Bilgisayarınızı Stüdyonuz Haline Getiren En İyi 10 Müzik Yazılımı
Teknoloji

7 dk okuma

Çağımızın en dinamiklerinden biri olan ve her geçen gün gelişen teknoloji, pek çok alanda olduğu gibi müzik alanında da kendini göstermeyi başarıyor. Böylece müzik yapmak için kişinin bir müzik aletine sahip olması ya da çalabilmesi zorunluluğu da ortadan kalkıyor. Özellikle son yıllarda elektronik müziğin bir hayli popüler hale gelmesi, bilgisayar tabanlı programlar ile müzik yapabilmeyi sağlıyor. Bunun için biraz müzik bilgisine ve müzik kulağına sahip olmak ile bilgisayar kullanmayı bilmek yeterli olabiliyor. Siz de bilgisayarınızda profesyonel bir müzik stüdyosu olsun isterseniz, önereceğimiz birbirinden yetenekli müzik programları sayesinde yaratıcı çalışmalar ortaya koyabilirsiniz. İşte, bilgisayarınızda kullanabileceğiniz en iyi müzik yazılımları!

1. Tracktion T7

Linux üzerinde kullanılabilecek en iyi müzik düzenleme yazılımları arasında sayılan Traction T7, sınırsız miktarda şarkı ve MIDI parçası içeren bir programdır. Linux VST, AU ve VST gibi bütün üçüncü taraf eklentilerini destekleyen program, çalışma sırasında büyük otomasyon kolaylığı sağlıyor. İnternet üzerinden ücretsiz şekilde kullanabileceğiniz program sayesinde isterseniz yüzlerce VST efektini de indirebiliyorsunuz.

2.GarageBand

Apple Inc. tarafından geliştirilen Garage Band, kullanıcılarına hem müzik hem de podcast oluşturmaları için oluşturulmuş dijital ses işleme istasyonu olarak biliniyor. Özellikle gitar kayıtlarının daha gelişmiş bir seviyeye ulaşmasını sağlayan program, birden fazla kayıt ve yürütmeye izin veren yazılımına dahili filtreler de ekliyor. MIDI dosyalarını açabilen ve bilgilerin piano roll ya da notasyon üzerinden düzenlenebilmesi için sanal enstrüman kullanımına da izin veriyor. Pek çok ses formatını destekleyen program, özellikle 8 bit ya da daha düşük ses formatları ile MP3 formatlarında çok daha iyi performans gösteriyor.

3. Cakewalk by BandLab

Modern müzik kayıt stüdyoları için yeni bir standart sayılan Cakewalk by BandLab, 30 yılı aşkın bir süredir müzik severlerin kullandığı müzik düzenleme programları arasında sayılıyor. Bilgisayarda kullanmak için eşsiz bir müzik prodüksiyon yazılımı olan program, söz yazarı, yapımcı ya da besteci olsanız bile prodüksiyonunuzu sıfırdan oluşturmanız için gerekli tüm araçlara sahip olmasıyla dikkat çekiyor. FX ile temelden benzersizliğe kadar değişen kanal şetirleri, konvolüsyon yankısı, rezonans filtreleme, güçlü ekolayzır bant, dinamik sıkıştırma gibi daha pek çok konuda yüksek performans sunan program, en güncel yazılım güncellemeleriyle de her daim rakiplerine fark atmayı başarıyor.

4. Sound Bridge

Müzik prodüksiyonuna yeni başlayanlar için en kullanışlı amatör müzik programları arasında yer alan Sound Bridge, kullanıcı dostu bir ara yüze sahip olmasıyla müzikseverlerin gönlünü fethediyor. Üçüncü taraf VST ve düşük gecikmeli/yüksek ses sürücüsü desteği sunan program, gerekli tüm izleme, sıralama, karıştırma ve düzenleme özelliklerine kolay erişim için DAW özelliği de sunuyor.

5. Cockos Reaper

Sesleri çok kanallı şekilde ve dalga biçiminde kaydetmenize ve düzenlemenize olanak tanıyan Cockos Reaper ile bilgisayarınızda kapsamlı bir müzik düzenleme programına sahip olabilirsiniz. İstediğiniz şarkıları sorunsuz şekilde düzenleme imkânı tanıyan program, dijital ses iş istasyonu ve MIDI sıralayıcı özelliği de barındırıyor. Windows ve macOS işletim sistemlerinde kullanılabilen araç, uygulama içerisinde hem ücretli hem de ücretsiz versiyon sunuyor. Yine bünyesindeki geniş kütüphanesi sayesinde pek çok kullanım teması da sunan program, ögeleri kolayca ayrıştıran ve yeniden boyutlandıran özelliği ile profesyonel kalitede muhteşem ses parçaları oluşturabilmenizi sağlıyor.

6. Studio One

Otomatik akor algılayıcısı, sanal enstrüman özelliği ya da Chard Track düzenleyicisi olan ve profesyonel müzik programları arasında en çok kullanılan Studio One, dijital ses iş istasyon yazılımları arasındaki en iyilerden biri olarak biliniyor. Gerçek zamanlı ses, her bir nota için yapılandırılabilir davulları düzenlemek için özel bir arayüz, MIDI düzeyinde efektler, harmonik edit ve kolay kullanım ekranları ile geniş bir kitleye hitap eden program, hem Windows hem de macOS üzerinde rahatlıkla kullanılabiliyor.

7. Linux Multimedia Studio

Kişisel bilgisayar kullanarak müzik bestelemeyi kolaylaştıran Linux Multimedia Studio, bağımsız çalışan açık kaynak kodlu bir DAW uygulaması olarak tanınıyor. MacOS, Windows ve Linux üzerinde sorunsuz şekilde çalışan müzik yazılımı, özel tempo ve bassline düzenleyicisi, piyano roll-bar, JackD desteği ve diğer otomasyon özellikleri sayesinde, müzik parçaları için kusursuz bir altyapı oluşturma işlemi vadediyor. MIDI klavye eklentisi de barındıran program, farklı özellikler arayanlar için geniş kullanım olanağı tanıyor.

8. Drumflow

Bateri çalanlar için en iyi müzik programlarından biri olan DrumFlow, hem macOS hem de Windows üzerinde sorunsuz şekilde çalışıyor. 1. seviye XG, SW1000XG, Roland GS ve genel MIDI bateri örneklerini destekleyen program, ayarlanabilir davullar ile özel perküsyon parçaları oluşturulmasına ve bu parçalarında diğer MIDI düzenleyicilerine aktarılabilmesine de olanak tanıyor.

9. Hydrogen

Windows, Linux ve macOS uyumlu çalışan Hydrogen, en iyi müzik programları arasında yer alıyor. Temel ve teknik bilgi seviyesine ihtiyaç duymadan, sezgisel kullanıcı arayüzü sayesinde kolay kullanım imkânı sunan program, MP3 başta olmak üzere WMV gibi daha pek çok dosya formatını da destekliyor.

10. FL Studio Mobile

WAV, MP3 ve MIDI formatlarında dışa aktarılabilen ve diğer dijital ses istasyonları ile çok parçalı müzik projelerinin oluşturulmasını sağlayan FL Studio Mobil, en kullanışlı müzik yapım programlarından biri olarak biliniyor. Piyano rulosu, klavye, davul pedi, parça editörü, synth’ler de dahil olmak üzere 133 adet örneklenmiş enstrüman bulunduran programa .zip ve .instr dosyaları da eklenerek üzerinde çalışılabiliyor. 99 katmanlı parça düzenleyici moduna sahip program ile ekleme, çoğaltma, silme, parçanın enstrümanlarını değiştirme, şarkı temposunu ayarlama, ses kısma, sessiz ve solo gibi pek çok özelliği kullanabilirsiniz.

scrolltotop svg