Gençler Twitch Yayıncısı Olmak İstiyor!
Slider

10 dk okuma

Twitch yayıncısı ve profesyonel oyuncu olmak gençler arasında yaygın olan popüler kariyer seçeneklerinden biri haline geliyor. İnternet çağının yerlileri olan Z kuşağı, içine doğdukları bu dijital dünyanın mesleklerini yakından tanıyarak ve YouTube, Instagram, Twitter, TikTok gibi platformları daha genç yaşta izleyerek büyüyor. Hal böyle olunca da günümüz gençleri artık YouTube yayıncısı ya da Influencer olmanın yanı sıra Twitch yayıncısı da olmak istiyor. Gençlerin her günü video oyunları oynama sevgisi ve isteği ile dolduğundan dolayı bu durum Twitch yayıncısı olmayı hayal etmelerinde rol oynuyor. Twitch yayıncıları ile ilgili bir web sitesinin haberine göre, halihazırda 10 milyon aktif yayıncı olması Twitch yayıncısı olmanın yalnızca birkaç kişinin yaptığı ve izlediği bir iş olmadığı anlamına da geliyor. Siz bu yazıyı okurken şu anda Twitch izleyen 3 milyon aktif kullanıcı bulunuyor. Twitch’te sadece bir ayda 3 milyar saat içerik izleniyor. Twitch yayını ve video oyunları el ele yürüyor ve milyonlarca izleyici ile yayıncıya yaratıcı içerikleri aracılığıyla etkileşim kurma ve paylaşma yolu sunuyor. Twitch’in video oyunu yayınları içinde en çok kullanılan platform olmasıyla birlikte son zamanlarda popülaritesinin artması giderek hız kazanıyor.

“Twitch tam olarak nedir?”, “Twitch yayın açma nasıl çalışır?” gibi soruların cevapları ve platform hakkında bilmeniz gereken her şeyi gözler önüne seriyoruz.

Twitch Nedir?

2006 yılında internet üzerinden televizyon kanalı olarak yayın yapmak amacıyla kurulan Justin.tv, 2011 yılında hem eğlence hem para kazanma imkanı sunan Twitch adında oyun odaklı bir platform oluşturdu. Twitch, önde gelen oyun videolarından yemek pişirme, müzik, soru-cevap oturumlarına kadar izlemek isteyeceğiniz hemen hemen her şeyi sunan, canlı video yayını yapmayı sağlayan bir sosyal medya ağı olarak karşımıza çıkıyor. Twitch, 2014 yılında Twitch Interactive Amazon tarafından satın alınması ile birlikte tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarır hale geliyor. Ortalama olarak Twitch, yalnızca Şubat 2020’de 3,8 milyondan fazla birbirinden farklı yayıncıyla günlük 15 milyondan fazla aktif kullanıcıya erişiyor. Twitch, birçok platformda yayın için kullanılabiliyor. Yayınları izlemek için resmi Twitch web sitesini ziyaret edebilir veya iOS, Android, Windows, Mac, PS4, Xbox One ve Chromecast ve Apple TV gibi cihazlarda bulunan Twitch uygulamasını indirerek internet erişiminiz olduğu her an kullanmaya hemen başlayabilirsiniz. İster yayıncı ister izleyici olun, para ödemeden Twitch hesabı oluşturabilirsiniz. Böylece yayınlara yorum bırakabilir, diğer Twitch yayıncılarına abone olabilir veya onları takip edebilirsiniz.

Twitch Yayıncılığı Nedir ve Nasıl Yapılır?

En yeni video oyunlarının tümüne ayak uydurmak pahalı ve zaman alıcı bir yol olduğu için birçok oyuncu herhangi bir oyunun kendileri için uygun olup olmadığını görmek için bir Twitch akışına girer. Bazen bir oyun hakkında yazılanları okumak veya izlemek yeterli olmadığından oyunu çalışırken görmek satın almadan önce en iyi seçenektir. İşte, Twitch tam da burada devreye giriyor. Genellikle yayıncılar aynı anda iki video çekimine sahip oluyorlar: Biri oyunun kendisi diğeri ise yayıncı oluyor. Bu sayede yayıncı her yayına bizzat kendisi de katılıyor; yani sadece oyunu değil, yayıncıyı da izleme olanağına sahip oluyorsunuz.

Yayınların sadece oyun oynama ile sınırlı olmadığı, belli bir alanda olan yeteneği ve birikimi videolar aracılığıya paylaşmayı ve para kazanmayı sağlayan Twitch, farklı alanlarda uzmanlığı olan kişiler tarafından da tercih ediliyor. Bazı Twitch yayıncıları yaklaşmakta olan bir oyuna erken erişim elde ederek reklam karşılığında yayıncısıyla ortak oluyor. En sevdiğiniz yayıncının yeni çıkmış olan bir oyunu oynadığını görürseniz belki de eli kulağında olabilir; yayını izlemek satın alma konusunda daha bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilir. İlgilendiğiniz içeriği görmek için yayıncıyla bağlantı kurabilir ve oyun esnasında hem oyunu nasıl oynadığını izleyebilir hem de yayıncıyla birebir sohbet edebilirsiniz. Twitch yayıncılarının video yayınlarına devam etmeleri için ihtiyaç duyduğu şey, bu bağlantılar olduğu için önem taşır. Yayıncılara genellikle onu izleyen diğer kişilerle iletişim kurabileceği bir canlı sohbet eşlik eder.

Twitch Yayıncılığıyla Para Kazanmak

Birçok Twitch yayıncısı, bağışlar, abonelikler ve reklamlar yoluyla Twitch’te geçimini sağlıyor. Twitch üzerinden doğrudan para kazanmak için Twitch Affiliate olmak gerekiyor, bu da belirli bir görüntüleme düzeyine ulaşarak kazanılıyor. Twitch yayıncısı olarak gelir elde etmenin farklı yolları vardır, ancak bunu platformun kendisi aracılığıyla yapmak için ayrıca bir satış ortağı olma şartı aranıyor. Twitch Affiliate olmak için aşağıdakilere sahip olmak gerekiyor:

  • 50 takipçiye sahip olmak
  • Son 30 gün içinde toplam 500 dakika yayın yapmak
  • 12 farklı günde yayın yapmak
  • Ortalama 75 eşzamanlı izleyici tarafından görüntülenmek

Bu nitelikler karşılandıktan sonra, Twitch yayıncıları platform üzerinden para kazanmaya başlamak için iş ortağı olmaya davet ediliyor. Twitch yayıncıları reklam ve abonelikler başta olmak üzere birkaç farklı yolla gelir elde ediyor. Yeni başlayanlar için, 2019 itibarıyla Affiliate statüsüne ulaşanlar, Twitch ile reklam gelirini paylaşıyor. İş ortağı olarak gelir elde etmenin başka bir yolu da Bits olarak öne çıkıyor. Bunlar, izleyicilerin yayıncı için bağış yapmasına olanak tanıyan bir sanal para birimi olarak geçiyor. Geçerli dönüştürme oranı Bit başına bir sent ile eşdeğerdir. Ayrıca Twitch yayıncıları üç abonelik katmanından da para kazanma şansı elde ediyor: Aylık 4,99 ABD doları, 9,99 ABD doları ve 24,99 ABD doları, Twitch ile yayıncılar arasında yarı yarıya paylaşılıyor. Aboneler; özel ifadelere, rozetlere, özel sohbetlere ve reklamsız yayınlara erişim elde ederken finansal destek göstermek için yayıncılara aylık ödemeler yapma seçeneğine sahip oluyorlar.

Popüler Twitch Yayıncıları

Twitch, 2015 yılında yükselişe geçtiğinden beri tüm dünyada interneti ve bilgisayarı olan pek çok kişi kendini Twitch yayıncılığına adamaya başladı. Hatta birçok kullanıcı için Twitch yayıncılığı yapmak her işten daha kıymetli görülüyor. Tabii ki Türkiye’de de bu alanda oldukça yetenekli oyuncu profili çizen ve büyümeye devam eden Twitch yayıncıları öne çıkıyor. İşte, karşınızda Twitch dünyasının en çok tanınan ve eğlenceli yayıncılarından 4 isim…

  • Cantuğ Özsoy: Half-Life aracılığıyla kendisi sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tanınıyor. Samimiyeti ve enerjik yapısıyla takipçilerinin ilgisini ve beğenisini kazanan Unlost, yayıncılık dünyasında öncü olmaya devam ediyor.
  • Cem Mithrain Karakoç: Twitch yayıncılığı kariyerinde PUBG ile ün kazanmış olsa da Cem Karakoç ismi ile birden fazla oyunda karşılaşabilirsiniz. Battle Royale gibi yeni çıkan oyunlar ile yayın hayatına kaldığı yerden devam ederek izleyicilerine oyun şöleni sunuyor.
  • Berke “Thaldrin” Demir: 2 yıl önce e-spor kariyerine son vererek Twitch dünyasının taraflı tarafsız herkesin sevdiği kişi olarak tanınıyor. Oyunlarda sergilediği üstün yeteneğinin yanı sıra eğlence dolu sohbetiyle izleyenlerin kalbinde taht kuruyor.
  • Kemal Can “Kendine Müzisyen” Parlak: BlindID ile tanınırlığını arttıran Kemal Can Parlak Twitch Yayıncılarının parlayan yıldızları arasında yer almayı başarıyor. Eğlenceli ve kendine özgü sohbetleri ile geniş kitlelerin kalbini kazanmaya devam ediyor.

Twitch Yayıncılığı Ekipmanları

League of Legends oyunu hakkında yapılan yayınlar sonrasında popülerlik kazanan bu platformda Twitch yayını yapmak için bazı ekipmanlara sahip olmak gerekiyor. İşte, Twitch yayını yapmak için başlıca gerekli yayıncı ürünleri

Güçlü bir bilgisayar: Güçlü işlemci, oyun esnasında yayın açmak ve sorunsuz bir şekilde yayını gerçekleştirmek açısından önem taşıyor. Twitch yayını yapabilmek için en az Intel Core i5 ailesinden bir işlemci, minimum 8 GB RAM, 128 GB SSD ve güncel bir işletim sistemine sahip olan oyuncu bilgisayarı veya Apple MacBook Pro tercih edilebilir.

Kamera: Twitch‘te yayın yaparken izleyicilerin seyir zevki için iyi bir kameraya sahip olmak gerekiyor. Otomatik odaklama ve 78 derecelik görüş açısı ile ustaca, hızlı ve kesintisiz bir şekilde yayın yapma imkanı sunan Logitech C922 Pro Stream kamera başlangıç için ideal olabilir.

Ekran kartı: Özellikle yayıncıların ve oyun tutkunlarının bilgisayarının sağ kolu olarak önem taşıyor. Yayın yaparken oyundan daha iyi performans alabilmek için oyunu kaldıracak güçte bir ekran kartına sahip olmak gerekiyor.

Mikrofon ve kulaklık: Twitch yayıncısının can damarı sesidir ve izleyicilerin sesi çok net işitebilmesi için iyi bir mikrofona ihtiyaç duyar. Yayın türleri mikrofonun kalitesi üzerinde belirleyici olabilir.

Oyuncu koltuğu: Oyuncu koltukları gaming sektöründe performansı artıran koltuklar olarak öne çıkıyor. Twitch‘te çok uzun saatler geçirildiği için de sıklıkla tercih ediliyor. Vücut ergonomisine uyumlu, ayarlanabilir özellikleri bulunan uzun süreli kullanım için özel olarak tasarlanmış oyuncu koltukları konforlu yayın imkanı sunuyor.

scrolltotop svg