Bluetooth Kulaklık: Birden Fazla Kulaklık Nasıl Bağlanır?
Slider

11 dk okuma

Bluetooth cihazlar son derece yaygın hale geldiği için milyonlarca kişi bu kablosuz teknolojiden farklı şekillerde yararlanır. Kulaklıklar, hoparlörler, soundbarlar,  monitörler ve diğer cihazlar kablolu ya da kablosuz kulaklık kullanımına izin verir. Ancak kulaklıklarınızdan çevresel ses elde etmek veya medya cihazlarınıza birden fazla kişinin kullanabileceği kablosuz kulaklık özelliği eklemek için çoklayıcı ya da dönüştürücüler gerekebilir. Fakat, Bluetooth bağlantısıyla da birden fazla kulaklığı cihazlarınıza bağlayabilirsiniz.

Çoklu Bluetooth kulaklığı eşleştirmek, genellikle cihazlarınızın bağlantı özellikleriyle ve Bluetooth sürümü ile ilgilidir. Çünkü Bluetooth 4 versiyonu tek cihazı desteklerken versiyon 5 ise ise hem iki cihaz bağlantısı sunar hem de 30 metre olan menzili 120 metreye kadar genişletir.

İşte birden fazla Bluetooth kulaklığı farklı cihaz ve işletim sistemlerine bağlamak için püf noktalar!

Bluetooth Kulaklık Nasıl Bağlanır?

Bluetooth kulaklıkları bağlamak genellikle oldukça basittir ve genellikle aşağıdaki adımları izlersiniz:

  • Bluetooth’u Etkinleştirin: Cihazınızın Bluetooth’unu etkinleştirin. Cihazınızın ayarlarında veya bildirim panelinde Bluetooth’u açabilirsiniz.
  • Kulaklığınızı Eşleştirin: Bluetooth kulaklığınızın eşleştirme moduna geçtiğinden emin olun. Bu genellikle, cihazın kapatıldığı ve ardından güç düğmesine uzun süre basılı tutulduğu bir kombinasyon ile yapılır. Bazı kulaklıklar eşleştirme moduna geçmek için ek bir düğme kombinasyonuna ihtiyaç duyabilir. Kullanma kılavuzunu kontrol edin.
  • Cihazınızda Bluetooth Ayarlarını Açın: Cihazınızın Bluetooth ayarlarına gidin. Genellikle “Ayarlar” veya “Bağlantılar” menüsünde bulunur.
  • Eşleştirme Modunu Bulun: Cihazınız Bluetooth ayarlarını açtıktan sonra, yeni cihazları taramak için “Eşleştir” veya “Yeni Cihaz Ekle” gibi bir seçenek arayın. Kulaklığınızın adı genellikle listelenir.
  • Eşleştirme İşlemini Tamamlayın: Kulaklığınızın adını seçin ve eşleştirme işlemini tamamlayın. Bazı cihazlar eşleştirme için bir PIN isteyebilir; bu genellikle 0000 veya 1234 gibi basit bir PIN olacaktır.
  • Bağlantıyı Bekleyin: Cihazlar arasındaki bağlantıyı tamamlamak birkaç saniye sürebilir. Bağlantı tamamlandığında, kulaklık artık cihazınıza bağlı olmalıdır.

Artık kulaklığınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Birden Fazla Kulaklık Nasıl Bağlanır?

Bir telefondan diğerine dosya paylaşmaktan stereolarda müzik çalmaya kadar Bluetooth dünyaya yayılmaya devam eden bir teknolojidir . Bluetooth kulaklıkların piyasaya sürülmesi ise yeni bir teknoloji değil. Çoklu nokta teknolojisi sayesinde artık iki veya birden fazla Bluetooth cihazını aynı cihaza bağlayarak kullanabilirsiniz. Bu nedenle, aynı anda iki Bluetooth kulaklığın nasıl kullanılacağını merak ediyorsanız, nasıl yapıldığını öğrenmek için rehberimize göz atabilirsiniz.

Karışık kabloları kullanmak yerine artık Bluetooth kulaklıkları cihazınıza bağlayabilirsiniz. Genellikle sadece bir çift kulaklık kullanılır, ancak partnerinizle aynı şarkıyı iki farklı kulaklıkta dinleyebilir ya da filmi farklı ses seviyeleriyle izleyebilirsiniz.

İki Bluetooth kulaklığı aynı anda kurmak için gereken adımlara geçmeden önce, cihazınızda gelişmiş bir Bluetooth adaptörü yoksa bir ölçüm cihazına ihtiyacınız olacağını unutmayın. Bluetooth sinyallerini yayacak kadar güçlü bir ölçüm cihazı, cihazınızın aynı anda birden fazla cihazı bağlayabilmesi için tek ses seçeneğidir. Masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızda aynı anda iki Bluetooth kulaklığı nasıl kullanacağınızı görelim.

PC ve Laptoplar için Çoklu Bluetooth Kulaklık Bağlantısı

Kablolu kulaklıklar söz konusu olduğunda bunları tek bir cihaza bağlamanız oldukça kolaydır. Tek ihtiyacınız olan, Philips SWA2151W-10 kulaklık çoklayıcı 0.2m gibi aux’un bir portunu ikiye çeviren bir emülatördür. Aynı şey Bluetooth bağlantısı olan cihazlarda da yapılabilir. Dizüstü veya masaüstü bilgisayarınızın gelişmiş bir Bluetooth sistemine sahip olması pek olası değildir. Bu durumda, birden fazla cihazı bağlamanıza izin verebilecek güçlü bir sürücüye sahip Bluetooth alıcısı gereklidir. Bluetooth emülatörünü bağlamak için AUX girişinizi kullanın ve aynı ayarları yapın. Bununla birlikte alıcının güncel sürücülerini yüklemeyi unutmayın. Artık sevdiğiniz müzikleri farklı kulaklıklar yardımıyla arkadaşlarınızla dinlemenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Modern bilgisayarların ve dizüstü bilgisayarların çoğu ise kulaklıklar da dahil olmak üzere neredeyse tüm Bluetooth kablosuz aygıtlarını doğrudan bağlamanıza olanak tanıyan Bluetooth bağlantısı içerir. Ancak, yerleşik Bluetooth’u kullanarak aynı anda yalnızca bir cihazı bağlayabilirsiniz. Peki, tek bir bilgisayara iki cihaz bağlanabilir mi? Evet, bunu bir USB Bluetooth ses alıcısı ile yapmak kolaydır. Bazı alıcıların çift bağlantı özelliği , aynı anda iki ses cihazını bağlamanıza olanak tanır. USB veya Philips DLP3533-00 3.5 mm Aux ile Bluetooth alıcı gibi aux Bluetooth ses alıcıları ile ek yazılım yüklemeniz gerekmez. Tek yapmanız gereken bunları PC veya dizüstü bilgisayarınızın USB veya USB-C bağlantı noktasına takmaktır.

Android için Çoklu Bluetooth Kulaklık Bağlantısı

Android destekli akıllı cihazlar söz konusu olduğunda Samsung Galaxy S8 ihtiyacınız olan seçeneğe sahiptir, çünkü iki çift Bluetooth kulaklığa bağlantı sağlar. Akıllı telefonunuzda Bluetooth’u etkinleştirdikten sonra ilk önce bir Bluetooth kulaklığı, sonra ise diğerini eşleştirin. Bağlantı kurulduğunda bir push bildirimi alırsınız.  Telefonunuz çift ses seçeneğini etkinleştirmek isteyip istemediğinizi sorar. Bu özelliği etkinleştirin ve en sevdiğiniz müzikleri ve podcast’leri paylaşmanın keyfini çıkarın.

Ancak telefonunuz Samsung cihazları gibi çift ses özelliğini desteklemiyor ve ikiden fazla Bluetooth kulaklık bağlamak istiyorsanız masaüstü PC ve laptoplarda olduğu gibi bir Bluetooth alıcıya ihtiyaç duyabilirsiniz.

iPhone Telefonlar için Birden Fazla Bluetooth Kulaklık Bağlantısı

Bluetooth bağlantısı söz konusu olduğunda Apple, iPhone’larının 7 Bluetooth cihazına kadar bağlantı sağlayabildiğini iddia eder ve iPhone cihazına birden fazla kulaklık bağlamak oldukça kolaydır. Bununla birlikte net bağlantılarının sınırı genellikle 3 veya 4 cihazdır.

Apple’ın yeni ses paylaşımı özelliği, iki çift Bluetooth kulaklığın aynı iPhone veya iPad’e bağlanmasını sağlar. Bu, iki kişinin aynı anda aynı sesi dinlemesini sağlar. İşin püf noktası, ses paylaşımının yalnızca yerleşik olarak Apple’ın H1 veya W1 yongalarına sahip kablosuz kulaklıklarla çalışmasıdır. Ayrıca, iOS 13 işletim sistemine sahip iPhone 8 veya üstü bir model gereklidir. Ses paylaşımı ile Apple Music, Spotify veya YouTube dinliyor olmanız fark etmeksizin iPhone’unuzdaki herhangi bir sesi paylaşabilirsiniz.

Kulaklıkları iPhone’unuza bağlamak basit bir işlemdir. Tek yapmanız gereken Bluetooth sinyalinizi açmak, telefonunuzun kulaklıklarla senkronize olmasına izin vermek ve müziğinizi çalmak. iPhone ile ilgili sorun ise bağlantı sabit olmasına rağmen sesin yalnızca bağlı kulaklıkların yalnızca bir çiftinde çalınabilmesidir. Bunu önlemek için iPhone’unuz için bir Bluetooth ayırıcı satın almanız gerekebilir. Bu şekilde, kulaklıklarınızı aynı anda sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Akıllı Televizyonlar için Çoklu Bluetooth Kulaklık Bağlantısı

Akıllı televizyonların birçoğunda ses jakı bulunmaz. Bu nedenle kulaklık ya da hoparlör gibi ses aygıtları için Bluetooth bağlantısından yararlanmak gerekir. Ancak birden fazla kişi TV izlemek istediğinde çoklu Bluetooth bağlantısına ihtiyacınız vardır. Bu ise tıpkı PC bağlantı seçeneğinde olduğu gibi bir Bluetooth alıcısı ile gerçekleşir. TV’ler için Bluetooth bağlantısına izin vermek istediğinizde yardımcı çıkışı kullanabileceğiniz bir SPDIF bağlantı noktası aramanız gerekir.

SPDIF bağlantı noktaları olmayan TV’ler için Bluetooth cihazlarını bağlayabilen bir SPDIF bağlantı noktası dönüştürücüye ihtiyacınız vardır. Çoğu oyuncu ise TV üzerinden aynı anda hem kulaklık hem de hoparlör bağlamayı tercih eder. Bunun sebebi ise cihazların surround ses sistemi özelliklerinden en iyi şekilde yararlanmaktır. Bu seçenekte de iki Bluetooth bağlantısı gerekir. Bluetooth alıcısı taktıktan sonra yanıp sönen ışığı bekleyin. Cihazlarınızı Bluetooth alıcı ile eşleştirin ve en sevdiğiniz filmleri yüksek tanımlı sesle izlemenin keyfini çıkarın.

Mac OS Cihazlara Birden Fazla Bluetooth Kulaklık Bağlama

Mac OS, birden fazla kulaklığı tek bir Mac aygıtına bağlamanın dahil olduğu bir yol sunar. Bir MacBook, kendisi ve kulaklıklar arasında hem kablolu hem de kablosuz bağlantıyı destekler ve işlem oldukça basittir.

Yapmanız gereken MacBook’unuzda Bluetooth’u açmak ve cihaz ile kulaklıkları eşleştirmek. Bağlantı kurulduğunda, “Kurulum ve Yardımcı Programlar’a” gidin ve Audio MIDI uygulamasını çalıştırın. Uygulama açıldığında pencerenin sol alt yarısında bir “+” düğmesi göreceksiniz; basın ve görüntülenen menüden “Çoklu Çıkış Aygıtı Oluştur” seçeneğini seçin.   Bunu yaptıktan sonra “Ses Çıkışı için Bu Aygıtı Kullan” seçeneğine tıklayın, ardından kullanmak istediğiniz kulaklığa tıklayın. Tüm kulaklıkları ses cihazları listesinde görebilirsiniz. Kulaklıklarınızı veya hoparlörlerinizi bağlayın, ana ve bağımlı cihazların aynı şekilde ayarlandığından emin olun.

Kulaklığınızdaki seste herhangi bir gecikme veya gecikme varsa, gecikmeyi önlemek için süreyi ayarlamak için “Drift Correction” seçeneğine gidin. Bu, bağlı olan her iki kulaklığı da senkronize halde tutacaktır.

Cihazlarınızın Bluetooth kulaklık kullanımına uygun olup olmadığını anlamak için ise “Bluetooth Kulaklık Her Telefona Uyar mı?” içeriğine göz atabilirsiniz.

scrolltotop svg