Tıraş Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sağlık & Bakım

9 dk okuma

Tıraş makinesi satın alıp, evde saç ve sakallarınızı kendi kendinize tıraş etmeniz, çoğu zaman oldukça pratik bir yöntem olarak görülüyor. Özellikle de pandeminin hayatımıza kattığı belli başlı alışkanlıkların başında bu gibi kişisel bakım hizmetlerini artık evimizin konforunda kendi başımıza halletmek geliyor.

Ancak bir tıraş makinesi almak istediğinizde ve bu amaçla internette şöyle bir gezindiğinizde karşınıza bilindik bilinmedik pek çok marka, pek çok model ve pek çok özellik çıkacaktır. Tüm bu seçenekler arasında sizin için en doğru tıraş makinesine karar verebilmek ise bir hayli zor olabilir.

Bu karar verme sürecini sizler için biraz olsun kolaylaştırmak istedik ve tıraş makinesi alırken dikkat edilmesi gerekenler üzerine faydalı olacağını düşündüğümüz bir derleme yaptık. Siz de yeni bir tıraş makinesi satın almak ve saç ve sakalınızı evinizde kesmek istiyorsanız, bu yazı tam size göre. İşte tıraş makinesi alırken dikkat edilmesi gerekenler:

Tıraş Makinesi Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  1. Satın alacağınız makinenin tipine karar verin.

Tıraş makinelerini incelediğinizde karşınıza iki farklı tipte çıktıklarını görebilirsiniz. Tıraş makineleri düz ve döner başlıklı olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Bu ayrım sizi korkutmasın, çünkü ihtiyacınız doğrultusunda hangi tipte bir makine almanız gerektiğine kolaylıkla karar verebilirsiniz.

Alacağınız tıraş makinesi ile hem saç hem de sakal tıraşı yapmayı planlıyorsanız, düz başlıklı olanlarını tercih etmenizde fayda vardır. Düz ızgara başlığı bulunan tıraş makineleri, uzunluk ayarı yapmanıza imkan verdiği için, saçlarınızı ve sakallarınızı istediğiniz uzunlukta kesebilmenize olanak sağlarlar. Bu başlık sayesinde isterseniz kirli sakal bırakabileceğiniz gibi, saçlarınızı da istediğiniz uzunlukta kesebilirsiniz.

Ancak saç kesimini kendiniz yapmak istemiyorsanız ve sadece sakallarınızı evde kesmeyi planlıyorsanız, bu durumda döner başlıklı bir tıraş makinesi işinizi görecektir. Döner başlıklı tıraş makinelerinin en önemli özellikleri, yüzünüzün kıvrımlarına kolayca uyum sağlayabilmesidir. Bu sayede yüzünüzdeki her bir girinti ve çıkıntı üzerinde rahatça hareket ederek en zor noktalarda bile tıraş yapma imkanı sağlar.

Döner başlıklı tıraş makinesi almaya karar verdiğinizde aklınızda bulundurmanız gereken çok önemli iki husus vardır. Bu hususlardan ilki, bu tip tıraş makineler ile boy ayarı yapma şansınızın ne yazık ki olmadığıdır. Bir diğer husus ise, sakallarınızın çıkış yönüdür. Eğer sakallarınız farklı yönlerde çıkıyorsa, bu tip döner başlıklı tıraş makinelerini kullanabilirsiniz. Fakat hepsi tek bir yönde çıkıyorsa, o halde düz ızgara başlığı bulunan bir tıraş makinesi işinizi daha iyi görecektir.

  • Tıraş makinenizin ıslak mı, yoksa kuru mu olacağına karar verin.

Satın alacağınız tıraş makinesinin başlık tipini belirledikten sonra, karar vermeniz gereken bir başka özellik de ıslak mı, yoksa kuru mu olacağıdır. Peki, ıslak tıraş makinesi ve kuru tıraş makinesi ifadeleri ne anlama gelir?

Islak tıraş makineleri, isminden de anlaşılabileceği gibi, sulu bir şekilde tıraş yapabilen makinelerdir. Kuru tıraş makineleri ise, su kullanmadan yapılan tıraşlar için uygundur.

Eğer hassas bir cilt yapısına sahip iseniz, ıslak tıraş makineleri kullanmanızda yarar vardır. Çünkü bu tip makineler, cildiniz üzerinde oluşabilecek tahriş riskini en aza indirmek üzere tasarlanmışlardır. Ayrıca uzun bir zaman boyunca tıraş bıçağı kullandıysanız ve hemen ardından tıraş makinesi kullanmaya karar verdiyseniz de, ıslak tıraş makinesi satın almayı düşünebilirsiniz.

Ancak cildiniz hassas bir yapıya sahip değilse, suya ve sabuna dokunmadan kullanabileceğiniz kuru tıraş makinelerini satın alabilirsiniz. Bu şekilde tıraş sürenizi de oldukça kısaltmış olursunuz. Hızlı bir tıraş imkanı sağlayan kuru tıraş makineleri, işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Bu iki seçenek arasında kararsız kaldıysanız endişe etmeyin. Çünkü hem kuru hem de ıslak tıraş yapabileceğiniz seçenekler de mevcuttur. Eğer zamanınıza göre bazen ıslak bazen de kuru tıraş yapan bir kişi iseniz, her iki özelliği de üzerinde barındıran bir makine tam size göre olacaktır.

  • Şarjlı mı yoksa pilli mi tıraş makinesi satın alacağınıza karar verin.

Tıraş makineleri arasındaki bir başka ayrım ise, şarjlı veya pilli olmalarıdır. Pilli tıraş makinelerini, elektriğin olmadığı ortamlarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz, ancak pilleri hızlı bir şekilde tükenir. Şarjlı tıraş makineleri ise, pilli modellere kıyasla daha az ısınırlar. Pilleri tamamen bittiğinde ise değiştirmeniz gerektiğini hatırlatalım.

Şarjlı bir model tercih etmek istiyorsanız, onların da kablosuz ve kablolu olmak üzere iki farklı seçenek bulunur. Kablolu bir tıraş makinesi, özellikle tıraş olmak istediğinizde, ancak öncesinde makinenizi şarj etmemiş olduğunuzu fark ettiğinizde imdadınıza yetişmesi açısından büyük önem taşır. Bu sayede tıraş makinenizi şarj etmemiş olsanız bile, kablosu sayesinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kablolu modelleri, istediğiniz zaman kablosuz olarak da kullanmanız mümkündür.

Satın almayı planladığınız tıraş makinesinin başlık tipine, tıraş yöntemine ve çalışma sistemine karar verdikten sonra karşınızdaki modeller epeyce elenmiş olacaktır. Geriye kalan modeller arasında bir tercih yaparken de dikkat etmeniz gereken bazı küçük detaylar olabilir. Şimdi kısaca bu detayların neler olduğuna bir göz atalım.

  • Tıraş olduğunuz sırada elinizi rahat bir şekilde hareket ettirebiliyor olmanız gerekir. Bunu sağlamak için, elinize iyice oturduğundan emin olmalısınız. Günümüzde piyasada çeşitli tasarımlara sahip pek çok model bulunmaktadır. Bu modeller arasında elinize en iyi oturan ve en kolay hareket ettirebildiğiniz modeli tercih etmeye özen gösterin.
  • Sık sık seyahate çıkıyorsanız, tıraş makinenizi de yanınızda götürmek isteyebilirsiniz. Bu durumda makinenizin ağırlığı da sizin için önemli bir kriter olabilir. Piyasadaki her bir tıraş makinesi farklı ağırlıklara sahiptir. Hal böyle olunca, en hafif modeller arasında bir tercih yapmak sizin için daha doğru olabilir.
  • Bazı tıraş makineleri, diğerlerine göre daha gürültülü çalışıyor olabilir. Eğer makinenin sesi sizi rahat ederse, bir süre sonra kullanmaktan vazgeçebilirsiniz. Bu nedenle sese karşı duyarlılığınız varsa, daha sessiz çalışan modellere yönelebilirsiniz.
  • Tıraş makineleri alternatifleri arasında saç ve sakalın yanı sıra farklı bölgeler için de kullanım imkanı olabilir. Örneğin, bazı modeller favorilerin kesimi ya da vücudunuzdaki hassas bölgeler için ekstra aparatlar sunabilirler. Eğer tıraş makinenizi bu amaçlarla da kullanmak istiyorsanız, makinenizin bu talebinizi destekleyen özellikleri olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.
  • Tıraş olurken yaşanan sorunların başında, kesilen kılların ortalığa saçılması gelir. Bazı tıraş makinesi modelleri bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla, kesilen kılları içeride topladığı bir hazne barındırmaktadır.
  • Satın aldığınız tıraş makinesini uzun yıllar boyunca kullanmayı düşünüyorsanız, titanyum başlıklı modellere yönelmenizi tavsiye edebiliriz.
  • Hassas bir cilde sahipseniz, biraz önce de bahsettiğimiz gibi ıslak tıraş makinesi almanız yararınıza olacaktır. Ayrıca buna ek olarak, satın aldığınız makinenin nemlendirici jeli yüzünüze dağıtan bir mekanizmaya sahip olması da hassas ciltler için önemli bir kriterdir. Bu sayede tıraş olurken yüzünüzün tahriş olma riskini en aza indirmiş olursunuz.
  • Tıraş makinesi satın alırken markasına, garanti süresine, kullanılan materyallere ve ürün özelliklerine dikkat etmeniz gerekir. Kullanım sırasında herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda teknik servis ağının yeterince güçlü olduğundan emin olmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
scrolltotop svg