Evde Bebek Güvenliği İçin Neler Yapılmalı?
Aile

10 dk okuma

Bebeklerinizin ilk nefes alışlarından itibaren huzurlu ve güvenli bir hayat sürebilmeleri için çevrelerinde ve yaşadığı ortamda değişikliğe gitme ihtiyacı duyabilirsiniz. En değerli varlığınızı daha iyi korumak adına yapacağınız bu değişikliklerle sakatlanma, yaralanma veya zehirlenme gibi istenmeyen olumsuz durumların önüne geçebilirsiniz. Bebek güvenliği, ebeveynlerin büyük hassasiyet gösterdiği alanların başında geliyor. Evinizin yeni misafiri hastaneden çıkıp yuvasına geldiği andan itibaren ona bir zarar gelmemesi için odalarda veya varsa bahçenizde çeşitli değişiklikler yapabilirsiniz.

Yeni Doğan Bebek Güvenliği için Neler Yapılmalıdır?

Henüz yürüyemiyor, konuşamıyor hatta yemek bile yiyemiyorken dahi bebeklerinizin sağlığı için farklı önlemler alma yoluna gidebilirsiniz. Örneğin, ilk doğduğu günlerde beşiğinde düz yatırmak yerine yana dönük bir biçimde yatış pozisyonunu ayarlayarak olası boğulmaları ve tıkanmaları önleyebilirsiniz. Yan yatırmanın yanı sıra bu işlem için pratik bir çözüm sunan eğimli yastıkları da tercih edebilirsiniz. Bebeğiniz aylar geçtikçe büyümeye ve yatağında dönmeye başlar, bu durumda ise yine sırt bölgesine yastık koyarak önleminizi alabilirsiniz. Böylece sırtında destek olan bebeğiniz dönme ihtiyacı hissetmez ve oluşabilecek tehlikeli durumları ortadan kaldırmış olursunuz. Kendi başına bir yerden destek alarak ayakta dengede durmayı öğrenen bebeğiniz yatağından kalkıp parmaklıklardan tırmanmaya çalışabilir. Bu gibi durumlarda eğer imkânınız varsa parmaklıkların boyunu yükseltebilirsiniz. Tam bu aşamada artık hareketlenmeye başlayan bebeğiniz için evin tehlikeli bölgelerini gözden geçirmeye başlayabilirsiniz.

Bebek yatağı dışında da hareketliliğini sürdüren bebeğiniz için bazı düzenlemeler yapabilirsiniz. Henüz evin içinde dolaşamadığı için yalnızca onun kullandığı eşyalara yönelik bebek güvenliğini artırıcı çözümlere başvurabilirsiniz. Mesela, artık mama sandalyesinde oturmaya başlayan bebeğinizi ayağa kalkmaması ya da sağa sola eğilip düşmemesi için güvenli bir biçimde emniyet kemeri ile bağlamalısınız. Önündeki sandalyenin tepsi bölümü portatif özellikte ise bunu sabitleyerek devirmesini veya düşürmesini engelleyebilirsiniz. Sizinle birlikte masada yemek yemesi için sandalyelere sabitlenen portatif mama oturaklarını kullanıyorsanız sofrada bulunan malzemelere çok dikkat etmelisiniz. Masanızdaki çatal veya bıçak gibi kesici aletleri bebeğinize yakın bir yerde tutmamanız güvenlik açısından oldukça önemlidir. Uzanabileceği mesafede cam bardaklar ve porselen tabaklar olmaması da olası bir kırılma durumunda parçaların bebeğinizin eline batmasını önler.

Emeklemeye Başlayan Çocuğunuz için Hangi Bebek Güvenliği Önlemlerini Alabilirsiniz?

Bebeğiniz yürümeye başlamadan hemen önce emekleyerek etrafını keşfederken evde var olan mevcut eşyalar artık sizin için tehlike yaratmaya başlayabilir. İlk olarak yerle temas ederek emeklediği için yüzeylerin temizliğinden emin olmalısınız. Yerleri düzenli olarak mikroplardan arındırarak temiz tutarsanız bebeğiniz için güvenli bir ortam yaratabilirsiniz. Yine özellikle yemeklerden sonra yere düşen kırıntıları ve besin parçalarını temizlemeniz önemli bir noktadır. Çünkü henüz büyük parçalı gıdaları tüketmemesi gereken bebeğiniz yanlışlıkla ağzına bu besinleri alabilir ve boğulma tehlikesi geçirebilir. Bu yüzden emekleyen bebeğiniz için evin tüm yüzeylerini temiz ve steril tutarak siz de rahat bir biçimde onu izleyebilirsiniz.

Sürekli hareket hâlinde olan bebeğiniz bu aylarda her eşyayı keşfetmek ister. Onlara dokunarak tanımak ve bulduğu her nesneyi ağzına götürmek bebekler için bu aylarda en doğal hareketlerdendir. Ev içerisinde; odalarınızda, salonunuzda veya mutfağınızda bebeğinizin erişebileceği yüksekliklerde tehlikeli, sivri uçlu, keskin ve kırılacak eşyalar bulundurmamanız gerekir. Her evin salonunda yer alan süs eşyaları, çeşitli biblolar ve porselen objeler emekleyen bebekler için büyük tehlike yaratabilir. Hem ağırlıkları hem de kırılabilir özellikleri nedeniyle bu nesneleri bebeğinizin ulaşamayacağı yüksekliklere kaldırarak evinizde güvenli bir ortam yaratmaya bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Her yere uzanmak isteyen bebekler, özellikle dikkat çeken renkli objeleri eline almak isterken düşürüp kırabilir. Kırılan parçalar bebeğinizin eline ya da ayağına batarak istenmeyen yaralanmalara neden olur. Yine ağır objeleri taşıyamayan bebeğiniz kaldırmak isterken bu bibloları ayağına düşürüp kendisini yaralayabilir. İstenmeyen durumların önüne geçmek ve evinizde bebek güvenliğini tam anlamıyla sağlayabilmek için bu noktalara ekstra hassasiyet gösterebilirsiniz.

İlk Adımlarını Atan Bebekleri Evdeki Tehlikelerden Nasıl Koruyabilirsiniz?

Eve ilk geldiği gün savunmasız ve her bakımdan size muhtaç olan bebeğiniz artık büyüyüp yürümeye başladığında kendi yapabildiklerinin sınırlarını zorlamak ister. Bu nedenle de evin her alanını dolaşıp keşfetmek, dokunmak ve karıştırmak gibi eylemler içerisine girer. Yeni yürümeye başlayan bebeğiniz sürekli hareket hâlinde olduğu için evin her alanını tehlikelerden arındıracak biçimde düzenlemelisiniz. Özellikle ses yapan eşyalarla oynamayı çok seven bebeklerin vakit geçirmekten en çok hoşlandığı alanlar arasında mutfaklar başı çeker. Ama aynı zamanda mutfak, evin tehlikelerle dolu bölgelerinden birisidir. Sıcak fırın, altı yanan ocak, bıçakların bulunduğu çekmeceler gibi pek çok zarar verici durum mutfakta bebeğinizi bekler. Tüm bu tehlikeleri birkaç basit adımla bertaraf edebilirsiniz. Örneğin, bebekler mutfak dolapları ve çekmecelerini açıp kapatmayı çok sever. Hem farklı bir ses çıkardığı için hem de içerisindeki renkli eşyaları keşfedebildiği için çocuklar bu eylemi neredeyse tüm gün boyunca tekrarlayabilir.

Evlerde bebek güvenliğini pratik bir biçimde sağlayabilmeleri için üretilen çeşitli ekipmanlar ebeveynlerin imdadına yetişir. Dolap kapaklarının açılmasına engel olan sağlam plastik malzemeden yapılan kilitleri özellikle yere yakın çekmecelere takabilirsiniz. İçerisinde tehlikeli mutfak malzemeleri bulunan dolaplara da bu kilitleri geçirerek bebeğinizin güvenle mutfakta dolaşmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu kilitler kolay açılıp kapanabildiği için sizin mutfak malzemelerine erişmenize engel olmaz. Yine yürümeye başlayan bebekler evin her odasına girip çıkmak ve her kapının ardında ne olduğunu görmek ister. Rüzgardan çarpan kapılara bebeğinizin elinin sıkışmaması için bazı önlemler alabilirsiniz. Kapıların altına yerleştirilen farklı materyallerde üretilen stoperleri tercih edebilirsiniz. Ya da yerde herhangi bir eşya bulunmasını istemiyorsanız bu stoperlerin bebekler için üretilen ve kapıların üzerine ya da yanına takılabilen modellerinden edinebilirsiniz. Böylece tehlike arz eden her kapıya bunları sabitleyerek hem ani çarpmaları önlemiş hem de bebeğinizin elinin çarpma anında araya sıkışmasına engel olmuş olursunuz.

Evlerde bebek güvenliğini sağlamak için atılacak adımlardan bir tanesi de elektrik prizlerini kapatmaktır. Her şeyi keşfetmek isteyen bebekler prizin içerisine minik parmaklarını sokarak çarpılma tehlikesi yaşayabilir. Bu gibi durumlar için özel olarak üretilen plastik kapaklardan birkaç tane satın alarak evdeki prizlere düzgün bir biçimde yerleştirebilirsiniz. Yeni yürümeye başlayan bebekler sık sık düştüğü için salonda veya oturma odalarında yer alan sehpaların sivri köşelerine başlarını çarpabilir. Olası yaralanmaların önüne geçmek için masaların ve sehpaların sivri köşelerine silikon koruyucular geçirebilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz düşüp başını bile çarpsa canı acımaz. Eğer merdivenli bir evde yaşıyorsanız çocuğunuzun basamaklardan düşmesini engellemek için kapı yaptırabilirsiniz. Merdivenin hemen başına taktırabileceğiniz bu kapı ile sizden habersiz basamakları kullanmasını engelleyebilirsiniz. Evinizde bebeğinizin güvenliğini sağlamak için camlara ve pencerelere çocuk kilidi taktırmanız da önemli adımlar arasında yer alır. Koltukların ya da sandalyelerin üzerine çıkarak pencerelere ulaşan ya da balkon kapısını açmaya çalışan bebekleriniz bu kilitler sayesinde başarılı olamaz ve güvende kalır. Siz de evinizde tüm bu basit işlemleri gerçekleştirerek bebeğiniz için oldukça güvenli bir ortam yaratabilirsiniz. Dilerseniz Turkcell Pasaj’ın bebek güvenliği için kullanabileceğiniz ürünlerine göz atarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

scrolltotop svg