Televizyon Alırken Doğru İzleme Mesafesi Nasıl Bulunur?
Slider

9 dk okuma

Yeni nesil teknolojiler sayesinde ekranların vücudunuz üzerinde yarattığı etkilerde azalma oldu. Eski tüplü televizyonlar ile 4K Ultra HD TV modelleri karşılaştırıldığı zaman izleme mesafesinin farklılaştığını görürsünüz. Yeni nesil ekran teknolojisi sayesinde boyutlar büyürken sağlıklı mesafeler kısalıyor. Diğer bir deyişle 49 inçlik tüplü TV ile 4K TV aynı izleme mesafesine ihtiyaç duymuyor. Yeni nesil ölçü değerini kısa yoldan bulmak için okumaya devam edin.

Oturma odası, mutfak ya da yatak odası belki de ofise koyduğunuz televizyon, mekânın sınırlarına göre yerleştirildiği için bazen yapabilecekleriniz kısıtlı olabilir. Bu durumda mesafeye uygun en ideal TV boyutunu belirlemek sizin seçmeniz gereken yol olur. “Benim mesafeyle sorunum yok evim, ofisim geniş.” diyorsanız da beğendiğiniz ürüne uygun uzaklığa koltuğunuzu yerleştirerek yüksek verim elde edebilirsiniz.

İdeal Oturma Uzaklığı Nedir?

İdeal oturma uzaklığı, televizyonun ekranına olan mesafe ve açı yönünden size en iyi seyir keyfini yaşatan ölçü olarak tanımlanabilir. Çarpma işlemi ile televizyona uygun oturma mesafesini, bölme işlemi ile mesafeye uygun televizyonu bulabilirsiniz. Basit gibi görünen bu konu, ürünü kullanmaya başladıktan sonra hayat kalitenizi oldukça fazla etkiler. Alışveriş öncesinde gerekli hesaplamayı yapmak için kısa bir vakit ayırmanız yeterlidir. Doğru ölçüyü bulduktan sonra cihaz özellikleri konusunda da titiz davranırsanız yıllar boyu evinizin salonunda sinemadan spora her alanda keyifli bir seyir sizi bekliyor olacak!

Mesafe-TV boyutu arasındaki uyum birçok açıdan alacağınız verim üzerinde direkt olarak etkilidir. Elinizde bir televizyon varsa ya da en son model bir cihazın en geniş ekranlısına sahip olmak istiyorsanız o zaman ideal oturma uzaklığını ayarlamanız gerekir. Beğendiğiniz televizyonun ideal seyretme mesafesini belirlemek için basit bir çarpma işlemi yapmanız yeterlidir. TV inç değerini 3,05 sayısı ile çarparak ortalama izleme mesafesini bulursunuz. Örnek verirsek 75 inç x 3,05 işlemi sonucunda ortalama 230 cm’lik bir mesafeye ihtiyacınız olduğunu görürsünüz. Eğer ki oturma odanızda bu mesafede yerleşime izin veren geniş bir alan varsa en büyük boyu seçin!

İdeal izleme mesafesini ve açısını aynı anda bulmanızı sağlayan bu matematik işlemini her modelde kullanabilirsiniz. İdeal mesafe televizyonun piksel özelliğinden ekran tipine kadar birçok unsur ile küçük farklar gösterebilir. Pikselleşme sorunu yaşamadan en yüksek netlik ve canlı renklerle televizyon izlemek için ideal mesafeyi takip edebilir ya da 4K, 8K TV modeller ile verimi maksimuma çıkarabilirsiniz.

Bu sırada TV yerleşiminde eğer parlama önleyici özelliğiniz yoksa pencereden yansıyan ışığı da göz önüne alarak kurulum yapmanızı tavsiye ederiz. Işığın sorun olmaktan çıkmasını istiyorsanız Anti-Glare özelliğe sahip modeller tam size göredir.

Koltuk Mesafesine Göre TV Seçimi

Evinizin baş köşesine kurduğunuz yeni teknolojilerle donatılmış televizyonun uzaklığı konusunda emin olamıyorsanız bazı ipuçlarını takip ederek en ideal yerleşim düzenini bulabilirsiniz.

Hangi mekânda olursa olsun, TV mesafesi ve oturma uzaklığının yeterli düzeyde olması hem göz sağlığını korumak hem de rahat bir şekilde ekranı görmek için önemsenmesi gereken bir konudur. Ekranın çerçevesi hariç, köşeden köşeye ölçüsü televizyonun boyunu verir ve ürün açıklamalarında mutlaka belirtilir. Peki, kaç inç/cm televizyon modelleri sizin için uygun?

Televizyonun kurulacağı mekânın şeklini, yani oturma düzenini değiştirmeyi düşünmüyorsanız yerleşim alanını ölçmek her zaman işinize yarar. Televizyon kurulumu yapılan alan ve koltuğa oturduğunuzda gözünüzün denk geldiği yer arasındaki mesafe baz alınır. Koltuk takımınızın mesafe ve yerleşimi nedeniyle çeşitli ölçüler çıkar. Bu durumda farklı izleme alanlarından belirlediğiniz ölçülerin ortalamasını almak tüm seyir alanları için ideal sonuç verebilir.

Mesafeye göre TV boyutları seçerken basit bir matematik yeterli olur. Oturduğunuz alandan TV ekranına olan santimetre cinsinden mesafeyi 3,05 sayısına bölerek ihtiyacınız olan ekran genişliğini ortalama inç cinsinden bulabilirsiniz. Örnek olarak küçük bir mekânda koltuk ve duvar arasındaki mesafe 150 cm olsun. Bu durumda 150 cm/3,05 işleminin sonucu ortalama olarak 49-50 inç değerini verir. Bu mesafede bir alan için 75 inç ekranlı bir Smart TV satın alıp 40° izleme açısına kurarak istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz. Genişlemeye uygun olmayan mekânlarda mesafeye göre doğru ürünü seçmek için bu basit tüyo oldukça işinize yarayacak.

En Çok Satan TV Ekran Boyutları

Sinema filmleri, haftalık takip ettiğiniz diziler ve spor yayınlarını takip etmenin yanı sıra yeni nesil televizyonlar sayesinde yapabilecekleriniz oldukça fazla! Sosyal medyanızı kontrol etmekten iş için hazırladığınız sunumu geniş ekranda kontrol etmeye varana kadar birçok farklı amaçla kullanabilirsiniz. Peki, hangi boyutta televizyon almalısınız ve kullanıcılar hangi boyutlara yöneliyor?

Bu sorunun cevabı aslında oldukça çeşitlidir. İnsanlar yatak odası ve mutfak gibi alanlarda eskiden küçük ekrana yönelirken salon için geniş olanları tercih ediyordu. Günümüzde ise ekran kalitesinde ve çözünürlükte yükselme olduğu için yakından bile baksanız görüntüler oldukça keskin. Bu gelişim de insanları alabilecekleri en büyük boyutlu TV’ye yönelmeye itiyor.

Yüksek çözünürlüklü modeller küçük mekânlarda bile 40-55 inç televizyon modellerinin kullanımına imkân tanıyor. En çok satan TV modelleri genellikle 40 inç, 55 inç,  60 inç, 75 inç ve 86 inç oluyor. 40 inç genellikle 120 cm mesafesi bulunan küçük yatak odası ve çocuk odası gibi alanlarda tercih edilen modeller arasında yer alıyor. 4K ve 8K destekli modeller ise küçük mekânlarda 55 inç genişliğe kadar kaliteli izleme imkanı sunuyor. 75 inç ve 86 inç gibi geniş ekranlar oturma odalarının yanı sıra kafe, restoran ve lobi gibi kalabalıkların bulunduğu işletmelerde de tercih ediliyor.

İzleme Mesafesinin Gözler Üzerindeki Etkisi

Çocukken ailenizden sürekli “Televizyona o kadar yakın oturma!” uyarısını duymuş olabilirsiniz. Bu uyarı o zamanlar size anlamsız gelmiş olsa da bazı gerçekleri içinde barındırıyor. Ekrana bakma mesafesi sağlığınızı dolaylı yoldan etkiliyor! “Yakından ve uzaktan televizyon, bilgisayar gibi ekranlara bakmak direkt olarak gözleri bozar.” algısı aslında yanlıştır. Doğrusu bu tarz davranışların gözde yorgunluğa neden olması ve beraberinde bazı semptomları getirmesidir.

Çocuğunuz sürekli ekrana yakından bakma gereksinimi duyuyor ise bu, sizin için bir uyarı olabilir. Muhtemelen onu doktora götürdüğünüz zaman gözlerinin bozuk olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu durumda “Yakından izlenen televizyon gözü bozdu.” demek yanlış olur. Asıl olan ise gözü bozuk olduğu için ekrana yakın oturma gereksinimi duyan bir çocuğunuz olmasıdır.

TV seyretme mesafesi doğru olmadığında bir anda gözleriniz bozulmaz. Gözünüz yorulur ve bununla beraber baş ağrısı, uykusuzluk, göz kuruluğu gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ekran başında geçirilen uzun saatler ve maruz kalınan yapay ışığın hayatınıza etkisi bu kadarla sınırlıdır. Bu etkileri azaltmak ve tamamen ortadan kaldırmak da doğru izleme yöntemleri ile kolaydır. TV uzaklık hesaplama tüyolarını takip ederek eviniz için en ideal yerleşimi bulabilir, sinema keyfini yüksek çözünürlük ve doğru izleme açısı ile zirveye taşıyabilirsiniz.

scrolltotop svg