Apple iPhone 13’ün Kamerasıyla Reklam Çekti
Slider

9 dk okuma

iPhone 13 İddiasını Çektiği Reklamlarla Sürdürüyor

Her yeni çıkardığı modelde iddiasını sürdürmeye devam eden Apple, bu sefer iPhone 13 kamerası ile yaptığı çekimlerle başarısını kullanıcılara kanıtlamayı hedefliyor. Eylül ayında tanıtılan cep telefonunun kamera başarısını göstermek için öne çıkan özellikleri kullanarak sanatsal değeri yüksek kısa filmler hazırladı. Profesyonel kamera ekipmanlarına taş çıkaran videolar ürün tanıtım ve reklamlarında kullanıldı.

Yeni iPhone 13, 12 Megapiksel kamerası ile iddialı çekim sonuçları elde ederek donanımsal başarının altında yatan diğer sebeplerin de etkisini ortaya koydu. Apple, Megapiksel değerinden çok video ve fotoğraf çekimlerinde yazılım ve kullanılan lensin etkili olduğunu göstermek için etkili bir yol seçti.

Hızı, gücü ve sistem özellikleri ile adından çok söz ettirecek gibi duran iPhone 13 modeli, 120 GHz yenileme hızı ile anı yakalamak konusunda oldukça başarılı görünüyor. Modelde kullanılan A15 Bionic işlemci donanımsal performansı destekleyerek çekim kalitesinin yükselmesine etki ediyor. Apple, üç farklı arka kameraya sahip olan cihazın kullanıcılarının profesyonel çekim yapabileceklerini göstermek için videoları YouTube üzerinden herkese açık olarak yayınlıyor.

iPhone 13 Pro yeteneklerini kullanarak çekilen bu kısa filmlerin aslında daha önce bağımsız olarak yapılmış tekrarları bulunuyor. iPhone kamerasının başarısını göstermek için bağımsız yönetmenler tarafından sadece cep telefonu kullanarak bazı filmler çekilmişti.

İlk etapta üç farklı kısa film çeken Apple yeni yayınlanan videolardan anlaşıldığı üzere seri olarak konuyu sürdürmeyi planlıyor. Aynı özelliklere dikkat çekerek iPhone 13 ve iPhone 13 Pro çekimleri ile farklı konseptlerde kısa videolar hazırlıyor. Peki ““Shot on iPhone (iPhone ile çekilmiştir)” sloganı ile yayınlanan bu reklam filmleri ve işaret ettikleri özellikler neler?

Dramatik Etki için Sinematik Mod

iPhone 13 Pro cep telefonu kamerasının yapabileceklerini göstermek için hazırlanan ilk kısa film ““Detectives (Dedektifler)” adı ile anılıyor. Bu kısa filmin çekimi sırasında dramatik ve etkileyici anlatım için cihazın öne çıkan özelliklerinden biri olan “Sinematik Mod” kullanıldı.

Kısa filmin başlangıcı iki dedektifin kendi arasında konuşması ile başlıyor. İş başında bir arabanın içinde gösterilen dedektiflerden biri ana roldeyken diğeri yardımcı rolde yer alıyor. Rol dağılımı ve sahnenin algısını yönetmek için sinematik modun odağından yararlanılıyor.

İlk etapta kameraya yakın olan ana karakter yani siyahi dedektif uzun süre odakta kalıyor. Filmin sonuna doğru “focus (odak)” noktası değiştiği için yan roldeki dedektife tüm dikkat veriliyor. Konuşmanın ilerlemesine bağlı olarak kusursuz bir akışta seyircinin algısı değiştiriliyor.

Odaklanan kişi dışında kalan tüm alanlar buğulu bir görüntüye girdiğinden akış sırasında yönetmen kimi öne çıkarıyorsa izleyici bu yöntemle dikkati ona veriyor. Odak değişimi hızlı ve akıcı gerçekleştiği için sahnenin akışında seyircinin dikkatini dağıtan bir kesinti yaşanmıyor. Odak başarısı ve değişim hızı kameranın öne çıkan profesyonel değerlerini yansıtıyor.

Karakterler arasında geçen konuşma da kameranın odak özelliklerini anlatıyor. Başrol ve yan rol üzerinden odağın kimde olacağı hakkında geçen konuşma sırasında odak sohbetin ilerleyişine göre değişiyor. Otomatik olarak gerçekleşen sığ alan derinliği sayesinde kayan odak tam bir Hollywood filmi etkisi yaratıyor.

Düşük Işıkta Bile Üstün Görüntü Kalitesi

Bir kameranın başarısını gösteren en önemli özelliklerden biri de düşük ışıkta ne kadar kaliteli çekim yaptığıdır. iPhone 13 kamerası az ışıkta bile profesyonel görüntüler elde edebilmesini sağlayan donanımı ile öne çıkıyor. Bunu kanıtlamak için ikinci reklam filmi olan “The Basement (Bodrum)” isimli çalışmayı ortaya koyuyor.

Gelişmiş düşük ışık özelliği sayesinde kısıtlı doğal ışık ve yarı karanlıkta ekstra bir güç kaynağı kullanmadan çekim yapıldı. Film boyunca tüm renkler ve detaylar az ışık olmasına rağmen gerçekliğini koruyarak sahnenin en iyi şekilde algılanmasına yardım ediyor.

Filmin başlangıcında beyaz geceliği ile merdivenlerden alt kata inen kadın duyduğu sesin peşinden gidiyor. Evin alt katında perdeler kapalı olmasına rağmen az ışıkta bile sahneyi takip etmek, algılamak kolay oluyor. Kadının sesi takip etmesi ile yöneldiği bodrum kat ise kameranın asıl başarısının kanıtlandığı sahne oarak karşımıza çıkıyor. Bodrum katın kapısını açarak aşağı doğru bakan kadın ters ışıkta kaldığı için normal şartlarda beklenen kararma etkisi oldukça minimal düzeyde kalıyor. Ters ve az ışık olmasına rağmen kadının elbise detayları, mimikleri ve hareketleri oldukça keskin ve net bir şekilde algılanıyor.

Filmin esprisi ise konuşmalarla veriliyor. “Bana yardım et!” sesini takip eden kadın, bodrum katın kapısında durduğu zaman “Korkuyorum… böylesine düşük ışıkta görüntü kalitesinin düşmesinden” diyerek kameranın özelliklerine işaret ediyor. Bodrumdan gelen ses ise “Son derece iyi görünüyorsun” diyerek kameranın başarısından bahsediyor. Gerçekten de bodrumdan gelen ses haklı! Yetersiz ışık kaynağına rağmen kadının her detayı en iyi hali ile görünüyor.

3x Optik Zoom ile Uzaklar Yakın

Çektiğiniz görüntüler için her zaman yeterince yakın olamamaktan şikayet ediyorsanız iPhone 13 kamerasının zoom özelliği ile çekilen filmlerine göz atmak isteyebilirsiniz. 3x Optik zoom özelliği ile siyah-beyaz olarak hazırlanan film ana karakter olan “Pavel” adı ile anılıyor.

Sahnenin açılışında Pavel karakterini geniş bir salonun ortasında otururken uzaktan görülüyor. Arka planda çalan kasvetli müzik ve siyah beyaz renk efektinin verdiği etki ile ortamın gerginliği seyirciye yansıyor. Salona giren bir kadın Pavel ile Rusça olarak konuşurken uzaktan gösteriliyor. İki karakteri gösteren açılardan sahneyi izledikten sonra zoom özelliğinin başarısını fark etmeye başlıyorsunuz. Çekim mesafesi değiştirilmeden sadece zoom kullanılarak Pavel karakterine neredeyse aralıksız ve yavaş yakınlaştırma yapılıyor. Bu yakınlaştırma sırasında yüksek çözünürlük kalitesi ile yüzün tüm detaylarını ve mimikleri görülüyor.

İkili arasında geçen konuşmada kadın Pavel karakterine nasıl olduğunu soruyor ve cevabına aldırmadan yorum yapıyor. Pavel sahnesinin kesintisiz zoom ile çekildiğini anlatmak için kameraya işaret ediyor.

Yeni Nesil iPhone 13 Kamera Özellikleri

Çekilen videolarla profesyonel kalitede iş çıkarabileceğini gösteren iPhone 13 kamera özelliklerini merak ediyorsanız kısaca bahsedelim. Üç kamerası ile 12 MB değerine sahip olan modelin gücü diğer özelliklerinden geliyor. Geniş açılı kamera (f/1.6), ultra geniş açılı kamera (f/1.8) ve telephoto kamera (f/2.) farklı fonksiyonları ile çeşitli çekim fonksiyonları sunuyor. Yenileştirilmiş fotografik stiller, makro modu ve sinematik mod ile çekeceğiniz videolarda sanatsal dokunuşlar yapmak için kapsamlı bir eğitime ihtiyacınız kalmıyor.

Otomatik odaklama özelliği bulunan ultra geniş açılı kamera özellikle düşük ışıkta etkili performansı ile göz dolduruyor. Video çekimi sırasında kullanılabilir hale gelen portre özelliği sayesinde bulanıklaştırma ve odak ikilisinin etkisini anılarınızı kayıt altına alırken de değerlendirebilirsiniz. Yeni sunulan 3 kat optik yakınlaştırmanın yanı sıra 2 kat optik uzaklaştırma ile kamerasıyla yapabileceklerinizin sınırı genişliyor. 6x optik zoom aralığı ve 15x dijital zoom desteği ile mesafelerle aranız düzelebilir.

Kamerası ile fark yaratan iPhone 13 serisine sahip olmak için şimdi ürünlere göz atabilir, profesyonel etkiyi cebinizde taşıyabilirsiniz.

scrolltotop svg