El Blender’ı Nasıl Kullanılır? Neler Yapılabilir?
Elektronik

9 dk okuma

El mikseri, bir mutfak robotu ile aynı şeyi yapar ve genellikle püre, krem ​​şanti yapmak ve hamur yoğurmak için kullanılır. Ancak el blenderları bilinenin aksine bundan daha fazlasını yapabilir. Genellikle bir çırpma teli ve hamur kancaları ile birlikte gelirler, tek fark ayrı bir kaseye ihtiyacınız olmasıdır. Büyük, ayaklı blenderlardan farklı olarak işlem esnasında el mikserini tutmanız gerekir. Bu özelliği blender setleri ve tezgah üstü blendera göre daha az konfor sağlar. Ancak en büyük avantajı, portatif bir cihaz olması ve kısa süreli kullanımlar için son derece pratik olmasıdır. Tabii ki doğrama haznesi bulunan el mikserleri de vardır ve bu setler genellikle multiblender gibi pek çok aksesuarla birlikte gelir. Öte yandan el blenderı fiyat konusunda da kullanıcı dostudur. Birçok yemek ve tatlı hazırlığında size yardımcı olur ve oldukça uygun fiyatlı seçeneklere sahiptir. Kısacası el mikseri vazgeçilmez bir mutfak aksesuarıdır.

Aslında her mutfakta bir el blenderı mutlaka olmalıdır. Örneğin çubuk blender da bir el blendırıdır, yiyecekleri öğütüp püre haline getirebileceğiniz bıçakları bulunur ve uzun bir çubuğa sahiptir. Ayrıca doğru aksesuarlarla çırpabilir, karıştırabilir, öğütebilir ve doğrayabilir. Bu çubuk şeklinde sunulan el blenderı, çorba ve sos yapmayı çok kolay hale getirir. Bununla birlikte el blenderını bebek atıştırmalıkları hazırlamak, lezzetli tapenadeler, smoothieler ve ezmeler yapmak için de kullanabilirsiniz. El blenderı ayrıca mutfakta çok az yer kaplar, çekmece veya mutfak dolabında kolayca saklanabilir. Bu nedenle küçük bir mutfak için ideal mutfak yardımcısıdır.

El Blenderı Ne için Kullanılır?

El blenderları genel olarak yemek hazırlıkları için idealdir. Pek çok çorba, içecek, püre ve krema hazırlama konusunda oldukça yeteneklidir. Öte yandan doğru aksesuarlarla çok daha fazlasını yapabilir. Bu nedenle el blenderlarının temel işlevleri şöyle sıralanabilir:

  • İnce hamur: Bir el blenderı, kek, krep gibi ince hamurları çırpmak ve karıştırmak için idealdir. Çırpma ve karıştırma sırasında çubuk ya da klasik model blenderı herhangi bir kap yardımı ile kullanabilirsiniz. Pizza ya da poğaça hamurlarını yoğurmak için ise yoğurma aksesuarı gerekir. Eğer el blenderınızda bu aparata sahipseniz hamur yoğurmak da artık zahmetsizdir.
  • Püre ve çorba: Bebek maması, çorba, sos ve dip sosları püre haline getirmek için en iyi mutfak aletidir. Bunun nedeni, el blenderıyla her şey kısa sürede sıvı hale gelmeden yiyecekleri kontrollü bir şekilde püre yapabilmenizdir. Kompakt boyutu sayesinde çorbanızı çubuk blender ile doğrudan tencere içinde pürüzsüz hale getirebilirsiniz.
  • İçecek: Küçük bıçakları ile aynı anda hem kesebilir hem de karıştırabilir. Bu sayede pek çok içecek tarifini eksiksiz bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Örneğin yulaf sütü ve detoks suları yapabilirsiniz.
  • Krema: El blenderı aksesuarlarla kolaylıkla miksere dönüşen mutfak yardımcılarından biridir. Tıpkı blender setlerinde olduğu gibi iki çırpıcı aparat takılıp güçlü motoru sayesinde her sıvı gıda anında çırpılarak kabartılabilir veya homojen bir şekilde karıştırılabilir. Bu nedenle krem şanti gibi kabarması gereken kremalarda oldukça iyidir.
  • Küçük miktarlarda kesme: El blenderı için sebzelerin doğranmasını, kesilmesini ve rendelenmesini sağlayan her türlü aksesuar mevcuttur. Bu şekilde kolayca bir kesici veya doğrayıcı haline getirebilirsiniz. Genellikle bir el blenderının verilen karıştırma kapları oldukça küçüktür. Ancak çok fazla salata yapıyorsanız, her sebzenin ayrı ayrı doğranmasını sağlayarak geniş bir kapta birleştirebilirsiniz.

El Blenderı ile Yapılabilecek 5 Sağlıklı Tarif

Karıştırma, kesme, püre yapma, yoğurma, çırpma gibi pek çok işleve sahip olan el blenderları boyutları sayesinde son derece pratiktir. Değişen motor hacimleriyle oldukça güçlü çalışır ve yemek hazırlıklarını daha kısa sürede tamamlamanıza yardımcı olur. Peki bir el blenderı ile neler hazırlayabilirsiniz? Gelin 5 sağlıklı tarifimize birlikte göz atalım:

1- Ev Yapımı Mayonez

1 yumurta, 1 yemek kaşığı limon suyu, 200 ml ayçiçek yağı ve 1 yemek kaşığı hardal ile çok lezzetli ve sağlıklı bir mayonez yapabilirsiniz. Katkı maddesi, koruyucu ya da içinde bilmediğiniz hiçbir şey yok. Bu tarif tam da çocuklarınıza göre.

Tüm malzemeleri uzun ve blenderın tam oturacağı bir kaba koyun ve karıştırmaya başlayın. Blenderın uç kısmı, haznenin en altında olmalı ve karıştırmaya buradan başlamalısınız. Sonra karıştırmaya devam ederek el blenderını yavaşça yukarı doğru hareket ettirebilirsiniz. Çok sıvı ise yağ ekleyebilirsiniz.

2- Proteinli Mousse

3 bileşeni bulunan bu kabarık proteinli tatlı, sporcular için idealdir. Aynı zamanda biraz protein almanın en eğlenceli yoludur. 1 ölçü vanilyalı protein, 200-250 gram dondurulmuş meyve, 100 ml süt. Malzemeler damak zevkinize göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin meyve olarak çilek, muz ya da böğürtlen kullanabilir, inek sütü yerine yulaf, badem gibi vegan sütler tercih edebilirsiniz. El blenderı ve uzun bir kapta ya da Arzum Megablend el blender seti ile önce meyveleri püre haline getirin. Daha sonra protein tozunu ve sütü ekleyin. Yapışkan ve kabarık bir hale gelene kadar karıştırmanız yeterlidir.

3- Karpuz Kokteyli

Çeyrek karpuz, 2 çay kaşığı Hindistan cevizi şekeri, maden suyu ve yarım limon suyu. Bu tarif iki kişiliktir ve oldukça lezzetlidir. Her yaşa uygun bu kokteyli yapmak için maden suyu hariç tüm malzemeleri blender ile karıştırarak başlayabilirsiniz. Daha sonra ise bardakları bu karışımla yarıya kadar doldurun ve ardından maden suyu ekleyin. Soğuk tüketime uygun bir tariftir ve karpuzu artırıp suyu azaltırsanız dondurma bile elde edebilirsiniz.

4- Karnabahar Pirinci

Düşük karbonhidratlı bir beslenme şekliniz varsa bu tarif tam size göre. Karnabaharı yıkadıktan sonra birkaç parçaya bölebilirsiniz. Kek çırpma kabına aldığınız parçaları ise el blenderının çırpıcı uçlarıyla çırpın. Bu şekilde küçük parçalara ayrılır ve karnabahar pirinci elde edersiniz.

5- Tatlı Gazpacho

Yaz için lezzetli ve sağlıklı bir soğuk çorba; aynı zamanda öğle yemeği için de uygun bir tarif. 500 gr çilek, 4 domates, 2 kırmızı biber, 1 salatalık, 4 yk zeytinyağı, 2 yk sirke, biber ve tuz. Son derece basit malzemelerle hazırlanan bu çorba otantik ve lezzetlidir.

Çileklerden 4 adet saklayın ve geri kalanını domateslerle birlikte doğrayın. Çilekler domateslere göre daha büyük parçalar şeklinde doğranabilir. Biber ve salatalığı küçük küpler şeklinde blenderda doğrayın. Daha sonra tüm bu malzemeleri el blenderı ile ezerek püre haline getiririn. Dilerseniz süzgeçten geçirebilirsiniz. Birkaç saat buzdolabında dinlendirdikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

El Blenderını Uzun Ömürlü Kullanmak için 5 İpucu

El blenderlarının bu çok yönlü özelliklkerinden daha fazla yararlanmak için cihazınızın kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır. Bu püf noktalara dikkat ederek hem daha fazla verim alabilir hem de yıllar boyunca el blenderınızın yeteneklerinden faydalanabilirsiniz.

  • Aksesuarları doğru bir şekilde takın. Yaygın bir hata olarak el blenderı aksesuarları doğru şekilde oturtulmaz ve bu blenderınıza zarar verebilir.
  • El blenderını çok uzun süre kullanmayın. Bu, bütün elektronikler için geçerlidir. Blenderın motoru ısındığında biraz bekleyin ve sonra devam edin.
  • Hangi malzemeleri karıştırdığınıza dikkat edin. El blenderının uygun olmadığı malzemeleri karıştırmamanız da önemlidir. Motor gücüne göre yumuşak gıdalardan katı gıdalara kadar her şey hazırlanabilir (600W haşlanmış sebze ve meyveler- 1000W ve üzeri yumuşak ve sert gıdalar için uygundur).
  • Doğru aksesuarları kullanın. Bazı el blenderları ile çeşitli aksesuarlar gelir. Aksesuarlarının kırılmaması için doğru kullandığınızdan emin olun.
  • El blenderını iyice temizleyin. Blenderınızı temizlemenin en kolay yolu, kullanımdan hemen sonradır. El blenderını bir miktar bulaşık deterjanı ve ılık su ile bir ölçüm kabında karıştırın. Ardından blender ayağını musluğun altında durulayın ve kurutun.

El blenderınızı bu talimatlara uygun kullandığınızda her zaman aynı verimi alabilir ve lezzetli tarifler hazırlamaya devam edebilirsiniz.

scrolltotop svg