Intel 12. Nesil Intel Core HX İşlemci Çıktı
Slider

8 dk okuma

Intel’in 2020’de dizüstü bilgisayarlar için BGA formatında masaüstü sınıfı Alder Lake işlemci sunabileceği olasılığını bildirmişti. Daha sonra, Intel’in, kod adı “Muscle” olan 55W kilitlenmemiş TDP’ye sahip ayrı bir Alder Lake BGA işlemci sınıfı sunacağını da eklemişti. 2022’de tüm beklentileri karşılayan Intel, hareket halindeki hevesli oyunculara ve iş istasyonlarına hitap etmek için tasarlanmış Alder Lake-HX platformunu geliştirerek çıtayı bir hayli yükseltmiş görünüyor.

Intel, hevesli oyunculara ve mobil iş istasyonlarına yönelik Alder Lake-HX platformunu sonunda kullanıcılara sundu. Intel Alder Lake-HX: 157W Core i9-12950HX tarafından yönetilen ilk 16 çekirdekli PCIe Gen 5 mobil platformu, mobil iş istasyonları için Xeon’ların yerini almak için piyasaya sürülen işlemci olarak açıklanabilir. Alder Lake-HX platformu, 157 W’a kadar TDP’ye sahip 16C/24T Core i9-12950HX tarafından yönetilir. Alder Lake-HX aynı zamanda ilk 16 çekirdekli mobil platform ve dizüstü bilgisayarlarda PCie Gen 5’i sunan ilk platform olarak performans açısından en üst sırada yer alır. Intel ayrıca bu nesil mobil Xeon’ları vPro destekli Alder Lake-HX ile değiştireceğini belirtir.

Intel 12. Nesil Alder Lake-HX Özellikleri

Intel Vision etkinliğinde şirket, profesyoneller ve oyun tutkunları için özel olarak üretilmiş yeni CPU’ları ve özelliklerini detaylı bir şekilde kullanıcılara gösterdi. HX Serisi işlemciler, “eşsiz mobil performans” düşünülerek tasarlanmıştır. Bu amaçla Intel, masaüstü işlemcilerinden bildiğiniz sekiz performans çekirdeği ve sekiz verimlilik çekirdeği karışımıyla dünyanın ilk 16 çekirdekli dizüstü bilgisayar işlemcisini geliştirdi.

HX, taşınabilir dizüstü bilgisayarlarda daha fazla I/O için ekstra bant genişliği ile tasarlanmıştır. Bu, en az dört NVMe SSD’ye sahip dizüstü bilgisayarlara sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Geleceğe dönük olacak şekilde üretilmiştir, bu nedenle PCIe 5. nesil grafik kartlarıyla çalışır, ancak 5. nesil NVMe SSD’leri de destekler. Tüm bunlar yeterli değilmiş gibi HX serisi de daha fazla bellek kullanabilir. İnce ve taşınabilir bir dizüstü bilgisayarda 128 GB’a kadar DDR5 RAM ile kanal başına iki adede kadar DIMM kullanmanız mümkün.

HX serisinin kilidi, özellikle hız aşırtma için açılır ve Intel, oyun için olduğu kadar “görev açısından kritik” iş yükleri için de ideal olduğunu söyler. Makinenizden kolaylıkla en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olmak için güncellenmiş hız aşırtma yazılımı ile destekleneceği söylenenler arasında. Ayrıca HX, DDR5 RAM için XMP 3.0 hız aşırtma ile çalışır. Böylece çeşitli alanlarda daha iyi performans bekleyebilirsiniz.

Tüm bunlar, Core i9-12900HX ve önceki nesil i9-11980HK karşılaştırıldığında performansta yüzde 64’e varan artış sağlar. Pratikte Forza Horizon 5’te 149 FPS’e, Hitman 3’te 151 FPS’e, Total War: Warhammer III’te 114 FPS’e ve daha fazlasını vadeder. Bu en yeni HX işlemcileri içeren en sevdiğiniz markalardan hem oyun hem de iş istasyonu dizüstü bilgisayarlarının bir karışımı olarak sunulması bekleniyor. Intel Arc grafikleri de dahil olmak üzere Intel’in ayrı grafikleriyle birleştirilmesi de beklenenler arasında.

Intel Yonga Tasarımı

AMD’nin chiplet tasarımlı Ryzen 5000X işlemcilerinden farklı olarak Intel for Alder Lake, 10 nanometre teknolojisinde (Intel 7 olarak da adlandırılır) üretilen 209 mm2 alana sahip monolitik yarı iletken bir kalıp kullanmaya devam eder. Modern işlemci markaları ise rekabet edebilmek için yüksek tek ve çok iş parçacıklı performansı bir araya getirmeleri gerekir. Ancak bu o kadar kolay değildir. Çünkü üreticiler genellikle öncelik olarak yüksek saat hızları ve birçok paralel üniteye sahip çekirdekler ve çip üzerinde çok yer kaplayan büyük önbellek bellekleri yerleştirerek aynı özellikleri vermeye çalışır. Çoklu iş parçacığı da çok sayıda çekirdek gerektirir ve bu da büyük yongalara neden olur. AMD bu sorunu chipletlerle çözerken Intel, Alder Lake ile farklı bir yaklaşım benimser ve ince bir kalıpta tüm beklentileri karşılayan bir form sunar.

Intel Core 12. Nesil Alder Lake-HX: PCIe Gen 5 ile İlk 16 Çekirdekli Mobil Platform

Alder Lake-HX, esasen BGA formatında yeniden paketlenmiş bir Alder Lake-S LGA yongasıdır. Çünkü masaüstü bilgisayarlar için geliştirilen üstün özelliklere sahip işlemcinin 4,4 mm değil, 2,0 mm’ ye kadar inceltilmiş bir versiyonudur. Bu nedenle, diğer mobil Alder Lake modellerinin aksine, işlemci üzerinde PCH yoktur.

Alder Lake-HX, 32 yürütme birimi (AB) entegre GPU ile birlikte sekiz adede kadar P-çekirdeği ve sekiz E-çekirdeği sunar. Bu işlemcilere sahip dizüstü bilgisayarlar her zaman oldukça güçlü bir ayrı GPU ile birlikte geldiği için iGPU EU’nun sayısı Alder Lake’in diğer mobil türevlerine kıyasla daha düşüktür. Intel, tüm Alder Lake-HX CPU’ların tamamen kilitsiz olarak gönderildiğini belirtir, ancak hem bellek hem de tüm çekirdek hız aşırtma yalnızca Core i9-12900HX ve Core i7-12800HX ile mümkün.

İşlemci ile hem DDR5-4800 hem de DDR4-3200 bellek türleri desteklenir. Alder Lake-HX, PCIe Gen5 desteğini mobil cihazlara getiren ilk platformdur. CPU, doğrudan 16 PCIe Gen 5 hattını destekler ve bir bütün olarak platform, CPU’dan 16 Gen 5 ve PCH’den 20 Gen 4 ve 12 Gen 3 hattı dahil olmak üzere, bir bütün olarak 48 hattı destekler. CPU’nun kendisi, yonga setine özel x8 PCIe Gen 4 hatları aracılığıyla bağlanır.

Platform ayrıca ECC belleği, RAID 1, 0 ve 5’i ve AutoCAD, Adobe vb. gibi popüler ISV’lerle iş istasyonu sertifikalarını da destekler. OEM’ler, maksimum I/O genişletmesi için cihazlarını iki ayrı Thunderbolt 4 denetleyiciyle de donatabilir. Ayrıca XMP 3.0 desteği ile birlikte DDR5 hız aşırtma desteği de mevcuttur.

Core i9-11980HK ve Core i9-12900HK Üzerindeki Etkileri

Her zamanki gibi Intel, amiral gemisi Core i9-12900HX’in ne kadar iyi performans gösterdiğini kanıtlamak için kıyaslanabilecek parçalar göstermiştir. Intel, esas olarak Core i9-11980HK ile karşılaştırıyor, ancak iyi bir ölçüm için Ryzen 9 6900HX ve Apple M1 Max gibi rakip CPU’larla kıyaslanması gerekir. Intel’in açıklamalarına ve tanıtım testlerine göre Core i9-12900HX, Core i9-12900HK’ye göre yalnızca belirli profesyonel iş yüklerinde fark edilebilir avantajlara sahip. Ancak, SPEC workstation CPU testleri fark yaratacak kadar iyi görünür. Core i9-12900HX, RTX 3080 Ti ve 64 GB DDR5-4800 bellek ile eşleştirildiğinde 1080p’de iyi bir performans sergiler, ancak Intel bu konu hakkında daha detaylı karşılaştırmalara henüz yer vermemiştir

Mobil İş İstasyonları için Xeon Yok

Intel, Alder Lake-HX çatısı altında toplam yedi SKU sunar. Bunlar 8C/12T Core i5-12450HX ile başlar ve amiral gemisi 16C/24T Core i9-12950HX tarafından yönetilir. Tüm CPU’lar saatte 55W TDP olarak derecelendirilmiştir, ancak güçlendirmede 157 W’a kadar çıkabilir.

Intel, bu nesil mobil Xeon’ların tasarlanmayacağını doğruladı. Bunun yerine şirket, bunları vPro teklifleriyle değiştirebileceğini belirtti. Yedi SKU’dan yalnızca üçü – Core i9-12950HX, Core i7-12850HX ve Core i5-12600HX – vPro tasarımları için uygundur. Intel, Asus ROG Scar 17 SE, Asus Expert Book B6, Dell Precision 7670 ve 7770, MSI GT77 Titan, MSI WE76 11UM-462TR, MSI GE67/77 Raider, Gigabyte Aorus 15X/17X dahil Alder Lake-HX ile kullanılabilecek birkaç dizüstü bilgisayardan bahseder. Lenovo Legion 7i ve HP Omen 17. gibi daha fazla üründe de kullanılabileceği düşünülüyor.

scrolltotop svg