iPhone 11 ve iPhone 13 Karşılaştırma
IOS

9 dk okuma

iPhone’un ilk nesil sürümünü 2007 yılında kullanıcılarla buluşturan ve akıllı telefon devrimini yapan Apple, geliştirdiği telefon serisinin donanım özelliklerini, her yeni nesilde daha da ileriye taşıyor ve tasarım anlamındaki en önemli yeniliği hiç şüphesiz, iPhone X ailesiyle birlikte gerçekleştiriyor. Aslında 13. nesle dâhil olan 2019 çıkışlı iPhone 11 ve 15. neslin temsilcisi iPhone 13 de tasarım açısından iPhone X ailesinin izinden gidiyor. Ancak her iki telefonun da kendilerine has avantajları bulunuyor. Her iki telefonun; kasa tasarımından ekranına, dâhilî donanım bileşenlerinden kameralarına kadar birçok noktasına değindiğimiz ve aralarında iki nesil olan telefonların karşılaştırması, sizleri bekliyor.


iPhone 11 ve iPhone 13 Tasarımda Benzer, Ekran Konusunda Farklı


Kendi yarattığı ekosistemi yakından takip eden teknoloji tutkunlarının ergonomiye verdiği önemi bilen ve ürün gamını bu doğrultuda şekillendiren Apple, yuvarlak hatlara sahip kasa tasarımıyla beğeni kazanan iPhone 11 modelinin kasa tasarımında, kullanım rahatlığını ön plana çıkarıyor. Aradan geçen iki nesilde kasa formunda minimal değişiklikler yapan ve bu sayede iPhone 13’ün ergonomik açıdan daha da iyileşmesini sağlayan Apple, her iki modelde de kullanıcılardan olumlu geri bildirimler alıyor. Aynı ekran genişliklerine sahip telefonların kasa boyutları ve ağırlıkları farklılık arz ediyor. iPhone 11; 150,9 x 75,7 x 8,3 mm boyutları ve 194 gramlık ağırlıkla gelirken iPhone 13 ise; 146,7 x 71,5 x 7,65 mm boyutları ve 174 gram ağırlığıyla dikkat çekiyor. Ölçüleri ve ağırlığı değerlendirildiğinde iPhone 13, daha kompakt, daha ince ve daha hafif olmasıyla bu yönde bir telefon arayışında olan kullanıcıların beğenisini kazanıyor.


6,1 inçlik ekranla donatılan her iki telefonun, ekranlarından hareketle benzer kullanım tecrübeleri yaşatabileceğini düşünenler biraz yanılıyor. Zira az önce sözü geçen kasa boyutları kadar önemli bir fark, iki telefonun ekranları tarafında da görülüyor. iPhone 11, serinin eski telefonlarında da olduğu gibi IPS LCD panelle geliyor. 1792 x 828 piksel çözünürlüklü (326 ppi) görüntüler üreten ve 625 nit parlaklığa çıkabilen ekran, IPS ekranların genel karakteristiklerini başarıyla yansıtıyor. Fakat iPhone 13’ün ekranı, renk doğruluğu ve enerji verimliliği konusunda kendini kanıtlayan OLED teknolojisinden yararlanıyor. 1200 nit parlaklığa çıkabilen, dahası; HDR10, Dolby Vision gibi teknolojileri destekleyen ekran, kullanım deneyimini tepeden tırnağa değiştiriyor. 2352 x 1170 piksel çözünürlükte görüntüler üreterek inç başına piksel yoğunluğu 460 ppi seviyesine yükselen OLED ekran, Super Retina XDR şeklinde isimlendiriliyor. OLED ekranın üst kısmındaki çentik bölümü ise iPhone 11’in çentik girintisine kıyasla yaklaşık %20 oranında daha küçük olmasıyla dikkat çekiyor.

iPhone 11 Boyut

iPhone 11’in boyutları şu şekildedir:

  • Yükseklik: 150.9 mm (5.94 inç)
  • Genişlik: 75.7 mm (2.98 inç)
  • Kalınlık: 8.3 mm (0.33 inç)
  • Ağırlık: Yaklaşık 194 gram (6.84 ons)

Bu boyutlar, iPhone 11’in standart modeli için geçerlidir. Ancak, farklı kapasiteler veya özellikler (örneğin, Pro veya Pro Max gibi modeller) farklı boyutlara sahip olabilir.

Karşılaştırma:

ÖzellikiPhone 11iPhone 11 ProiPhone 11 Pro Max
Ekran Boyutu6.1 inç5.8 inç6.5 inç
Kalınlık8.3 mm8.1 mm8.3 mm
Ağırlık194 gram188 gram226 gram
Derinlik8.3 mm8.1 mm8.3 mm
Yükseklik150.9 mm144.0 mm158.0 mm
Genişlik75.7 mm71.4 mm77.8 mm


iPhone 13 Donanım Gücü Noktasında Oldukça İddialı


Teknolojiye yön veren markalar söz konusu olduğunda akla ilk gelen isimlerden Apple, akıllı telefonlarında, kendi geliştirdiği üstün performanslı donanım bileşenlerine yer veriyor. Bu geleneği çok uzun süredir devam ettiren marka, iPhone 11 modelini A13 Bionic yonga setiyle güçlendiriyor. Çalışma hızını 2,65 GHz frekansına taşıyabilen iki çekirdeğe ek olarak yine hızlarını 1,73 GHz frekansına yükseltebilen dört çekirdekten oluşan altı çekirdekli işlemcisiyle muazzam bir performans sergileyen iPhone 11, dört çekirdekli grafik işlemcisiyle güncel oyunlara da meydan okuyor. Üretim sürecinin 7 nm düzeyinde olması, tüm bu birimlerin düşük düzeyde güç tüketip az ısınarak çalışmasını mümkün kılıyor. 4 GB bellek (RAM) kapasiteli iPhone 11’in; 64, 128 ve 256 GB kapasiteli alternatifleri bulunuyor.


iPhone 13 ise Apple’ın işlemci ve grafik yongası gelişimini en iyi yansıtan çözümlerden biri oluyor. Küçük kardeşi gibi altı çekirdekli işlemciye kucak açan ve Apple A15 Bionic yonga setinden gücünü alan model, iki çekirdeği 3,2 GHz frekansında, geri kalan dördü 2,0 GHz frekansında çalışabilen işlemcisiyle iPhone 11’e kıyasla çok daha yüksek bir performans sergiliyor. Dört çekirdekli yeni grafik işlemcisiyle gücünü perçinleyen model, her türlü kullanım sürecinin üstesinden geliyor. Bahse konu yüksek performans; oyunlarda akıcılık, video düzenleme sürelerinde kısalma, yüksek çözünürlüklü dijital içerik üretiminde/düzenlenmesinde kolaylık gibi artılar sağlıyor. Bunun yanında A15 Bionic ile 5 nm üretim teknolojisine geçen Apple, bu telefonun selefine kıyasla çok daha az güç tüketip telefonun yoğun kullanımda dahi serin çalışmasına zemin hazırlıyor. Depolama tarafında da iPhone 13’ün bir üstünlüğü söz konusu. Minimum 128 GB kapasiteyle başlayıp 512 GB seviyesine kadar depolama sunan varyasyonları bulunan iPhone 13, 4K (2160P) video çeken kullanıcıları bu özelliğiyle memnun ediyor.


iPhone 11 ve iPhone 13’ün Yalnızca Kamera Yerleşimleri Değil Özellikleri de Ayrımlı


Apple iPhone serisinin alametifarikalarından biri şüphesiz, bu telefonların kamera özellikleri oluyor. Hatta öyle ki dünyaca ünlü bazı yönetmenler, beyaz perde için hazırladıkları filmlerin iPhone kameralarıyla çekilmesini sağlıyor. Teknoloji meraklılarının, iPhone kameralarından neler beklediğini analiz edip her yeni iPhone sürümünün kamera becerilerini daha da ileriye taşıyan Apple, iPhone 11 ve iPhone 13’te, ikili arka kamera kurulumuna yer veriyor. Yerleşimleri itibarıyla iPhone 11’de alt alta bulunan kamera sensörleri/algılayıcıları, iPhone 13’te çapraz vaziyette bulunuyor. Bu sayede çekim sürecinde daha fazla verimlilik sağlanırken telefonun kamera çıkıntısının artmasının da önüne geçiliyor.


Piyasaya çıktığı dönemi değerlendirildiğinde kamera başarısıyla öne çıkan iPhone 11, doğrusunu söylemek gerekirse bugün bile yeni çıkan pek çok telefonun başaramadığı bir çekim kalitesi sunuyor. Altı elementli lensi aracılığıyla gerek gündüz gerekse gece çekimlerinde başarılı sonuçlara imza atan iPhone 11, optik görüntü sabitleyici özellikli iki adet, 12’şer megapiksellik arka kamerayla geliyor. f/1,8 ve f/2,4 diyafram açıklıklarına sahip kamera sensörleri, 4K çözünürlüklü videoları 60 FPS hızında yakalayabiliyor. Aynı zamanda çekim esnasında stereo ses kaydı, HDR çekim ve daha birçok özellikle desteklenen iPhone 11’in ön kamerası da arka kameralarını aratmıyor. f/2,2 diyafram açıklığına sahip 12 megapiksellik ön kamera, dijital görüntü sabitleyiciyle destekleniyor. Modelin DxOMark Camera (v5) skoru, 116 puan olarak kayıtlara geçiyor.


Güney Kore sinemasının en önemli yönetmenlerinden Park Chan-wook’un (Oldboy, Lady Vengeance), iPhone 13 serisinin tanıtımı için yine iPhone 13 modelleri kullanarak bir kısa film çektiği biliniyor. Yönetmenin bu tercihinde hata yaptığını söylenemez zira Sensor-shift OIS özellikli ve yedi elementli lense sahip iPhone 13 kameraları, genel kullanım ve çekim süreçlerinin çok ötesinde işlemlerin de altından kalkabiliyor. f/1,6 ve f/2,4 diyafram açıklıklarına sahip 12’şer megapiksellik iki arka kamerayla desteklenen model, fotoğraf ve bilhassa video çekiminde harikalar yaratıyor. iPhone 11’den en önemli farkı video kaydı cephesinde olan iPhone 13, Dolby Vision ve 4K çözünürlükte HDR kayıtlar gerçekleştirebiliyor. Dolby Vision çekim özelliği, 12 megapiksellik ön kamerasında da bulunan iPhone 13, 125 puanlık DxOMark Camera (v5) skoruyla iPhone 11’den ayrılıyor.


Şu sıralar yeni bir akıllı cep telefonu almayı planlıyorsanız ve Apple’ın geliştirdiği çözümler, genel anlamda sizleri memnun ediyorsa gereksinimlerinize ve bütçenize en uygun iPhone modellerini sepetinize ekleyebilir, bu modellere Turkcell Pasaj avantajlarıyla sahip olabilirsiniz.

scrolltotop svg