iOS 15 tanıtıldı! iOS 15’in Yeni Özellikleri
IOS

7 dk okuma

Kullanıcıların talepleri doğrultusunda geliştirilen Apple’ın yeni işletim sistemi iOS 15 çıkış tarihi 20 Eylül olarak işaretlendi. iOS 15 yenilikler ile yayınlansa da yeni sürümün yüklenmesi kullanıcıların tercihine bırakıldı. Önceki iOS sürümünü tercih edenler için Apple güvenlik desteğini güncellemelerle bir müddet daha sürdüreceğini açıkladı.

Peki bu kullanışlı iOS 15 güncellemesini hangi cihazlar alacak? iOS 15 alacak cihazlar arasında çeşitli iPhone modelleri yer alır. iOS 15 alacak telefonlar iPhone 6s’ten itibaren satışa sunulan tüm iPhone’ları kapsar. Ancak kullanılabilir iOS 15 özellikleri modelden modele değişir. Daha yeni iPhone 13 Pro Max gibi Apple telefon modelleri iOS 15 özelliklerinden daha fazla yararlanabilir. Deneyimlerinizi gerçek zamanlı olarak paylaşabileceğiniz çeşitli Apple iOS 15 özellikleri hakkında daha detaylı bilgi almak için okumaya devam edin.

Apple Facetime ile Anı Paylaşın

Web sayfası, uygulamalar gibi ekranınızda gördüğünüz pek çok şeyi ekran paylaşımı özelliğini kullanarak FaceTime görüşmelerine taşıyabilirsiniz. Ayrıca sevdikleriniz yanınızda olmasa da FaceTime sayesinde birlikte online film, TV programı izleyebilir ve müzik dinleyebilirsiniz. Eş zamanlı oynatma özelliğiyle aynı sahneye birlikte gülebilirsiniz. Ses seviyesi otomatik olarak ayarlandığı için film izlerken veya müzik dinlerken görüntülü olarak konuşmaya devam edebilirsiniz. Akıllı mikrofon ortam seslerini azaltarak sizin sesinizi öne çıkarır. Eğer etrafınızdaki seslerin de duyulmasını isterseniz geniş spektrum özelliğini kullanabilirsiniz. Böylece görüşme sesi filtrelenmeden karşı tarafa ulaştırılır.

Yenilenen iOS 15 ile Windows veya Android kullansalar bile herkesle FaceTime’dan görüşebilirsiniz. Bunun için iletişim kurmak istediğiniz kişilere link göndermeniz yeterlidir. Gönderdiğiniz bağlantıyı kullanarak herhangi bir web tarayıcısından görüşmeye katılabilirler. Üstelik bunun için oturum açmaları da gerekmez.

Grup görüşmelerinde herkesi eşit büyüklükteki kutucuklarda gösteren ızgara görünümlü FaceTime ekranı iOS 15’in yenilikleri arasında yer alır. Konuşan kişinin otomatik olarak öne çıkarıldığı bu yeni sistem grup sohbetlerinin verimini arttırırken uzamsal ses alanı sohbetlere doğallık katar. Bu özellik sayesinde gruptaki kişilerin sesi ekranınızdaki konumlarına uygun şekilde gelir ve online sohbetleriniz daha gerçekçi olur.

Mesajlar ve Memoji’lerle Kaldığınız Yerden Sohbete Devam Edin

Farklı uygulamalarda mesaj olarak size gönderilen içerikleri ve göndereni uygulamaların “Sizinle Paylaşılanlar” bölümünde görebilirsiniz. Üstelik uygulamanın mesajlar bölümüne gitmeden de sohbete devam edebilirsiniz. Bu özelliği fotoğraflar, Safari, Apple Music, Apple Podcasts ve Apple TV uygulamalarında kullanabilirsiniz.

Uygulamalar üzerinden size gönderilen fotoğraflar otomatik olarak iOS 15 fotoğraflar uygulamasında gösterilir. İstediğiniz fotoğrafları arşivinize kayıt edebilir, Tapback veya direkt cevap olarak ekleyebilirsiniz. Üstelik çift SIM kartlı bir iPhone’da iOS 15 üzerinden mesajlaşırken telefon numaraları arasında geçiş yapabilirsiniz.

Eğlenceli iOS 15 yenilikleri arasında Memoji’lere yapılan güncellemeler yer alır. iOS 15’te Memoji’niz için göz rengi, kıyafet seçebilir ve yeni çıkartmalarla kendinizi daha farklı şekilde ifade edebilirsiniz. Farklı renklerde de sunulan 40’tan fazla kıyafet içerisinden seçim yaparak Memoji’nizi kişiseleştirebilirsiniz. Memoji’lerin kıyafetlerini yeni aksesuarları ile tamamlayabilirsiniz. Engelli bireyleri de unutmayan Apple bu kişilerin kendilerini daha iyi temsil edebilmesi için iOS 15 memojilerine farklı eklemeler yaptı. Yenilemeler sayesinde memojilere koklear implant, yumuşak kask veya solunum cihazı takabilirsiniz.

iOS 15 ile Akıllı Cihazlarınız Size Odaklansın

Yepyeni ve güçlü iOS 15’in odak özelliği dikkatinizi yönlendirmek istediğiniz unsurları kontrol etmenize yardımcı olur. Odak seçenekleri arasından belli bir odak seçerek veya kendi özel odağınızı oluşturarak yalnızca görmek istediğiniz bildirimlere izin verebilirsiniz. Böylece yaptığınız işe konsantre olabilir veya kendinizi dinlemek için uzaklaşabilirsiniz.

Kendiniz için özel bir odak ayarlarken iOS 15 sizin alışkanlıklarınıza, konumunuza uygun önerilerde bulunur. Aynı hesapla kullandığınız Apple aygıtlarından birinde kullandığınız odak otomatik olarak diğerlerinde de aktif hale gelir. Ayrıca ana ekranda herhangi bir odakla eşleştirebilceğiniz daha sade bir sayfa da tasarlayabilirsiniz.

Odak özelliğini açtığınızda durumunuz otomatik olarak mesajlarda ve seçtiğiniz uygulamalarda gösterilir. Ancak yine de acil mesajları almayı tercih edebilirsiniz. “Sürüş Odağı”nı kullandığınızda size ulaşmak isteyen kişilere otomatik olarak gönderilmesi için bir mesaj hazırlayabilirsiniz.

Yenilenen Haritalar ve Canlı Metin Uygulamalarıyla iOS 15 Farkını Yaşayın

İnteraktif yerküre özelliği ile dağlar, çöller, ormanlar, okyanuslar gibi yeryüzü şekillerini ve şehirlerin öne çıkan yapılarını üç boyutlu şekilde görebilirsiniz. Yepyeni bilgi kartları sayesinde şehirlerdeki önemli duraklar ve işletmelerle ilgili bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz. Restoran gibi yerleri ararken paket servisi, mutfak türü gibi filtreler kullanabilirsiniz. Diğer kullanıcıların tercihlerini görebilir veya haritalara yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz.

iPhone iOS 15 yeni toplu taşıma özellikleriyle yakındaki durakları ve araçların hareket saatlerini görebilirsiniz. Üstelik ineceğiniz durağa yaklaştığınızda uygulama size haber verir. Sürücüleri de düşünen harita uygulaması ayrıntılı ve güncel trafik bilgisi sunar.

iOS 15’in canlı metin özelliği ekranınızdaki bir görselde veya çektiğiniz bir fotoğrafta yer alan metni kolayca seçebilir. Böylece fotoğraftaki metni web’de aramak veya mesaj olarak göndermek için ayrıca yazmanız gerekmez. Bunları iOS 15 ile gerçekleştirmek için görselde vurgulanan metne dokunmanız yeterlidir. Kolayca çeviri yapmak için de yararlanabileceğiniz canlı metin; Almanca, Çince, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve Portekizce dillerini algılayabilir. Pek çok kolaylık sunan canlı metin özelliğini ekran resmi, Safari hızlı bakış ve fotoğraflarda kullanabilirsiniz.

scrolltotop svg