Hangi Oyuncu Kulaklığını Almalıyım?
Oyun

9 dk okuma

Bilgisayar oyunu oynamak çok sayıda kişi tarafından sevilerek yapılan bir aktivitedir. Bilgisayar oyunlarının sürekli gelişip evrilmesi sayesinde de hedef kitlesi sürekli olarak artar. Günümüzdeki modern bilgisayar oyunları, eski olanlara nazaran daha gelişmiş donanımlar sunarak daha keyifli ve etkileyici bir deneyim sunar. Oyun deneyimini tepeden tırnağa değiştirebilen ve daha keyifli kılan en önemli ekipmanlardan biri de şüphesiz ki oyuncu kulaklığı. Oyuncu kulaklıklarının standart kulaklıklara nazaran daha gelişmiş özellikleri bulunur. Oyun sırasında meydana gelen seslerin anında duyulabilmesi ya da mikrofon aracılığıyla sesin karşı tarafa iletilebilmesi gibi anlık etkileşimler oyuncu kulaklıkları sayesinde oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Oyuncu Kulaklığı Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Günümüzde çok sayıda oyuncu kulaklığı modeli olsa da bir oyuncu kulaklığı almayı düşünüyorsanızi bazız detayları göz önünde bulundurmalısınız. Bu özelliklerin birçoğu oyuncu kulaklığının performansını belirleyen etkenler arasında yer alır. Üstelik oyun oynamak uzun süreli bir aktivite olduğundan oyuncu kulaklıklarının gelişmiş performanslarını uzun süre boyunca aynı tempoda tutmaları da büyük önem taşır. İşte bir oyuncu kulaklığı satın almadan önce dikkat edilmesi gereken bazı özellikler:

●     Mikrofon

●     Konfor

●     Frekans Aralığı

●     Ses Seviyes (Desibel)

●     İzolasyon

●     Empedans (Direnç) Değeri

●     Bağlantı Tipi

Mikrofon

Günümüzde birçok bilgisayar oyunu, etkileşime ve ekip oyunlarına dayanır. Bu tür oyunlardaki en önemli faktörlerden birisi de oyuncuların kendi aralarında farklı şekillerde iletişim kurabilmeleridir. Bu iletişimi sağlayan en yaygın araçlardan birisi de mikrofondur.

Günümüzde oyuncu kulaklık modellerinin olmazsa olmazları arasında yer alan mikrofon, çok sayıda kullanıcının bir oyuncu kulaklık modelinden bekledikleri arasındadır. Mikrofonun sesleri yakalayabilmesi, net ve olduğu gibi karşı tarafa iletmesi de son derece önemlidir. Seslerin kaydedildikten sonra herhangi bir gecikme olmaksızın karşı tarafa aktarılması, oyun deneyimini bir üst seviyeye çıkaran özelliklerdendir. Günümüzde üretilen gelişmiş oyuncu kulaklıkları sayesinde dahili mikrofonlar, sesleri net bir şekilde kaydedip gecikme olmaksızın karşı tarafa iletebilir.

Redragon H510 Zeus oyuncu kulaklık modeli, mikrofonu ve çok sayıda gelişmiş özelliği ile kullanıcıların beğenisine sunulur. Bu modelin uygun boyuttaki mikrofonu ve kaydedilen sesleri işleyebilecek donanımları sayesinde işitsel iletişim hiçbir kesinti yaşamaksızın oyun sırasında tüm hızıyla devam edebilir.

Konfor

Bilgisayar oyunu oynamak günümüzde uzun süreli bir aktivite olarak evrildi. Bu durumun en büyük nedeni de şüphesiz son yıllarda çıkan bilgisayar oyunlarının sürükleyici ve günler süren bir özellik sunmasıdır. Bu da bilgisayar ya da ekran başında uzun süre boyunca oturmak demektir. Bu süre boyunca oyuncu kulaklığı da takılacağından kulaklık tasarımının kulak ve kafa bölgesini rahatsız etmemesi, oyun deneyimini iyileştiren faktörler arasında yer alır. Kulağın yapısına uymayan ve yeteri kadar kullanılabilir tasarım çizgilerine sahip olmayan oyuncu kulaklıkları, uzun süreli kullanımlarda çeşitli olumsuz sonuçlar doğurabilir. Günümüzde üretilen oyuncu kulaklıklarında uzun süreli kullanımların daha konforlu olabilmesi için çeşitli tasarımlarda modeller  piyasaya sürülür.

Modern tasarımı ve uzun süreli kullanıma uygun formda olan bir oyuncu kulaklık modeli satın almak isterseniz Rampage Phantom X1 oyuncu kulaklığı bu kriterler için son derece uygundur. Kulağı tamamen çevreleyen, geniş yapısı sayesinde, uzun süreli kullanımlarda bile kullanıcıyı rahatsız etmeden işlevine devam edebilir. Ayrıca ek kafa bandı sayesinde üst bölgeler için daha konforlu bir oyun deneyimi sunar.

Frekans Aralığı

Frekans aralığı oyuncu kulaklık modellerinin yanı sıra her türlü işitsel cihazın en önemli özellikleri arasında yer alan bir yeterliliktir. Hertz olarak ifade edilen frekans arttığında ses tizleşir ve azaldığında da ses baslaşır. Bir oyuncu kulaklığının frekans aralığı ne kadar fazla ise oyun içerisinde oluşan sesler o kadar duyulabilir. Frekans aralığı düşük olan oyuncu kulaklıkları oyun içerisindeki her sesi oyuncuya aktaramazlar. Bu nedenle daha keyifli bir oyun deneyimi için frekans aralığı geniş bir oyuncu kulaklığı almak en  doğrusu olacaktır.

Frekans aralığı yüksek bir oyuncu kulaklığı almak isterseniz, Trust GXT 444 Wayman Pro Kulaklık modeli son derece uygun bir seçim olur. Sade tasarımı ve gelişmiş mikrofonu, ergonomik kafa bandı ve kulak kısmı tasarımı sayesinde de konforlu bir kullanım sunar.

Ses Seviyesi (Desibel)

Ses seviyesi yani desibel, bir kulaklığın ne kadar yüksek ses üretebildiğini belirtir. Düşük desibellerde kısık sesler üreten kulaklıklar, oyun deneyimini olumsuz etkileyebilir. Öte yandan çok yüksek desibel seviyesi uzun süreli kullanımda işitme sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle oyuncuların desibeli ayarlanabilen bir kulaklık almaları ve kullanabildikleri kadar kısık seste kullanmaları en doğrusudur.

Desibel açısından uygun bir oyuncu kulaklığı arıyorsanız Havit Gamenote H2002D modeline göz atabilirsiniz. Bu model, modern ve şık tasarımının yanı sına konforlu bir oyun deneyimi sunarken, geniş desibel aralığıyla da keyifli bir kullanım vadeder. Ayrıca kulak sağlığını da ses seviyesi ayarlama özelliği sayesinde korur.

İzolasyon

İzolasyon, sadece oyuncu kulaklıklarında değil diğer birçok kulaklıkta da son derece önemli bir parametredir. Kulaklığın takılma amacı, doğal olarak dışarıdaki seslerin engellenmesi ve kulaklıktan verilen sesin daha net duyulabilmesidir. Oyuncu kulaklıklarındaki izolasyon değeri de bunu ifade eder. İzolasyon değerinin yüksek olması, kulaklığın dış sesleri daha iyi engellediği anlamına gelir. Oyun sırasında izolasyonu yüksek bir kulaklık kullanmak, oyun içi seslerin daha iyi ayırt edilebilmesine imkan sağlar.

Gürültü önleme özelliği gelişmiş bir oyuncu kulaklık modeli satın almak isterseniz Rampage RM-W1 Fury modeli tercih edebilirsiniz. Bu model, geniş kulak pedleri ve pasif gürültü engelleme özelliği sayesinde takıldığı esnada insan sesi gibi yüksek frekanslı sesleri engelleyebilecek kapasitededir.

Empedans (Direnç) Değeri

Empedans değeri, kulaklığın elektrik kaynağından gelen elektrik enerjisine gösterdiği dirençtir. Oyuncu kulaklıklarında empedans değeri arttıkça, kulaklıktan alınacak ses şiddeti de artar. Ayrıca bir kulaklığın yüksek empedans değerinin olması yüksek miktarda elektrik tükettiği anlamına gelir.

Yüksek empedans değeri olan ve yüksek sesler üretebilen bir oyuncu kulaklığı aranıyorsa HyperX Cloud Alpha S modeli satın alınabilir. Bu model, 65 Ohm seviyesine kadar çıkabilen direnç oranıyla, bir oyuncu için son derece yeterli şiddette ses üretebilir.

Bağlantı Tipi

Oyuncu kulaklıklarının kullanım şekillerini etkileyen en önemli unsurlardan biri de bağlantı tipidir. Teknolojinin gelişmesi ve farklı bağlantı tiplerinin de yaygınlaşmasıyla piyasada bulunan kulaklık bağlantı çeşitliliği artmıştır. Günümüzde üretilen kulaklıklar, kablosuz ve kablolu seçenekler sunar. Kablolu oyuncu kulaklıkları, adından da anlaşılacağı üzere, kulaklıktan çıkan ve bilgisayara ya da oyun konsoluna takılan bir jak üzerinden ses akışı sağlar. Kablosuz bağlantı teknolojilerine göre daha eski olduğu düşünülse de çoğu kişi halen kablosuz bağlantının kablolu bağlantı aktarım kalitesine ulaşmadığını söyler.

Kablosuz oyuncu kulaklıklarında ise bağlantı Bluetooth ya da kulaklıkla beraber satılan küçük bir USB girişiyle sağlanır. Bluetooth özelliği olan cihazlarla Bluetooth özellikli oyuncu kulaklıkları birbirine bağlanarak kolayca ses akışı gerçekleştirebilir. USB girişiyle bağlanabilen oyuncu kulaklıklarında ise USB bellek bağlanılmak istenen cihaza takılır ve USB bellek ile kulaklık arasında bu şekilde ses akışı gerçekleşir.

Kablosuz ve kaliteli ses aktarımı yapan bir kulaklık için Razer Thresher PS4; kablolu bir oyuncu kulaklığı için de Razer Kraken X USB modeli tercih edilebilir.

scrolltotop svg