Buzdolabı Neden Soğutmaz? Buzdolabı Arızaları ve Çözümleri
Elektronik

7 dk okuma

Buzdolabınızın yeteri kadar soğutmadığını fark ettiğinizde bozulduğunu ve artık çalışmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Bu durumda yeni bir buzdolabı almayı ya da buzdolabınızı profesyonel bir tamirciye göndermeyi de aklınızdan geçirebilirsiniz. Fakat acele etmenize gerek yok. Çoğu buzdolabı arızaları küçük ayarlar ile tamir edilebilir. Önce kendiniz bazı ayarları kontrol edebilir ve sorunu teşhis etmeye çalışabilirsiniz. Sorun hala düzelmiyor ise bu durumda buzdolabınız için bir tamirci çağırabilirsiniz. Buzdolabı neden soğutmaz ve bu durumda ne yapılmalı sorularının cevaplarını sizler için derledik. Buzdolabı arızalarının nedenlerine ve çözümlerine gelin birlikte bakalım.

Buzdolabı Neden Soğutmaz? Buzdolabı Soğutmama Nedenleri Neler?

  • Güç Düğmesi ve Elektrik Kontrolü: Buzdolabının güç düğmesinin kapalı olup olmadığını ve elektriğe bağlı olduğunu kontrol edin.
  • Kablo Durumu: Buzdolabının kablosunun hasar görmüş olup olmadığını inceleyin.
  • Termostat Ayarları: Termostat ayarlarının değişip değişmediğini ve doğru ayarda olup olmadığını kontrol edin.
  • Kapak ve Conta Kontrolü: Buzdolabı kapağının düzgün kapanıp kapanmadığını ve contaların gevşek olup olmadığını gözden geçirin.
  • Hava Dolaşımı: Buzdolabı içindeki yiyecek kutularının ve malzemelerin hava deliklerini kapatıp kapatmadığını kontrol edin.
  • Motor Arızası: Yukarıdaki kontroller sonrasında hala soğutmama problemi varsa, motor arızası olasılığını değerlendirin ve uzman bir profesyonelden yardım alın.

Buzdolabı Soğutmuyorsa Dikkat Edilmesi Gerekenler

Buzdolabı soğutmuyorsa dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Buzdolabı arızasında işe İçerisindeki yiyecekleri çıkarıp buzdolabını temizlemek ile başlayabilirsiniz. Sebze, meyve ve diğer yiyecekler bozularak buzdolabın içerisinde koku yapabilir. Dikkat etmeniz diğer nokta ise buzdolabı soğutma ayarıdır. Her ülkenin hava şartlarına göre buzdolabının ideal soğutma ayarı bulunmaktadır. Türkiye’de ideal sıcaklık buzdolabının dondurucu kısmı için -18 iken alt kısmı ise +4 şeklinde belirtilmektedir. Fakat bu ideal sıcaklıklar yaz mevsimine ve kış mevsimine göre değişebilir. Buzdolabı yaz ayarı için soğutma seviyesini artırabilir kış ayarı için de düşürebilirsiniz. Fakat bu ortam sıcaklığına göre değişebilir. Buzdolabı soğutma ayarını yaz ya da kış fark etmeksizin buzdolabının bulunduğu ortama göre ayarlamalısınız.

Buzdolabı arızasını çözmek için dikkat etmeniz gereken diğer faktörleri aşağıda bulabilirsiniz:

  • Buzdolabı Pervane Temizliği: Buzdolabının arka motor kısmında yer alan pervane ya da bobinler kirlenebilir ya da örümcek ağları ile kaplanabilir. Bu durumda motor düzgün bir şekilde çalışmaz. Buzdolabının pervanesini ve bobinlerin temiz olduğundan emin olmalısınız.
  • Buzdolabı Kapak Conta Temizliği: Kapağın düzgün bir şekilde kapanmamasının nedenlerinden biri de buzdolabının kapak contalarının zaman içinde yemeklerden dolayı kirlenmesidir. Buzdolabı lastiği ve contaları eğer kirli ise ılık bir su ile silebilirsiniz.
  • Buzdolabının Yerinin Önemi: Buzdolabının düzgün bir hava sirkülasyonu ve soğutma için yanlarında yeterli boşluk olması gerekmektedir. Yanlarda ve özellikle arkada yeteri kadar boşluk olmadığında buzdolabınız ısınmaya başlar. Ne kadar boşluk olması ise buzdolabı markasına göre değişebilmektedir.

Buzdolabı Üst Kısmı Soğutma Sorunu

Buzdolabının en yaygın arızalarından biri de buzdolabı üst kısmı soğutma sorunudur. Bazı şikayetler dondurucunun fazladan buzlanması olurken bazıları da yeterli soğutmama sorunu olmaktadır. Fazla buzlanmada buzdolabı kapağı kapanmayabilir ve buzlar eridiğinde buzdolabı su akıtmaya başlayabilir. Yeterli soğutmama durumunda ise buzlukta yer alan et, tavuk ve dondurma gibi yiyecekler bozulabilir. Özellikle bu tür ürünler için satın alınan derin dondurucu modellerinde arızalara erken müdahale etmelisiniz. Böyle bir durumla karşılaşmamak için buzdolabı buzluk ayarları kontrol edilmelidir. Buzluk arızalarının önüne geçmek için kapağının kapandığından emin olmalısınız. Buzdolabı buzluk kapağı 4-5 saat açık kaldığında buzluk içerisindeki hava dolaşımı engellenir ve bozulur. Buzdolabınızın üst kısmı soğutmuyor ya da fazla buzlanıyor ise diğer olası sorunları da kontrol edebilirsiniz;

  • Buzdolabı motoru bozulmuş olabilir. Buzdolabının üst kısmını soğutma görevi gören kondenser kirlenmiş ya da düzgün çalışmıyor olabilir. Ayrıca motor pervanesi de arıza yapmış olabilir. Buzdolabının üst motorunun düzgün çalıştığından emin olmalısınız.
  •  Buzdolabı ayarı yükselmiş olabilir. Bu durumda dondurucunuz içerisinde buzlanma yapar. Buzdolabı dondurucusunun ideal ayarda olduğunu kontrol etmelisiniz.

Buzdolabı Arızası Nasıl Çözülür?

Buzdolabı arızasını kendiniz çözebilir ve ciddi sorunlarda profesyonel bir tamirci yardımı alabilirsiniz. Bu durumda ilk önce sorunu bulmaya çalışabilirsiniz. Buzdolabınız artık eskidiyse parçalarından bazıları arıza yapabilir. Buzdolabı parçaları temizlenebilir ya da komple değiştirilebilir. Eğer bilgi sahibi değilseniz motoru kendiniz çözmeye çalışmamalısınız. Buzdolabının diğer parçalarına zarar verebilir ve daha büyük bir soruna yol açabilirsiniz. Buzdolabı ayarı, kapak ayarı ve buzdolabınının düzgün bir zeminde olduğunu kontrol edebilirsiniz. No frost buzdolabı modellerinde buharlaşma işlemini gerçekleştiren evaporatör mekanizması arıza yaptığında teknik sevisi çağırmalısınız. Buzdolabı arızaları buzdolabı markasının servisi ile çözülebilmektedir. Profesyonel bakım ve onarım servisinden yardım edebilir ve arızayı çözebilirsiniz.

scrolltotop svg