Harry Potter Oyun Dünyası – Hogwarts Legacy
Oyun

9 dk okuma

Sinema filmlerinden ilham alan ya da sinema filmlerine esin kaynağı olan video oyunları, edebiyat eserlerinden de zaman zaman yararlanıyor. Böylesi oyunların başında şüphesiz, Harry Potter serisi geliyor. Kendisine “Çocuk kitaplarından asla para kazanamayacaksın,” denilse de serinin yaratıcısı J. K. Rowling’in edebiyat dünyasına armağan ettiği Harry Potter serisinin çok tutması ve 2001 yılında beyaz perdeye taşınması, oyun şirketlerinin edebiyatla harmanlanmış, Harry Potter ile ilgili oyunlar üretmelerine vesile oldu. Ancak bir yandan teknik yetersizlikler, diğer yandan prodüksiyon bütçelerinin sınırlı tutulması gibi nedenlerle LEGO Harry Potter serisindeki yapımları hariç tutarsak pek çok Harry Potter oyunu, bekleneni veremedi. Neyse ki bu yılın sonlarında, serinin hayranlarının “seçmen şapkalarını” uçuracak harikulade bir oyun geliyor: Hogwarts Legacy. Yaklaşık 15 dakikalık bir oynanış videosuyla tanıtılan ve Harry Potter oyunları ile arası pek de iyi olmayan kitlenin bile büyük heyecanla beklediği Hogwarts Legacy nasıl bir yapım olacak?

Hogwarts’a Gecikmeli Kaydolmuş Bir Öğrenci Rolüne Bürünmeye Hazırlanın!

2001’den bu yana karşımıza çıkan Harry Potter video oyunları kapsamında, serinin başkarakteri Harry’yi yönetiyorduk ancak bu defa Hogwarts Legacy, kendi maceramızı, dilediğimiz gibi yaşamamıza imkân tanıyor. Avalanche Software (Just Cause serisini hazırlayan Avalanche Studios ile karıştırmayalım) tarafından hazırlanan ve Warner Bros. Interactive Entertainment’ın yayınlayacağı yapım, tek kişilik deneyim odaklı, açık dünya temelli bir aksiyon rol yapma oyunu olarak tanımlanıyor. İçinde çok oyuncu modu ve mikro ödeme sistemi bulunmayan ve dolayısıyla bizi, kendi dünyasının bir parçası kılmaya kararlı olduğunu gösteren oyunda cinsiyetini ve görünümünü belirleyebileceğimiz bir karakteri yöneteceğiz. Karakterimiz, şimdilik nedenini bilemediğimiz fakat oyunda muhtemelen öğrenebileceğimiz şekilde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’na, beş yıl gecikmeli olarak kaydolup derslere başlıyor. Oynanış videosunda, derslere katılım gösterip öğretmenlerle ve diğer öğrencilerle etkileşime geçtiğimiz yansıtılıyor. Tabii bu noktada aklınıza, oyunda yalnızca tekdüze bir okul macerası yaşayacağımız gelmesin, zira derslere düzenli olarak katılıp karakterimize yeni büyücülük yetenekleri kazandırdıktan sonra 1800’lü yılların Hogwarts’ında ve dış dünyasında bizleri sıra dışı maceralar bekliyor. Büyücülük yetenekleri demişken; Karanlık Sanatlara Karşı Savunma, Bitkibilim, Tılsım ve İksir hazırlama gibi Harry Potter evrenine aşina olanların ilgisini çekecek beceriler bulunuyor. Bütün bu yeteneklerin, oyunun hangi aşamalarında nasıl kullanılacağını ise oyun yayınlandığında hep birlikte göreceğiz.

Hogwarts Legacy’nin, açık dünya formülüyle hazırlanması, bu zamana kadar yalnızca Harry Potter kitaplarındaki tasvirlerle zihinlerimizde canlanan ve sinema filmlerinde gösterildiği kadarıyla görebildiğimiz mekânları, ayrıntılı biçimde keşfedebilmenize olanak veriyor. Yasak Orman, Hufflepuff gibi ortamları, hem adım adım hem de seyahatlerimizde kullanabileceğimiz uçan süpürge ile gezebilmemiz mümkün oluyor. Yalnızca bu özelliği bile Hogwarts Legacy’yi, Harry Potter ile ilgili oyunlar arasında farklı bir konuma oturtuyor. Öte yandan, geliştirici ekibin, 1800’lü yıllar Hogwarts’ı ve çevresini, sürükleyici oynanışa hizmet eden anlamlı içeriklerle dolduracağına şüphemiz yok.

Sizi Terletecek Bulmacalar Hogwarts Legacy’de!

Gerek Hogwarts’ın iç mekânlarını gerekse Hogwarts’ın çevresini ve ulaşılabilir alanlarını, çok kapsamlı şekilde dizayn eden geliştirici ekip Avalanche Software, gerçek manada yaşayan bir açık dünya sunuyor. Oluşturduğumuz karakterin senaryo kapsamında karşılaşacağı iyi ve kötü karakterler, irili ufaklı düşmanlar, yolculuğumuzun nasıl şekilleneceğini belirliyor. Bu aşamada oyunun, müttefik sistemine değinmek gerekiyor. Bu sistem sayesinde alt etmekte zorlanabileceğimiz düşmanları, Hogwarts’tan edindiğimiz arkadaşlarımızla bir olup saf dışı bırakabileceğimiz gibi arzu edersek teke tek karşılaşmalara da girebiliyoruz. Tanıtım videosundan anlaşıldığı kadarıyla aksiyon sahneleri, oyunun ana omurgasını oluşturmuyor ancak yapımda ilerleme kaydedebilmek adına çeşitli düşmanlarla mücadeleye girmemiz kaçınılmaz hâle gelebiliyor.

Mevsim döngülerini yalnızca grafik değişimiyle değil oyun dinamikleri açısından da rahatlıkla takip edip deneyimleyebileceğimiz Hogwarts Legacy’de açık dünya bizlere, beklediğimizden çok daha fazlasını sunuyor. Geliştirici ekibin, tasarım konusunda çıtayı hayli yükseğe koyması sayesinde hiç ummadığımız yerlerde, parmak ısırtan bulmacalara denk gelmemiz mümkün oluyor. Harry Potter oyunları içinde zaman zaman karşılaşılan bulmacalardan yapısal ve görsel bakımdan çok daha üstün olduğunu tanıtım videosundaki muazzam sahnelerle kanıtlayan oyun, Unreal Engine oyun motorunun da katkısıyla, bulmaca odaklı bölümlerin görsel şölene dönüşmesini sağlıyor. Özellikle ulaşılamayan alanlara büyü yordamıyla yeni yollar inşa edilmesi ve kimi bulmacaların bu şekilde çözüme kavuşturulması, maceraperest Harry Potter tutkunlarının Hogwarts Legacy’yi merakla beklemesine zemin hazırlıyor.

Seçimleriniz, Karakterinizin Kimliğini Belirleyecek!

Geleneksel rol yapma oyunlarındaki mekanikleri kullanmaktan çekinmeyen Hogwarts Legacy’de, karakterimizin kimliği -pek açık edilmese de- ahlaki seçimlere göre farklılaşabiliyor. Bu da oyunun seyrinin tepeden tırnağa değişmesini sağlıyor. Elimizin altında bulunan düzinelerce büyüyle iyiliğe hizmet edip görünmezlik tarzı yetenekleri, düşmanları etkisiz hâle getirmek için kullanabileceğimiz gibi bunun tam tersini yapmamıza da izin verilecek gibi görünüyor. Zira oyunun ilk tanıtım videosunda birtakım “zor” seçimler yapacağımız ima ediliyor ki senaryonun çatallanmasına neden olacak bu seçimler, belki de karanlık tarafa doğru geçiş yapmamıza imkân tanıyor olabilir.

Düzinelerce büyü ve çeşitli özel yeteneklerden bahsetmişken oyunda, karakterimizin kabiliyetlerini yönetip değiştirebileceğimiz kapsamlı bir yetenek ağacı bulunduğundan da söz etmek gerekiyor. Yönetimimizdeki karakterin temel özelliklerine uygulayacağımız yükseltmeler, diğer rol yapma oyunlarında gördüğümüz gibi yeni becerilerin kilidinin açılmasına izin veriyor. Bunun yanında; bir çeşit ana üs olarak değerlendirebileceğimiz ve faydalı bitkiler yetiştirip sahip olduğumuz ekipmanları geliştirebilmemize olanak tanıyan İhtiyaç Odası da sıklıkla uğrayacağımız mekânlar arasında yer alıyor. Harry Potter evreninin alametifarikalarından fantastik canavarları yakalayıp onları evcilleştirme konusu da Hogwarts Legacy’nin oyun elementlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Oyunun senaryosu çerçevesinde rastlayacağımız minik yaramazlar, bizi biraz uğraştıracağa benziyor.

Hogwarts Legacy, Güncel Konsollara ve PC’ye Geliyor

Çıkış penceresi 2022 yılının son çeyreği olarak belirlenen ve Harry Potter video oyunları arasında kendine apayrı bir yer edinmesi beklenen Hogwarts Legacy, sekizinci nesil (PS4, Xbox One, Nintendo Switch), dokuzuncu nesil (PS5, Xbox Series X/S) ve PC platformunda boy gösterecek. Oyunun Unreal Engine motorundan yararlanması sayesinde çıkış yaptığı platformun teknik gücü kapsamında etkileyici görseller ve gerçekçi fizik etkileşimi sunacak. Full HD (1080p) seviyesinde bir çözünürlükte oyunu deneyimlemek istiyorsanız sekizinci nesil oyun konsolları bu ayarlar için uygunluk gösterecek. Ancak daha yüksek çözünürlükte daha akıcı bir oyun tecrübesi yaşamayı planlıyorsanız, en doğru adres, donanım bakımından daha üstün durumdaki dokuzuncu nesil konsollar ve PC olacak. Hogwarts Legacy’nin açık dünyasını, uzun yükleme süreleri olmaksızın sinematik bir macera gibi yaşamanız için yüksek hızlı SSD’ler içeren yeni nesil konsollar ve benzer donanım konfigürasyonuna sahip PC’ler ideal.

Harry Potter evrenini inşa eden ve milyonlarca okuru, izleyiciyi bu evrenle tanıştıran J. K. Rowling’in doğrudan katkıda bulunmadığı ancak kısacık tanıtım ve oynanış videosuyla bile ne denli umut vadeden bir yapım olduğunu gösteren Hogwarts Legacy çıkışı için geri sayım devam ediyor.

scrolltotop svg