Drone Ehliyeti İle Neler Yapılabilir?
Slider

9 dk okuma

İnsanlığın belki de varoluşundan beri merak ettiği kuşlar gibi özgürce uçabilme eyleminin teknoloji ilerledikçe yeni yolları keşfedilir. Uçak, paraşüt, balon ve zeplin gibi birbirinden farklı yollara bir yenisi daha eklenir. Drone uçurmak! Fizyolojik olarak uçmayı sağlamasa da drone gökyüzünde süzülüyor gibi hissetmenin en basit yolu. Üstelik ulaşılabilir cihazlar ile herkes tarafından denenebilir. Teknolojik bir cihaz olan drone, tüm zevkinin yanı sıra doğru kullanıldığı zaman birçok farklı işte de kolaylık sağlar. İnsansız Hava Araçları (İHA) grubuna giren bu cihazlar fotoğraf çekiminden güvenliğe kadar birçok farklı amaçla kullanılır. Peki, bir drone ehliyeti alarak neler yapabilirsiniz? Bu soruyu cevaplamadan önce bu ehliyetin ne olduğuna ve nasıl alındığına bakmakta yarar var.

Drone Ehliyeti Nedir?

25 kilogram ve üzerindeki drone modellerinin uçurulabilmesi için alınması zorunlu olan bir ehliyet çeşididir. drone pilot lisansı olarak da bilinir. Uçurmak için ehliyet alımı İHA2 ve İHA3 sınıfındaki drone çeşitlerine zorunlu, İHA0 ve İHA1 sınıfındakilere ise serbesttir. Kısacası 25 kilogram altı bir drone sahibiyseniz ve hobi amaçlı kullanmak istiyorsanız ehliyete ihtiyacınız yok. Ben ticari olarak cihazımı kullanacağım diyorsanız modele bakmadan drone kullanma ehliyeti almadan bu işi yapamayacağınızı bilmelisiniz.

Ticari Drone Ehliyeti Nedir?

Sınıfına göre değişen saatlerde pratik ve teorik eğitim ile alınan ehliyet, yasal olarak ticari amaçla ya da ağır drone modellerini uçurabilmenizi sağlar. Eğitim sürecinde size nasıl güvenli şekilde drone uçurulduğu, kullanımın yasak olan sahalar (kalabalık, havaalanı ve spor müsabakaları civarı vb.) öğretilir.

Drone Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

İHA0 12 yaş, İHA1 15 yaşını doldurunca alınabilir. Üst sınıflar için reşit olma şartı beklenir. 18 yaşın altındaki drone pilotları uçuş sırasında birine ya da bir nesneye zarar verirse kanuni mümessilleri yani aileleri sorumlu olur. Bu nedenle çocuğunuz için ehliyet düşünüyorsanız önce e-devlet üzerinden muvaffakiyet belgesi almalısınız.

Kimler Drone Kullanabilir?

Bu sorunun cevabı kendine güvenen ve isteyen olarak verilebilir. Herkes istediği ve öğrendiği takdirde drone kullanabilecek olsa da yasal prosedürlere uymak hem ceza almamak hem de birilerine zarar vermemek için önemli. Her ne kadar drone uçurmak çok zevkli olsa da birilerine çarpıp yaralama ihtimaline de dikkat etmelisiniz. Bu nedenle izin verilen alanda ve sınırda amatör uçuşlarınızı tamamlayabilirsiniz. Kapsamlı model ve farklı alanlarda kullanım için zorunlu kılınan ehliyetlere sahip olmalısınız.

Drone Ehliyeti Nasıl Alınır?

Hobi amacı olarak cihazınızı uçurmak istiyorsanız e-devlet drone ehliyeti almanız için ideal. İHA0 ve İHA1 sınıfında hobi amaçlı uçuşlar için başvuru yapıp sınavı tamamlayabilir, başarılı olursanız izin sportif/amatör sertifikanızı alabilirsiniz. Burada hatırlamanız gereken detay yoğunluk nedeniyle başvuru yapar yapmaz hemen sınava başlamanızın mümkün olmadığı. Bazen sınavı tamamladığınız halde sertifikanızın çıkması da uzun sürebilir.

Ticari olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yetki verilen kuruluşların verdiği eğitimleri tamamlayarak ehliyetinizi alabilirsiniz. Yönetmelikle belirlenen standartlarda droneları ehliyetsiz olarak uçurmanın cezası vardır. Drone uçurduğunuz sırada polis ya da jandarma tarafından kontrol edildiğinde yasal bir belge göstermek için ehliyet sahibi olmalısınız.

Drone Ehliyeti Aldıktan Sonra Yapabilecekleriniz

Drone ehliyeti almak istiyorsanız sınıfına göre uçurma izniniz olan modeller ve yapabileceklerinizin değiştiğini bilmelisiniz. Bu nedenle önce hangi amaçla ehliyet almak istediğinize karar vermelisiniz. Doğru ehliyete sahip olarak kendi işinizi de büyütebilir ya da yeni bir iş sahibi de olabilirsiniz.

Sportif/Amatör Sınıf Ehliyetle Yapabilecekleriniz

 İHA-0 sınıfı ile 500 gram ile 4 kilogram arası, İHA-1 sınıfı ile 4-25 kilogram arasındaki cihazları SHGM tarafından belirlenen alanlarda uçurabilirsiniz.

Bu tip ehliyetler ile hobi amaçlı olarak hava ve doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Gittiğiniz yerlerin bir de kuş uçuşu görünümünü merak ediyorsanız drone uçurma sahası olduğu sürece istediğiniz kadar görüntü alabilirsiniz. Sosyal medyaya koymak için her zamankinden farklı fotoğraf ve videolar çekmek için ideal bir yol. Arkadaş ve ailenizle birlikte yerde uzanırken farklı şekillerde poz verip yeşil çimenler üzerinde ya da denizde eşsiz fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

Ticari Sınıf Ehliyetle Yapabilecekleriniz

İHA-0 ve İHA-1 sınıfındaki drone modelleri ile ticari kullanım için uçuş yapabilirsiniz. İHA-2 sınıfı ehliyet ile 25-150 kilogram, İHA-3 sınıfı ile 150 kilogram üzeri cihazları amatör ve ticari amaçla kullanabilirsiniz.

Bu ehliyetlerden birçok farklı şekilde yararlanmanız mümkün. Düğün fotoğrafçısı olabilir ya da haber ve gazetecilik için veri toplama amacıyla kullanabilirsiniz. Savunma sanayisinde sınır ve güvenlik kontrolü, istihbarat ve gözetleme, tespit ve araştırma, haritalandırma gibi birçok farklı alanda bu cihazı kullanmak için izniniz olur. Drone ehliyeti ile yapabileceğiniz birbirinden farklı bazı işler;

Sinema ve dizi çekimleri sırasında eşsiz sahneler yakalamak için kullanabilirsiniz. Kuş bakışı doğa, şehir manzarası ya da oyuncuların üstten görünümü için heyecan verici sahneler yaratabilirsiniz.

Tarla, bağ ve bahçelerde uzaktan drone uçurarak zahmetsiz şekilde rutin kontrolleri tamamlayabilirsiniz. Bunun için drone modeline bir kamera sistemi takıp uzaktan görüntü almanız yeterlidir. Arazide güvenliğin kontrol edilmesi, kroki çizimi gibi birçok farklı işi daha az zahmet ile halletmenizi sağlar.

İnsanlara hizmet verdiğiniz bir işletmeye sahipseniz onların anılarını kaydetmek için de kullanabilirsiniz. Örneğin ATV safari sırasında yukarıdan görüntü alarak sizi tercih edenlere paylaşımları için eşsiz fotoğraf kareleri sunabilirsiniz.

Ticari drone ehliyetine sahip olduğunuz zaman bu alanda eleman arayan firmalara ve askeri ilanlara başvurabilirsiniz. Genellikle emlak, medya, eğitim, inşaat ve peyzaj firmaları bu alanda sergileme ve tanıtım için bir pilota ihtiyaç duyar. İşte o noktada drone pilotu olarak çekimleri siz devir alabilirsiniz. Üstelik bir yere bağlı çalışmadan da işinizi yapmanız mümkün. Freelance drone pilotu olarak iş aldıkça cihazınızla birlikte anlaştığınız gün ve saatte hizmet verebilirsiniz.

Ticari olarak para kazanacağınız bir işlem için yeni teknoloji bir drone kullanmak istiyorsanız öncelikle bu işe uygun bir modele sahip olmalısınız. Drone modelleri arasından kullanacağınız işe uygun olana karar verdikten sonra ağırlığına uygun ehliyeti almanız şart.

Drone Uçurma İzni Almalı mısınız?

Drone uçurmak ne kadar zevkli olursa olsun dikkatli olmadığınız zaman maalesef kazaya mahal verebilirsiniz. Devlet bu durumların önüne geçmek, kişisel mahremiyeti korumak ve güvenlik ihlali gibi sebeplerle izinsiz uçuşları yasaklar. Serbest bırakılan bir bölgede değilseniz nerede uçuş yapmak istediğinize göre izin almanız gerekir. Kaymakamlık ve valiliklere bu konuda dilekçe vererek uçuş için onay almalısınız. Yoksa ehliyetiniz olsa da kayıtsız uçuş yaptığınız için cezai işlem yapılabilir.

Yeni Drone Kaydettirme İşlemini de Unutmayın!

Drone modelleri arasından tam da zevkinize uygun bir cihaza karar verdiyseniz elinize ulaştığı anda yaptırmanız gereken bir işlem var. 500 gram üzerindeki her model için SHGM sitesinden İHA kayıt formunu doldurup bu cihaza sahip olduğunuzu belirtmeniz gerekiyor. Bildirim yapmadan uçuş yaparsanız yine ceza ödemek zorunda kalırsınız.

Ehliyet ve eğitimlerle uğraşmak istemiyor ama hobi amaçlı drone amatör çekimleri yapmayı düşünüyorsanız, hiçbir belge ve izin olmadan kullanılabilen 500 gram altı modeller size göre.

scrolltotop svg