Galaxy A72 ve A52’ye Android 12 Güncellemesi
Android

10 dk okuma

Samsung, her yıl Android güncellemeleriyle daha da hızlanıyor. Güney Koreli teknoloji devi Samsung markası telefonlarının güncel kalması için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. En çok satan modellerinden olan Galaxy A72 ve A52’ye Android 12 güncellemesi desteği sunmaya başlıyor.

Samsung , Android 12 sürüm odağını orta sınıf Galaxy A serisi akıllı telefonlara kaydırıyor. Kutudan Android 11 ile çıkan Samsung Galaxy A72 ve Galaxy A52 Android 12 güncellemesi ile için One UI 4.0’ü kullanıma sunuyor. Dünya çapında yayılmaya başlayan güncelleme, yakında tüm dünyadaki diğer kullanıcılara ulaşmaya hazırlanıyor. Galaxy A72 Android 12 güncellemesi ayrıca Aralık 2021 güvenlik yamasını da taşıyor.

Samsung, Galaxy A52 serisinin Şubat ayında Android 12 işletim sistemini alacağını belirtiyor. Güncelleme ile çoğu Android 12 sürümünde olduğu gibi, widget’larda iyileştirmeler görülüyor. Android 12, yenilenmiş tasarımı, kayan ekran görüntüleri, tek elle kullanım modu ve sahip olduğu çok daha fazla olan bir dizi yeni özelliği ile dikkat çekiyor. Android 12 Material You, birden çok öğeyi tüm işletim sistemi genelinde çalışan tek bir uyumlu tasarım haline getiriyor.

Android 12 Yenilikleri

Google’ın en yeni mobil işletim sistemi olan Android 12, birçok yönden Android 11’e benzer görünse de, telefonunuzun olabildiğince sorunsuz çalışmasına yardımcı olmak için yeni özellikler ve performans düzeltmeleri sunuyor.

Yeni nesil özelliklerle gelen Android 12 tabanlı One UI 4.0, Google’ın Material You özelliğinden ilham alan renk paleti özelliğiyle tamamlanmış, yenilenmiş bir UI tasarımı getiriyor. Android 12 tasarımı, kullanıcıların UI’nın görünümünü ve hissini önemli ölçüde kişiselleştirmesine olanak tanıyor ve oyunun kurallarını değiştiriyor. Karanlık mod artık tüm uygulama simgelerine genişletiliyor ve kamera kullanıcı arayüzü ile kullanım kolaylığı sağlıyor.

Daha yeni widget tasarımları ve yeni bir widget seçici kullanıcı ara yüzüne sahip olması ile dikkat çekiyor. Ayrıca gelişmiş gizlilik ve güvenlik sağlıyor. One UI 4.0, herhangi bir uygulama telefonun kamerasını veya mikrofonunu kullanırken gizliliğe odaklanıyor. Ayrıca sistem genelinde kamera ve mikrofon erişimini kesmek için hızlı ayar geçişleri sunuyor.

Samsung’un Android 12 güncellemesi ayrıca Samsung Health, Samsung internet ve Samsung Keyboard dâhil olmak üzere geliştirilmiş stok uygulamaları beraberinde getiriyor. Aynı zamanda erişilebilirlik özellikleri de iyileştiriliyor. Android 11’e kıyasla şimdiye kadar Android 12’de görülen en önemli özelliklerden bazıları:

Uygulamalar için Gizlilik Özellikleri

Google, bu güncelleme ile ekstra açıklık ve denetim sağlıyor. Bu özellik ile bir uygulamanın kullandığı başka bir uygulama telefonun durum çubuğunda bulunan bir gösterge aracılığıyla görülebiliyor. Aynı zamanda hızlı ayarlar bölümünde tüm uygulamaların erişimini devre dışı bırakma seçeneği de sunuluyor. Android 12, uygulamalara yaklaşık konumunuzu verme seçeneği sayesinde tam konumunuzu gizli tutmanıza da olanak tanıyor.

Ayarlar

Ayarlar menüsü yalnızca bir yeniden tasarım değil, aynı zamanda birkaç küçük değişiklikle geliyor. Ayarlara daha kolay ulaşılmasını sağlayan yeni tasarımda ayarlar sayfasına Güvenlik ve Acil Durum ekleniyor. Bu da, acil durum irtibatı ve diğer bazı güvenlik ayarlarını rahatça tanımlaya fırsat veriyor.

Yenilenmiş Bildirimler

Bildirimlerin tasarımını modern ve işlevsel hale getiren bu özellik, doğrudan gitmek istediğiniz uygulamaya herhangi bir aracı hizmet olmadan ulaşmanızı sağlıyor. Ayrıca istenmeyen bildirimleri dilediğiniz süreyle erteleme seçeneği sunuyor. Bildirimleri tekrar düzenleyebilmek için gerekli değişiklikleri yapabilmeye fırsat veriyor. Özellik akıllı telefonlarda her şeyin daha hızlı çalışmasına yardımcı oluyor.

Yenilenen bildirimler, işletim sisteminin çok daha akıcı olmasını sağlayan dokunuşlar içeriyor. Ayrıca telefon şarjda olduğu sırada estetik görünümlü şarj animasyonu ekranı süslüyor.

Yeni Tek Elle Kullanım Modu

Özellik, Android telefonları tek elle çalıştırmayı kolaylaştıran tasarım dokunuşları ile öne çıkıyor. Arama çubuğunun ekran altına taşınması, tek elle daha kolay erişim imkânı veriyor. Telefonun tüm arayüzünü bu şekilde kullanmak için ”silky home” adlı yeni bir özelliği de beraberinde getiriyor.

Mikrofon ve Kamera Göstergeleri

Android 12 ayrıca kamera ve mikrofon kullanımı için göstergeler içeriyor. Temel olarak, bir uygulama bunlardan birine eriştiğinde, telefon ekranınızın sağ üst köşesinde küçük bir mikrofon veya kamera göstergesi beliriyor. Bir uygulamanın hala onu kullandığını bildirmek için ilk gösterge kaybolduktan sonra yeşil bir nokta kalıyor. Bu, kullanıcıya mikrofon veya kameranın ne zaman aktif olduğunu söylemenin hızlı ve kolay bir yolu olarak ortaya çıkıyor. Ek güvenlik için hem kamerayı hem de mikrofonu devre dışı bırakabiliyorsunuz. Google, özellikle bu amaç için Hızlı Ayarlar’a yeni geçişler ekliyor. Kamerayı veya mikrofonu tamamen devre dışı bırakmak için bunlardan birini kapatmanız yeterli oluyor.

Yaklaşık Konum

Yaklaşık konum izni, uygulamalara nerede olduğunuza dair genel bir fikir veriyor, ancak kesin bir konum vermiyor. Bu sayede konum bilginizin kullanılmasının gerekmediği uygulamalarda tam konumu gizlemeye yardımcı oluyor.

Dinamik Duvar Kâğıtları

One UI 4.0, aynı zamanda, Material You tema motoru olarak bilinen Google Android 12’nin Dinamik duvar kağıtlarını da uyarlıyor. Öne çıkan ve indirilen duvar kâğıtları arasından seçim yapma özelliğine ek olarak, duvar kâğıdınızdaki renklere göre farklı renk temaları seçebilmenize imkân tanıyor.

Widget

One UI 4.0, Galaxy cihazları için yeniden tasarlanmış ana ekran widget’larını sunuyor. Bu yeni özellik, widget listesinin yeni yapısı sayesinde ana ekranınızı istediğiniz gibi kişiselleştirmenize ve dekore etmenize olanak tanıyor. Yeniden boyutlandırılabilir widget’lar, daha kolay kaydırma ve görüntüleme sağlıyor. Yeni API’ler, widget’ların nasıl göründüğünü ve çalıştığını iyileştirmesine yardımcı oluyor.

Hızlı Ayarlar

Hızlı Ayarlar da oldukça büyük bir revizyon alıyor. Daha küçük düğmeler yerini daha büyük, yuvarlak dikdörtgen düğmelere bırakıyor. Genel olarak yapılan estetik değişiklikler, ekstra kolay, pratik kullanım sunuyor ve daha fazla bilgiye erişim fırsatı veriyor. One UI 4.0 ile tüketiciler, hızlı paneldeki daha büyük parlaklık çubuğuyla parlaklığı daha rahat yönetebiliyor.

Uygulama Arama

Yeni bir özellik olan ve çevrimdışı çalışan App Search, temel olarak uygulamalar içinde bir şeyler aramanıza izin veriyor. App Search, daha az kaynak kullanırken cihaz içi aramayı kullanmaktan daha hızlı sonuç veriyor.

Geliştirilmiş Otomatik Döndürme

Telefonunuz otomatik döndürmede yan çevrildiğini algılıyor ve ardından ekran da uyumlu bir şekilde hareket ediyor. Ancak Android 12, otomatik döndürme için yüz algılama özelliğini sunuyor.

Zengin İçerik Ekleme

Bu küçük ama eğlenceli özellik, Geliştiricilere yönelik, uygulamalarının uygulamalar arasında medya taşımasına olanak tanıyor. Bir uygulamadan diğerine resim kopyalayıp yapıştırmak gibi pek çok şey yapabiliyorsunuz.

Sesle Birleştirilmiş Dokunsal Geri Bildirim

Muhtemelen bu özelliği çoğunlukla oyun konsollarından tanıyorsunuz. Ekrandaki bir patlamaya tepki olarak kumandanız sallandığında bunu hissedebiliyorsunuz. Bu özellik ile oyun geliştiricileri, ekranda bir şeyler olduğunda telefonunuzu titretebiliyor. Özelliğin filmlerle veya özel zil sesleri ile senkronize etme gibi oyun dışı bazı kullanımları da bulunuyor.

Kullanılmayan Uygulamalar

Android 12, Ayarlar’da kullanılmayan uygulamalar adı verilen yeni bir bölümle birlikte geliyor. Bu yeni bölüm, belirli bir süre kullanmadığınız için uyku moduna alınan uygulamaları içeriyor. Bu bölümdeki uygulamaların tüm izinleri iptal ediliyor ve temelde siz onları tekrar açana kadar orada hiçbir şey yapmadan durabiliyor. İsterseniz bu işlevi uygulama bazında da kapatabiliyorsunuz.

Oyun Modu API’leri

Android 12, oyun geliştiricileri için yeni oyun modu arayüzleri içeriyor. Bu yeni uygulama arayüzleri, oyun geliştiricilerinin farklı performans fonksiyonları eklemesine olanak tanıyor.

Android 12’nin sürümü, hepsini listeleyemeyeceğimiz kadar çok sayıda temel değişiklikle birlikte geliyor. Temel değişiklikler, çoğunlukla geliştiriciler için uygulamaları daha iyi hale getiren yeni API’leri içeriyor. Belirtilen tüm bu özelliklere ve değişikliklere ek olarak, Samsung One UI 4.0 güncellemesinin sunacağı çok şey bulunuyor.

scrolltotop svg