İşte Babalar Günü’nün Hikayesi ve Tarihçesi
Ev & Yaşam

9 dk okuma

Doğum günü, evlilik yıl dönümü, Anneler Günü ve Babalar Günü birçok kişi için öne çıkan özel günler arasında yer alır. Bu özel günlerde sevdikleri tarafından hatırlanmak pek çok insanın hoşuna gider. Değer görmek, hatırlanmak kıymetli bir duygudur.

Baba, insanın hayatında rol model aldığı, arkasında koca bir dağ ve destek olarak gördüğü, güvenin ve gücün simgesi olan bir kişidir. Dolayısıyla, Babalar Günü hem baba olanlar hem de çocukları için en özel günler arasındadır.

Babalar Günü, Anneler Günü, Sevgililer Günü gibi özel zamanların ise tarihsel süreçte ortaya çıkış hikayeleri vardır. Babalar Günü ilk olarak 19 Haziran 1910 yılında kutlanmıştır. Bu tarihten beri devam eden bir yıl dönümü olarak her sene Haziran ayının 3. haftası pazar günü Babalar Günü olarak kutlanır.

Babalar Günü’nün Hikayesi

Babalar Günü’nün hikayesi 1900’lü yıllara uzanır. Özel günlerle ilgili ortaya atılan birçok farklı rivayet vardır. İlk rivayete göre 1908 yılında Babalar Günü Amerika Birleşik Devleti eyaleti olan Batı Virginia’da ortaya çıkmıştır. Grace Clayton Babalar Günü’nü ilk kutlayan kişi olarak rivayette yer almıştır. Babasını maden kazasında kaybeden Clayton’ın babasını anmak için gerçekleştirdiği eylemlerin Babalar Günü’nün ilk adımı olduğu söylenir. Bu eylem 5 Temmuz’da gerçekleştirilmiştir. Rivayetlerden birisi olmasına rağmen tarih uyuşmazlığı nedeniyle bu hikayenin gerçek olmadığı düşünülür.

Babalar Günü’nün gerçek hikayesi ise Anneler Günü gibi oldukça hüzünlü. Hikayenin asıl kahramanları Sonora Smart Dodd ve William Jackson Smart. Baba ve kız arasında geçen bir öykü 19 Haziran 1910’da Babalar Günü’nün ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. William Jackson Smart bir savaş gazisi, aynı zamanda çocuklarını annesi büyüten bir baba. Babası çok seven ve ona düşkün olan kızı Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi Babalar Günü kutlamalarının olması gerektiğini de düşünmüştür. Bu nedenle, babasına olan vefası ve sevgisini göstermek adına 5 Haziran 1910 tarihinde kutlama için planlama yapmıştır. Babalar Günü’nün özel bir gün olarak kutlanması gerektiğini düşünen Sonora Smart Dodd planları ve hazırlıkları 5 Haziran tarihine yetiştirememiştir. Bu sebeple, Babalar Günü ilk defa 19 Haziran 1910 yılında kutlanmıştır. Babalar Günü’nün ortaya çıkış hikayesi yine Amerika Birleşik Devletleri’nde bir eyalet olan Washington’da gerçekleşmiştir.

Babalar Günü’nün Tarihçesi

Washington eyaletinin Spokane şehrinde yapılan ilk Babalar Günü kutlamasından itibaren her yıl geleneksel hale gelmiştir. 1910 yılından itibaren her yıl aynı gün Babalar Günü olarak kutlanır. Sonora Smart Dodd’un kutlama gününü 5 Haziran’a denk getirmek istemesinin ise bir başka sebebi var. Savaş gazisi olan William Jackson Smart’ın doğum günü tarihinin 5 Haziran olması. Ancak yaşanan aksilikler sonucunda planlar 5 Haziran değil 19 Haziran’da tamamlanabilmiştir. Sonora Smart Dodd, 6 çocuğuna anneleri olmadan tek başına bakan iç savaş gazisi babasına özel bir gün tertip etmiştir. Bu özel günde tarihsel süreçlerde Babalar Günü olarak yerini almıştır.

Babalar Günü ilk zamanlar Anneler Günü gibi hemen resmi kayıtlara geçmemiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nde özel bir gün olarak Babalar Günü’nün kayıtlara geçmesi 1930 yılında olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge 1924 yılında Babalar Günü kutlamalarına destek vermesine rağmen kutlamalar resmi kayıt altına alınmamıştır. 1929 yılında yaşanan Dünya Ekonomik Krizi’ni takip eden büyük buhran sürecinden sonra Babalar Günü 1930 yılında resmi kayıtlara geçmiştir.

Babalar Günü 1930 yılında kayıtlara geçmesine rağmen küresel çapta kutlanması ise 1966 yılında gerçekleşmiştir. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Lyndon Johnson resmi bir konuşma ile Babalar Günü’nü ilan etmiş, 1972 yılında da Başkan Richard Nixon döneminde de resmi bayrama dönüştürülmüştür. Babalar Günü Amerika’da resmi bir bayram olarak her yıl kutlanır, aynı zamanda yıl dönümünde resmi tatil yapılır. Amerika’da Babalar Günü ile ilgili yaşanan gelişmelerin ardından 1980’lerden itibaren küresel çapta yayılan bu özel gün 30 yıldan beri Türkiye’de popülerlik kazanmış bir yıl dönümüdür.

Babalar Günü’nün Küresel Çapta Kutlanması

Babalar Günü genellikle 19 Haziran veya Haziran ayının 3. haftası kutlanmasına rağmen her ülkede kabul gördüğü tarih değişkenlik gösterir. Ülkelerin kültürel birikimleri ve gelenek yapılarına göre her coğrafyada farklı tarihlere denk gelir.

Tayland’da 5 Aralık’ta, Estonya, Finlandiya, İsveç ve Norveç gibi İskandinav ülkelerinde Kasım ayının 2. pazar günü kutlanır. İran’da 14 Mart Babalar Günü iken Bolivya, İtalya, İspanya, Portekiz, Honduras, Lihtenştayn’da 19 Mart tarihidir. Güney Kore’de 8 Mayıs, Tayvan ve Çin’de 8 Ağustos’ta Babalar Günü kutlamaları yapılır. Diğer ülkelerde ise Babalar Günü tarihleri şu şekildedir:

  • Litvanya: Haziran ayının ilk pazar günü
  • Arjantin: 24 Ağustos
  • Avusturya, Belçika, Ekvador: Haziran ayının ikinci pazar günü
  • Lüksemburg: Ekim ayının ilk pazar günü
  • Guatemala, El Salvador: 17 Haziran
  • Nepal: Eylül yeni ay
  • Uganda, Polonya, Nikaragua: 23 Haziran
  • Brezilya: Ağustos ayının ikinci pazar günü
  • Uruguay: Temmuz ayının ikinci pazar günü
  • Dominik Cumhuriyeti: Temmuz ayı
  • Yeni Zelanda ve Avustralya: Eylül ayındaki ilk pazar

Haziran ayının 3. haftasında Babalar Günü’nü kutlayan ülkeler ise Türkiye, Amerika, İngiltere, İsviçre, Zimbabve, Bulgaristan, Kanada, Slovakya, Güney Afrika, Sri Lanka, Kosta Rika, Şili, Kolombiya, Singapur, Filipinler, Fransa, Yunanistan, Hong Kong, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Meksika, Malta, Malezya, İrlanda, Japonya, Panama, Paraguay olarak sıralanabilir.

Özel Günler Hatırlamak ve Hatırlanmak için Güzel Bir Fırsat

Babalar Günü’nde çocukları tarafından kutlama ve hediye gibi sürprizler hazırlanır. Ancak, Babalar Günü dolayısıyla yapılan bu kutlamanın özünde büyüklere verilen değer vardır. Aynı zamanda, babalar tarafından hatırlanmak, değer görmek de hoş bir durumdur. Babalar Günü yaklaştığı zaman onun zevklerine uyum sağlayabilecek hediyeler sunabilirsiniz. Hediyenizin kişisel zevklere ve babanızın yaşına uygun olması avantaj elde edebilmenizi de sağlar. Ancak, özel bir gün olması haricinde çocukları tarafından hatırlanmak her babanın hoşuna gidecek bir duygudur.

Anneler Günü ve Babalar Günü sevdiklerinize özel günlerde duygularınızı ifade etmek için bir fırsattır. Kutlama olmadan da anneniz, babanız ve sevdiklerinize değerli hissettirmek mümkündür. Fakat hoş sürprizlerle gönül almak pek çok kişinin hoşuna giden bir eylemdir. Aynı zamanda, hatırlanmak ve hediyeleşmek bir çeşit sevgi ifadesidir. Dolayısıyla, Babalar Günü’nde babanızın hoşuna giden bir hediye ile bu özel günü kutlamak hem size hem ona kıymetli hissettirir. Çünkü insanın bu özel günü kutlayabileceği babasının hayatta ve yanında olması paha biçilemez bir duygudur.

Aile olmak, sevinci ve hüznü paylaşmak güçlü bir kavramdır. Aile, koşulsuz sevginin, güvenin ve şefkatin bir temsilidir. Genellikle anne ve babalar evlatlar söz konusu olduğunda birçok fedakarlıkla çocuklarını yetiştirir. Dolayısıyla, herkes için ebeveynler oldukça kıymetlidir. Bu sebeple, özel günler onlara sevginizi ifade etmek için değerli zamanlar, önemli fırsatlardır. Özel günde babanızı hatırlayarak ziyaret etmeniz ya da aramanız onu mutlu edecektir. Babalar için bu günün kutlanmasından ziyade kendisine gösterilen sevgi ve saygı önemlidir. Özel günü babanızın sizin için yaptığı fedakarlıklara teşekkür etmek, ona karşı olan sevginizi ifade etmek için bir araç olarak görebilirsiniz.

scrolltotop svg