Elektrikli / Şarjlı Diş Fırçası Neye Göre Seçilir?
Sağlık & Bakım

9 dk okuma

Etkili ağız hijyeni sadece iyi diş sağlığı için değil, aynı zamanda ferahlığınız için de oldukça önemlidir. Bu yüzden küçük yaşlardan itibaren dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak için düzenli diş fırçalamanın ve ağız bakımının değeri öğretilir. 1930’lu yıllardan beri kullanılan manuel diş fırçaları pek çok çeşide sahip olsa da şarjlı bir diş fırçası kadar hızlı ve etkili bir şekilde dişlerinizi temizlemesi pek mümkün değildir. Bunun yanı sıra manuel fırçalar şarjlı cihazlar kadar özellik barındırmadığından seçim yapmak oldukça kolaydır. Ancak şarjlı diş fırçaları zamanlayıcıdan, darbe sayısına, basınç sensöründen diş eti masajına kadar birçok özellik sunar. Bu sebeple kendiniz için en iyi diş fırçasına ve en iyi temizliği hangi fırçanın yaptığına karar veremiyorsanız şarjlı ve elektrikli diş fırçası rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Elektrikli Diş Fırçası Nasıl Seçilir?

Elektrikli diş fırçalarının manuel diş fırçalarından daha etkili olduğu genel olarak kabul edilir ve birçok diş uzmanı, hastalarının fırçalama etkinliğini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olması için elektrikli diş fırçalarını önerir. Elektrikli diş fırçası satın almayı düşünüyorsanız birçok fonksiyona ve özelliğe sahip bu şarjlı diş fırçalarını seçerken bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bunun sebebi ise tüm elektrikli diş fırçaları farklı özelliklere sahiptir ve seçiminiz tamamen kişisel tercihlerinize ve konfor seviyelerinize bağlıdır. Farklı modeller arasında seçim yaparken elektrikli diş fırçası türlerini ve teknolojilerini anlamak, karar vermenize yardımcı olabilir.

Döner fırça kafaları her yöne dönerken salınımlı fırça kafaları bir yandan diğer yana da hareket eder. Bazı fırça türleri plağın yerinden çıkmasına yardımcı olmak için dönerken fırça başının dişlere karşı içeri ve dışarı hareket etmesini sağlamak için titreşebilir. Oral-B iO – 9 şarjlı diş fırçası normal manuel diş fırçasına kıyasla %100’e kadar daha fazla plak çıkarmaya yardımcı olan döner/salınımlı/titreşimli özellikleriyle üç teknolojiyi birleştirir. Ayrıca özel ağız sağlığı ihtiyaçlarınıza bağlı olarak bir dizi özel fırça başlığı da seçmeniz mümkündür. Fırçalama deneyiminizi kişiselleştirmenize yardımcı olacak her biri farklı fayda sağlayan çok çeşitli fırça başlıkları vardır. İşte başlığından şarj süresine, kıl sertliğinden salınım hareketine ve daha birçok özelliğine göre şarjlı diş fırçası seçimi için dikkat etmeniz gereken püf noktalar:

  • Boyut: Her şeyden önce ağzınız için çok küçük veya çok büyük bir elektrikli diş fırçası almanız tavsiye edilmez. Çünkü gereğinden büyük veya küçük fırça başlıkları alt ön dişleriniz ve üst arka dişleriniz gibi ulaşılması zor bölgeleri etkili bir şekilde temizlemeyi zorlaştırır. Büyük fırçaları ayrıca hareket ettirmesi de bir hayli zordur. Diş fırçası sapı ise rahat bir tutuş ve maksimum hakimiyet için uzun olmalıdır.
  • Kıl Sertliği: Bir diş fırçası “ekstra yumuşak”, “yumuşak”, “orta” veya “sert” olarak etiketlendiğinde bu, kıl sertliği ile ilgilidir. Sert kıllar diş minesine ve kök yüzeylerine zarar verebileceği için diş hekimleri genellikle daha yumuşak fırçalar seçmenizi önerir.
  • Salınım Hareketi: Salınım, dönmenin yanı sıra aynı anda farklı bölgelere kısa sürede müdahale edebildiği için ekstra temizlik sağlayabilir. Ancak döner ve titreşimli bir başlıkla da dişlerinizi temizleyebilirsiniz.
  • Basınç Ayarı: Manuel diş fırçalarında basıncı siz ayarlayabilirsiniz, ancak elektrikli diş fırçaları genellikle aşırı basınca karşı duyarlı olduğu için fırçalama esnasında durabilir. Bu sebeple farklı basınç ayarlarına sahip şarjlı diş fırçası seçerek ihtiyacınıza göre farklı ayarlarda kullanabilirsiniz.
  • Şarj Süresi: 3 saat gibi çok kısa sürede olabilen şarjlı diş fırçaları 7 gün ila iki haftaya kadar süren şarj ömrü vadeder.
  • Ekstra Özellikler: Mod ayarları, zamanlayıcı, beyazlatıcı, dil temizleyici, pozisyon algılama, diş eti masajı ve daha birçok özellikle donatılan diş fırçalarını ekstra bakım için kişisel tercihlerinize göre seçebilirsiniz.

Şarjlı Diş Fırçalarının Yararları

İlk olarak kolay kullanımı ile öne çıkan bu şarjlı ve elektrikli diş fırçaları bileğinizi yormadan dişlerinizi etkili bir şekilde temizlemenize izin verir.  Döner başlıkları, titreşimleri, modları ve daha birçok özellikleri ile manuel fırçalara göre ağız içinizde daha fazla hijyen sağlayan bu fırçalar, tahmin ettiğinizden daha fazla fayda sağlayabilir. Düzenli ve talimatlara uygun kullanıldığında şarjı diş fırçalarının genel yararları şöyle sıralanabilir:

  • Fırçalar, dönen bir kafa kısmına sahip oldukları veya sonik titreşimler kullandıkları için manuel fırçalamaya göre çok daha etkilidir. Bunun sebebi ise dakikada daha fazla hareket sunmalarıdır. Çoğu yetişkin dakikada ortalama 300 fırça darbesi yapabilirken elektrikli bir diş fırçası bir dakikada binlerce, hatta on binlerce fırça hareketi gerçekleştirebilir.
  • Plak ve bakterileri daha az efor sarf ederek temizleyebilirsiniz.
  • Şarjlı diş fırçası kullanımı, birikmeyi ortadan kaldırmada daha etkili olabilir. Araştırmalar, elektrikli diş fırçası kullanan kişilerin, manuel diş fırçası kullananlara göre dişlerinde daha az plak ve bakteri birikimine sahip olduğunu gösterir.
  • Çok sert fırçalama olasılığınız daha düşüktür. Çok sert fırçalamak, diş minesinin aşınmasına ve diş eti çekilmesine neden olabilir. Elektrikli diş fırçalarında ise sensör sayesinde cihaz durur ve dişlerinizn zara görmesini önler.
  • Elektrikli diş fırçaları, ellerini kullanmakta zorlanan hastalar için faydalı olabilir. Elektrikli diş fırçası ile ellerinizi çok fazla hareket ettirmenize gerek yoktur. Diş fırçasını dişten dişe yönlendirmeniz yeterlidir.
  • Elektrikli diş fırçası kullanımı çocuklar için de avantajlı olabilir. Çocuklar için tasarlanan daha küçük elektrikli diş fırçaları gibi ağız bakım ürünleri ile kişisel bakım rutini daha eğlenceli hale getirebilir ve onlara dişlerini fırçalamak için ihtiyaç duydukları motivasyonu sağlayabilir.

Elektrikli Diş Fırçası Kullanım Önerileri

Ne tür bir elektrikli diş fırçası istediğinize karar verdikten sonra mevcut ihtiyaçlarınıza bağlı olarak farklı temizleme modlarının nasıl kullanılacağını araştırmak isteyebilirsiniz. Elektrikli diş fırçası kullanım önerilerinin birçoğunda günlük plak temizleme işlemi için günlük temizleme modunu kullanmanız tavsiye edilir. Ancak belirli periyotlarla ekstra bakım modlarını kullanmanız kapsamlı bir temizlik, ferahlık ve beyazlık sağlayacağı için cihazınızın özelliklerine göre kendinize bir bakım programı ayarlamanız gerekir. Bununla birlikte diş fırçalarında bulunan basınç modları sayesinde diş ve diş eti hassasiyetinize göre ayar yaparak size en uygun ayarı tercih edebilirsiniz.  Hassas diş etlerine sahip olduğunuzda daha yumuşak bir fırça başlığı ve düşük bir basınçla fırçalama yapmanız önerilir. Ek olarak diş eti masaj özelliğinden yararlanarak kan dolaşımını artırabilir ve diş etlerinizin daha hızlı onarılmasını sağlayabilirsiniz.

Ulaşılması zor tüm alanları temizlemek ve daha uzun fırçalama yapmak için cihazınızı şarj ettiğinizden emin olmanız gerekir. Kapsamlı temizlik yapmanızı sağlayan ağız bakım ürünleri genellikle diş etlerini uyarmak için diş eti bakım modu, dişleri beyazlatmaya yardımcı olan beyazlatma modu ve ağız kokusu sorunlarını gidermeye yardımcı olacak dil temizleme modu gibi ekstra fonksiyonlar sunar. Tüm bu modları kullanmak, cihazınızın günlük kullanımından daha fazla enerji harcayacağınız anlamına geldiği için cihazınızın şarjı vadedilen zamandan önce bitebilir. Bu sebeple diş fırçanızın düşük pil uyarılarına dikkat etmeniz gerekir. Birbirinden farklı özellikler nedeniyle farklı kullanım şekillerine sahip şarjlı diş fırçası kullanım önerileri arasında değişmeyen tek şey başlık değişimidir. Uzmanlara göre 3 ayda bir değişmesi gereken  fırça başlıklarını kullanım sıklığınıza ve yıpranma oranına göre değiştirebileceğiniz gibi başlık değişimi uyarısı veren sensörlü diş fırçalarını tercih ederek fırçanızı zamanı geçmeden yenileyebilirsiniz.

scrolltotop svg