızlık vardır. Örneğin, ilk üç aylık döneme sıklıkla bulantı eşlik eder. Son üç aylık dönem, bebek daha aktif ve çok daha büyük hale geldiğinden genellikle anne için daha az uyku demektir. Bu nedenle dönem dönem rahatsızlıklar bekleyebilirsiniz. Ancak yaşam alanlarınızı düzenleyerek tüm bunlara hazırlıklı olabilirsiniz.
  • Doğum Seçeneklerinizi Bilin: Modern kadınların normal koşullarda doğum yapmak için birçok seçeneği vardır. Evde doğum, jakuzili doğum, hastanelerde doğum odaları veya hastanede standart doğum ve sezaryen doğum gibi seçeneklere bakabilirsiniz.

Her Anne Adayının Bir Molaya İhtiyacı Vardır

Tecrübe iyi bir öğretmen olabilir ama hamilelik sadece tecrübe ederek öğrenme zamanı değildir. Hamile kadınların bilmesi gereken birçok şey vardır; kendilerini nasıl sağlıklı tutacaklarını ve doğmamış çocuklarının sağlığını nasıl optimize edeceklerini bilmeleri gerekir. Hamile olmak büyük bir sorumluluktur; hayatın doğal bir parçası olabilir, ancak güvenli, sağlıklı bir hamilelik ve doğum için her adımda ekstra özel özen gösterilmesi hem anne hem de çocuk için çok önemlidir. Bilgi, bir anne adayının kullanabileceği en iyi araçtır. Bu nedenle hamilelik sürecinde en önemli şey ise mental sağlıktır.

Gebelik her kadın için uzun ve yoğun bir sürecin başlangıcıdır. Bu süreci iyi yönetmek için iyi bir akıl sağlığı gereklidir. Hamilelik, hormonların işleri daha zor hale getirebileceği bir zamandır ve her hamileliğin dokuz ay boyunca mükemmel bir şekilde süreceği kesin değildir. Çünkü doğum sonrası hayatınız büyük bir ölçüde değişecek ve hamilelik sürecinden daha uzun süren yoğun bir döneme gireceksiniz. Kendinizden emin olmamanız, hayal kırıklığına uğramanız veya şüphe duymanız olası durumlardan biridir. Bu nedenle gerektiğinde psikolojik destek almak, bebek ve kendiniz için en iyisidir.

Emzirme Konusunda Endişesi Olan Anne Adayları için Çözümler

Anne adaylarının çoğu, bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda endişelenir. Bu endişelerin çoğunluğu ise yeterli süt miktarının  karşılanıp karşılanmaması yönündedir. Bazı annelerin emzirme endişeleri ise yaşanılan kötü deneyimlerden kaynaklanır. İlk kez anne olacak bazı anneler, yoğun hayatları ve telaşlı kariyerleriyle bunu nasıl yönetecekleri konusunda endişelenir veya duydukları hikayeler endişe duymalarına sebep olabilir. Ancak anne adayıysanız, doğru emzirme ürünleri ile daha kolay yapılabileceğini bilmeniz gerekir.

Bebeğiniz doğmadan önce göğüs pompalarıyla ilgili en son gelişmeleri öğrenmek için Wee Baby elektrikli göğüs pompası gibi son derece pratik ürünleri inceleyebilirsiniz. Günümüzün pompa teknolojisi sayesinde cihazlar daha hafiftir ayrıca sütü verimli bir şekilde sağmanıza ve daha iyi emiş gücü ile efor sarf etmeden bebeğinizi besleyebilmenzie yardımcı olur. Sadece ara sıra ihtiyaç duyacak olsanız bile bu kullanışlı araçlar emzirmeyi düşündüğünüzden daha kolay hale getirebilir. Teknoloji sayesinde Medisana 48811 şarjlı elektronik göğüs pompası gibi tamamen taşınabilir modeller her yerde kullanım için herhangi bir taşıma çantasına kolayca sığabilir.

Doğum ve Bebek Bakım Dersleri Alın

Hamile kaldıktan sonra doğum kurslarına katılmak, doğumun aşamaları, ağrı yönetimi seçenekleri, nefes alma teknikleri, doğum sırasında kullanılabilecek tıbbi ekipman hakkında bilgi edinmek için zaman ayırmanız önerilir.

Doğum yapma, rahatlık ve esneklik konusunda size yardımcı olması için çevrimiçi ya da fiziksel olarak katılabileceğiniz bir ders alın. Çoğu hastane ve doğum merkezi, anne baba adayları için bu tür kurslar sunar, ayrıca arkadaşlarınızdan rehberlik isteyebilirsiniz.

Bebeğiniz için Alışveriş  Yapın

Bebek eşyaları, bebek arabası, beşik, araba koltuğu, yatak pedi ve yatak takımları veya bebek taşıyıcı, bebek önlükleri, bebek mama sandalyeleri, bebek kıyafetleri vb. dahil olmak üzere ihtiyacınız olan tüm bebek araç gereçleri için bir liste yapın. Bebeğiniz için alışveriş yaparken piyasada ihtiyaçlarınıza uygun pek çok bebek ürünleri vardır.

Bebeğiniz için alışveriş yapmayı planlarken her zaman mali durumunuzu ve bebeğinizin güvenliğini göz önünde bulundurmalısınız, bu nedenle bebek gereçleriniz için bir öncelik listesi bütçesi planlamanız ve yapmanız gerekir. Ayrıca, bebeğinizin alışverişini doğru planlamazsanız ihtiyacınızdan fazlasını satın almak veya yanlış şeyler satın almak kaçınılmazdır.

scrolltotop svg