Drone Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Satın Alma Rehberi

10 dk okuma

Drone yeni bir teknoloji ürünü değil. Ancak dronelar ticari olarak erişilebilir hale geldiklerinden beri popülaritesi artan cihazlar arasında. Uzaktan kumandalı uçak ve helikopter oyuncaklarına benzeyen bu cihazların en büyük farkı ise sürme kolaylığı ve kamera teknolojisi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha çok özellik kazanan drone seçimi ise oldukça dikkat gerektiren bir konu. Bu nedenle drone satın almadan önce ne için kullanacağınızı ve bu yönde ne gibi özelliklere ihtiyacınız olacağını önceden belirlemeniz gerekebilir. Öncelikleri belirledikten sonra ise kamera çözünürlüğü, sürüş özellikleri, batarya kapasitesi gibi teknik detayları inceleyerek sizin için en iyi drone’a karar verebilirsiniz.

Drone Seçimi Nasıl Olmalı?

Drone’lar kararlı bağlantıları ve işlevleri ile mükemmel hava fotoğrafları ve videoları çekmek için ideal araçlardır. Ancak her drone’un sahip olduğu özellikleri ile ihtiyacınız olan işlevlerin örtüşmesi son derece önemlidir. Uçuş işlevleri, uçuş süresi, kontrolör, pervaneler ve piller gibi yedek parçalar da drone alırken dikkat edilecekler arasındadır. Bu nedenle drone ve parçalarını bütün olarak ele almak ve bu önemli noktaları göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Bir drone seçmeden önce öğrenmeniz gereken birkaç terim vardır. Çünkü tüm drone’lar aynı özelliklere sahip değildir ve her birinin farklı amaçlarla tercih edilir. Ayrıca, drone fiyatları da birbirinden oldukça farklıdır. Bir diğer önemli konu ise yeteneklerinizdir. Drone alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemlisi pilotluk seviyenizdir. Çünkü bazı dronlar kullanılmadan önce kapsamlı bir montaj gerektirirken diğerleri aşağı yukarı kutudan çıkar çıkmaz kullanıma hazırdır. Sınırlarınızı bilmeniz ihtiyaçlarınız için doğru drone’u seçmenizde iyi bir yol gösterici olabilir. Farklı kullanım amacı ile tasarlanan drone çeşitleri ise şöyledir:

  • Oyuncak dronelar: Bu tür dronlar 100 metreden fazla ve 10 dakikadan fazla uçmazlar ve kameraları oldukça düşük çözünürlüğe sahiptir. Ancak daha sonra daha gelişmiş bir drone satın almak isterseniz giriş seviyesi ve eğitim için idealdir. Böylece dronelar hakkında bilgi edinebilir ve daha az maliyetler drone kullanımını öğrenebilirsiniz.
  • Kameralı dronelar: En popüler drone modelleridir. Örneğin, DJI Mini 2 başlamak için mükemmel bir drone’dur. İyi kalitede görüntü elde etmek isterseniz kamera çözünürlüğüne ve pil kapasitesine dikkat etmeniz yeterlidir.
  • Yarış droneları (FPV): Son derece hızlı ve kontrol edilmesi zor drone’lardır. İlk 2 drone türünden tamamen farklı bir deneyim sağlar, çünkü bu tür drone’u genellikle bir çeşit VR gözlüğü ile kontrol edersiniz. Bu da farklı bir bakış açısı ve sürüş tekniği gerektirir.

Hangi Amaçla Drone Satın Aldığınızı Belirleyin

Her drone farklı özelliklere sahiptir. Genel olarak, drone’un fiyatı ne kadar yüksekse teknik özellikleri de o kadar iyidir. Ayrıca kamera çözünürlüğü menzil ve batarya ile doğru orantılıdır. Kısaca görüntü kaliteli ise hem bataryası hem de menzili yüksektir. Bu nedenle drone satın almadan önce ihtiyacınız olan özellikleri belirlemeniz önemlidir. Örneğin, uzun süren bir deniz turunu videoya almak isterseniz batarya kapasitesi ve görüntü netliği oldukça önemlidir. Drone seçiminizde size rehberlik edecek ipuçları ise şöyle sıralanabilir:

  • Taşınabilirlik: Drone’unuzu her yere yanınızda götürmek istiyorsanız, kompakt bir model satın alabilirsiniz. Giriş seviyesi bir model genellikle çok daha küçük ve daha hafiftir. Gelişmiş modeller bazen bir kilodan daha ağırdır. Örneğin, Corby CX007 Zoom Pro Smart katlanabilir drone seyahat için idealdir.
  • Uçus süresi ve menzil: Drone’ların menzili bataryasına bağlıdır. Daha gelişmiş modellerde daha güçlü piller bulunur. Böylece giriş seviyesi bir modele göre daha uzun süre ve daha uzağa uçurabilirsiniz. Örneğin, DJI Mini 3 Pro RC hem portatif hem de 34 dakika uçuş süresine sahiptir.
  • Sensör sayısı: Tüm drone’ların kapsamlı bir algılama sistemi yoktur. Bazı modellerde yalnızca ön tarafta sensörler bulunur. Diğer drone’ların önünde ve arkasında bir sensör bulunabilir. Bu nedenle pilotluk seviyeniz ve drone’u kullanacağınız alan oldukça önemlidir. Pek çok engel bulunan bölge için tam sensörlü bir drone tercih edebilirsiniz. Böylece engeller önceden tespit edilir ve çarpışmalar önleyerek drone’unuzun güvenliğini sağlayabilirsiniz.
  • İşlevsellikler: Bazı dronelar el hareketleriyle çalıştırılabilir. Örneğin, dronenun ‘eve git’ işlevi varsa maksimum mesafeye ulaştığında otomatik olarak başlangıç ​​noktasına döner. Çoğu drone’un ayrıca ActiveTrack özelliği vardır. Bu modda, cihaz belirli bir nesneyi veya kişiyi takip edebilir.
  • Kontrol özellikleri: Giriş seviyesi dronelar genellikle özel bir uygulama ile çalışır. Ancak uyumlu bir aksesuar paketi satın alırsanız telefonunuza uyan bir kumandaya sahip olabilirsiniz. Böylece drone’u joystick ile kontrol edebilir ve telefonunuzu ekran olarak kullanabilirsiniz. Bazı denetleyicilerin ise kendi ekranı vardır.

Uçuş Süresine ve Uçuş Menziline Dikkat Edin

Özellikleri ve çeşitleri nedeniyle drone almak karmaşık bir süreç olarak görülebilir, ancak birkaç detayı göz önünde bulundurduğunuzda ihtiyaçlarınıza yanıt veren drone modeline kısa sürede sahip olabilirsiniz. Bu nedenle uçuş süresi ve menzil de drone seçiminde önceliklidir. Pil ömrü, drone’u havada daha uzun süre tutmanızı sağlar. 20 dakikalık uçuş süresi ile pek çok fotoğraf çekebilir ve video kayıtları oluşturabilirsiniz. Ancak bulunduğunuz konumdan daha uzağı çekmek istediğinizde bu sizin için yeterli olmayabilir. Bu tür durumlarda ise hem hafif hem de kapasitesi yüksek Dji Mavic Mini Part 4 batarya gibi aksesuarlardan yardım alabilirsiniz. Çünkü drone ağırlığı, pil ömrünü belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Menzil söz konusu olduğunda ise bataryadan bağımsız dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Çünkü menzil daha çok çekim mesafesi ve hız ile alakalıdır. Bu nedenle 1,8 km ile 7 km yol kat edebilen dronelar arasından seçim yapabilirsiniz.

Pilotluk Seviyeniz Seçtiğiniz Drone için Yeterli mi?

Drone satın alma süreci sadece cihazın özellikleri ile değil sizin yeteneklerinizle de alakalıdır. Çünkü drone kontolleri hem türüne hem de satın aldığınız aksesuarlara göre değişebilir. Kumanda, uygulama, joystick ve VR gözlüklü kontroller modelleri sayesinde dronunuzu pek çok şekilde uçurabilirsiniz. Pilotluk seviyenizi ise daha basit dronelarla geliştirerek kendinizi gelişmiş modellere hazırlayabilirsiniz. Ancak sensörlü dronelar çok pratiğiniz olmasa bile kaza riskini minimuma indiren engel tanıma özelliğine sahiptir. Öte yandan oyuncak, kameralı ve yarış droneları birbirinden farklı hız ve kontrol özelliklerine sahiptir. Bu nedenle ilk tercihinizi her zaman daha pratik bir dronedan yana tercih etmeniz tavsiye edilir. bu sayede açık havada pratik yapabilir ve daha az maliyetle drone sürüş eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Bununla birlikte 500 gramdan daha ağır bir drone kullanmak isterseniz uçuş ehliyetine ve iznine ihtiyacınız vardır. Daha profesyonel çekim yapmak isterseniz bu tür drone’lar gerekebilir. Drone ehliyeti konusunda merak ettiğiniz tüm detaylar için “drone ehliyeti nasıl alınır?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Kamera Sizin için Önemli mi?

Kameralı drone teknik özelliklerine ilk baktığınızda o kameranın maksimum çözünürlüğünü görürsünüz. Kameranın maksimum çözünürlüğü, video ve fotoğraflar sırasında kameranın kaç piksel yakalayabileceğini bildirir. Böylece drone kamerasından elde edeceğiniz medyaların çözünürlüğü hakkında fikriniz olur. Giriş seviyesi drone üzerindeki kameralar video ve fotoğraf çekme yeteneğine sahiptir ve sağlanan çözünürlük çoğu drone kullanıcısı için yeterlidir.

Yüksek Çözünürlüklü Kameraya Sahip Drone’lar Turkcell Pasaj’da

Kameralar lens, sensör, iso aralığı, deklanşör hızı ve farklı fotoğraf modları ile birlikte gelir. Bu faktörlerin her biri, dronun ihtiyaçlarınız için doğru olup olmadığına karar vermenizde önemli bir etkendir. Çünkü çekim yaptığınız alanda görüş alanı, hava şartları, drone’un titreşime tepkisi ve daha pek çok etken çekim kalitesini düşürebilir. Bu nedenle kamera sizin için önemliyse 4K kalitede çekim yapan bir drone tercih edebilirsiniz. Örneğin 12 MP çözünürlüğe sahip ayrıca taşınabilir DJI Mavic Mini 2 Fly More Combo Drone pek çok kullanım için idealdir. Siz de Turkcell Pasaj ayrıcalıklarından yararlanarak beklentilerinizi karşılayan bir drone modelini satın alabilirsiniz.

scrolltotop svg