Macbook Air ve Macbook Pro 2020 incelemesi. M1 çipli yeni Macbook’ların özellikleri
Satın Alma Rehberi

7 dk okuma

2020 yılının son çeyreğinde piyasaya sürülen MacBook Air ve Pro 2020, Apple’ın yeni M1 işlemcisiyle birlikte yeni özellikler kazanır ve kullanıcılara farklı deneyimler vadeder. M1, Mac için duyurulan ilk işlemcidir ve yeni MacBook Air, 13 inç MacBook Pro ve Mac mini modellerinde mevcuttur. Ayrıca M1, ARM mimarisini temel alır ve önceki Intel CPU’lardan önemli ölçüde daha iyi performans ve enerji verimliliği sunar. Apple-Intel ortaklığının son bulması sonucu tamamen Apple tarafından geliştirilen bu dizüstü bilgisayarlar temelde benzer tasarım ve yazılımlara sahiptir. Fakat her birinin öne çıkan özellikleri bulunur ve bu özelliklerden yola çıkarak ihtiyaçlarınız doğrultusunda kendiniz için en iyi MacBook modeline karar verebilirsiniz. Hem Apple MacBook Air 2020 hem de MacBook Pro 2020’ nin özelliklerini ve farklarını sizler için derledik.

MacBook Air 2020 Özellikleri

MacBook Air (M1, 2020), iki C Tipi USB bağlantı noktasına ve bir kulaklık jakına sahiptir. C tipi bağlantı noktaları, yüksek hızlı veri aktarımı, hızlı şarj ve 6K’ya kadar ekran için mükemmeldir ve ek olarak Thunderbolt / USB 4’ü destekler. MacBook Air’ın 13.3 inç 400 nit parlaklığa sahip IPS ekranı ve 2.560 × 1.600 çözünürlüğü vardır. En büyük artısı ise DCI-P3’ün geniş renk gamı ​​için destek sağlayarak içerik oluşturuculara renk geliştirme projelerinde daha fazla esneklik sunmasıdır.

Klavye düzeni, kontrol paneli ve avuç içi dayanağı alanı da Intel modelleriyle aynıdır. Klavyenin her iki yanında stereo hoparlör klipsleri bulunur ve Dolby Atmos yaması desteklenir. Camlı Force Touch dokunmatik yüzey her zamanki gibi mükemmel bir şekilde çalışır ve klavye tuşları yazmak için oldukça rahattır.

M1 çip sayesinde daha hızlı ve daha verimli çalışan MacBook Air 2020 özellikleri arasında en dikkat çekici değişiklik göz açıp kapayıncaya kadar açılmasıdır. Bir Apple Watch’a sahipseniz laptop bu akıllı saati algılar ve parmak izi sensörü kullanmanıza gerek kalmaz, bu da işlemi daha da sorunsuz hale getirir. Temel yapılandırmasında 10. nesil Intel Core i3 işlemci, 8 GB RAM ve 256 GB SSD ile birlikte gelen bu notebook, 8 çekirdekli CPU (dört performans ve dört verimlilik), yedi veya 8 çekirdekli GPU (seçilen sürüme bağlı olarak) ve 16 çekirdekli Neural Engine’den oluşur.

M1 işlemci, RAM ve yardımcı işlemcisi Secure Enclave bir arada sunar. Apple, bunun çok daha hızlı ve verimli veri ve komut aktarımına izin verdiğini ve Intel tabanlı MacBook Air ile karşılaştırıldığında CPU, GPU ve makine öğrenimi performansının iki katından fazlasına neden olduğunu belirtir. Apple ayrıca yeni M1 MacBook Air SSD’nin eskisinden iki kat daha hızlı olduğunu iddia eder. MacBook Air 2020 fiyat konusunda ise sistem özellikleri ve performans kadar dikkat çekici bir değişikliğe gitmemiş ve kullanıcılara bütçe dostu seçenekler sunmuştur.

MacBook Pro 2020 Özellikler

Apple MacBook Pro 2020 tasarım konusunda yine bir değişiklik yapmamış ve klasik görünümünü korumuştur. MacBook Pro M1 özellikleri arasında 13,3 inç LED arkadan aydınlatmalı ekran, 500 nit parlaklık, 2560 x 1600 çözünürlük gibi değişmeyen değerler de vardır. Apple, bu sürümlerde tamamen performansa odaklanır ve bağlantı seçenekleri ile mükemmel bir deneyim sunar.

Macbook Pro 2020 özellikleri arasında ilk dikkat çeken klavye değişikliğidir. Butterfly adı ile bilinen eski sürüm klavyesi, MacBook Pro’nun 16 inç ve MacBook Air (2020) sürümlerinde de kullanılan yeni “Magic Keyboard” ile değişmiştir. Bu sayede daha rahat bir yazma performansı ve hassas dokunuş sağlar.

MacBook Air 2020 M1’de bulunan yeni 10. nesil Intel Core i5 işlemci, yalnızca öncekinden daha iyi bilgi işlem performansı sunmakla kalmaz, aynı zamanda gelişmiş tümleşik grafiklerle video düzenleme ve 3D modelleme gibi yoğun grafik gerektiren işleri destekler. Bununla birlikte, Intel’in 10. nesil yongalarındaki Intel Iris Plus Graphics, önceki nesillere göre büyük bir gelişmedir ve Apple, 4K düzenleme ve daha hızlı işleme ile %80 daha hızlı performans sunar. Ayrıca 13 inç MacBook Pro’nun Apple Pro Display XDR’a 6K çözünürlükte bağlanmasına izin verir. MacBook Pro 2020 fiyat ise kapasite ve RAM tercihinize değişkenlik gösterir ve önceki sürümler gibi kullanıcı dostudur.

M1 Çipli MacBook Air ve MacBook Pro Arasındaki Farklar

M1 olarak adlandırılan sürüm, iPhone ve iPad’in çalışmasını sağlayan aynı çip mimarisi üzerine inşa edilmiştir ve bu, Apple’ın sistem içindeki her şeyi kontrol ettiği anlamına gelir. Bu sayede daha hızlı bir işlemci ve pil ömründe önemli bir iyileşme vadeder. Ayrıca, açılışta çalışmasını beklemek zorunda kalmazsınız, dizüstü bilgisayarınızın kapağını kaldırmaya başladığınız anda hazır olur. Tüm bunlar Apple M1 çip özellikleri arasında yer alır ve MacBook Air M1 2020 ile MacBook Pro 2020 arasındaki benzerliklerdir. Macbook kılıfı, ekran koruyucu film, HDMI çevirici adaptörü, kart okuyucu gibi bilgisayar aksesuarları da ortak kullanılabilen ürünlerdir.

2020 MacBook Pro’yu MacBook Air’den ayıran en büyük özellik ekran parlaklığıdır. Air’de 400 nit parlaklık sunulurken Pro’da 500 nit parlaklık oldukça ayırt edicidir. Grafik programları ve renk derinliği olarak detaylı işlerle uğraşan kullanıcılar için Pro daha caziptir. Soğutma sisteminde Air pasif bir soğutma tekniği kullanır ve ısı, işlemciden havalandırmaya doğru kendi başına bir yol izler. MacBook Pro ise bu ısının gövdeden uzaklaşması için bir fan kullanır. Çipin ısınmasına bağlı olarak fan da performansını artırır ve bu fana rağmen MacBook Pro, Air’e göre oldukça sessiz çalışır. MacBook Pro fiyat 2020, Air fiyatlarına göre biraz farklıdır. Bunun sebebi ise yazılım/donanım özellikleri karşılaştırıldığında Pro sürümünün ekran, tuş dizilimi, fan gibi fiziksel parçalarının farklı olmasıdır.

Ekran altında yerleşik olarak yer alan Touch Bar ise sadece MacBook Pro’da yer alır ve buna karşılık MacBook Air’de özel işlev tuşları vardır. Boyut ve ağırlık olarak Air, Pro’dan sadece 200 gram daha hafiftir ve kalınlık olarak ise Pro 5 mm daha incedir. Pil ömrüne gelecek olursak her ikisinde de beklemede iken test edilmiş ve farklı kullanımlarda vadedilen pil ömrü şu şekildedir:

MacBook Air: Beklemede 29 saat, webde gezinme 15 saat, video izleme 18 saat

MacBook Pro: Beklemede 22 saat, webde gezinme 17 saat, Video izleme 20 saat

scrolltotop svg